Laman Web Statik vs Dinamik – Mana Yang Harus Anda Pilih?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Laman Web Statik vs Dinamik – Mana Yang Harus Anda Pilih?
0 6 мин.

laman web statik-vs-dinamik


Pada masa kini, tidak menjadi persoalan bahawa memiliki laman web adalah sangat penting. Tetapi terdapat perbezaan utama antara laman web tersebut, dan salah satunya adalah cara mereka melayani pengguna dengan kandungan. Pada dasarnya, kandungan yang ditunjukkan boleh menjadi statik atau dinamik dan, dalam artikel ini, kami akan menerangkan kepada anda apa itu dan mana yang harus anda pilih.

Laman Web Statik

Seperti namanya, laman web statik dibangun dengan menggunakan halaman statik. Unsur-unsurnya tetap dan dikod sebelumnya dan diletakkan di pelayan web. Setelah pelawat mengunjungi laman web anda, dia akan dilayan dengan fail dari pelayan dan semua pelawat akan mendapat kandungan yang sama.

Terdapat beberapa kelebihan mempunyai kandungan statik:

 • Biasanya lebih sedikit usaha diperlukan untuk membina laman web statik, kebanyakannya mengandungi kod HTML di antara elemen gaya CSS.
 • Oleh kerana kurang berusaha, laman web statik mungkin lebih murah dan dapat dilakukan dengan lebih cepat.
 • Elemen statik tidak memerlukan penyelesaian web hosting yang canggih, seperti persekitaran PHP terkini, jadi perkhidmatan hosting percuma juga dapat digunakan sebagai penyimpanan.
 • Kandungan statik sering menggunakan elemen yang kurang rumit, oleh itu laman web dapat dimuat dengan lebih cepat dalam penyemak imbas web.

Kita juga harus melalui kelemahan:

 • Halaman laman web statik sering dikodkan ke dalam fail bebas, malah menggunakan elemen yang sama dengan footer atau menu. Ini bermaksud jika anda ingin mengubah sesuatu dalam menu anda harus mengedit semua file subpage satu persatu, bukannya mengubah menu dalam fail yang digunakan secara kolektif.
 • Fungsi lanjutan, interaktiviti atau ciri laman web moden yang lain tidak terdapat dalam kebanyakan kes dengan hanya menggunakan elemen laman web yang statik.

Laman Web Dinamik

Sangat penting untuk memahami bagaimana laman web dinamik berfungsi. Walaupun fail HTML laman web statik disalin dari pelayan ke penyemak imbas web anda sebagaimana adanya, laman web dinamik melakukannya secara berbeza.

PHP adalah salah satu bahasa pengaturcaraan yang paling biasa digunakan untuk membina laman web yang dinamik dan fail .php adalah potongan kod yang melakukan sesuatu ketika pengunjung membuka laman web. Kerana ini adalah pengaturcaraan, mereka dapat menunjukkan hampir apa sahaja yang ditulis oleh pengaturcara ke dalam kod. Setelah pelawat membuka laman web, pelayan menjalankan kod PHP dan menghasilkan fail HTML hanya untuk pelawat. Walaupun halaman statik menunjukkan fail HTML tersimpan yang sama, halaman dinamik menghasilkan fail HTML baru untuk setiap pelawat.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai laman web, anda boleh menambahkan potongan kod PHP untuk menunjukkan tarikh dan masa sebenar di atas. Sangat mudah untuk memahami mengapa ini bagus, tarikh dan waktu boleh berbeza bagi setiap pelawat, jadi ciri ini memerlukan aset yang dinamik. Jelas, elemen dinamik dapat digunakan untuk fungsi yang lebih maju daripada menunjukkan cap waktu, mari kita periksa kelebihan menggunakan laman web dinamik:

 • Elemen laman web yang dinamik dapat dikendalikan secara bebas dan laman web yang dilayani oleh pengunjung dapat dibangun dengan cepat, dengan menggunakan elemen-elemen ini. Berbeza dengan laman web statik, bahagian laman web seperti menu dapat disimpan dalam satu fail dan dikongsi dengan halaman kecil yang sama. Bayangkan saja, daripada mengubah menu pada semua fail subpage, anda boleh mengeditnya hanya dalam satu fail. Tidak perlu dikatakan bagaimana penyelesaian ini lebih mudah, tanpa kesalahan dan memakan masa.
 • Halaman dinamik dapat berkongsi pangkalan data yang sama antara satu sama lain dan data dapat diedit dan disimpan dalam masa nyata. Ini sangat mustahak semasa anda menggunakan data. Anda tidak perlu memasukkan nilai ke dalam kod laman web anda dengan keras dan mengeditnya secara manual di semua halaman, anda hanya perlu meminta pangkalan data untuk menyediakan versi data terkini. Mempunyai pangkalan data berstruktur adalah kunci Internet moden dan salah satu kelebihan terbesar dari laman web yang dibuat secara dinamik.
 • Jenis dan bilangan elemen laman web yang boleh anda gunakan di laman web anda hampir tidak terhad dengan rendering laman web yang dinamik. Anda hanya memerlukan programmer yang mengalihkan idea anda ke kod dan laman web ini akan memaparkannya kepada pengunjung anda. Laman web moden di internet semuanya menggunakan penyelesaian yang serupa, dari Google melalui YouTube hingga Facebook. Cukup gunakan bayangkan anda dan buat laman web yang menakjubkan!
 • Terdapat Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) di pasaran, kebanyakannya percuma, seperti WordPress. CMS ini menggunakan pangkalan data dan kandungan dinamik yang dipaparkan sehingga menjadikan kehidupan pemilik laman web menjadi mudah. Anda hanya perlu memasang CMS atau membeli contohnya untuk mula bekerja di laman web anda. Ini dapat dilakukan tanpa mengetahui bahasa pengaturcaraan tunggal, jadi anda benar-benar dapat fokus untuk berkongsi idea anda dengan umum.

Sekiranya kita telah melalui kelebihan laman web yang dinamik, kita juga harus menutup kekurangannya. Untuk menyebut beberapa perkara:

 • Laman web dinamik lebih mantap dan berwajaran tinggi berbanding laman web statik. Ini tidak menghairankan, kerana lebih banyak fungsi dan aset memerlukan lebih banyak ruang dan sumber pelayan, oleh itu ia dapat dipaparkan lebih perlahan. Mengira fakta bahawa masa muat laman web adalah faktor utama peringkat laman web di Google, anda harus yakin bahawa anda benar-benar memerlukan laman web yang dinamik.
 • Ciri lanjutan memerlukan pengetahuan pengaturcaraan, jadi jika anda bukan pengaturcara, anda mungkin membayar sejumlah besar wang untuk membina laman web anda. Jumlahnya akan lebih tinggi dan lebih tinggi setelah anda mula menambah lebih banyak ciri.
 • Potongan kod dinamik selalunya kurang toleran kesalahan daripada yang statik. Contohnya, jika anda menulis sesuatu yang salah dalam HTML statik, laman web tersebut masih akan ditunjukkan dalam penyemak imbas. Dalam keadaan terburuk, pengunjung akan melihat sekeping kod sebagai teks di laman web ini. Berbeza dengan ini, jika anda menulis sesuatu yang salah di PHP, laman web tersebut akan rosak, dan pelawat hanya akan melihat mesej ralat. Anda melihatnya dengan baik, hanya satu kesalahan dalam PHP yang dapat menghalang penyemak imbas untuk menunjukkan laman web anda kepada pelawat anda. Ini boleh menjengkelkan apabila anda tidak menyedari kesilapan itu dan laman web anda sudah lama beroperasi.

Ringkasan – Mana Yang Harus Anda Pilih?

Sekarang anda mungkin faham bahawa menggunakan elemen statik sangat sesuai untuk laman web permulaan. Sekiranya anda hanya mahu mempunyai “sesuatu” di Internet dan ia tidak akan diubah dalam waktu terdekat, gunakan laman web seperti ini. Muat naik ringkasan atau butiran kedai anda dengan cepat dan anda sudah mempunyai kehadiran dalam talian dalam beberapa langkah.

Sebaliknya, jika anda ingin mempunyai laman web yang penuh dengan kandungan yang diubah secara dinamik, atau terdapat pangkalan data di belakangnya, anda harus memilih laman web yang dinamik. Sekiranya lebih mahal dan tidak bertolak ansur, beberapa idea tidak dapat direalisasikan tanpanya. Fikirkanlah apa yang anda perlukan dengan tepat dan pilih paparan kandungan yang sesuai!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector