PHP vs Java – Mana Yang Harus Anda Gunakan Untuk Projek Seterusnya?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'PHP vs Java – Mana Yang Harus Anda Gunakan Untuk Projek Seterusnya?
0 7 мин.

php vs java


Ada yang mengatakan bahawa membandingkan Java dengan PHP sebenarnya tidak betul, kerana Java adalah bahasa pengaturcaraan tujuan umum, sementara PHP adalah bahasa skrip sisi pelayan. Tetapi kita akan berusaha untuk melakukannya kerana kedua-duanya adalah bahasa pengaturcaraan yang paling popular di Internet hari ini, yang membentuk sebahagian besar web yang dinamik.

PHP dan Java adalah kerangka kerja untuk membuat aplikasi web.

Setiap bahasa pengaturcaraan mempunyai kekuatan dan kelemahan tersendiri dan tidak adil untuk mengumumkan mana yang menang berbanding yang lain. Namun membandingkannya akan memberi penekanan pada kebaikan dan keburukan yang masing-masing ada, yang memungkinkan kita mempunyai gambaran yang lebih jelas yang mana yang paling sesuai untuk projek anda yang akan datang.

Jadi tanpa basa-basi lagi, mari kita lihat perbandingan kedua-duanya!

Sedikit Sejarah

Kedua-duanya Jawa dan PHP dicipta pada tahun 1995.

Java diciptakan sebagai bagian dari platform Java, awalnya dirancang untuk pembuatan aplikasi dan perisian klien dalam penyemak imbas. Kini bahasa pengaturcaraan digunakan untuk membuat banyak aplikasi web.

PHP sebaliknya dibuat dengan ketat untuk skrip web dan pelayan. Ini dimaksudkan untuk dimasukkan ke dalam halaman HTML, menjadikannya halaman web yang dinamis. Ia telah dikembangkan melalui 5 versi yang berbeza dan telah mencapai hingga PHP 5 dengan PHP 6 sedang dikembangkan sekarang. Ia percuma dan senang dipelajari dan digunakan.

Apa itu PHP?

PHP (Hypertext Processor) adalah bahasa pengaturcaraan dan jurubahasa yang dirancang untuk skrip sisi sumber terbuka dan pengaturcaraan tujuan umum.

Ia tersedia secara percuma untuk setiap orang dan digunakan pada pelayan Web Linux sepanjang masa. PHP boleh disebut bahasa pengaturcaraan orang, kerana setiap orang bebas menggunakannya!

PHP telah membuka jalan untuk laman web dinamik seperti yang kita kenal sekarang. Tanpa itu, kami hanya akan melihat laman web HTML statik.

Penggunaan PHP serupa dengan C dan C ++ dari segi sintaks. Biasanya, PHP disematkan dalam laman web bersama dengan HTML. Sebelum pengguna dapat menampilkan halaman web yang dia minta, pelayan web akan memproses skrip PHP dan mengembalikan hasil operasi yang dilakukan dalam skrip tersebut. Ini memberi jalan ke laman web dinamik seperti teks, gambar atau maklumat lain yang dipaparkan di laman web.

Halaman web HTML yang termasuk skrip PHP disertakan dengan pelanjutan .HTML diubah menjadi .PHP.

Atas sebab ini, PHP adalah asas banyak kerangka web dan sistem pengurusan kandungan web. Dengan peningkatan jumlah teknologi Internet dan laman web e-dagang, PHP semakin penting. Ia boleh digunakan untuk kebanyakan tujuan kerana dapat melakukan semua yang boleh dilakukan oleh teknologi web lain. Ia digunakan secara meluas untuk membangunkan laman web yang sangat cekap.

Pada masa ini PHP mempunyai 82.6% bahagian pasaran di Internet. Nombor ini bercakap untuk dirinya sendiri. Sekiranya anda menulis kod anda dengan betul, PHP akan menjadi bahasa web paling berkesan yang boleh anda gunakan.

Kelebihan PHP

 • Sumber Terbuka (Percuma)
 • Mudah Dipelajari
 • Mempunyai Banyak Sokongan
 • Mempunyai banyak dokumentasi
 • Bahasa Pengekodan yang cekap

Apa itu Java?

Java adalah bahasa pengaturcaraan berorientasi objek, tujuan umum, tingkat tinggi yang popular dan digunakan secara berlebihan.

Java sangat mirip dengan bahasa pengaturcaraan C ++ tetapi jauh lebih mudah. Secara sederhana, kami bermaksud bahawa ia adalah bahasa pengaturcaraan berorientasi objek berdasarkan kelas yang dibuat untuk menerapkan sesedikit mungkin. Ini dapat digunakan untuk membuat dan mengembangkan aplikasi lengkap yang dapat dijalankan pada satu komputer atau di jaringan. Ia dapat diedarkan di kalangan pelanggan dan pelayan dalam rangkaian.

Ini adalah bahasa pengaturcaraan yang kuat kerana ia beroperasi berdasarkan “tulis sekali dan jalankan di mana saja”, yang bermaksud bahawa setelah kod dipatuhi, ia dapat berjalan di semua platform yang mendukung lingkungan waktu proses Java. Program Java tidak dijalankan secara langsung oleh sistem operasi; mereka menggunakan Java Virtual Machine (JVM) sebagai gantinya, yang dapat dijalankan di sejumlah platform seperti Windows, Mac OS dan UNIX.

Sangat sesuai untuk World Wide Web telah banyak aplikasi dikembangkan yang disebut Java applet yang dapat digunakan oleh pelayar web yang kompatibel dengan Java seperti Firefox dan Google Chrome. Perisian Java juga berjalan di komputer riba, konsol permainan, pusat data dan bahkan superkomputer saintifik.

Java juga merupakan tonggak utama dalam sistem operasi mudah alih Android yang terkenal. Android menggunakan bahasa Java sebagai asas semua aplikasinya.

Prinsip Teras Java

Bahasa pengaturcaraan Java telah digunakan secara meluas kerana banyak sebab. Ciri-ciri berikut telah memainkan peranan penting dalam kejayaannya.

Program Java Mudah Alih Dalam Rangkaian

Setelah kod sumber program Java dikompilasi menjadi bytecode, kode tersebut dapat dipindahkan ke klien atau pelayan mana pun dalam jaringan komputer. Java Virtual Machine (JVM) menafsirkan bytecode ini menjadi kod yang akan dijalankan pada perkakasan komputer.

Kod yang mantap

Salah satu sebab kemungkinan portabiliti ini adalah kerana Java tidak membuat rujukan ke data di luar dirinya. Ini bermaksud bahawa ia tidak menggunakan data yang disimpan dalam sistem operasi atau aplikasi lain.

Pengaturcaraan Berorientasikan Objek

Objek mempunyai kelebihan untuk menjadi sebahagian daripada kelas objek tertentu dan mewarisi kod yang sama dengan yang sama untuk kelas tersebut.

Applet Fleksibel

Oleh kerana operasi tidak dijalankan pada peranti klien dan bukannya pelayan, Applet dapat berjalan dengan sangat pantas.

Kelebihan Jawa

Ini adalah tugas yang hampir mustahil untuk menuliskan semua faedah yang ditawarkan Java, jadi kami akan memotongnya.

 • Mudah dibuat kod yang boleh digunakan semula
 • Senang dipelajari
 • Bebas dari platform
 • Berorientasikan Objek
 • Kod yang kukuh

Perbezaan Utama Antara PHP dan Java

Dokumentasi

PHP mempunyai dokumentasi yang sangat baik di laman web rasmi dan laman web pihak ketiga mereka. Kemas kini PHP terbaru membawa banyak perubahan meningkatkan inti dengan ketara dan juga dokumentasi.

Java, juga mempunyai beberapa perpustakaan inti yang jelas untuk membantu pengguna. Ini memenuhi standard kualiti dan menawarkan maklumat terperinci mengenai setiap aspek bahasa yang terkenal.

Menaip

Java didasarkan pada pengetikan statik, yang berarti pemboleh ubah harus memiliki jenis yang dinyatakan, sementara PHP menggunakan penaipan dinamis. Ini bermaksud bahawa pemboleh ubah menganggap jenis nilai yang kini terdapat di dalamnya. Mereka dapat mengubah jenis mereka untuk memenuhi penukaran dan pemeran yang tersirat.

Perbezaan struktur utama antara Java dan PHP adalah perbezaan antara bahasa yang ditaip lemah dan ditaip kuat.

PHP adalah bahasa yang ditaip lemah, kerana jauh lebih fleksibel dan bergantung pada “akal sehat” programmer ketika dia mendekati tugas. Dalam versi PHP 7 telah ada peningkatan besar dalam menaip sokongan.

Java bagaimanapun adalah bahasa yang sangat ditaip, jadi ia memerlukan pengaturcara untuk menggunakan pernyataan yang jelas tentang maksudnya agar berfungsi. Ia mempunyai harapan yang jelas untuk menulis kod dan jika tidak dipenuhi penyusun tidak akan menjalankan program sehingga masalah diselesaikan.

Web dan Infrastruktur

PHP dapat digunakan hanya dalam bentuk yang paling asas tetapi pemaju sehari-hari masih harus menggunakan kerangka kerja untuk membina beberapa ciri infrastruktur standard berbanding pentafsir PHP asas.

Cukup menarik, kerangka kerja Java serupa. Java mempunyai banyak ciri asli yang dibina dalam bahasanya dan tidak terlalu berorientasi pada web.

PHP vs Java – Siapa yang Menang?

Banyak orang mengatakan bahawa semuanya bergantung pada pilihan pengaturcara, kerana Java dan PHP mempunyai beberapa faedah yang paling penting dan mereka berdua sangat hebat. Tetapi banyak orang juga akan memberitahu anda bahawa PHP adalah pilihan yang jauh lebih baik dan memang betul. Ada sebab mengapa PHP mengambil 82,6% bahagian Internet. Tetapi sebab utama mereka memilih PHP adalah kepantasan pembangunan.

Aplikasi dikembangkan lebih cepat dan PHP cenderung mempunyai masalah yang lebih sedikit ketika digunakan pada hosting bersama, menjadikannya penyelesaian yang lebih efisien dari segi biaya. Walaupun Java berfungsi paling baik pada pelayan khusus, menjadikannya jauh lebih mahal.

Adakah perkara yang disebutkan di atas bermaksud anda harus memilih yang lain daripada yang lain? Atau adakah anda harus mengelakkan penggunaan Java? Sama sekali tidak.

Namun PHP lebih mudah dibina semula daripada Java dan juga lebih menjimatkan. Anda tidak memerlukan apa-apa kos untuk menggunakan PHP sementara beberapa ciri Java dibayar. Tetapi pemaju Java dapat memperoleh sijil yang akan memungkinkan mereka mendapatkan pekerjaan dengan lebih mudah, sementara PHP tidak menawarkan kelayakan apa pun.

Untuk memastikannya pendek, kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing sehingga pilihan anda bergantung pada faedah mana yang ingin anda manfaatkan dari kedua bahasa pengaturcaraan ini.

Java boleh menjadi pilihan yang jauh lebih dipercayai apabila ada tugas pengembangan yang rumit yang memerlukan pemaju profesional untuk menangani. Berkat piawaian yang ditentukan dengan tepat, kerja dapat dilakukan dengan lebih mudah dan berkesan di antara pasukan pembangun.

PHP sebaliknya lebih mudah diakses oleh pemaju baru. Ia berfungsi dengan baik untuk individu atau kumpulan dengan standard pengkodan mereka sendiri dan ketika membuat aplikasi dengan fungsi mudah.

Perbandingan yang serupa

 • PHP vs HTML
 • PHP vs Node.js
 • PHP vs Ruby on Rails
 • PHP vs Python
 • PHP vs ASP.NET
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector