PHP vs Ruby on Rails – Apakah Perbezaannya?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'PHP vs Ruby on Rails – Apakah Perbezaannya?
0 13 мин.

php vs ruby ​​di landasan kereta api


Apabila orang berusaha untuk memulakan projek atau kerjaya IT baru, mereka sering bertanya-tanya bagaimana mereka boleh memulakannya dengan kaki kanan. Salah satu langkah penting untuk melakukannya adalah memilih teknologi yang anda selesa dan akan cukup lama untuk mengembalikan masa dan tenaga yang anda laburkan.

Sekiranya anda pemilik perniagaan, anda pasti ingin bekerja dengan teknologi yang akan membawa projek dan perniagaan anda jauh setelah fasa awal. Sekiranya anda seorang pembangun, anda memerlukan teknologi yang mempunyai banyak sokongan dan memudahkan anda untuk mencari pekerjaan.

Sebilangan besar daripada kita bergantung pada kolej, rakan dan pelbagai komuniti kita semasa membuat keputusan sedemikian. Memilih bahasa pengaturcaraan yang tepat untuk pembangunan web adalah topik yang sangat diperdebatkan dengan banyak kontroversi.

Dalam artikel ini, kami berusaha untuk membantu anda memutuskan sama ada anda harus memilih Ruby on Rails atau PHP untuk usaha anda seterusnya dalam bidang IT. Kami akan memberi penekanan untuk mengetahui bagaimana kedua-dua bahasa ini beroperasi dan bagaimana mereka membandingkan dari segi kelajuan, skalabiliti, prestasi, kos, sokongan dan banyak lagi.

Tetapi perlu diingat bahawa tidak adil, dan tidak memadai secara teknis untuk membandingkan PHP dengan Ruby on Rails, kerana PHP adalah bahasa skrip sisi pelayan dan Ruby on Rails adalah kerangka pengembangan web yang bergantung pada bahasa skrip Ruby.

Perbandingan yang adil adalah antara Ruby on Rails dan CakePHP atau kerangka kerja PHP yang lain. Ruby on Rails telah mendapat lebih banyak populariti selama bertahun-tahun daripada kerangka web PHP yang lain, dan untuk alasan yang baik. Ruby on Rails mempermudah proses pembelajarannya dengan menggunakan konvensyen mengenai konfigurasi, jadi anda tidak perlu banyak memikirkan dan memutuskan kapan menjadi tuan rumah, mengatur dan menjalankan aplikasi yang telah anda kembangkan.

Walaupun begitu, PHP masih menjalankan web dan akan terus melakukannya, tetapi Ruby secara serentak dikembangkan dengan kerangka Rails. Ini adalah bahasa yang memberikan banyak penekanan pada produktiviti, jadi anda mungkin menghabiskan lebih sedikit masa dan sumber daya untuk pengembangan aplikasi anda.

Kedua-dua bahasa ini mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing yang membezakannya, tetapi juga mempunyai banyak persamaan. Terpulang pada anda untuk mengetahui keperluan anda dan apa yang anda mahu bekerjasama pada akhirnya.

Untuk membuat perbezaan yang tepat antara keduanya, kami akan melihat semua faktor penentu dan membantu anda membuat pilihan!

Apa itu PHP?

PHP adalah salah satu bahasa skrip sisi pelayan yang paling popular yang digunakan dalam pembangunan web. Ia adalah sumber terbuka, jadi percuma bersama dengan banyak persekitaran pembangunan. Ia juga merupakan bahasa pengaturcaraan yang berorientasikan objek, jadi pengaturcara dapat lebih kreatif dalam menangani masalah.

Bahasa ini telah dirilis pada tahun 1995, sebagai cara untuk membuat laman web yang dinamis dan menjadi sangat popular sejak itu. Kod PHP hanya dapat dimasukkan ke dalam kod HTML, yang membuatnya sangat mudah. Ia mempunyai 82% bahagian pasaran dan bahkan syarikat besar seperti Facebook, Yahoo! dan Google telah menulis banyak laman web mereka di dalamnya.

PHP adalah bahasa yang sangat dinamik dan dapat digunakan di hampir semua platform dan setiap penyedia hosting menyokongnya sekarang. Ia juga menyokong banyak pangkalan data seperti PostgreSQL, MySQL, Informix, Sybase dan Microsoft SQL. Ini adalah bahasa yang kuat yang memberikan penekanan utama pada skrip sisi pelayan, tetapi juga dapat digunakan untuk mengembangkan aplikasi web dan aplikasi desktop.

PHP sangat pantas dan berfungsi dan diarahkan untuk pengembangan web. Ia mempunyai komuniti yang sangat besar dan banyak sokongan, yang memberikan pengembangan berterusan untuk ciri-ciri baru dan banyak pertolongan. Kira-kira 90% masalah yang akan anda hadapi di PHP telah diatasi oleh orang lain, jadi anda akan mendapat maklumat dengan mudah. Perkara yang paling biasa yang PHP membolehkan anda lakukan ialah:

 • Menjana laman web dan fail dinamik dengan mudah dan mudah. Anda hanya boleh menambahkan kod PHP ke fail HTML dan menukar pelanjutannya ke .php atau membuat fail yang berasingan.
 • Buat borang dan kumpulkan maklumat pengguna dengan penggunaan borang. Anda juga boleh menulis skrip automatik untuk mengumpulkan maklumat yang berbeza dari seluruh web.
 • Hantar e-mel automatik. Setelah pengguna memberikan maklumat mereka, anda boleh menghantar e-mel automatik kepada mereka.
 • Tambahkan fungsi dinamik. Buat jam, kalendar, kalkulator dan ciri berguna lain di laman web anda.
 • Bina aplikasi desktop. Walaupun PHP bukan yang terbaik untuk membina aplikasi desktop, anda boleh membuatnya dengan aplikasi itu.
 • Jejaki pengguna dengan kuki. Anda boleh menulis skrip untuk membantu anda lebih memahami bagaimana pengguna anda berinteraksi dengan laman web anda.

Terdapat beberapa ciri luar biasa dalam bahasa ini yang menjadikannya begitu popular tetapi juga mempunyai kelemahan yang tersendiri. Mari lihat apa sebenarnya!

Kebaikan PHP

 • Keluk Pembelajaran Ringkas dan Cetek – Kod PHP mudah difahami walaupun untuk pendatang baru dan ia juga mempunyai sintaks sederhana yang menjadikan pengekodan lebih mudah.
 • Ia Dibuat Untuk Web – PHP difokuskan pada web, jadi dilengkapi dengan banyak fungsi dalaman yang membantu menyelesaikan masalah berasaskan web dengan lebih mudah dan mudah.
 • Banyak Sumber dan Sokongan – PHP mempunyai banyak dokumentasi, sumber daya, kerangka kerja dan tutorial yang dapat anda gunakan secara percuma. Terdapat juga banyak sistem CMS seperti Drupal, Joomla! dan WordPress yang ditulis dalam PHP. Anda boleh menggunakannya secara percuma!
 • Sangat Mudah Digunakan – Tidak ada kerumitan ketika anda ingin menggunakan kod yang telah anda tulis. Anda hanya perlu menyalin fail .php ke pelayan FTP dan ia akan berjalan.
 • Prestasi Berkelajuan Tinggi – PHP jauh lebih pantas daripada banyak bahasa skrip lain.
 • Keserasian Platform Merentas – PHP dapat digunakan pada sistem operasi utama seperti Linux, Windows atau Mac dan kebanyakan pangkalan data juga, tanpa kerumitan. Juga, setiap penyedia hosting menyokongnya!
 • Kestabilan – Sejak sekian lama wujud dan memiliki komuniti yang aktif, PHP menjadi stabil, berkat pengembangan yang ada di dalamnya.

Kekurangan PHP

 • Kelemahan Keselamatan – PHP adalah bahasa sumber terbuka yang ada sejak tahun 1995 dan orang telah menemui banyak eksploitasi keselamatan. Sekiranya laman web anda mengendalikan beberapa data sensitif, sebaiknya gunakan modul keselamatan tambahan.
 • Banyak Kod Sloppy – Salah satu kelebihan PHP adalah kelemahannya juga. Kesederhanaannya sering menyebabkan orang mengembangkan kod yang tidak dapat dikekalkan dan tidak dapat dikendalikan. Ini bukan masalah ciri, tetapi memerlukan anda mematuhi standard atau kerangka kerja pengkodan tertentu jika anda ingin mengembangkan kod yang dapat dikekalkan.

Apa itu Ruby on Rails?

Seperti yang telah kita bincangkan, dalam hujah ini Ruby dan Rails harus diperlakukan secara berasingan.

Ruby

Ruby adalah bahasa pengaturcaraan sumber terbuka dan umum yang dikembangkan pada pertengahan tahun 90an. Ia menyokong pelbagai paradigma pengaturcaraan seperti berorientasi objek, berfungsi, dan penting juga. Ia juga berfungsi dengan sistem memori automatik dan jenis dinamik. Sintaksnya yang mudah menjadikannya boleh dipercayai untuk semua orang yang biasa dengan bahasa pengaturcaraan moden. Ruby juga membolehkan projek dikembangkan dalam pelbagai bahasa sekiranya mereka lebih sesuai untuk tugas tertentu.

Fokus utama bahasa adalah kesederhanaan dan produktiviti, yang memungkinkan pengekodan dan pengembangan yang cepat. Ia dirancang agar ringkas, mudah alih, boleh diperluas dan lengkap. Ia berfungsi di kebanyakan platform, seperti Linux, UNIX, DOS, Mac OS, dan Windows.

Rel

Rails adalah kerangka aplikasi web sumber terbuka dan pelayan yang dikembangkan di Ruby. Ia dibuat untuk membantu pengaturcara dengan membuat pengembangan aplikasi web menjadi lebih mudah. Pengembangan Rails didasarkan pada andaian apa yang perlu dilakukan oleh setiap pembangun untuk memulakan projek. Dengan menggunakannya, pemaju harus menulis lebih sedikit kod dan dapat mencapai lebih banyak daripada yang mereka lakukan dengan kerangka kerja atau bahasa lain kerana Ruby on Rail memberi penekanan utama pada produktiviti. Anda mungkin telah menggunakan banyak aplikasi popular yang dibina dengan Ruby on Rails. Aplikasi seperti, SoundCloud, Zendesk, Hulu, Shopify semuanya dibina dengannya.

Walaupun disukai oleh banyak pembangun, perisian ini juga sangat disukai, kerana ia mengaku menyediakan “cara terbaik” untuk melakukan sesuatu. Satu perkara yang pasti, menggunakan Rails akan memberi anda peningkatan produktiviti yang luar biasa dan banyak pembangun juga menyatakan bahawa ia menjadikan pembangunan lebih menyeronokkan.

Bagi pemula, jauh lebih mudah untuk belajar pengaturcaraan dengan Ruby on Rails, daripada hampir semua bahasa atau kerangka kerja pengaturcaraan lain. Ia lebih fleksibel dan lebih memaafkan, mengambil lebih sedikit masa untuk menghabiskan debug dan menghancurkan kepala ke meja anda dan lebih banyak masa dengan belajar.

Oleh kerana Ruby on Rails adalah perisian sumber terbuka, ia boleh digunakan secara percuma. Anda hanya perlu memasang sekurang-kurangnya versi 2.2.2 Ruby, kit Pengembangan (jika anda menggunakan Windows), sistem pembungkusan RubyGems dan Pangkalan Data SQLLite3.

Kelebihan Ruby On Rails

 • Ini Kerangka Matang – Penggunaan Rails membolehkan pemaju membuat produk berkualiti tinggi dengan kadar yang cepat. Ia juga lebih terjaga, berkat kematangannya.
 • Ia Ringkas – Ini menyediakan cara yang menyenangkan dan elegan untuk membina aplikasi, mempunyai sintaks yang mudah dan hampir dengan bahasa semula jadi.
 • Pembangunan yang pantas dan menggembirakan – Anda hanya perlu fokus pada tugas pembangunan yang paling penting dengan kerangka Rails. Sebilangan besar tugas menu telah sepenuhnya automatik, jadi anda hanya perlu fokus untuk menyelesaikan masalah perniagaan dan bukannya meretas kerangka kerja anda berulang kali. Oleh kerana Ruby memfokuskan pada produktiviti, pengembangan yang pantas dan lancar adalah salah satu ciri terbaiknya.
 • Hebat untuk Pembangunan Aplikasi Pantas (RAD) – Sangat mudah membuat perubahan dalam aplikasi anda.
 • Mempunyai Alat Ujian Bersepadu – Rails juga mempunyai kerangka pengujian yang sangat berguna, menjadikan pengembangan dan ujian, kitaran debug menjadi lebih mudah.
 • Dioptimumkan untuk Kebahagiaan Pengaturcara – Ruby mendapat namanya sebagai “permata bahasa”. Ini adalah kegemaran banyak pembangun, kerana kesederhanaan, kemudahan penggunaan dan ciri automatik.
 • Ruby Code Sangat Boleh Dibaca – Ini, bersama dengan ciri pendokumentasian diri memberi Ruby peningkatan produktiviti.

Kekurangan Ruby On Rails

 • Kelajuan Masa Jalan – Masalah yang paling banyak diperhatikan dengan Ruby. Ia tidak sepantas NodeJS misalnya tetapi mempunyai prestasi yang boleh diterima. Oleh itu, ia tidak seharusnya menjadi masalah bagi perniagaan anda.
 • Tidak Setiap Penyedia Hosting Menyokongnya – Ruby on Rails memerlukan lebih banyak sumber untuk dijalankan, jadi ia tidak disokong secara meluas seperti PHP, yang menghabiskan lebih sedikit. Tetapi ada banyak penyedia hosting yang mesra Ruby di luar sana, jadi tidak perlu risau.
 • Pengehosan Selalunya Lebih Mahal – Pelan hosting bersama biasa berharga sekitar $ 5, tetapi kebanyakan penyedia hosting yang menyokong Ruby akan mengenakan bayaran sekitar $ 40 untuk perkhidmatan mereka, kerana Ruby menuntut lebih banyak sumber pelayan.
 • Tidak Popular seperti Bahasa Skrip Lain – Walaupun dengan semakin banyak pemaju beralih ke Ruby setiap tahun, tidak ada banyak kod tertulis yang tersedia jika dibandingkan dengan Java atau PHP.
 • Ruby bukan Bahasa Pengaturcaraan yang Mudah – Sebilangan fungsi Ruby tidak begitu mudah untuk pendatang baru. Ini adalah bahasa yang sangat kuat tetapi beberapa bahagiannya memang sukar dipelajari.

PHP vs Ruby on Rails

Bukan tugas yang mudah untuk memutuskan bahasa mana yang lebih baik atau mana yang harus anda pelajari dan mereka berdua mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing yang memisahkan mereka. Terdapat beberapa faktor penting yang harus kita pertimbangkan ketika kita menganalisis bahasa pengaturcaraan. Ini membezakan antara satu sama lain dan membantu kami membuat kesimpulan penting. Mari lihat apa sebenarnya!

Keluk Penggunaan dan Pembelajaran

Seperti yang saya katakan sebelumnya, walaupun Ruby on Rails sangat padat dan pemaaf, Ruby bukanlah bahasa yang mudah dipelajari. PHP jauh lebih komprehensif untuk pendatang baru dan mereka cenderung mempelajarinya dengan lebih mudah.

Sebilangan besar orang yang memilih untuk menggunakan Ruby sudah mempunyai pengalaman dalam pengaturcaraan dan mengetahui asasnya. Sebilangan besar pemaju PHP telah berpindah ke Ruby. Kenapa? Mereka memilihnya dengan alasan yang sama bahawa anda akan memilih satu bahasa. Ini adalah pilihan peribadi. PHP mempunyai keluk pembelajaran yang cetek, menjadikannya lebih mesra pengguna.

Juga, jika anda mencari pembangun untuk perniagaan anda, akan lebih mudah untuk mencari seseorang yang mahir dalam PHP daripada Ruby, jadi menggunakan PHP juga akan lebih menjimatkan. Anggap saja bahawa daripada 5 pembangun, seseorang akan tahu bagaimana mengembangkan aplikasi dengan Ruby.

Kelajuan dan Prestasi

Sekarang, penting untuk diperhatikan bahawa, walaupun kelajuan dan prestasi adalah faktor yang sangat penting dalam bahasa, membandingkan kelajuan Ruby on Rails dan PHP bukanlah pertaruhan yang tepat. Kedua-duanya adalah antara bahasa yang lebih perlahan untuk dipilih. Kami juga tidak dapat membuat pengukuran kecepatan yang tepat kerana ini juga bergantung pada banyak faktor lain seperti mekanisme caching, sistem pangkalan data dan penyedia hosting anda secara umum.

Ruby on Rails adalah kerangka kerja, yang bermaksud bahawa ia berkompromi dengan kelajuan demi fungsi dan kemudahan penggunaan. Ia juga memerlukan lebih banyak sumber pelayan daripada PHP.

Komuniti dan Sokongan

PHP memenangi permainan ini dengan segera, kerana ia mempunyai banyak kumpulan pemaju dan banyak sumber dalam talian untuk dipilih. Terdapat kira-kira 5 kali lebih banyak sumber daya di PHP dan ada di Ruby. Juga, orang nampaknya lebih berminat dengan Ruby on Rails daripada Ruby, bahasa itu sendiri.

Penting untuk diperhatikan, bahawa walaupun terdapat banyak sumber untuk PHP dan sumber yang cukup untuk Ruby, kedua-duanya mempunyai masalah yang sama. Banyak panduan dan sumber daya ketinggalan zaman, kerana kedua-dua bahasa itu sedang berkembang. Oleh itu, penting untuk memikirkan dari mana anda mendapatkan sumber.

Sebagai contoh, phptherightway.com menawarkan panduan yang pasti untuk membantu pendatang baru dalam jalan lurus untuk mengembangkan kemahiran pengaturcaraan mereka. Sekiranya anda melihat White Ruby, anda akan mendapati bahawa ia mempunyai banyak podcast dan banyak kandungan video yang dibuat oleh profesional.

Skalabiliti dan Penyelenggaraan

Sekali lagi, PHP mempunyai lebih banyak sumber yang ada di Internet. Kedua-dua bahasa mempunyai kemampuan untuk membuat skala, tetapi Ruby kurang berfungsi berbanding dengan PHP. Kemungkinan dan kemampuan untuk menskalakan aplikasi juga bergantung pada bagaimana aplikasi dirancang.

Walau apa pun, penskalaan aplikasi memerlukan pembangun mempunyai pengalaman yang mencukupi. Sekiranya tidak, sudah tiba masanya dia mencari tutorial dan artikel untuk membantunya. Terdapat banyak maklumat yang tersedia untuk penskalaan aplikasi dan laman web PHP, di mana hanya terdapat sedikit maklumat yang tersedia untuk skala aplikasi Ruby.

Tidak ada gunanya membuat argumen tersendiri mengenai penyelenggaraan, kerana setiap aplikasi yang dibuat dengan penggunaan kerangka kerja akan lebih mudah dikendalikan.

PHP mempunyai sejumlah kerangka yang dapat Anda gunakan juga dan banyak daripadanya dikembangkan dengan mempertimbangkan tujuan tertentu.

Penyunting Kod yang ada

Kedua-dua editor PHP dan Ruby mempunyai sebilangan besar ciri berguna yang akan anda gunakan untuk memudahkan pekerjaan anda, tetapi PHP masih mengatasi Ruby dalam aspek ini. Ini hanya kerana ia lebih banyak digunakan, oleh itu terdapat lebih banyak alat yang dikembangkan untuk debugging, benchmarking dan sebagainya. PHP hanya mempunyai lebih banyak pilihan.

Kesimpulannya

Oleh itu, adakah salah satu bahasa ini lebih baik daripada yang lain? Tidak. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, jadi kesimpulan yang paling penting dalam artikel ini ialah kedua-duanya adalah penyelesaian yang baik untuk membina aplikasi.

Tetapi penting juga untuk diingat bahawa kerana Ruby memerlukan lebih banyak sumber pelayan, hosting dapat menjadi lebih mahal daripada pada PHP.

Perkara yang paling penting untuk diambil, mengenai PHP adalah:

 • Ia lebih menjimatkan.
 • Lebih banyak pembangun dan sumber.
 • Pilihan alat yang lebih luas.
 • Senang dipelajari.

Pengambilan yang paling penting dari Ruby adalah:

 • Ia menawarkan pengembangan yang lebih pantas.
 • Mempunyai komuniti yang benar-benar bersemangat.
 • Pemaju Ruby benar-benar mahir.

Artikel Berguna:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector