Sekiranya Anda Melabur dalam Nama Domain Premium?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Sekiranya Anda Melabur dalam Nama Domain Premium?
0 7 мин.

melaburkan nama domain premium


Kami akan mengemukakan soalan kepada setiap perniagaan. Terutama perniagaan kecil dan syarikat permulaan harus memikirkan apakah perlu menghabiskan seperempat anggaran mereka untuk nama domain premium atau tidak. Jawapan untuk soalan itu jarang sekali, kerana bergantung pada jenis perniagaan yang akan dijalankan, bersama dengan banyak aspek lain.

Nama domain sangat penting, kerana anda tidak dapat menjalankan laman web tanpanya. Ini akan menjadi nama laman web dan alamat e-mel anda dan akan memainkan peranan penting dalam strategi pemasaran anda setelah anda membelinya.

Dalam artikel ini, kami akan melihat semua yang perlu diketahui mengenai nama domain premium dan membantu anda memutuskan sama ada anda harus membelinya untuk perniagaan anda. Anda mungkin sudah kehilangan rahang ketika menemui nama domain yang berharga $ 10,000 +, sementara yang lain berharga hanya $ 10. Tetapi begitulah cara perniagaan ini digulung dan walaupun jumlah wang yang banyak untuk dibelanjakan hanya untuk beberapa watak, ia mungkin menjadi salah satu pelaburan terbaik yang anda buat untuk perniagaan anda.

Cari & Beli Nama Domain Premium

Di GoDaddy, anda boleh mencari dan membeli bukan sahaja premium, tetapi juga nama domain luput berkualiti tinggi. Dengan perkhidmatan broker domain mereka, anda mungkin dapat memanfaatkan domain yang tidak tersenarai untuk dijual.

Cari Domain »

Mengapa Nama Domain Dianggap Premium?

Proses mencari nama domain melibatkan beberapa pertemuan yang mengecewakan. Apabila anda mempunyai nama yang sangat baik, hanya untuk mencarinya dan mengetahui bahawa nama itu diambil atau untuk mengetahui bahawa harganya sangat tinggi. Namun nama domain ini tidak ada yang istimewa. Mereka hanya biasa dan hambar, tanpa ilmu roket yang terlibat dalam membuat mereka dan itulah masalahnya. Biasa-biasa saja mereka menjadikan mereka sangat berharga.

Baca: COM vs NET vs ORG – Sambungan Domain Mana Yang Perlu Dipilih?

Premium adalah seperti apa sebenarnya. Nama domain yang cukup mahal sehingga tidak semua orang mampu membelinya. Terdapat banyak sebab mengapa nama domain sederhana menjadi yang premium, tetapi sangat jelas mengapa satu nama domain berharga lebih tinggi daripada yang lain. Tidak menghairankan bahawa Cooking.com berharga lebih tinggi daripada Makingfood-notsogoodhosting.biz. Ini menunjukkan kecenderungan dengan jelas, bahawa semakin luas nama domain, semakin besar kemungkinan ia akan dikenakan biaya lebih tinggi.

Nama domain yang lebih komprehensif akan membantu laman web anda memperoleh daya tarikan lebih cepat, yang akan terbukti menjadi salah satu pelaburan terbaik anda jika anda memilih dengan bijak. Inilah sebab mengapa nama domain menjadi premium.

Definisi Tepat Nama Domain

Harga nama domain akan memberikan bahawa ia adalah yang premium. Biasanya nama domain premium biasa adalah nama domain yang sudah dimiliki oleh pendaftaran atau individu. Harganya jauh lebih tinggi daripada nama domain biasa dan harganya dari beberapa ratus dolar hingga puluhan ribu. Ini kerana nilai yang dirasakan mungkin dimiliki oleh syarikat dalam industri tertentu. Ini hanya kerana seseorang mempercayainya dan dia terbukti betul jika anda akhirnya mencari domain tersebut.

Nama domain dianggap premium kerana panjang, jenama dan kata kunci. Semua ini sangat berharga untuk perniagaan yang ingin keluar dari dalam talian.

Tidak setiap harga nama domain premium ditetapkan oleh individu. Kadang kala pendaftaran (seperti .info atau .design) menetapkan harga untuknya. Tetapi itu tidak akan banyak berubah semasa proses pembelian anda.

Masalah Berpotensi Dengan Domain Yang Tidak Komprehensif

Terdapat beberapa masalah yang mungkin dihadapi oleh perniagaan sekiranya mereka tidak memilih nama domain terbaik yang mereka dapat. Inilah kesukaran utama:

Mungkin Membingungkan Pelanggan. Sekiranya syarikat atau individu memilih peluasan domain yang salah, mereka mungkin mendapat banyak pelanggan yang salah arah. Sebilangan mungkin berpendapat bahawa perkhidmatan tersebut tidak berfungsi atau bahkan tidak ada, hanya kerana mereka mengunjungi Domain.com dan bukannya Domain.co yang sebenarnya.

Kepercayaan dan Penjenamaan. Dalam banyak kes, memiliki domain .com adalah cara untuk menunjukkan bahawa perniagaan boleh dipercayai dan serius. Banyak pakar mengatakan untuk selalu menggunakan .com, tetapi ada banyak alternatif lain juga, seperti .org, .co dan sebagainya.

Potensi untuk Berkembang. Banyak syarikat akhirnya berkembang setelah membeli nama domain premium dengan harga sekitar $ 500,000, terutama jika sesuai dengan nama syarikat mereka.

Masalah ini tidak timbul untuk semua syarikat dan domain pasti boleh berjaya jika bukan domain .com.

Apa Nama Domain Premium Yang Akan Dilakukan Untuk Laman Web Anda

Perkara yang baik mengenai nama domain premium adalah hakikat bahawa mereka hampir menjadi nama isi rumah dan anda tidak perlu membuat pelaburan lebih lanjut untuk membuatnya. Sebab itulah:

 • Anda harus mengeluarkan lebih sedikit wang untuk iklan PPC dalam talian dan anda akan mendapat lebih banyak lalu lintas organik di laman web anda setelah anda melancarkannya.
 • Kedudukan SEO dan halaman yang lebih baik, yang akan memberi anda trafik yang lebih berkualiti. Orang sudah mencari laman web anda dan akan senang mencarinya.
 • Terdapat lebih banyak kepercayaan dan kewibawaan yang terlibat dengan nama domain premium, yang akan menjadikan syarikat ternama pautan ke laman web anda. Oleh itu meningkatkan lagi SEO anda.
 • Nama ringkas dan menarik berfungsi dengan baik di media sosial dan orang akan mengingatnya dengan lebih mudah. Walaupun pemendek URL hanya akan mengubah nama domain anda menjadi senarai watak yang tidak bermakna.
 • Domain tersebut akan memberi petunjuk kepada calon pelanggan mengenai apa yang akan mereka dapati di laman web anda, jadi anda tidak perlu melaburkan masa dan wang untuk menerangkannya kepada mereka.

Pendek kata, lebih mudah menjadikan nama domain premium menjadi popular dan anda harus mengeluarkan lebih banyak wang untuk mengiklankannya.

Adakah Perlu Dibeli Satu Ketika Anda Baru Bermula?

Jawapan untuk soalan ini bergantung pada niat anda dengan nama domain. Sekiranya anda berniaga dalam industri di mana mulut ke mulut sangat penting, daripada nama domain premium pastinya sesuatu yang perlu dipertimbangkan. Tetapi pemilik dan pemula perniagaan kecil tidak boleh bermula dengan nama domain premium. Perniagaan pasti boleh berjaya dengan nama domain yang kurang ideal jika cukup menarik. Sekiranya nama domain yang anda pertimbangkan sesuai dengan jenama anda, hanya itu yang anda perlukan. Ia boleh berfungsi dengan baik walaupun tidak sesuai dengan nama syarikat anda.

Baca: 10 Alat Cadangan Domain Terbaik

Walaupun anda tidak dapat memperoleh pelanjutan .com, anda boleh menggunakan .co atau banyak lagi. Selagi anda tidak membuat syarikat anda berjalan lancar dan berjalan lancar, anda tidak seharusnya membuat pelaburan besar dalam nama domain anda. Tetapi setelah anda berjaya, anda mungkin ingin melihat-lihat dan mendapatkan nama domain premium, kerana ada kemungkinan besar ia akan mendapat hasil yang besar dalam beberapa tahun ke depan.

Cara Membeli Nama Domain Premium?

Proses membeli domain premium hampir sama dengan membeli domain biasa. Ia seperti berikut:

 1. Buat akaun di pendaftar domain atau log masuk.
 2. Cari nama domain
 3. Tambahkan ke troli anda.
 4. Isi borang dengan maklumat hubungan anda.
 5. Lihatlah.

Biasanya semudah itu, tetapi beberapa perkhidmatan memerlukan anda mengisi lebih banyak kertas kerja, yang boleh menjadi mimpi buruk.

Bagaimana Sekiranya Nama Domain Tidak Dijual?

Sekiranya tidak dijual, itu bermakna pemiliknya tidak secara aktif mencari pembeli, tetapi anda masih boleh menghubungi dia. Anda boleh menulis e-mel kepadanya dan meminta harganya. Perlu diingat bahawa mereka biasanya akan memberi anda harga yang jauh lebih tinggi daripada harga purata.

Kesimpulannya

Sekiranya perniagaan anda sudah bermula dan menjana pendapatan yang lumayan, sangat mustahak untuk melabur ke dalam nama domain premium dan membawa kemajuan ke tahap seterusnya. Anda akan mendapat lebih banyak lalu lintas organik dan menjadi lebih popular, berkat nama domain yang komprehensif dan biasa-biasa saja. Tetapi jika anda baru bermula, sebaiknya gunakan kreativiti anda untuk mendapatkan nama domain unik yang sesuai dengan jenama anda. Membelanjakan hanya $ 10 hingga $ 50 dolar juga tidak akan merugikannya.

Saya harap kami dapat membantu anda mempelajari sesuatu yang baru mengenai nama domain dalam artikel ini dan kami akan berjumpa lagi di yang seterusnya! Sehingga itu, sila lihat pangkalan data nama domain premium GoDaddy.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector