Mengapa Anda Perlu Membuat Rancangan Pemasaran untuk Perniagaan Kecil Anda?

buat rancangan pemasaran perniagaan kecil


Memulakan perniagaan sendiri seringkali menakutkan dan sukar, tetapi jika anda bersiap dengan betul untuk pengembaraan baru ini, anda dapat mengatasi semua rintangan yang pasti akan anda lalui dan menjadi seorang usahawan yang berjaya. Salah satu tonggak di mana anda harus membina perniagaan kecil anda adalah rancangan pemasaran yang baik.

Mengapa Anda Perlu Mempunyai Pelan Pemasaran?

Banyak orang yang memutuskan untuk memulakan perniagaan mereka sendiri memandang rendah kepentingan rancangan pemasaran yang kukuh. Mereka berpendapat bahawa jika produk atau perkhidmatan itu cukup baik, tidak perlu memasarkannya. Walaupun ini mempunyai logik hari ini ketika kita hidup di dunia media sosial di mana produk atau perkhidmatan anda dapat diiklankan oleh orang-orang yang berpuas hati dengan perkara yang anda tawarkan dan berikan, itu masih belum cukup baik. Mempunyai rancangan pemasaran dapat membantu anda mengembangkan produk atau perkhidmatan yang sesuai dengan kebutuhan pasar yang Anda targetkan. Ini juga membantu pelanggan anda memahami apa yang hebat mengenai produk atau perkhidmatan anda untuk memisahkannya dari persaingan.

Walaupun memerlukan banyak masa, usaha dan penyelidikan untuk mengembangkan rancangan pemasaran yang baik untuk perniagaan kecil anda, ia akan membuahkan hasil dalam jangka panjang dan akan menyumbang, sebahagian besarnya, kepada kejayaan yang dicapai syarikat anda. Oleh itu, mari kita lihat beberapa soalan terpenting yang harus anda jawab dalam rancangan pemasaran anda yang akan menjadikannya alat yang hebat, yang akan membantu perniagaan anda berkembang dan berjaya.

Cara Membuat Rancangan Pemasaran?

Seperti yang telah kami katakan, membuat rancangan pemasaran adalah proses yang panjang dan merangkumi banyak usaha dan penyelidikan. Untuk membuat rancangan pemasaran yang hebat yang akan menjadi alat yang hebat untuk membawa perniagaan anda ke tempat yang anda inginkan, anda perlu menjawab beberapa soalan dan menentukan banyak perkara penting yang akan mempengaruhi perniagaan dan kejayaan anda.

Strategi pemasaran

Sebelum anda memulakan dengan membuat rancangan pemasaran anda, anda perlu bertanya kepada diri sendiri bagaimana rancangan pemasaran tersebut dapat menyokong matlamat perniagaan anda. Memiliki pandangan yang sangat jelas mengenai matlamat anda adalah strategi strategi pemasaran anda.

Strategi pemasaran anda menunjukkan apa yang anda mahukan dan perlu lakukan dan setelah anda mengetahui hal ini, anda dapat terus membuat rancangan pemasaran yang dapat membantu anda mencapai tujuan ini. Namun, jika anda masih belum menetapkan matlamat perniagaan tertentu, anda perlu melakukannya secepat mungkin. Anda juga perlu memisahkan matlamat jangka panjang dan tujuan jangka pendek supaya anda dapat merangka rancangan perniagaan yang lebih langsung untuk setiap matlamat jangka pendek tersebut..

Perkara lain yang perlu anda sertakan semasa anda menentukan matlamat anda adalah melampirkan garis masa untuk setiap objektif perniagaan anda. Dengan cara itu, anda akan dapat membuat rancangan pemasaran yang lebih realistik dan spesifik.

Kenyataan Misi

Apa yang anda cuba lakukan dan apa soalan asas yang perlu dijawab oleh pernyataan misi anda? Sekiranya anda telah membuat pernyataan misi semasa anda merancang perniagaan anda sekarang anda perlu menambahkannya ke rancangan pemasaran anda.

Asas rancangan pemasaran anda adalah pernyataan misi anda dan sangat penting untuk membuat pernyataan misi langsung dan ringkas yang akan membolehkan calon pelanggan anda memahami apa yang anda lakukan dan bagaimana anda melakukannya.

Walaupun pernyataan misi anda tidak mempunyai peranan langsung dalam kegiatan pemasaran anda, ia membolehkan anda menumpukan perhatian pada objektif perniagaan anda dan membantu anda memastikan bahawa aktiviti pemasaran yang anda lakukan selaras dengan tujuan utama syarikat anda.

Pasaran sasaran

Soalan utama yang perlu anda cari jawapannya ketika datang ke pasar sasaran anda adalah dengan siapa anda berusaha menjangkau rancangan pemasaran dan aktiviti anda. Oleh itu, pasaran sasaran adalah khalayak tertentu yang ingin anda jangkau dengan perkhidmatan dan produk anda, atau, dengan kata lain, pelanggan ideal anda. Menyertakan seberapa banyak perincian semasa menjawab soalan ini akan membolehkan anda mempunyai rancangan pemasaran yang lebih tepat dan spesifik.

Anda perlu menentukan dan mengenal pasti siapa khalayak sasaran anda dan di mana anda dapat menjumpainya, apa yang mereka anggap penting, apa yang mereka bimbangkan, apa yang mereka perlukan pada masa ini, dll. Soalan-soalan ini dan beberapa orang lain yang mungkin anda tambahkan akan memberi anda gambaran jelas mengenai orang atau syarikat yang anda fikir adalah pelanggan ideal anda. Dari sudut ini, anda boleh terus membuat pesanan pemasaran yang diperibadikan untuk pasaran sasaran dan pelanggan ideal anda.

Analisis Pertandingan

Untuk membuat rancangan pemasaran pintar, anda juga perlu mengetahui pesaing anda. Itulah sebabnya, pada peringkat ini, anda perlu menjawab soalan seperti siapa pesaing anda dan di mana anda berada di antara mereka.

Mengetahui siapa persaingan anda dan menganalisisnya adalah salah satu cara yang paling berjaya untuk melakukan penyelidikan pasaran sasaran dan merancang aktiviti pemasaran anda. Anda perlu melihat syarikat dan perniagaan yang mempunyai pelanggan ideal yang serupa dengan anda dan kemudian menganalisis keputusan yang baik, serta kesalahan mereka.

Terdapat banyak cara untuk melakukan penyelidikan yang akan membantu anda mengenal pasaran sasaran anda dengan melihat pesaing anda. Analisis SWOT adalah salah satu kaedah tersebut. Ini adalah alat strategik yang mengira kekuatan dan kekurangan syarikat, serta ancaman dan peluang mereka. Membandingkan analisis SWOT anda dengan persaingan anda mungkin merupakan kaedah terbaik untuk mendapatkan gambaran yang tepat mengenai tempat anda dalam industri ini dan bagaimana memperbaikinya dengan mengenali bidang-bidang di mana anda dapat mengatasi pesaing anda, mengenal pasti dan menyesuaikan pasaran khusus anda dan memastikan bahawa anda berada bersedia menghadapi segala rintangan yang mungkin dilontarkan oleh pesaing anda.

Cadangan jualan unik

Sekarang setelah anda mengetahui siapa pesaing anda dan bagaimana anda dapat melawan mereka, anda perlu bertanya pada diri sendiri apa yang menjadikan syarikat anda unik dan unik? Anda perlu menonjol di antara semua perniagaan lain yang serupa dan cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan merancang strategi yang akan menjadikan anda unik, yang merupakan cadangan penjualan unik anda.

Cadangan penjualan yang unik adalah pernyataan yang menunjukkan bagaimana syarikat dan produk serta perkhidmatan anda berbeza daripada yang lain. Ini menunjukkan mengapa syarikat anda adalah pilihan yang lebih baik dan lebih selamat untuk khalayak sasaran anda dan mengapa mereka harus memilih syarikat anda daripada pesaing anda.

Strategi Penetapan Harga

Langkah seterusnya dalam merancang rancangan pemasaran yang bagus untuk perniagaan kecil anda membuat strategi penetapan harga. Untuk melakukan ini, anda perlu bertanya kepada diri sendiri apa yang akan anda kenakan dan mengapa.

Sekiranya anda sudah membuat rancangan perniagaan standard, itu bermakna anda sudah memikirkan dan meneliti harga terbaik untuk produk dan perkhidmatan anda. Sekarang, inilah masanya untuk menggunakan maklumat tersebut dan mengaitkannya dengan aktiviti pemasaran anda.

Ini bermaksud bahawa anda harus menyokong harga yang anda miliki dengan memberikan idea yang jelas kepada pelanggan tentang kelebihan dan nilai yang akan mereka dapatkan. Dalam banyak kes, cadangan bernilai tinggi dapat membantu pelanggan anda memutuskan untuk membeli produk anda atau menggunakan perkhidmatan anda.

Pelan Promosi

Rancangan promosi dapat membantu anda mencari jawapan yang tepat untuk persoalan bagaimana anda merancang untuk mencapai pasaran sasaran anda. Rancangan promosi anda adalah bahagian penting dalam campuran pemasaran kerana merangkumi setiap bentuk komunikasi yang akan anda gunakan untuk menjangkau pelanggan anda.

Setiap rancangan promosi adalah gabungan dari berbagai kegiatan pemasaran, seperti periklanan, hubungan masyarakat, pembungkusan, penjualan langsung, pemasaran Internet, bahan pemasaran, promosi penjualan, dan lain-lain. Namun, anda harus berhati-hati agar anda tidak memasukkan terlalu banyak pemboleh ubah ke dalam rancangan promosi anda sejak awal. Sebenarnya, anda harus memulakan dengan memilih hingga 5 aktiviti tertentu yang akan memudahkan anda melakukan strategi pemasaran yang anda buat pada awalnya.

Belanjawan Pemasaran

Langkah ini sangat penting dan untuk melakukannya dengan betul, anda perlu memikirkan berapa banyak wang yang akan anda belanjakan dan untuk apa.

Memiliki belanjawan pemasaran sangat penting untuk merancang rancangan pemasaran kerana ini dapat memberi tahu anda berapa banyak yang dapat anda belanjakan untuk kegiatan pemasaran anda tanpa melebihi rancangan anda. Ini juga dapat membantu anda menggariskan aktiviti mana yang anda mampu dan yang tidak dan menentukan keutamaan di antara mereka.

Ketika pemasaran dipersoalkan, sayangnya, kebanyakan syarikat kecil mempunyai anggaran yang sangat terhad atau bahkan kecil. Itulah sebab lain mengapa membuat rancangan promosi yang tetap dalam had perbelanjaan anda sangat penting.

Senarai Tindakan

Sekarang setelah anda mempunyai semua perkara lain dan dirancang dengan rapi, anda perlu bertanya pada diri sendiri apa yang harus anda lakukan untuk mencapai matlamat pemasaran yang anda tetapkan.

Membuat senarai tindakan memerlukan menguraikan tugas-tugas yang perlu anda lakukan dan masa ketika anda perlu melakukannya, yang merupakan bahagian penting dari rancangan pemasaran anda kerana ia membimbing anda sepanjang menjalankan aktiviti pemasaran anda. Memiliki senarai ini membolehkan anda membuat kemajuan yang berterusan dan mantap tanpa harus berhenti pada setiap langkah untuk memikirkan semula atau berkumpul semula.

Untuk membuat senarai tindakan untuk rancangan pemasaran anda, anda perlu mengambil tujuan akhir anda dan memecahnya menjadi beberapa tugas kecil yang akan membawa kepada pencapaian objektif tersebut. Ketika datang ke bentuk senarai tindakan anda, anda dapat memilih bentuk apa saja yang anda suka, asalkan anda mengikuti peraturan asas ini. Ingat, langkah yang lebih kecil lebih mudah diselesaikan dan dapat membantu anda membina keyakinan dan momentum anda, jadi lebih baik anda mempunyai beberapa langkah yang lebih kecil daripada hanya beberapa langkah yang lebih besar.

Sukatan

Merangka rancangan pemasaran tidak cukup, anda juga perlu mengesan kemajuan anda dan mengukur hasil anda. Untuk melakukan ini, anda perlu bertanya kepada diri sendiri apa hasil yang telah anda capai dan di mana anda dapat meningkatkannya. Berkat langkah ini, rancangan pemasaran anda akan dapat berkembang dari dokumen statik untuk penggunaan tunggal menjadi garis panduan aktif yang sentiasa berubah yang membantu anda meningkatkan dan mengembangkan syarikat anda.

Bergantung pada taktik pemasaran yang anda gunakan, anda akan mempunyai alternatif dan pilihan yang berbeza dalam hal menjejaki dan mengukur hasil anda. Sebagai contoh, mengesan taktik pemasaran standard yang tidak berkaitan dengan Internet memerlukan pendekatan manual, sementara hasil pemasaran dalam talian dapat diukur dengan analitik dan metrik lain yang berdasarkan Internet.

Gunakan Pelan Pemasaran Anda dengan Baik

Mempunyai rancangan pemasaran boleh menjadi perkara penting untuk membantu anda mengembangkan perniagaan kecil anda dan memiliki syarikat yang berjaya. Anda hanya perlu menggunakan rancangan pemasaran anda secara berkala dan mengikuti hal-hal yang telah anda tetapkan ketika merancang rancangan pemasaran anda. Walau bagaimanapun, anda tidak seharusnya melihat rancangan pemasaran anda sebagai dokumen yang konkrit dan tidak dapat ditukar ganti. Semasa perniagaan anda berkembang dan berubah, anda boleh dan harus memasukkan beberapa perubahan dalam rancangan pemasaran anda juga. Bagaimanapun, beberapa perkara yang anda gariskan dalam rancangan anda mungkin tidak berfungsi, sementara yang lain mungkin berfungsi lebih baik dan anda perlu mengikuti hasilnya dan membuat penambahbaikan berterusan terhadap rancangan pemasaran anda.

Walau bagaimanapun, anda juga perlu memberikan rancangan pemasaran anda beberapa saat sebelum anda dapat melihat kesannya. Anda tidak dapat mengetahui secara langsung sama ada aktiviti pemasaran tertentu berjaya atau tidak. Beri masa dan ikuti hasilnya dan anda akan dapat memanfaatkan sepenuhnya rancangan pemasaran anda. Itu juga bermaksud bahawa anda harus bersedia untuk belajar dari kesilapan dan kegagalan anda, bukan hanya dari kejayaan dan pencapaian anda. Dalam banyak kes, kegagalan dapat membantu anda melihat aktiviti pemasaran anda dari perspektif yang berbeza, yang kemudian dapat menyebabkan anda mencari cara yang lebih baik untuk melaksanakan idea anda dan mengembangkan perniagaan kecil anda menjadi kejayaan besar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map