Senarai Semak Sebelum Membeli Nama Domain yang Tamat Tempoh

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Senarai Semak Sebelum Membeli Nama Domain yang Tamat Tempoh
0 5 мин.

senarai semak sebelum membeli nama domain yang luput


Terdapat banyak sebab mengapa orang memilih untuk membeli domain terpakai atau luput. Mungkin domain yang mereka mahukan menjadi milik yang sebelumnya dimiliki oleh orang lain. Tetapi kebanyakan orang memilih untuk membeli domain yang sudah luput kerana mereka ingin mendapatkan keuntungan dari fakta bahawa ia adalah domain lama yang mungkin juga dilengkapi dengan beberapa faedah SEO.

Dengan membeli domain yang telah tamat tempoh bermaksud kita membeli domain yang baru tamat tempoh, bukan domain yang mempunyai 1-2 pemilik sebelumnya dalam 5 hingga 10 tahun terakhir. Selalunya, orang tidak menyedari bahawa domain yang mereka beli mempunyai pemilik sebelumnya.

Semasa membeli domain yang telah tamat tempoh, masuk akal untuk memilih yang terbaik di ceruk tempat laman web baru akan dilancarkan. Akan ada sedikit faedah SEO jika seseorang ingin memulakan laman web baru mengenai memasak dan membeli domain yang digunakan untuk blog mengenai kereta.

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk memastikan domain yang akan segera dimanfaatkan akan menguntungkan laman web baru dan tidak menjadi bumerang. Kami menyusun senarai perkara yang harus anda perhatikan sebelum membuat keputusan untuk membeli domain yang telah tamat tempoh.

Terdapat beberapa pemeriksaan yang boleh anda lakukan sebelum membelinya, mungkin menghilangkan yang paling toksik, dan ada beberapa pemeriksaan lain yang boleh anda lakukan setelah anda benar-benar membeli domain tersebut, kerana anda dapat membuktikan kepemilikannya kepada banyak perkhidmatan seperti Alat Webmaster Google, sebagai contoh.

Senarai Semak Sebelum Membeli Nama Domain yang Tamat Tempoh

Pencarian Google yang ringkas dapat mendedahkan beberapa maklumat mengenai sejarah domain sebelumnya, tetapi ada alat lain untuk menyiasat kehidupan sebelumnya domain. Berikut adalah perkara utama yang harus anda periksa:

1. Periksa Denda Google Semasa

Sebelum membeli domain, anda boleh melakukan carian Google yang mudah (“site: domain.com”). Sekiranya tidak ada yang ditunjukkan, ini dapat menjadi petunjuk bahawa laman web tersebut dikenakan hukuman dari Google, yang boleh menjadi penalti automatik atau manual. Bagaimanapun, itu bukan petanda baik. Sudah tentu, ada kemungkinan pemilik sebelumnya memilih untuk tidak muncul di indeks carian Google melalui robots.txt, misalnya, tetapi walaupun dalam hal ini anda akan melihat beberapa klik yang menyebutkan fakta ini.

2. Periksa Metrik SEO yang berbeza

periksa metrik seo domain

Ada banyak alat yang akan menghasilkan skor yang diberi nama domain, dan salah satu contohnya ialah Domain Authority atau SEO MOZ Page Authority. Google menghentikan Kedudukan Halaman, tetapi ada metrik lain yang boleh anda andalkan. Cari yang keterlaluan – jika DA atau PA laman web tertentu sangat tinggi atau rendah, dan tidak ada penjelasan yang jelas mengapa, berhati-hati dan mungkin menggali sedikit lebih dalam.

3. Periksa Jenis Kandungan yang Dihoskan di Domain

Anda dapat melakukan pencarian Google (“situs: domain.com”), dan jika dapat, periksa untuk melihat apakah masih ada hasil pencarian yang tersimpan dalam indeks. Walaupun kandungan yang di-cache tidak kelihatan benar kerana kehilangan CSS, versi teks sahaja masih dapat memberi anda idea tentang jenis laman web yang dihoskan di bawah nama domain.

Anda juga boleh menggunakan Mesin WayBack untuk melihat versi laman web yang lebih lama, kemungkinan anda akan dapat melihat beberapa gambar.

org arkib mesin wayback

4. Selidiki Profil Pautan Balik Domain

Periksa jenis pautan balik yang dimiliki domain. Sekiranya anda melihat banyak jenis pautan balik direktori berkualiti rendah atau bahkan spam seperti profil media sosial palsu, profil forum, atau tandatangan forum dengan hanya beberapa pautan editorial sebenar, sudah tiba masanya untuk menilai apakah itu sepadan dengan usaha dan risiko membeli domain itu. Dalam beberapa kes, mungkin, kerana ia adalah nama yang tepat untuk jenama anda, tetapi jika nama itu sendiri tidak begitu penting, mungkin lebih baik melihat domain seterusnya.

Mungkin pautan tersebut tidak dibenarkan di GWT, tetapi anda tidak dapat mengetahui dengan pasti kecuali anda membeli domain tersebut.

Pemeriksaan Tambahan Setelah Membeli Nama Domain

Selepas anda membeli domain anda terdapat beberapa pemeriksaan tambahan yang boleh anda lakukan sebelum anda menghoskan laman web sebenar di dalamnya:

1. Cari Lalu Lintas Masuk

Anda boleh menyiasat lalu lintas yang masuk, baik dengan menyiapkan halaman HTML kecil dengan hanya kod analisis Google di atasnya dan mungkin ada pesanan yang akan datang, atau dengan melihat log pelayan web. Periksa rujukannya, jika anda melihat lalu lintas yang berasal dari laman web rawak yang kelihatan sah, tetapi anda tidak menemui pautan ke domain anda di atasnya, itu mungkin tanda bahawa pemilik sebelumnya terlibat dalam beberapa perniagaan yang tidak sopan seperti merampas laman web lain dan mengarahkan lalu lintas ke laman webnya.

2. Alat Webmaster Google

Setelah membeli nama domain, anda boleh mendaftar dengan Alat Webmaster Google, kerana sekarang anda dapat membuktikan pemilikan laman web tersebut. Tunggu beberapa hari atau seminggu untuk melihat apakah ada yang muncul di Alat Webmaster seperti mesej mengenai hukuman manual atau pada dasarnya masalah lain. Tidak ada jaminan bahawa domain itu bersih walaupun selepas seminggu atau lebih anda tidak melihat apa-apa mesej dari Google, tetapi jika anda menerima mesej, anda tahu bahawa mungkin lebih baik tidak menghoskan laman web baru anda di bawah domain tersebut.

3. Periksa Spam E-mel

Sediakan alamat e-mel baru pada nama domain dan hantarkan beberapa e-mel kepada diri sendiri, mungkin kepada beberapa rakan anda dengan pautan ke laman web. Periksa sama ada e-mel masuk di Peti Masuk atau dalam folder Spam. Ini adalah pemeriksaan mudah yang boleh anda lakukan, dan jika e-mel masuk ke folder Spam, anda boleh melihat mengapa demikian.

Terdapat juga alat yang dapat mengenal pasti nama domain yang digunakan dalam kempen spam:

Alat ini dapat membantu anda memeriksa status senarai hitam domain dan dapat membantu dengan petua bagaimana anda boleh membuang / membersihkannya dari senarai hitam tertentu.

Kesimpulannya

Artikel ini mungkin kelihatan bahawa membeli nama domain adalah perniagaan yang sangat berisiko. Ini kerana ia memfokuskan terutamanya pada masalah dan senario terburuk yang boleh timbul dengan membeli domain terpakai / luput, dan ini ditujukan kepada mereka yang ingin menyelidiki sejarah domain yang telah tamat tempoh. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, situasinya tidak begitu buruk, dan terdapat banyak kisah kejayaan ketika datang ke orang yang membeli nama domain yang sangat berharga yang memiliki pemilik sebelumnya.

Cari Domain Berakhir yang Berharga di GoDaddy

Di bahagian Lelong Domain di GoDaddy, anda boleh memilih dari beribu-ribu domain yang luput dalam pelbagai bidang.

Cari Sekarang »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector