Sekiranya Saya Mempertimbangkan Hosting Cloud untuk Laman Web saya – Adakah Selamat?

adakah cloud hosting selamat untuk hosting laman web?


Permintaan untuk hosting web semakin meningkat dan syarikat hosting web menawarkan pakej yang berbeza dengan ciri dan pilihan yang berbeza, namun dalam gambaran keseluruhan, anda dapat melihat bahawa sumber yang ditawarkan terlalu buruk atau terlalu kaya. Pada masa ini, sukar untuk mendapatkan pakej hosting yang sempurna yang disesuaikan dengan keperluan anda. Syarikat dan pelanggan menganggap ini sebagai kelemahan besar yang membawa defisit kewangan.

Apa itu Cloud Hosting?

apa itu cloud hostingCloud Hosting adalah penyelesaian terbaik untuk pelanggan yang menginginkan sejumlah sumber yang tepat seperti ruang, lalu lintas, lebar jalur, pemproses, RAM untuk mengoptimumkan satu atau lebih laman web, tetapi juga untuk syarikat hosting web yang ingin menggunakan teknologi dan pelayan mereka sendiri maksimum prestasi.

Pada masa ini, konsep pengkomputeran awan merangkumi semua yang berkaitan dengan penyampaian perkhidmatan host web. Perkhidmatan ini tergolong dalam tiga kategori: perkhidmatan infrastruktur (IaaS), platform (PaaS) dan perisian (SaaS).

Sekiranya kita melihat cloud hosting kurang teknikal, kerana langit mempunyai lebih banyak awan, jadi di pusat data lebih banyak pelayan. Setiap awan (pelayan dalam kes kami) mempunyai ciri tersendiri, dan prinsip di mana beberapa pelayan bertindak sebagai satu dipanggil Cloud Hosting. Oleh kerana perisian Cloud dan puluhan pelayan tersedia, setiap pusat data dapat mengoptimumkan kekuatan pengkomputerannya, tetapi juga penghasilannya dan pelanggan dapat menerima sumber yang mereka inginkan.

Istilah “cloud” diambil untuk hosting Cloud kerana simbolnya memiliki bentuk awan, sering digunakan untuk menggambarkan diagram aliran dan statistik lain di internet.

“Awan” boleh bersifat awam atau peribadi. Perkhidmatan Cloud Awam boleh dijual kepada semua orang di internet, contohnya EBay, Amazon, Facebook, Steam dan sebagainya.

Sebaliknya perkhidmatan swasta adalah pusat data atau rangkaian yang digunakan hanya oleh sebilangan kecil pelanggan seperti peribadi satu syarikat.

Perkhidmatan Cloud yang menyediakan infrastruktur (IaaS) adalah sama dengan perkhidmatan yang memungkinkan untuk membeli akses ke pelayan atau ruang penyimpanan data. Mereka juga mempunyai nama perkhidmatan utiliti dan mereka berkelakuan seperti perkhidmatan utiliti lain seperti elektrik atau gas. IaaS memungkinkan sebahagian besar masa, virtualisasi, yang bermaksud bahawa pengguna mempunyai kemungkinan untuk membuat komputer maya mereka sendiri di mana mereka dapat memilih sistem operasi dan perisian yang mereka inginkan.

Perkhidmatan cloud mempunyai tiga ciri utama yang menjadikannya berbeza dari hosting web tradisional: ia hanya dijual atas permintaan pelanggan, fleksibel (pengguna dapat menggunakannya kapan saja di peringkat sumber yang diperlukan) dan dikendalikan sepenuhnya oleh perkhidmatan penyedia.

Kelebihan menggunakan Cloud Hosting

Kelebihan utama Cloud Hosting ialah pengguna mempunyai kemungkinan untuk membayar harga tetap untuk sumber yang terhad atau harga yang disesuaikan disesuaikan dengan keperluan laman web mereka. Masa ketika semua orang membayar harga yang sama untuk web hosting sudah berakhir; kini semua orang boleh memilih untuk membayar sebanyak yang mereka gunakan dengan penggunaan cloud hosting. Ini berlaku kerana semua orang dapat dengan mudah membuat permintaan dengan apa yang mereka inginkan dan mereka juga dapat mengubah pesanan seperti yang mereka inginkan dalam beberapa klik, dalam waktu yang singkat tanpa sakit kepala, yang bermaksud fleksibiliti pada tingkat sumber.

Dengan cloud hosting, anda dapat mencapai masa operasi yang lebih baik! Sekiranya pada pelayan biasa, semua perkhidmatan (apache, mysql, imap) berjalan pada mesin yang sama, Cloud Hosting memberikan perkhidmatan ini secara berasingan pada setiap pelayan, bergantung pada keperluan klien. Dalam kes ini, kelajuan perkhidmatan meningkat. Sebagai contoh, jika terdapat 50 pelayan yang disambungkan di Cloud, ini akan diprogramkan untuk menjalankan perkhidmatan tertentu. 2-3 pelayan akan menjalankan perkhidmatan e-mel, 30 pelayan akan menjalankan perkhidmatan apache sehingga pada akhirnya setiap pelayan akan mempunyai tugas yang ditentukan dengan baik dan sekiranya terdapat beberapa masalah dalaman mereka tidak akan ditutup bersama, mengekalkan perkhidmatan tetap aktif. Kesambungan dibuat dengan baik dalam hosting Cloud.

Kelebihan lain ialah pengkomputeran kuasa terpelihara dan dijamin. Sebilangan besar syarikat web hosting menawarkan pakej khas yang dibuat untuk hosting awan dan harganya bermula dari 3 $ setiap bulan jika anda membayar terlebih dahulu dalam setahun. Contoh pakej yang baik untuk hosting awan adalah yang berikut: SSD 5 GB, RAM 3 GB, IP dedikasi, CloudLinux, CageFS, Cpanel, Softaculous, PHP Selector, RV Site Builder Pro, SEO Attracta Tools, CloudFlare CDN, Railgun, Antivirus, Antispam, Backup, APC, Memcache, trafik tanpa had, satu domain dihoskan, pangkalan data tanpa had, alamat e-mel tanpa had .

keselamatan hosting awanKelebihan yang paling penting adalah keselamatan dan keselamatan yang dipertingkatkan. Syarikat hosting web yang baik menawarkan anda Pengimbas eXploit, ModSecurity, Firewall Aplikasi Web, Antivirus, Antispam, Backup, ConfigServer Security & Firewall, CloudLinux, CageFs Hacker Protection untuk pakej Cloud Hosting anda. Di sini saya dapat mengingatkan tentang kawalan keselamatan awan. Itu adalah kawalan pencegahan berikut yang dimaksudkan untuk mengurangi serangan pada sistem cloud, kawalan pencegahan yang memperkuat sistem terhadap insiden, umumnya dengan mengurangi atau bahkan menghilangkan kerentanan, kontrol detektif yang dimaksudkan untuk mengesan dan bereaksi dengan tepat terhadap setiap insiden yang terjadi dan kawalan pembetulan yang mengurangkan akibat kejadian, dengan menghadkan kerosakan. Terdapat juga langkah keselamatan yang berbeza yang diambil untuk hosting awan seperti pengurusan identiti yang mengawal akses ke sumber maklumat dan pengkomputeran; keselamatan fizikal yang menjamin perkakasan IT seperti penghala, pelayan dan kabel daripada akses yang tidak dibenarkan, kebakaran kecurian, banjir, gangguan; keselamatan personel yang menyediakan aktiviti para dan pasca kerja seperti pemeriksaan keselamatan calon rekrut, kesedaran keselamatan dan program latihan; ketersediaan yang menawarkan akses ke cloud setiap masa, keselamatan aplikasi yang memastikan bahawa aplikasi yang tersedia sebagai perkhidmatan melalui cloud (SaaS) adalah selamat dan privasi yang memastikan semua data kritikal (nombor sosial, kad pengenalan, nombor kad kredit) tersembunyi atau disulitkan untuk pengguna yang tidak dibenarkan.

Begitu juga Cloud Hosting Selamat?

Dan untuk menjawab soalan: Adakah hosting awan selamat, jawapannya adalah ya. Anda dapat melihat sendiri senarai di atas pelbagai kawalan keselamatan awan dan langkah keselamatan untuk memastikan data anda selamat dan peribadi.

Pada akhirnya, saya mengingatkan anda tentang BlueHost yang baru-baru ini telah melancarkan beberapa pakej hosting awan murah dan lebih kurang CloudFlare yang menyediakan rangkaian penghantaran kandungan (CDN) dan perkhidmatan pelayan nama domain yang diedarkan menggunakan awan untuk mempercepat lagi laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map