Mengapa Anda Perlu Mendapatkan Alamat IP Khusus untuk Laman Web Anda?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Mengapa Anda Perlu Mendapatkan Alamat IP Khusus untuk Laman Web Anda?
0 5 мин.

mengapa menggunakan alamat ip khusus untuk laman web anda


Bolehkah mempunyai alamat IP khusus memberikan kelebihan berbanding dengan alamat IP yang dikongsi? Apa perbezaan antara alamat IP khusus dan alamat yang dikongsi, dan situasi manakah anda lebih baik mendapatkan alamat IP khusus? Ini adalah beberapa pertanyaan yang paling sering diajukan mengenai IP khusus.

Pada prinsipnya, kebanyakan laman web tidak akan mendapat banyak manfaat dari memiliki IP khusus, namun, dalam beberapa kes tertentu IP khusus mungkin diperlukan atau lebih disarankan daripada memiliki alamat IP bersama.

IP Berkongsi berbanding IP Khusus

Alamat IP anda pada dasarnya adalah nama domain sebenar anda, tetapi memandangkan satu set nombor sukar diingat, orang-orang datang dengan nama untuk digandakan sebagai nama domain. Memiliki IP bersama adalah peraturan umum dalam arti bahawa hosting laman web anda pada hosting bersama secara automatik akan memberikan IP bersama kepada anda. Ini bermaksud bahawa IP pelayan dikongsi oleh beberapa laman web yang dihoskan di pelayan yang sama. Sebaliknya, IP khusus adalah unik untuk laman web anda dan tidak dikongsi dengan laman web lain.

Pelbagai laman web yang dihoskan di pelayan bersama yang mempunyai alamat IP yang sama boleh berjumlah ratusan laman web, yang bermaksud bahawa terdapat risiko bahawa laman web anda berada dalam syarikat yang tidak baik kerana tindakan laman web lain mungkin mempengaruhi reputasi laman web anda.

Cara mendapatkan IP khusus?

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan IP khusus – minta alamat IP khusus dari penyedia hosting anda, dapatkan pelayan khusus yang dilengkapi dengan IP khusus atau VPS, yang juga disediakan bersama dengan IP khusus.

Dari kaedah di atas meminta IP khusus dari penyedia hosting anda datang dengan kerumitan, kerana ARIN (Pendaftaran Amerika untuk Nombor Internet) menghendaki anda untuk membenarkan keperluan anda untuk IP khusus. Sekiranya anda tidak dapat memberikan justifikasi yang mencukupi, permintaan anda akan ditolak. Pembenaran untuk alamat IP khusus diperlukan kerana kekurangan alamat IPv4, yang kombinasi akhirnya akan habis sepenuhnya. Oleh itu, penting untuk memastikan bahawa blok IPv4 yang tersisa diperuntukkan kepada mereka yang dapat membenarkan keperluan yang mencukupi untuknya.

Cara lain yang lebih mudah untuk mendapatkan IP khusus adalah dengan mendapatkan hosting khusus atau VPN. Biasanya penyedia hosting akan memperuntukkan IP khusus untuk perkhidmatan ini. Ini bukan untuk mengatakan bahawa beberapa penyedia tidak akan meminta justifikasi dalam kes-kes ini, namun, justifikasi tidak diperlukan sebagai peraturan seperti dalam hal meminta IP khusus secara langsung.

Bilakah mendapat IP khusus?

Walaupun kebanyakan laman web tidak akan mendapat keuntungan daripada mendapatkan IP khusus, ada beberapa kes di mana mendapatkannya akan masuk akal:

 • Melindungi laman web eCommerce melalui SSL
 • Menjadikan topi hitam / anti spam laman web anda
 • Ingin mencapai penyampaian e-mel yang lebih baik

Sekiranya anda mengehoskan kedai dalam talian atau laman web yang berkaitan dengan e-dagang dan pengendalian pembayaran tidak dilakukan melalui perkhidmatan pihak ketiga, maka anda memerlukan IP khusus dan sijil SSL untuk membuat transaksi pelanggan selamat. IP yang berdedikasi akan memberi anda kredibiliti dan akan membuat pelanggan berasa lebih selesa ketika membuat transaksi di laman web anda. Walaupun teknologi SNI (petunjuk nama pelayan) membolehkan beberapa sijil SSL dilayan oleh alamat IP yang sama, versi lama beberapa penyemak imbas mungkin tidak menyokong teknologi ini, oleh itu, pelawat yang mengakses laman web dari penyemak imbas seperti itu akan menerima mesej mengenai sambungan tidak dipercayai. IP khusus dapat membantu mengelakkan masalah seperti ini.

Sebab lain mengapa anda ingin mendapatkan IP khusus adalah melindungi laman web anda daripada spam dari segi reputasi. Sekiranya laman web lain yang anda kongsi IP mengirimkan e-mel spam atau terlibat dalam amalan topi hitam, dan akibatnya disenaraihitamkan atau dilarang, laman web anda boleh dipengaruhi oleh tingkah laku laman web ini. Hasil negatif yang mungkin berlaku adalah peralihan null dari laman web anda, pencetus penggera antivirus, peringatan “Laman web ini boleh membahayakan komputer anda” pada pautan laman web anda, dll. Dalam konteks ini, adalah idea yang baik untuk memantau laman web anda di Alat Webmaster Google untuk melihat pandangan Google tentang laman web anda.

Kerana anda tidak perlu berkongsi IP khusus dengan orang lain, anda boleh mempunyai lebih banyak kawalan terhadap reputasi anda. Namun, jika nampaknya laman web anda berada dalam “syarikat jahat” dan penyedia hosting anda terganggu, lebih masuk akal untuk berpindah ke penyedia hosting yang lain dan mendapatkan IP khusus di sana. Agar berada di pihak yang selamat, anda mungkin masih ingin memeriksa sejarah alamat IP khusus yang diberikan kepada anda untuk melihat apakah ia digunakan untuk spam pada masa lalu atau tidak. Anda boleh melakukan ini dengan bantuan perkhidmatan carian reputasi IP.

Sekiranya anda mempunyai laman web dengan lalu lintas tinggi dengan banyak pengunjung, mungkin sudah waktunya untuk mendapatkan hosting khusus yang akan meningkatkan kelajuan laman web anda, yang juga dapat meningkatkan peringkat Google laman web anda. Hosting khusus dilengkapi dengan IP khusus juga. Sekiranya satu-satunya sebab mengapa anda meminta IP khusus adalah untuk meningkatkan SEO anda, anda pasti akan ditolak. Sekiranya anda mempunyai lalu lintas yang sangat sedikit di laman web anda dan anda tidak menghadapi masalah dengan memuatkan pelayan atau waktu henti pelayan, anda mungkin tidak perlu mendapatkan hosting khusus. Dengan hanya mendapatkan IP khusus, kedudukan SEO anda tidak semestinya bertambah baik, melainkan laman web anda berada di “kawasan kejiranan”.

Kelebihan lain dari memiliki IP khusus adalah bahawa kebanyakan syarikat hosting membolehkan anda menetapkan rekod PTR atau Reverse DNS, yang berguna jika anda merancang untuk menghantar e-mel atau buletin penting. Di tingkat DNS, domainanda.com memiliki catatan A yang menunjuk ke alamat IP anda, tetapi jika alamat IP anda mempunyai catatan PTR yang menunjuk ke belakang domainanda.com, maka ini dilihat sebagai tanda positif oleh kebanyakan SPAM dan sistem penyaringan lain.

Kesimpulannya

Oleh itu, adakah anda mesti mendapat IP khusus? Walaupun diperlukan bagi sesetengah orang, itu bukan sesuatu yang kebanyakan orang memperoleh faedah yang besar. Terlepas dari kes tertentu yang dibenarkan yang dibincangkan di atas (mengamankan laman web dengan sijil SSL, laman web lalu lintas tinggi dan perlindungan spam), anda akan mempunyai alamat IP yang dikongsi dengan baik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector