PHP vs Python – Apakah Perbezaan & Persamaannya?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'PHP vs Python – Apakah Perbezaan & Persamaannya?
0 10 мин.

python vs php


PHP dan Python adalah dua bahasa pengekodan yang sangat popular yang telah lama wujud. PHP adalah salah satu bahasa pengaturcaraan yang paling banyak digunakan untuk pengembangan web, sementara Python adalah bahasa pengaturcaraan tujuan umum yang kuat yang memungkinkan pengujian prototaip sebagai pengaturcaraan yang lancar. Kedua-duanya adalah sumber terbuka dan boleh digunakan secara bebas oleh sesiapa sahaja. Kedua-duanya mudah dipelajari, berkat dokumentasi yang banyak dan komuniti mereka yang banyak.

Kedua-dua bahasa pengaturcaraan ini berbeza dari segi fungsi dan ciri dan ia digunakan secara meluas untuk tujuan yang berbeza. Masing-masing mempunyai bahasa yang bagus untuk pembangunan web, bergantung pada jenis pembangunan web yang ingin anda lakukan. Tetapi jika anda ingin melakukan pengembangan web dengan Python, anda harus menggunakan modul dan kerangka tambahan seperti Django atau Flask.

Python adalah bahasa yang banyak digunakan dalam grafik, kejuruteraan dan sains. Ia membolehkan penulisan aplikasi dan pengembangan prototaip dengan pantas dan lancar.

Sekiranya anda ingin mengembangkan kemahiran pengaturcaraan anda, pelajari bahasa pengaturcaraan pertama anda atau pelajari yang baru, di sini anda dapat mengetahui sebahagian besar perkara yang harus anda ketahui untuk membuat anda berada di kaki kanan dan membantu anda memilih bahasa awak patut belajar. Tetapi yang terbaik adalah mempelajari kedua-duanya, kerana PHP mudah dan alat pengembangan web yang menakjubkan, sementara Python hanya berguna dan menyeronokkan!

Apa itu PHP?

PHP atau Hypertext Processor adalah tujuan umum dan bahasa skrip sisi pelayan, yang kebanyakannya digunakan untuk menyelesaikan tugas pengembangan web, seperti membuat halaman web yang dinamis. Sebagai bahasa pengaturcaraan yang berorientasikan objek, ia membolehkan pengaturcara menangani tugas kreatif dengan lebih mudah daripada bahasa lain. Ia berkongsi sintaks yang serupa dengan C dan C ++. Anda boleh membezakan fail PHP dengan yang lain dengan melihat sambungan .php. Ia juga dapat dimasukkan ke dalam laman web HTML, yang memudahkan pengembangan laman web yang dinamis.

Oleh kerana ia adalah bahasa skrip sisi pelayan, ia berjalan pada pelayan, bukannya komputer klien. Operasi dijalankan di pelayan dan dikembalikan kepada pengguna akhir. Kebanyakannya digunakan pada pelayan Linux. Ia boleh disatukan dengan banyak pangkalan data yang popular seperti Oracle, MySQL, Postgre SQL, Sybase, Microsoft SQL Server dan Informix. PHP kini mempunyai 82% bahagian pasaran, menjadikannya salah satu bahasa skrip sisi pelayan yang paling popular. Sangat mudah untuk pendatang baru dan menawarkan banyak ciri canggih untuk pengaturcara yang berpengalaman. Walaupun PHP banyak menumpukan pada skrip sisi pelayan, anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengannya.

Sebagai contoh, PHP membolehkan anda melakukan perkara seperti:

 • Jana laman web dan fail dinamik dengan mudah.
 • Hantar e-mel kepada pengguna dari borang. Pengguna boleh mengisi borang di laman web anda sebagai cara menghubungi anda dan berkongsi maklumat mereka dengan anda. Anda boleh memberi mereka semua maklumat yang mereka perlukan dalam e-mel yang anda kirimkan semula kepada mereka.
 • Mengumpulkan data dari Internet secara automatik. Anda boleh mengumpulkan barang seperti gambar, pelbagai kandungan, maklumat pengguna, dan nombor kad kredit dan sebagainya.
 • Anda boleh menjejaki pengguna laman web anda. PHP membolehkan anda menghantar dan menerima kuki dengan mudah yang membolehkan anda mengesan bagaimana pengunjung berinteraksi dengan laman web anda.
 • Buat log masuk keahlian. PHP membolehkan anda membuat kawasan khas untuk ahli laman web anda jika anda ingin menjadi tuan rumah kandungan berbayar atau hanya ingin mempunyai pengguna yang berdaftar.
 • Tulis aplikasi desktop. Bukan bahasa terbaik untuk memilih untuk mengembangkan aplikasi desktop dengan antara muka pengguna grafik, tetapi jika anda tahu bagaimana menggunakan PHP dengan cukup baik, anda boleh melakukannya dengan mudah.
 • Buat jam, kalendar dan banyak perkara yang dinamik. Anda dapat memproses semua maklumat yang anda inginkan secara dinamis, sehingga langit adalah batasnya, bagaimana anda menggunakan PHP untuk mengembangkan laman web anda.

Kelebihan PHP

 • Keserasian Merentas Platform – PHP berjalan pada kebanyakan sistem operasi utama seperti Windows, Linux, Mac OS dan hampir semua jenis pangkalan data.
 • Persembahan Speedy – Skrip yang ditulis dalam PHP berkinerja lebih pantas daripada yang ditulis beberapa bahasa skrip lain seperti JavaScript atau ASP.Net.
 • Bahasa pengaturcaraan berasaskan kod mendalam – PHP dapat digunakan untuk membuat Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) yang sangat kompleks seperti WordPress, Drupal, Joomla dan Magento. Tidak memerlukan pemproses kod atau penyusun.
 • Hampir setiap penyedia hosting menyokong PHP – Ini adalah salah satu bahasa pengaturcaraan yang paling popular dan hampir setiap penyedia hosting menyokongnya, kerana ia tidak mempunyai masalah keserasian ketika aplikasi PHP harus dijalankan secara langsung.
 • Ia stabil – PHP mempunyai banyak sokongan pengembang sebagai tulang belakangnya, jadi jika ada bug yang bermasalah, seseorang akan segera memperbaikinya, setelah mereka ditemui.

Kekurangan PHP

 • Keselamatan – Oleh kerana PHP adalah bahasa pengaturcaraan sumber terbuka, ada ruang bagi siapa saja untuk menemukan bug atau lubang gelung yang ada yang dapat mereka gunakan.
 • Lebih perlahan daripada pesaing Baru – PHP pantas tetapi tidak lebih pantas daripada bahasa skrip sisi pelayan yang lebih baru seperti Node.js.
 • PHP sangat sesuai untuk penyelesaian eCommerce tetapi tidak bagus untuk aplikasi yang lebih besar – Akan sukar untuk memprogram aplikasi berskala besar dengan PHP dan sukar untuk dikekalkan.

Apa itu Python?

Python adalah bahasa pengaturcaraan tahap tinggi, ditafsirkan dan berorientasikan objek yang digabungkan dengan pengikatan dinamik dan penaipan dinamik. Ini dapat digunakan untuk mengembangkan aplikasi pada kecepatan yang cepat dan juga dapat digunakan untuk mengikat komponen yang ada dari aplikasi yang lebih besar bersama-sama. Ia mempunyai sintaks yang sangat mudah dan senang dipelajari, sebab itulah ia digunakan di seluruh dunia untuk mengajar pelajar memprogram. Sebanyak 60% sekolah menggunakan Python sebagai bahasa pengantar kepada pengaturcaraan. Penyataan penyataan sumber Python menjadikan kodnya lebih mudah dibaca dan difahami bersama.

Tidak perlu menyusun python, yang menawarkan banyak produktiviti, menjadikan kitaran edit-ujian-debug menjadi lebih cepat. Sangat mudah untuk men-debug program Python, kerana sekiranya terdapat input yang buruk; pepijat hanya akan menimbulkan pengecualian, setelah jurubahasa mendapati kesalahan. Sekiranya program tidak mendapat pengecualian, ia akan mencetak jejak timbunan.

Debugger ditulis dalam Python sendiri, dan memberi kesaksian mengenai kekuatan introspektif Python yang luar biasa.

Kelebihan Python

 • Program mudah dibaca – Berkat sintaks elegan Python, lebih mudah membaca dan menulis daripada banyak bahasa lain di luar sana.
 • Mudah untuk digunakan – Menjalankan program adalah mudah dan mudah, sebab itulah Python banyak digunakan untuk pembangunan prototaip.
 • Mudah dilanjutkan – Anda sentiasa dapat menambahkan modul baru yang dilaksanakan dan disusun dalam bahasa seperti C atau C++.
 • Menyokong berorientasikan objek pengaturcaraan dengan pelbagai warisan dan kelas.
 • Ciri pengaturcaraan lanjutan – Python mempunyai pemahaman senarai, penjana dan banyak ciri berguna lain.
 • Mempunyai banyak kumpulan minat khusus – Python mempunyai komuniti yang besar dan banyak bahagian yang berbeza-beza yang semuanya menumpukan pada perkara yang berbeza, seperti usaha ilmiah atau prototaip.

Kekurangan Python

 • Python perlahan. Jauh lebih perlahan daripada C ++, PHP dan banyak bahasa pengaturcaraan lain.
 • Python tidak sesuai untuk kerja multi-prosesor / multi-core.
 • Mempunyai banyak batasan dengan akses pangkalan data.
 • Bukan bahasa yang baik untuk pembangunan mudah alih.
 • Mempunyai banyak sekatan reka bentuk. Python adalah bahasa yang ditaip secara dinamik, oleh itu ia mempunyai lebih banyak ralat yang hanya muncul semasa runtime dan dengan itu memerlukan lebih banyak ujian.

PHP vs PYTHON

Kedua bahasa pengaturcaraan ini berbeza antara satu sama lain dari segi penggunaan, ciri dan fungsi, tetapi mereka juga mempunyai banyak kesamaan. Pembangun harus memahami perkara ini untuk mengetahui bahasa mana yang harus mereka gunakan untuk menyelesaikan tugas-tugas tertentu dengan lebih baik.

Penting untuk diperhatikan secara langsung bahawa walaupun PHP mempunyai ciri pengembangan web yang terdapat di dalamnya, Python bergantung pada modul tambahan.

Ciri Umum PHP dan Python

 • Mereka dapat digunakan untuk pengaturcaraan dan skrip tujuan umum.
 • Kedua-dua bahasa itu ditafsirkan, bahasa peringkat tinggi yang mempunyai penaipan dinamik.
 • Kedua-duanya adalah bahasa Sumber Terbuka yang disokong oleh komuniti pemaju besar.
 • Kedua-duanya mudah difahami dan senang dipelajari.
 • Kedua-dua bahasa mempunyai sokongan untuk kaedah berantai.
 • Kedua-duanya mudah diperluas di Jawa, C dan C++.
 • Kedua-duanya mempunyai sokongan untuk bilangan argumen fungsi yang berubah-ubah.
 • Mereka mempunyai pernyataan tunggal untuk semua jenis data.

Perbezaan Antara PHP dan Python

Kami akhirnya mencapai puncak perbandingan kami. Sudah tiba masanya kita melihat perbezaan inti antara PHP dan Python yang membezakannya. Tanpa basa-basi lagi, mari kita lihat!

Python Mempunyai Kod yang Lebih Boleh Dibaca dan Minimalistik – Falsafah reka bentuk Python menekankan pada kebolehbacaan kod. Ini memudahkan para pembangun untuk menulis kod yang teratur dan bersih, tanpa mengira skala projek atau ukuran program. Mudah untuk membina aplikasi yang kompleks dalam jangka masa minimum dengan Python.

Paradigma – Kedua-dua bahasa mempunyai persamaan dan mempunyai sejumlah paradigma pengaturcaraan umum. Python menampilkan sokongan untuk gaya pengaturcaraan berorientasikan aspek, berorientasikan objek, berfungsi dan berstruktur dengan baik. PHP mempunyai gaya pengaturcaraan prosedural yang berfungsi, berorientasikan objek, reflektif.

Python Lebih Fleksibel tetapi tidak begitu baik untuk membangunkan aplikasi web – Ini dapat digunakan untuk mengembangkan semua jenis perangkat lunak dan aplikasi. Ia juga sangat sesuai untuk membuat aplikasi saintifik, prototaip dan aplikasi yang harus memproses sejumlah besar data. Ia mempunyai fleksibiliti yang jauh lebih banyak daripada PHP tetapi tidak begitu baik untuk mengembangkan aplikasi web.

PHP lebih baik untuk Pembangunan Web – PHP dirancang dengan mempertimbangkan pengembangan web, sehingga dilengkapi dengan banyak fitur pengembangan web tertanam. Menulis laman web lebih mudah ditulis dalam PHP daripada Python, kerana Python adalah bahasa pengaturcaraan tujuan umum. Tetapi dengan modul pihak ketiga yang tepat, Python juga boleh menjadi alat pengembangan web yang sangat berkesan.

Python Lebih Selamat – Python dianggap sebagai salah satu bahasa pengaturcaraan paling selamat di luar sana sekarang. Ia mempunyai banyak ciri keselamatan yang menjadikannya bagus untuk menulis aplikasi kompleks dengan cepat dengan mempertimbangkan tujuan dan fungsi tertentu.

Aplikasi PHP mempunyai banyak masalah keselamatan yang dapat diatasi dengan alat tambahan yang meningkatkan keselamatan mereka.

Kesimpulannya

Memutuskan sama ada PHP atau Python lebih baik adalah cabaran yang sukar, walaupun mempunyai pengetahuan yang diperlukan. Pada akhirnya, semuanya bergantung pada tugas yang anda lakukan dan keperluan peribadi anda.

PHP adalah pilihan utama bagi pembangun yang ingin mengembangkan laman web moden dan aplikasi Internet. Ini mempunyai banyak kestabilan dan dapat dikembangkan pada kadar yang cepat. Lebih mudah untuk mencari hosting web dengan sokongan untuk PHP daripada Python. Walaupun hampir setiap syarikat hosting menyokong PHP versi terbaru, mereka mempunyai pelbagai pilihan Python. PHP dimasukkan ke dalam pelayan web. Aplikasi Python dapat dimasukkan ke dalam pelayan web atau dapat berjalan dalam proses yang terpisah, yang dapat menjadikannya kurang stabil dan lebih lambat pada akhirnya. Ini kerana ia adalah proses yang tidak berterusan, yang bermaksud bahawa proses baru akan dihasilkan pada setiap permintaan pelayan.

Python sebaliknya lebih tertumpu pada pengaturcaraan tujuan umum, prototaip dan kod yang mantap. Ini menawarkan kemungkinan bagi pembangun untuk membina aplikasi perisian yang berskala. Ini juga bagus untuk pengembangan web, walaupun memerlukan sejumlah modul tambahan.

Oleh itu, sebelum memulakan projek baru, penting bagi setiap pembangun untuk menilai ciri Python dan PHP untuk mengetahui dengan tepat apa yang paling sesuai untuk mereka. Setelah anda mengetahui ciri dan keperluan sebenar projek anda, menjadi lebih mudah untuk mencari bahasa pengaturcaraan yang memuji mereka.

3 Penyedia Hosting PHP dan Python Terbaik

Sama ada bahasa pengaturcaraan yang anda pilih untuk memulakan projek web seterusnya, anda memerlukan perkhidmatan yang boleh dipercayai. Kami telah membuat senarai syarikat hosting terbaik yang bagus untuk PHP dan Python.

Syarikat
Harga Promosi

1hosting murah untuk php dan python$ 3.49 / bln
2hosting terbaik untuk php dan python$ 3.95 / bln
3hosting yang dipercayai untuk python dan php$ 3.95 / bln
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector