Membangun laman web anda dengan PHP (Kelebihan dan Kekurangan)

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Membangun laman web anda dengan PHP (Kelebihan dan Kekurangan)
0 5 мин.

membina laman web anda dengan php


PHP (Hypertext Preprocessor) adalah bahasa skrip sisi pelayan yang digunakan oleh pengaturcara web untuk membuat aplikasi web dan laman web dengan pangkalan data dan peningkatan fungsi yang dipasang di lebih daripada 240 juta laman web dan 2.1 juta pelayan web pada tahun 2013.

Sebilangan besar laman web dibuat di PHP, tetapi beberapa daripadanya dibuat dalam Flash, ASP, Java, Python, Ruby atau hanya dalam HTML, CSS dan JavaScript, tetapi yang satu ini tidak mempunyai pangkalan data atau ciri yang kompleks. Berbeza dengan HTML, PHP dapat menjalin hubungan dengan pangkalan data, dapat menghasilkan kod HTML generik dan bahkan anda dapat mengatur pelayan anda untuk memproses semua file HTML dengan PHP sehingga kod sumber sebenarnya dari laman web anda tidak dapat disalin atau dilihat.

Terdapat pelbagai versi PHP dan terdapat juga perbezaan besar antara mereka seperti antara PHP 4 dan PHP 5 di mana model OOP baru muncul bersama dengan sokongan MySQL dan SQLite yang ditingkatkan dan ciri-ciri kecil lain.

Fail PHP mempunyai beberapa sambungan seperti .php, .phtml atau .php5 dan fail tersebut boleh mengandungi kod PHP, tetapi juga HTML, JavaScript atau CSS.

PHP dapat melakukan banyak perkara berguna seperti menghasilkan kandungan halaman dinamik, membuat, membuka, membaca, menulis, menghapus dan menutup fail di pelayan, mengumpulkan data borang, menerima dan mengirim kuki, menambahkan penghapusan, mengubah data dalam pangkalan data, menggunakan untuk mengawal akses pengguna, menyulitkan data dan mengeluarkan gambar, fail PDF, filem Flash, fail teks XHTML dan XML.

Walaupun PHP adalah bahasa pengaturcaraan paling popular yang digunakan untuk membuat laman web, ia mempunyai beberapa kelemahan: pengalaman menuntut projek yang kompleks, kod sumber terbuka, kekurangan alat penyahpepijatan, pengurusan pakej, produktiviti, ia terus berubah, tidak konsisten dan sintaksis.

Projek yang kompleks menuntut pengalaman

Pada projek besar dan kompleks, anda memerlukan pengalaman atau bantuan daripada pengaturcara PHP yang lebih berpengalaman, kerana terdapat banyak perpustakaan dan banyak cara untuk membuat ciri, tetapi anda tidak akan dapat memilih yang sesuai atau mencari yang tepat apa kamu mahu.

Kod sumber terbuka

Biasanya, semua yang dilihat, boleh dicuri, dan sama dengan kod sumber PHP yang boleh dicuri oleh pelanggan anda sendiri atau pengaturcara web lain dan memasukkannya ke dalam projek lain walaupun anda mempunyai penyelesaian atau idea asal.

Kekurangan alat penyahpepijatan

Di PHP, anda memerlukan alat debug untuk mencari kesilapan dan amaran, tetapi masalahnya ada hanya beberapa yang tersedia dibandingkan dengan bahasa pengaturcaraan lain seperti Python.

Pengurusan pakej

PHP mempunyai pengurusan pakej yang buruk berbeza dengan Python yang dapat menulis, membina dan berkongsi pakej kepada pengaturcara lain sehingga mereka dapat membuat hubungan antara beberapa projek melalui apa yang disebut pemalam.

Produktiviti

Secara umum, anda tidak mempunyai kelajuan dan produktiviti pada masa yang sama dan PHP menawarkan kelajuan sebagai pertukaran produktiviti sementara rangka web Ruby on Rails menawarkan produktiviti sebagai pertukaran dengan kelajuan.

Sentiasa berubah

Versi baru PHP selalu muncul dengan penyelesaian untuk bug dan dengan ciri-ciri baru, tetapi pada masa yang sama muncul dengan bug baru yang tidak mempunyai penyelesaian sehingga versi baru dilepaskan dan ini boleh sangat mengecewakan.

Ketidakselarasan

Pada awalnya, PHP dicipta terutama sebagai alat untuk amatir, jadi ia memiliki banyak fungsi yang sangat rawak, susunan parameter rawak dan ciri rawak lain.

Sintaks

Sebilangan besar bahasa pengaturcaraan membolehkan anda mengatur kod anda seperti yang anda mahukan, menjadikannya mudah dibaca walaupun bagi orang yang bukan pengaturcara, tetapi tahu bahasa Inggeris, dalam PHP anda tidak dapat melakukan ini, sintaks sukar difahami jika anda tidak tahu PHP.

Sudah tentu, bahasa PHP mempunyai kelebihan juga: cepat dan mudah, komuniti besar, keserasian tinggi dengan pangkalan data, pengumpulan sampah, platform silang, mod selamat, keselamatan, pulangan tinggi, penyisipan dan kos.

Cepat dan senang

Bahasa pelaksana skrip PHP adalah C dengan beberapa elemen C ++ dan bahagian sintaks dari Java dan Perl, jadi mudah untuk dipelajari dan menggunakan elemen dasar, terutama jika anda ingin menggunakannya untuk tujuan umum dan pengembangan web.

Komuniti besar

Menjadi begitu popular, PHP mempunyai komuniti hebat dan besar yang mengandungi laman web, blog dan forum dengan pelbagai penyelesaian untuk masalah yang berbeza, idea baru untuk banyak projek, sumber daya khusus, maklumat dan bahkan pekerjaan PHP.

Keserasian tinggi dengan pangkalan data

PHP sangat serasi dengan pelbagai versi pangkalan data seperti dBase, IBM DB2, InterBase, tetapi terutama dengan MySQL yang mampu mengekalkan sebilangan besar sambungan dalam masa yang sama. Bersama dengan MySQL, PHP dapat digunakan untuk membuat aplikasi dan laman web yang berskala dan kuat.

Kutipan sampah

PHP mempunyai pengumpulan sampah yang berjalan ketika anda memberitahu, ketika skrip berakhir atau ketika anda ada fungsi.

Merentas platform

Semua aplikasi dan laman web PHP berjalan di platform apa pun, tanpa mengira sistem operasi Unix, Windows atau Mac dan tanpa mengira jenis pelayan yang digunakan.

Safe mode

Sekiranya terdapat beberapa masalah, PHP dapat digunakan untuk memperbaikinya menggunakan mod selamat, fungsi ini sangat disukai terutama oleh ISP (penyedia perkhidmatan internet), dan di atas itu, PHP membenarkan pelaksanaan kod dalam lingkungan yang terhad.

Keselamatan

PHP mempunyai standard keselamatan yang tinggi kerana kuat, popular dan fleksibel sehingga walaupun dalam perpustakaan bahagian ketiga, ini tetap stabil dan selamat.

Kos

PHP percuma untuk dimuat turun dan dipasang ke pelayan dan kerana ia sangat popular, anda dapat dengan mudah mencari pengaturcara yang murah sehingga 10 pengaturcara PHP akan dikenakan biaya seperti programmer 1 Ruby on Rails, dan juga kebanyakan perpustakaan adalah percuma.

Pulangan tinggi

Pengaturcara web menggunakan PHP untuk membuat laman web dinamik untuk memastikan penyertaan pengunjung sama ada dengan langganan, sama ada dengan penjualan produk, sama ada dengan memberi komen atau tindakan lain sehingga mereka cenderung kembali lebih kerap daripada pengunjung laman web lain yang dibuat dalam bahasa pengaturcaraan lain.

Pembenihan

Sebilangan besar pengaturcara peringkat rendah kadang-kadang mengelirukan PHP dengan HTML kerana mereka melihat kedua-dua bahasa dalam fail yang sama, PHP mudah dilaksanakan di sebelah HTML, JAVASCRIPT dan CSS.

Pada akhirnya, anda dapat melihat bahawa PHP tidak sempurna, kerana tidak ada apa-apa di dunia ini, tetapi mempunyai lebih banyak kelebihan daripada kekurangan. Oleh itu, jika anda merancang untuk mula mempelajari bahasa pengaturcaraan ini atau ingin membina laman web dengannya, anda tidak perlu ragu-ragu.

Sekiranya anda mencari penyedia hosting PHP yang boleh dipercayai, saya mengesyorkan InMotion Hosting.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector