PHP vs ASP.NET – Apakah Perbezaannya?

php vs asp bersih


Sejak PHP dan ASP.NET wujud, keinginan orang untuk memutuskan mana yang lebih baik adalah usaha berterusan, menghasilkan banyak catatan blog dan artikel mengenai perkara ini. Malangnya, banyak perkara ini adalah satu sisi, mempromosikan satu sama lain. Jadi hari ini, kami berhasrat untuk membuat perbandingan yang tidak berat sebelah antara kedua-dua bahasa tersebut, dengan tujuan untuk membantu anda menentukan mana yang harus anda gunakan untuk membina aplikasi baru atau kerajaan dalam talian anda sendiri.

PHP adalah salah satu bahasa pengembangan web yang paling terkenal, dengan berjuta-juta laman web dan aplikasi khusus dibuat dengannya. Ini adalah platform sumber terbuka, yang terus menyumbang kepada popularitinya. Tetapi Microsoft ASP.NET juga merupakan platform sumber terbuka.

Bukan tugas yang mudah untuk menentukan mana yang lebih baik daripada yang lain. Mencuba melakukannya hampir sama seperti membandingkan epal dengan oren. Oleh itu, anda sebenarnya tidak dapat menentukan mana yang lebih baik secara umum. Anda hanya dapat membuat perbezaan ini setelah anda mempunyai beberapa tujuan tertentu.

Kedua-duanya PHP dan ASP.NET adalah usaha yang sangat berjaya yang telah mengembangkan banyak laman web yang hebat selama bertahun-tahun, tetapi bagi mereka yang tidak banyak bekerja sama ada, satu persoalan masih ada. Mana yang harus mereka gunakan?

Artikel ini akan membantu anda menentukan mana antara dua teknologi berikut yang harus anda gunakan dalam projek anda yang seterusnya. Ini mungkin tidak membantu anda membuat keputusan dengan segera, tetapi ia pasti akan membantu anda mendapatkan lebih banyak maklumat dan mempelajari teknologi mana yang sesuai dengan anda.

Sebelum memperdalam perbualan kami, mari kita lihat pemboleh ubah paling asas yang dapat kita gunakan untuk membuat perbezaan. Dengan melihat bahagian pasar bahasa pengaturcaraan web, kita dapat memperoleh banyak info, karena ia memberitahu kita seberapa banyak bahasa pengaturcaraan tertentu digunakan di pasar.

Ini juga akan membantu anda jika anda berhasrat untuk mendapatkan pekerjaan dengan salah satu daripada mereka. Menurut statistik kami, 9% pasaran menggunakan Ruby on Rails, 34% menggunakan ASP.NET dan 57% menggunakan PHP. Statistik tentu saja akan berubah sekiranya kita mengambil kira bahasa lain juga, tetapi ini cukup baik demi hujah kita.

Oleh itu, jika anda ingin mencari pekerjaan dengan belajar membuat kod dalam salah satu bahasa ini, anda pasti lebih baik menggunakan PHP. Sekiranya anda ingin membangunkan projek, atau melakukan yang lain, ikuti kami dan pelajari yang lain!

Apa itu PHP?

logo php 2017PHP adalah sumber terbuka, skrip sisi pelayan dan bahasa pengaturcaraan tujuan umum. Ini paling banyak digunakan untuk pengembangan laman web dan aplikasi web yang dinamik. Dengan orientasi berorientasikan objek, ia membantu pengaturcara untuk menjadi lebih kreatif dalam cara mereka menyelesaikan masalah tertentu dan mengembangkan aplikasi.

Mudah difahami dan digunakan telah menyumbang kepada populariti dan fungsinya yang luas dan komuniti hanya berkembang sejak dilancarkan pada tahun 1995. Ia benar-benar percuma untuk digunakan dan akan selalu ada. Mana-mana pendatang baru dapat memahami sintaksnya dengan mudah dan terbiasa dengan pengaturcaraan dengannya.

Manfaat lain ialah ia berjalan pada hampir semua pelayan host dan menyokong pelbagai pangkalan data seperti MySQL, PostgreSQL, Oracle, Sybase, Informix dan juga Microsoft SQL. PHP memberikan penekanan pada skrip sisi pelayan tetapi juga dapat digunakan untuk mengembangkan aplikasi desktop. Salah satu ciri hebatnya ialah kod PHP tidak perlu ditulis ke dalam fail yang berasingan. Ia juga boleh ditulis di dalam halaman HTML, yang membolehkan pembangun membuat laman web yang dinamik. PHP mempunyai banyak kelajuan dan fungsi dan ia berorientasikan pembangunan web.

Dengan PHP anda boleh melakukan perkara seperti:

 • Kumpulkan maklumat pengguna dengan penggunaan borang. Setelah pengguna mengisi borang ini dengan data yang diperlukan, anda kemudian boleh menghantar maklumat tersebut ke e-mel yang mereka berikan.
 • Kumpulkan maklumat secara automatik dari pelbagai laman web dan dari seluruh Internet. Anda boleh mengautomatikkan pengumpulan data dengan mudah di laman web anda dan bahkan ‘mengikis’ data, seperti gambar dan teks dari laman web lain di web dengan penggunaan skrip PHP dinamik.
 • Buat pilihan keahlian untuk laman web anda. Sekiranya anda membina laman web yang menyediakan beberapa jenis konten berbayar, anda boleh menggunakan PHP untuk membuat kawasan keahlian yang hanya dapat diakses dengan nama pengguna dan kata laluan.
 • Hasilkan fail dan laman web yang dinamik.
 • Jejaki pengguna dengan bantuan kuki. Anda boleh menghantar dan menerima kuki dan mengesan bagaimana pengunjung anda berinteraksi dengan laman web anda.
 • Tambahkan jenis fungsi dinamik yang boleh anda buat. Langit adalah batas ketika datang untuk mengembangkan fungsi dinamis seperti jam, kalender, kalkulator dan hampir semua perkara yang dapat didorong dengan skrip. PHP membolehkan anda dengan cepat mengembangkan fitur dinamik yang mengirim dan menerima maklumat, sehingga membuat aplikasi yang sangat berguna.
 • Buat aplikasi desktop. Adalah mungkin untuk menulis pelbagai aplikasi desktop di PHP, tetapi itu bukan cara terbaik untuk melakukannya, kerana kebanyakan penekanan PHP diberikan pada pengembangan web.
 • PHP mempunyai beberapa ciri pemprosesan teks yang sangat berguna.
 • Sangat mudah untuk mencari hosting untuk PHP. Seperti yang saya nyatakan di atas, hampir setiap penyedia hosting menyokong versi terbaru PHP, menjadikannya mudah dijalankan.
 • PHP mempunyai pelbagai fungsi built-in yang kuat.

Kekurangan PHP

 • Pelbagai kekurangan keselamatan. PHP mempunyai sejarah panjang kegagalan keselamatan. Ia mempunyai banyak kelemahan yang diketahui dan tidak diketahui yang dapat digunakan untuk mengeksploitasinya, jadi lebih baik menggunakan plugin keselamatan dan langkah keselamatan lain jika anda menangani data sensitif dengan skrip PHP anda.
 • Tidak begitu baik untuk membangunkan aplikasi desktop. Walaupun memang mungkin untuk mengembangkan aplikasi desktop dengan PHP, tidak digalakkan kerana PHP lebih dioptimumkan untuk pengembangan web.
 • PHP mempunyai jenis yang lemah. Penukaran tersirat bahasa akan mengejutkan bagi banyak pendatang baru PHP. Ini membawa kepada banyak bug yang tidak dijangka jika anda tidak menyedarinya.

Apa itu ASP.NET?

logo bersih aspASP.NET atau Active Server Page (awalnya dikenali sebagai ASP +) dikembangkan oleh Microsoft dan direka untuk pembangunan web dan untuk menghasilkan laman web yang dinamik. Ini adalah sumber skrip sumber terbuka, pelayan yang dapat digunakan untuk membuat laman web dinamis dengan kelajuan tinggi. Platform pengembangan web ini terbuat dari teknologi sisi pelayan dan menyediakan setiap perkhidmatan yang diperlukan untuk membina aplikasi web yang kuat untuk kedua-dua PC dan peranti mudah alih.

Ia dilancarkan pada tahun 1998, sebagai bahasa skrip sisi pelayan pertama Microsoft.

Oleh kerana ia adalah platform Microsoft, ia juga menyokong kod yang disusun dalam bahasa lain seperti C ++, C #, Perl dan Visual Basic. Ia juga dilengkapi dengan pelbagai kawalan pelayan yang memisahkan kod laman web dari kandungannya, memungkinkan untuk mengembangkan laman web dalam lingkungan WYSIWYG (Apa yang Anda Lihat Adalah Apa yang Anda Dapatkan). Ini memberi anda kaedah berasaskan corak untuk membina laman web yang dinamik dan memungkinkan pemisahan masalah yang bersih. Ini memberi anda cara untuk mempunyai kawalan penuh terhadap markup, menjadikan pembangunan web lebih menyeronokkan.

Oleh kerana ia adalah bahasa sisi pelayan, kod tersebut disimpan dalam fail ASP atau ASP.NET dan melaksanakan kod di dalam fail, kemudian mengembalikan hasilnya ke penyemak imbas web pengguna.

Kelebihan ASP.NET

 • Pengaturcaraan yang fleksibel – Semasa memprogram aplikasi atau laman web, anda boleh berubah pikiran di tengah jalan, tanpa harus memprogram ulang semuanya dari awal. Ini berkat fleksibiliti dan ciri berorientasikan objek.
 • Pemisahan perhatian – Model aplikasi, kawalan dan pandangan dibahagikan, menjadikan aplikasi dan kodnya lebih telus. Ini juga menjadikan penyelenggaraan aplikasi menjadi lebih mudah. Ini juga memungkinkan untuk membagi projek menjadi beberapa bahagian yang berbeza, memungkinkan bagi beberapa pembangun untuk mengerjakan projek yang sama. Kerja seorang pemaju tidak akan mempengaruhi yang lain.
 • Menyokong TDD – Dengan sokongan untuk Pengujian Didorong Pembangunan, kami dapat membuat aplikasi kami dengan ujian unit.
 • Produktiviti – ASP.NET mempunyai banyak perpustakaan seperti SignalIR, Odata, WebApi dan ciri bahasa lain yang menawarkan produktiviti tinggi.
 • Mempunyai kerangka yang matang – ASP.NET mempunyai perpustakaan berdasarkan tugas, yang bermaksud bahawa ia disusun ke dalam kelas yang boleh diwarisi yang berkaitan dengan tugas tertentu. Sebagai contoh, pembangun dapat menjimatkan masa dalam penyuntingan gambar atau XML dan tugas-tugas pembangunan biasa yang lain.
 • Pembangunan sederhana – Berkat model pengaturcaraan yang berpihak pada pelayan, pengembangan aplikasi jauh lebih mudah dan senang dijaga.
 • Menyokong Banyak bahasa yang berbeza – Pembangun boleh memilih untuk menulis kod dalam lebih daripada 25 bahasa .net yang disokong seperti C #, C, C ++, Jscript.Net, VB. Bersih dan banyak lagi.
 • Kekurangan ASP.NET
 • Kos penyelenggaraan yang tinggi – Salah satu kelemahan utama adalah pemeliharaan mahal ASP dan Visual Studio. Ya, bahasa itu sendiri percuma, tetapi persekitaran pemaju dibayar. ASP.NET juga menggunakan sumber pelayan yang jauh lebih banyak daripada PHP. Ini adalah pilihan yang mahal dan anda pasti harus memastikan bahawa ada baiknya memilihnya.
 • Sukar untuk Memahami Aliran Aplikasi – Aliran aplikasi agak rumit untuk dilaksanakan dan tidak begitu baik untuk aplikasi kecil. Sebenarnya sukar untuk digunakan.

PHP vs ASP.NET

Sekarang, setelah mengetahui setiap bahasa dan ciri utamanya, inilah masanya untuk membuat perbezaan yang kita cari. Kedua-dua bahasa mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. PHP murah tetapi mempunyai kekurangan keselamatan, tetapi masih pantas dan boleh dipercayai.

ASP.NET lebih mudah digunakan pada mulanya, berkat sistem perpustakaan kelasnya. Tetapi mengekalkan pembangunan dan apa sahaja jenis aplikasi jauh lebih mahal. Oleh itu, perbezaan yang mana lebih baik dan mana yang harus anda pilih sangat bergantung pada keperluan anda. Mari lihat apa lagi yang boleh kita gunakan.

Perbezaan Utama

Terdapat beberapa faktor pembezaan teras yang menjadikan satu pilihan lebih baik daripada yang lain, jadi di sini kita akan melihat semuanya dan memutuskan mana yang boleh kita gunakan untuk mengumumkan pemenang pada akhirnya.

Keserasian

PHP berfungsi dengan pelbagai platform seperti UNX, Linux, OSX, Windows dan hampir semua perkara yang anda akan lemparkan. ASP.NET dibuat khas untuk platform Windows. PHP tidak bergantung kepada platform, sementara ASP.NET sangat bergantung pada platform Windows.

Oleh itu, PHP dapat ditulis dalam sebilangan besar alat dan editor pembangun. Mereka bahkan dapat menggunakan penyunting teks untuk menulis kod mereka, walaupun dengan kos fungsi. Sebilangan besar pengaturcara ASP.NET menggunakan Microsoft Visual Studio semasa proses pembangunan mereka.

Kos

Kedua-dua bahasa bebas digunakan, tetapi kebanyakan platform pembangunan untuk ASP.NET mahal. Oleh kerana PHP adalah sumber terbuka sepenuhnya, jauh lebih murah untuk mengembangkan aplikasi atau laman web dengannya. ASP.NET juga memerlukan sumber pelayan yang jauh lebih banyak daripada PHP.

Kepantasan

Walaupun kelajuan laman web anda bukanlah faktor utama yang menentukan kepentingannya, selalu baik memilih bahasa pengekodan yang menyusun lebih cepat. Tidak ada banyak perbezaan dalam kelajuan ASP.NET dan PHP, tetapi ada yang mengatakan PHP sedikit lebih pantas. Hujah ini disokong oleh Facebook, Google, Yahoo! dan laman web terkenal lain yang telah dikodkan dalam PHP.

Jadi akhirnya, terserah anda untuk mengetahui mana yang lebih cepat, berdasarkan beberapa hujah. Tetapi pada akhirnya, kelajuan laman web lebih bergantung pada lebar jalur dan pelayan yang anda gunakan.

Sokongan

Memiliki peratusan bahagian terbesar pasaran memberi perhatian mendalam kepada PHP. Oleh itu, wajar bahawa bahasa sumber terbuka ini mempunyai kumpulan pemaju yang jauh lebih besar daripada ASP.NET. Kedua-duanya mempunyai komuniti yang meriah, jadi anda pasti akan menemui jawapan yang anda cari, tetapi PHP mempunyai lebih banyak orang menggunakannya, jadi terdapat penyumbang sokongan yang lebih ramah yang bersedia menjawab soalan anda.

Juga, kerana lebih banyak orang menggunakan PHP, kemungkinan besar anda akan menemui pembangun berbakat jika anda ingin membina pasukan.

Skalabiliti

Kedua-dua bahasa ini sangat sesuai. Sekiranya anda mahukan cara mudah untuk mengembangkan laman web melalui sistem pengurusan kandungan seperti Drupal, Joomla atau WordPress, maka PHP pastinya pilihan yang lebih dipercayai daripada ASP.NET.

Masa penyebaran

Menyelesaikan tugas yang rumit memerlukan lebih banyak masa dengan ASP. Bersih daripada yang dilakukan dengan PHP, jadi projek membangun memerlukan lebih banyak masa secara purata.

PHP ditafsirkan di pelayan, sementara ASP harus dikompilasi setiap kali ada pengubahsuaian pada kod, menjadikan proses pengembangan lebih memakan waktu dengan ASP.NET.

Pemenang

Sekiranya anda telah memperhatikan sejauh ini, sudah tentu yang mana pemenangnya. Anda boleh mengembangkan laman web atau aplikasi yang anda pilih dengan salah satu. Tetapi dengan alasan yang diketepikan, ada sebab mengapa syarikat besar seperti Google, Facebook dan Yahoo! telah membina laman web mereka menggunakan PHP dan mengapa kebanyakan orang menggunakannya juga.

Pada dasarnya, PHP adalah pilihan yang lebih baik untuk kebanyakan laman web dan itulah yang biasanya disarankan orang untuk mereka yang akan menjejakkan kaki ke dalam pembangunan web. Tidak ada perkara yang mustahil dengan ASP.NET, dan terdapat banyak cara untuk mengatasi beberapa masalahnya. Oleh itu, jika anda jatuh cinta dengan ASP.NET, gunakannya.

Statistik setakat ini bercakap atas nama PHP, tetapi ASP.NET masih tegas di antara bahasa skrip sisi pelayan dan lebih daripada mampu menyelesaikan banyak tugas pembangunan web yang kompleks.

Perbandingan Menarik Lain:

 • PHP vs Phyton
 • Ruby on Rails vs PHP
 • PHP vs Node.js
 • HTML vs PHP
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map