Laman Web DIY vs Laman Web yang Dibangunkan Secara Profesional – Yang Mana Yang Perlu Dipilih untuk Perniagaan Anda?

laman web diy berbanding laman web profesional


Sekiranya anda pernah terfikir untuk memiliki laman web, terutamanya jika anda seorang peniaga dan mahukan laman web mewakili perniagaan anda, anda pasti akan menemui dilema ini: Sekiranya anda membuat laman web sendiri atau sekiranya anda menyewa pembangun profesional?

Ini adalah keputusan besar dan anda harus memandang serius. Di satu pihak, anda perlu melaburkan banyak wang dan masa jika anda pergi dengan profesional dan bukannya pembangun laman web percuma seperti Wix, atau WordPress. Di sisi lain, bolehkah anda mengendalikan pembuatan laman web anda sendiri? Bolehkah anda melakukan pekerjaan yang berkualiti? Ini adalah dilema yang sukar, tetapi yang harus anda selesaikan, cepat atau lambat.

Apa Pilihan Anda?

Perkara pertama yang perlu anda fikirkan ketika menghadapi dilema ini adalah pilihan anda. Pada asasnya, anda mempunyai empat pilihan.

 • Seret dan lepaskan pembina – Pembangun laman web seperti Wix atau Weebly yang bebas digunakan adalah pilihan pertama anda. Pilihan seret dan lepas ini adalah pilihan terbaik bagi orang yang tidak mempunyai pengetahuan atau pengalaman teknologi. Mereka dapat membantu anda membuat laman web anda dari bawah, tetapi anda tidak akan mempunyai kebebasan dengan merancang seperti yang anda lakukan dengan pilihan lain.
 • Templat – Pilihan kedua anda adalah menggunakan sistem pengurusan kandungan yang hebat, seperti WordPress. Di sini anda boleh memilih templat atau tema yang boleh anda gunakan, tetapi anda juga boleh membuat semuanya sendiri. Walau bagaimanapun, untuk melakukan ini, anda mesti mempunyai pengetahuan asas pengaturcaraan dan pengekodan, jadi pilihan ini tidak sesuai untuk jumlah amatur. Juga, walaupun percuma, anda mungkin diharuskan mengeluarkan sejumlah wang untuk mendapatkan ciri yang anda suka dari plugin premium, serta bayaran untuk host web, yang perlu.
 • Pereka bebas – Bergabung dengan pereka bebas atau pembangun laman web bermaksud anda telah memutuskan untuk mengambil profesional. Freelancer lebih murah daripada syarikat, tetapi mereka juga merupakan pilihan yang lebih berisiko. Anda mungkin berakhir dengan laman web yang tidak dirancang dengan baik, atau anda mungkin tidak berpuas hati dengan pekerjaan kerana beberapa sebab lain, di mana wang yang anda simpan tidak akan bernilai. Walau bagaimanapun, jika anda mengetahui freelancer yang boleh dipercayai, pilihan ini dapat membuahkan hasil dan anda mungkin ingin mengambil peluang anda.
 • Syarikat reka bentuk web profesional – Pilihan ini memberi anda kemungkinan besar dan kebebasan kreatif dan tidak memerlukan pengetahuan teknologi bagi pihak anda, tetapi ini adalah pilihan paling mahal dalam senarai ini. Menyewa firma reka bentuk web untuk membuat laman web anda boleh berharga dari beberapa ribu dolar hingga lebih dari $ 100,000, jadi anda perlu berfikir dengan teliti sebelum anda memutuskan untuk melakukan ini.

Jenis Laman Web Apa Yang Anda Perlu?

jenis laman web yang anda perlukanSekarang setelah anda mengetahui pilihan apa yang anda ada, anda perlu memikirkan perkara yang anda perlukan dengan teliti. Ukuran pekerjaan, masa yang diperlukan, kemahiran yang diperlukan; semua ini bergantung pada jenis laman web yang ingin anda bina. Oleh itu, sebelum anda memilih pilihan yang paling sesuai dengan anda, anda mesti memutuskan jenis laman web yang ingin anda buat.

Oleh kerana terdapat banyak jenis laman web yang tersedia, dalam artikel ini kami akan mengklasifikasikan semua jenis laman web tersebut kepada dua kategori – sederhana dan kompleks.

Laman Web Mudah

Sekiranya anda mempunyai perniagaan yang tidak memerlukan pengendalian transaksi kewangan atau menambahkan banyak plugin dan widget atau ciri khas lain, pergi dengan laman web mudah mungkin merupakan pilihan terbaik anda, dalam hal ini anda mungkin akan dapat membuatnya di memiliki. Laman web brosur adalah salah satu jenis laman web yang paling mudah dan berfungsi terutamanya untuk memaparkan apa yang anda lakukan, perniagaan anda dan menawarkan maklumat hubungan dan fakta asas lain. Laman web ini akan memberi anda kehadiran di Internet dan tidak memerlukan banyak kandungan. Sebilangan teks dan gambar akan berjaya, mungkin dengan sesekali video. Ini adalah kaedah terbaik untuk menunjukkan perniagaan, produk, harga dan maklumat hubungan asas anda.

Laman Web Kompleks

Sekiranya anda ingin membuat laman web yang dapat menangani transaksi kewangan, maka anda mesti membuat laman web e-dagang. Itu adalah laman web yang kompleks dan menuntut pengetahuan pengekodan. Anda juga harus dapat menambah dan membuang produk atau perkhidmatan, jadi anda mesti memasukkan ciri khas di laman web anda. Walau bagaimanapun, walaupun laman web jenis ini dapat dikendalikan dengan CMS, atau pembangun laman web, dalam beberapa kes.

Contoh lain dari laman web yang kompleks adalah aplikasi web. Mereka interaktif dan mempunyai banyak ciri tambahan yang disertakan. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk membuat laman web aplikasi web, anda harus mempertimbangkan untuk mengambil pereka atau pembangun laman web profesional. Anda mungkin memerlukan sekurang-kurangnya $ 10,000, tetapi jika anda ingin memastikan bahawa aplikasi web anda berfungsi tanpa cegukan, anda perlu menggigit peluru di sini.

Pertimbangkan Belanjawan

pembinaan laman web peruntukan belanjawanMembuat rancangan kewangan untuk laman web akan membantu anda menentukan berapa banyak yang anda sanggup belanjakan untuk laman web anda. Anda mesti mempertimbangkan belanjawan anda ketika memikirkan tentang laman web DIY berbanding laman web yang dikembangkan secara profesional.

Untuk laman web sederhana, seperti laman web brosur yang disebutkan sebelumnya, harga selama setahun boleh berkisar antara $ 50 hingga $ 5,000, bergantung pada sama ada anda membuat laman web sendiri atau sama ada anda mengupah profesional. Sebilangan besar pembangun profesional akan mengenakan bayaran sekitar $ 5,000 untuk membuat laman web yang mempunyai penampilan dan reka bentuk yang baik dan responsif pada peranti mudah alih.

Untuk laman web yang lebih kompleks, seperti laman web e-dagang, anda perlu membayar lebih banyak. Untuk membuatnya sendiri, anda perlu mendapatkan pakej pembangun laman web yang menggabungkan ciri e-dagang dan biasanya akan mengeluarkan sekitar $ 300 setahun dari poket anda. Minimum yang perlu anda bayar untuk laman web e-dagang yang dibangunkan oleh profesional adalah $ 7.500, tetapi itu hanyalah harga untuk laman web yang sangat asas. Sekiranya anda ingin menambahkan ciri tambahan yang lebih kompleks, seperti pengurusan produk masa nyata atau kategori produk, harapkan kosnya meningkat dengan ketara.

Betapa Mahirnya Anda?

Jawapan untuk soalan ini akan memberi kesan yang paling penting pada keputusan anda di laman web dilema DIY berbanding laman web yang dikembangkan secara profesional. Maksud saya, jika anda seorang pengaturcara, anda tidak mempunyai dilema. Tetapi untuk seluruh dunia, kita harus mempertimbangkan dengan teliti pilihan apa yang paling sesuai dengan tahap pengetahuan dan kemahiran kita dalam dunia teknologi.

Oleh itu, jika anda ingin membuat laman web sendiri, anda perlu memutuskan pilihan yang boleh anda kendalikan. Seperti yang telah kita sebutkan, pembangun laman web, terutamanya pembangun laman web drag and drop, adalah pilihan yang paling mudah dan paling mudah. Anda secara praktikal tidak perlu mengetahui apa-apa mengenai pengekodan atau pengaturcaraan untuk membuat laman web dengan alat ini. Walau bagaimanapun, ada kekurangan tertentu di sini, tentu saja. Mereka adalah pilihan yang paling terhad dan anda tidak akan dapat memperoleh kebebasan kreatif sebanyak yang anda lakukan dengan pilihan lain.

Sebaliknya, jika anda mempunyai pengetahuan pengekodan, tetapi tidak cukup untuk membina laman web dari awal, anda mungkin ingin menggunakan WordPress. Anda mesti mempunyai pengetahuan asas mengenai HTML dan web hosting dalam kes ini, tetapi masih sukar untuk ditangani. Sebaliknya ia lebih fleksibel dan anda boleh menggunakannya untuk memperibadikan laman web anda dengan lebih banyak. Anda juga boleh menggunakan komuniti WordPress yang luas untuk mendapatkan maklumat apa pun, untuk membantu anda menghadapi masalah dan mencari templat, tema, plugin dan widget terbaik untuk laman web anda.

Sekarang kami telah merangkumi beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan semasa memutuskan sama ada anda ingin membuat laman web anda sendiri atau menyewa pembangun web profesional, mari kita perhatikan dengan lebih dekat semua kelebihan dan kekurangan kedua-dua pilihan.

Kelebihan dan Kekurangan Laman Web DIY

diy pembangun laman web kelebihan kelebihan

Kelebihan

Kelebihan terbesar dan jelas laman web DIY adalah harganya. Maksud saya, jika anda mempunyai cukup wang atau jika pembangun web bekerja secara percuma, mengapa ada yang mempertimbangkan untuk membuat laman web sendiri sekiranya mereka bukan pengaturcara sendiri. Terdapat banyak alat, yang disebut pembangun laman web yang membolehkan anda menggunakan kaedah seret dan lepas untuk membuat laman web tanpa perlu melaburkan wang di dalamnya. Mereka memberi anda tema dan terdapat banyak tema yang indah, berfungsi dan menarik yang boleh anda gunakan.

Kelebihan lain yang terdapat di laman web DIY adalah fleksibiliti. Walaupun fleksibiliti anda terhad dengan tema yang anda pilih semasa anda menggunakan pembangun laman web, jika anda mempunyai pengetahuan yang cukup untuk membuat laman web dengan WordPress, maka pilihan anda secara praktikal tidak terbatas.

Mempelajari perkara baru adalah satu lagi faedah yang terdapat dalam membuat laman web sendiri. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan asas mengenai HTML, misalnya, sebelum anda mula membina laman web anda dengan WordPress, anda pasti akan mengembangkan pengetahuan itu dan menjadi lebih mahir.

Kekurangan

Kelemahan utama laman web DIY berasal dari fakta bahawa mereka sangat memakan masa, terutamanya jika anda harus mempelajari perkara seperti pengekodan, hosting web, perkhidmatan nama domain, dan lain-lain. Kelemahan lain berasal dari ini, dan itu adalah hakikat bahawa anda mesti mempunyai pengetahuan teknologi jika anda ingin membuat laman web yang akan kelihatan sama seperti yang anda bayangkan.

Walaupun anda membuat keputusan untuk membina laman web sendiri dengan pembangun laman web, dengan kekurangan fleksibiliti timbul masalah lain – penampilan laman web anda yang tidak profesional. Ini tidak selalu berlaku, tetapi dalam banyak keadaan laman web yang dibuat oleh amatur yang lengkap akan kelihatan baik.

Beberapa pembangun dan platform laman web percuma juga menjadikannya sangat sukar untuk memindahkan kandungan anda ke penyedia lain jika anda memutuskan untuk menukar pada kemudian hari.

Kelebihan dan Kekurangan Laman Web yang Dibangunkan Secara Profesional

pembangunan kelebihan laman web profesional kekurangan

Kelebihan

Apabila anda memutuskan untuk menggunakan pembangun web profesional untuk membantu anda membina laman web anda, anda akan belajar di samping seorang profesional dan memperoleh pengetahuan dan pengalaman berharga untuk usaha anda di masa hadapan. Anda akan bekerjasama dengan pakar yang boleh memberi anda nasihat mengenai banyak perkara, seperti cara meningkatkan lalu lintas atau kadar penukaran, yang merupakan bantuan yang tidak ternilai jika anda tidak pernah menguruskan laman web sebelumnya.

Anda juga akan mendapat sokongan dan bantuan berterusan semasa anda sangat memerlukannya. Sebagai contoh, anda akan meminta seseorang untuk menelefon jika ada yang merosakkan di laman web, sementara anda boleh memberi tumpuan kepada perkara yang lebih penting dalam perniagaan anda. Pembangun anda dapat membantu anda memilih hos web dan juga mendaftarkan nama domain anda.

Kekurangan

Baiklah, kami menyebutnya berkali-kali, tetapi di sini berlaku lagi – kosnya. Anda perlu melaburkan sejumlah besar dana jika anda mahukan pembangun profesional mengendalikan pembinaan laman web anda. Harganya bergantung pada kerumitan, saiz dan penyesuaian laman web dan perkara-perkara ini juga akan mempengaruhi masa yang diperlukan untuk menyelesaikan projek.

Kelemahan lain adalah hakikat bahawa ciri tertentu mungkin dikunci oleh pembangun semasa mereka membina laman web anda. Contohnya, perubahan navigasi atau gaya mungkin terkunci dan tidak dapat diakses oleh anda. Sudah tentu, teks, gambar dan elemen asas lain akan selalu dapat diedit oleh anda, tetapi jika anda ingin mengawal sepenuhnya laman web anda, anda perlu membincangkannya dengan pembangun anda sebelum anda memulakan projek ini.

Kesimpulannya

Kami berharap artikel kami memberikan maklumat dan maklumat yang mencukupi untuk anda agar anda dapat terus membuat keputusan terbaik untuk diri anda. Sama ada anda akan menggunakan laman web DIY atau menyewa pembangun web profesional sepenuhnya bergantung pada anda dan anda perlu mempertimbangkan pilihan anda dengan teliti. Seperti yang telah kami katakan, anda perlu mempertimbangkan anggaran anda, kemahiran anda ketika merancang laman web, jenis laman web yang anda perlukan, dan semua perkara lain yang penting dan dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat untuk anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map