Sebab Teratas Mengapa Laman Web Joomla Anda Diretas

laman web-joomla digodam


Tidak kira seberapa besar atau kecilnya laman web anda, tidak kira apa jenis keamanan canggih yang digunakannya, sama ada blog peribadi kecil atau laman web e-dagang besar, laman web Internet yang mungkin ada rentan atau sasaran penggodam . Penggodam ini selalu mencari laman web yang mudah terdedah dan menjadi mangsa mudah untuk mencuri maklumat peribadi, merampas laman web atau hanya merosakkannya.

Joomla serta WordPress dan Drupal adalah beberapa sistem pengurusan kandungan yang paling popular dan dihormati yang terdapat di Internet. Joomla sangat unik kerana mempunyai beberapa ciri khas yang sangat popular dan kuat yang tidak dapat disediakan oleh sistem pengurusan kandungan lain. Walaupun Joomla mengandungi banyak ciri, atribut dan alat yang hebat, terdapat banyak masalah keselamatan untuk laman web Joomla.

Dalam artikel ini kita akan melihat beberapa sebab yang paling umum mengapa Joomla anda! laman web digodam dan juga akan menyebut beberapa petua dan trik bagaimana melindungi laman web berharga dan maklumat peribadi anda yang lebih berharga.

Sebab Paling Lazim Mengapa Joomla Anda! laman web digodam

1. Pancingan data

Phishing adalah kaedah penggodaman biasa yang merangkumi e-mel atau laman web yang direka untuk mencuri kelayakan masuk laman web anda. Penggodam menyamar dan menutup laman web atau e-mel agar kelihatan seperti platform yang anda mahu log masuk, dan jika anda tidak berhati-hati, mereka akan mencuri kelayakan masuk anda.

Selalunya mereka akan menipu anda dan membuat anda berfikir bahawa Joomla! pentadbir meminta anda segera masuk ke akaun anda. Inilah sebabnya mengapa anda harus selalu memeriksa semula domain atau pengirim e-mel sebelum anda log masuk ke mana sahaja atau memberikan maklumat peribadi atau maklumat kad kredit.

2. Keselamatan laman web yang lemah

Terdapat banyak sistem keselamatan yang berbeza yang tersedia untuk digunakan di Internet, ada yang lemah dan hanya memberikan asas-asas dalam keselamatan laman web, tetapi ada juga pilihan keselamatan laman web lain yang lebih maju dan lebih mahal yang menyediakan banyak alat dan pilihan untuk anda lindungi laman web anda dengan.

Walau bagaimanapun, bahkan syarikat dan laman web terbesar berjuang untuk sepenuhnya menghindari dan mencegah serangan daripada penggodam walaupun menghabiskan banyak wang untuk keselamatan laman web mereka. Adalah idea yang baik untuk melengkapkan diri dan laman web anda dengan sekurang-kurangnya beberapa perisian keselamatan laman web untuk mengelakkan beberapa percubaan penggodaman yang paling biasa di laman web anda.

3. Keselamatan komputer anda

Cara lain yang biasa diretas laman web anda adalah dengan memasukkan komputer peribadi anda sendiri. Anda harus memandang serius keselamatan komputer peribadi anda kerana penggodam dapat mencuri semua kuki dan maklumat yang disimpan untuk laman web anda serta semua kelayakan masuk yang mungkin anda simpan di komputer anda.

Komputer anda mungkin diretas melalui virus, perisian hasad atau hanya melalui laman web yang disusupi atau semua jenis aplikasi perisian yang telah dijangkiti oleh peretas. Penggodam ini menggunakan bot automatik untuk mengimbas Internet ke alamat IP yang mempunyai keselamatan komputer peribadi yang lemah dan rentan terhadap serangan peretasan.

Inilah sebabnya mengapa anda harus selalu menggunakan aplikasi perisian antivirus premium dan juga perisian penyekat adware dan malware. Merupakan kaedah biasa untuk melakukan imbasan cakera keras penuh pada komputer peribadi anda sekurang-kurangnya seminggu sekali.

4. Tambahan dan aplikasi yang mudah dijangkiti

Sekiranya anda menggunakan Joomla, kemungkinan besar anda juga akan menggabungkan banyak tema, widget, pemalam dan alat berguna lain yang dapat membantu anda meningkatkan fungsi laman web anda. Dan semua alat ini sangat berguna dan hebat, namun ia boleh dikompromikan dan digunakan untuk meretas laman web anda. Terutama alat seperti pemalam dan widget yang merupakan faktor yang sangat penting dalam hal reka bentuk laman web dan kandungan laman web secara khusus disasarkan oleh penggodam untuk kelemahan.

Satu perkara yang dapat anda lakukan untuk melindungi diri anda dan laman web anda adalah memastikan bahawa semua pemalam, widget dan alat yang anda masukkan ke dalam laman web anda dikemas kini secara berkala. Beberapa pengarang pemalam dan widget menyerah pada alat mereka dan berhenti memperbaruinya, dan ini adalah ketika mereka menjadi rentan terhadap serangan dari penggodam. Skrip usang juga dapat digunakan untuk meretas laman web anda, jadi anda harus menghapus semua skrip usang di laman web anda.

Anda juga harus perhatikan bahawa kaedah penggodaman yang biasa adalah menyerang pelayan hosting itu sendiri. Pengguna yang menghoskan laman web dan kandungan mereka di pelayan bersama sangat rentan terhadap jenis serangan ini. Sekiranya orang lain di pelayan yang dikongsi itu diretas, semua pemilik laman web pada pelayan hosting tertentu itu berada dalam bahaya.

Inilah sebabnya mengapa adalah bijak untuk memastikan bahawa penyedia hosting web anda menggunakan perisian keselamatan laman web yang terbaik dan paling kuat yang terdapat di pasaran. Petua hebat lain adalah dengan selalu memastikan membuat sandaran laman web anda setiap hari atau mingguan supaya anda dapat mengembalikannya ke versi tanpa kompromi sebelumnya sekiranya laman web anda diretas.

Bagaimana saya tahu jika Joomla saya! Laman web digodam?

Sebilangan penggodam sangat tidak mengetahui tentang serangan tersebut, memungkinkan laman web anda telah diretas tetapi anda belum mengetahuinya. Jenis serangan ini secara perlahan merampas laman web anda dan mereka mengisinya dengan pautan rujukan dan iklan yang tidak anda setujui. Dan kadang-kadang agak sukar untuk mengetahui bahawa laman web anda digodam atau tidak.

Kadang kala anda akan mendapat mesej terus dari penyedia hosting web anda bahawa laman web anda telah diretas. Tetapi kebanyakan kali mengetahui sama ada laman web anda diretas atau tidak tidak semudah itu atau mudah. Anda mesti mencari salah satu daripada banyak bendera merah yang mungkin menunjukkan bahawa laman web anda telah disusupi atau diretas.

Salah satu dari bendera merah ini ialah menyingkirkan laman web anda atau halaman dari laman web anda dari hasil carian carian Google atau mana-mana enjin carian lain. Perkara penting lain yang perlu diperhatikan adalah dengan merosakkan laman web anda atau menunjukkan beberapa kesilapan yang belum pernah ditunjukkan sebelumnya. Ini sering menjadi petunjuk bahawa laman web anda mungkin diretas.

Anda juga harus menganalisis laman web anda dengan teliti dengan menggunakan beberapa alat analisis yang tersedia untuk anda gunakan. Anda harus menganalisis lalu lintas anda dengan teliti untuk melihat apakah sebahagian atau lalu lintas anda dialihkan ke halaman yang tidak diketahui dan laman web pihak ketiga. Anda juga harus memeriksa sama ada anda dapat menjumpai kemungkinan percanggahan dalam analisis laman web anda yang mungkin merujuk kepada laman web yang tidak anda hubungi.

Penggodam tertentu akan memulakan muat turun tanpa izin dan tidak diingini ke komputer atau penyemak imbas anda semasa laman web anda diretas. Oleh itu, setiap kali halaman anda cuba memulakan muat turun yang tidak anda ketahui, itu adalah petunjuk yang kuat bahawa laman web anda mungkin diretas. Bendera merah tambahan termasuk mempunyai pentadbir di laman web anda yang tidak anda kenali serta gambar yang rosak muncul di laman web anda, jadi berjaga-jaga untuk mereka.

Cara Melindungi Laman Web Joomla Anda?

Kaedah yang paling penting untuk menjaga keselamatan laman web dan kandungan anda adalah dengan mempunyai versi Joomla anda! sistem pengurusan kandungan sepenuhnya terkini. Pembangun Joomla! sentiasa menerbitkan dan melepaskan kemas kini untuk kerangka di mana mereka memperbaiki bug dan memperbaiki kelemahan keselamatan yang mungkin cuba dimanfaatkan oleh penggodam untuk menggodam laman web anda. Mungkin memerlukan masa yang lama untuk memastikan semuanya diperbaharui sekiranya anda menggunakan sebilangan besar pemalam, widget dan alat lain pihak ketiga yang berbeza, tetapi sangat penting untuk memastikan laman web dan maklumat peribadi anda selamat dan suara.

Satu muslihat kecil yang penting untuk keselamatan dan perlindungan laman web ketika datang ke Joomla! laman web berasaskan adalah untuk tidak memberikan izin menulis kepada setiap fail PHP anda dalam pangkalan data laman web anda. Menyimpan fail-fail ini hanya untuk dibaca akan menghalang penggodam daripada menggodam dan mengeksploitasi laman web anda dengan mudah dan cepat.

Berhati-hati dengan cara anda memberikan kebenaran pada aktiviti harian laman web anda juga sangat penting. Mungkin kelihatan sangat asas dan sederhana tetapi sangat penting bagi keselamatan dan kesejahteraan laman web anda untuk tidak memberikan kebenaran pelaksanaan pada direktori awam anda di laman web. Ini akan menghentikan penggodam daripada memuat naik dan melaksanakan perisian, perisian hasad, skrip dan virus berbahaya di laman web anda.

Anda harus ingat bahawa penggodam akan berusaha menggunakan segala tipu muslihat dalam buku ini untuk mendapatkan maklumat peribadi anda dan maklumat masuk untuk menggodam dan mengeksploitasi laman web anda. Salah satu muslihat yang mereka gunakan untuk mencapainya adalah dengan mengambil data dari jadual pengguna laman web. Anda boleh mencegah perkara ini berlaku dengan menukar awalan pangkalan data jadual pengguna anda ke awalan rawak.

Bukan hanya itu anda harus memperbaharui semua peluasan dan widget pihak ketiga, alat dan pemalam anda, tetapi anda juga harus lupa untuk membuang, menyahpasang dan menghapus semua perisian yang sudah lapuk serta pelanjutan lama dan sebarang kemungkinan fail yang tersisa dari pemasangan lama. Ini adalah muslihat mudah tetapi banyak orang lupa untuk melakukan ini dan membuat laman web mereka digodam.

Perkara yang sangat penting untuk diperhatikan bahawa tidak menjejaskan keselamatan hosting laman web anda akhirnya dapat menjimatkan banyak wang dalam jangka masa panjang. Setelah diretas laman web anda boleh menyebabkan kecurian identiti dan pencurian kad kredit dengan mudah. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memastikan bahawa pakej hosting web anda merangkumi alat dan kaedah keselamatan laman web canggih untuk melindungi laman web anda daripada penggodam walaupun ini bermaksud membayar beberapa dolar lagi untuknya.

Kaedah penggodaman moden berubah dan terus berubah, jadi sangat penting untuk memilih penyedia hosting web yang mengemas kini dan meningkatkan alat dan kaedah keselamatan laman web mereka secara berterusan. Memastikan penyedia hosting web anda hanya menggunakan teknologi terbaru dan inovatif ketika menggunakan bahasa pengaturcaraan dan pangkalan data antivirus adalah sangat penting.

Walau bagaimanapun, perkara terpenting yang harus anda sedar untuk melindungi laman web anda daripada penggodaman adalah bahawa anda tidak kebal terhadapnya. Malangnya, banyak orang, terutama yang baru memulakan projek laman web mereka, secara tidak rasional berpendapat bahawa mereka tidak penting bagi penggodam.

Penggodam akan cuba mengeksploitasi, menggodam dan merampas laman web terkecil sekalipun. Ini kerana mereka menggunakan laman web yang diretas ini untuk mengubah arah lalu lintas, meningkatkan kedudukan carian Google di laman web mereka dengan meletakkan kembali pautan di laman web anda dan menggunakan pelayan anda untuk mengirim e-mel spam.

Ini menjadikan semua orang sebagai sasaran yang mungkin. Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda tidak cukup penting untuk digodam, dan jangan sekali-kali berfikir bahawa anda kebal dan kebal terhadap percubaan penggodaman. Anda harus selalu ingat bahawa mencegah penggodam selalu lebih baik daripada menyembuhkan laman web yang diretas. Banyak orang di seluruh dunia menghadapi pertempuran mimpi buruk apabila maklumat peribadi dan maklumat kad kredit mereka dicuri oleh penggodam di laman web mereka.

Kesimpulannya

Setiap pemilik laman web harus diberitahu dan dididik mengenai topik melindungi dan mengamankan laman web dan komputer peribadi mereka daripada percubaan penggodaman. Ini sangat penting untuk Joomla! pemilik laman web kerana sistem pengurusan kandungan sumber terbuka ini didapati sangat terdedah kepada serangan ini.

Artikel ini ditulis untuk mencuba dan memberitahu anda mengenai kaedah dan cara yang paling biasa yang digunakan oleh penggodam untuk mengeksploitasi dan merampas laman web dan maklumat peribadi anda. Kami juga meneliti dan menganalisis pelbagai kaedah mengenai cara melindungi diri dan Joomla anda! laman web dari percubaan penggodaman seperti itu.

Kenyataannya adalah bahawa anda mungkin tidak pernah selamat sepenuhnya dan kebal terhadap penggodam, penipu dan penipu. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud anda tidak boleh mencuba dan melakukan segala daya untuk mencuba dan mencegah Joomla anda! laman web daripada digodam.

Untuk meringkaskan, pastikan aplikasi, pemalam, widget dan peluasan pihak ketiga anda sentiasa dikemas kini dan juga Joomla anda! versi terkini dan pastikan penyedia hosting web anda bukan sahaja memberi anda akses kepada perisian antivirus terbaik dan termaju yang terdapat di pasaran tetapi juga mengemas kini kaedah keselamatannya secara berterusan dan berkala. Kami yakin bahawa jika anda mengikuti langkah, petua dan trik yang kami sediakan untuk anda dalam artikel ini, Joomla anda! laman web akan lebih selamat daripada sebelumnya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map