Shopify vs WooCommerce – Mana Yang Harus Anda Gunakan untuk Kedai Dalam Talian Anda?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Shopify vs WooCommerce – Mana Yang Harus Anda Gunakan untuk Kedai Dalam Talian Anda?
0 18 мин.

shopify-vs-woocommerce


“Saya mahu menyediakan kedai dalam talian saya sendiri. Tetapi bagaimana saya harus melakukannya? Adakah ada alat untuk ini? ” Mungkin ini adalah sesuatu yang terlintas di fikiran anda ketika anda menemui artikel ini dalam talian. Sejak anda tiba di sini, saya pasti anda berminat untuk mengetahui cara membuat pasaran dalam talian.

Ramai orang berpendapat bahawa kedai dalam talian adalah kaedah terbaik untuk memperoleh pendapatan yang lumayan. Ada yang bermimpi untuk mencipta Amazon seterusnya. Tetapi untuk mencapai semua ini, anda memerlukan alat terbaik di pasaran untuk membantu anda.

Di sinilah artikel ini masuk. Kami akan melihat 2 platform terbesar dan paling dipercayai yang digunakan orang untuk membangunkan kedai dalam talian: Shopify dan WooCommerce.

Kami akan melihat apa kelebihan dan kekurangan masing-masing semasa membuat kedai anda dan mengekalkannya. Subjek yang akan dibincangkan secara terperinci adalah: harga, reka bentuk, keramahan dan ciri pengguna.

Apabila anda sampai di penghujung catatan ini, anda seharusnya dapat menentukan sama ada Shopify atau WooCommerce adalah yang sesuai untuk anda. Tetapi anda mesti tahu bahawa kedua-dua platform ini adalah kaedah yang terbukti dapat digunakan dalam projek anda.

Pertama sekali, mari kita lihat beberapa fakta mengenai Shopify dan WooCommerce:

Shopify

Jumlah pengguna aktif Shopify telah meningkat hingga lebih dari 1 juta di seluruh dunia. Itu jumlah yang besar; fikirkan kira-kira 1 juta orang, semuanya menjual sesuatu dalam talian. Ia memberi kuasa kepada lebih daripada 600,000 perniagaan di dunia.

Tetapi jumlah wang yang mereka perolehi lebih besar lagi: $ 76 + bilion dijual di Shopify. Dan jumlah ini terus meningkat setiap hari.

Apa kata awak? Mungkinkah Shopify menjadi alat yang hebat dalam membantu anda menguruskan pasaran dalam talian? Pasti boleh. Lebih daripada 1 juta orang mempercayainya untuk menguruskan perniagaan dalam talian mereka.

Tetapi mari kita lihat bagaimana WooCommerce mengatasi Shopify.

WooCommerce

Terdapat ratusan ribu kedai dalam talian yang didirikan di web. Dan WooCommerce lebih daripada 28% daripadanya. Ini sahaja memberikan nilai kepercayaan yang hebat kepada WooCommerce ketika membandingkannya dengan platform lain, bahkan Shopify.

Hari ini terdapat lebih daripada 29 juta muat turun pemalam ini di WordPress. Ia mempunyai lebih daripada 3 juta kedai dalam talian yang aktif di seluruh dunia.

Dengan mempertimbangkan jumlah yang besar ini, kita boleh mengatakan bahawa WooCommerce adalah salah satu alat yang paling dipercayai dan terbukti semasa ingin mengembangkan pasaran dalam talian.

Sekarang setelah mendapat statistik, mari kita selami dan lihat apa yang menjadikan 2 platform ini begitu berkesan.

Pertama saya akan bercakap mengenai harga untuk kedua-duanya. Ini boleh menjadi faktor penting ketika memutuskan apa yang harus diambil.

Harga WooCommerce

WooCommerce pada dasarnya adalah plugin WordPress pada intinya. Banyak pemalam boleh digunakan jika anda membayarnya, tetapi dengan WooCommerce itu bukan masalahnya.

Untuk memasang WooCommerce di laman web anda, anda tidak perlu membayar sedikit pun. Ia adalah percuma.

Ini bagus untuk diketahui bagi mereka yang mempunyai anggaran yang rendah. Tetapi jangan terlalu bersemangat.

” Tetapi mengapa saya tidak boleh? Hebat! ” Dan ya, sangat bagus. Tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda bayar, jika anda memilih untuk menggunakan WooCommerce.

Contohnya, menggunakan WooCommerce bermaksud anda adalah pentadbir kedai. Ini menunjukkan bahawa anda perlu membayar nama domain dan hosting. Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah mencari penyedia hosting yang telah mendedikasikan hosting WordPress.

Perkhidmatan hosting seperti itu akan menjamin prestasi yang lebih baik untuk kedai, kerana WooCommerce adalah pemalam WordPress.

Juga ada yang lain mungkin perbelanjaan untuk diambil kira. Contohnya, banyak sambungan (yang akan kita lihat kemudiannya) penggunaan WooCommerce, tidak percuma. Anda boleh membayar yuran bulanan atau tahunan untuk menggunakannya.

Selain jumlah yang mungkin anda belanjakan, WooCommerce adalah percuma untuk digunakan.

Tetapi mari kita teruskan untuk melihat berapa kos penggunaan Shopify.

Harga Shopify

Berbeza dengan WooCommerce, Shopify bukan plugin WordPress, tetapi pembuat dan pengurus kedai dalam talian yang lengkap. Anda boleh mengatakan bahawa ini adalah keseluruhan perkhidmatan yang memberi anda kaedah untuk membangun dan menyelenggara kedai dalam talian.

Oleh itu, jangan terkejut bahawa Shopify tidak percuma. Untuk dapat menggunakan perkhidmatan ini, anda perlu membayarnya. Tetapi berapa banyak yang perlu anda bayar? Mari kita lihat!

Shopify menyediakan 3 rancangan yang dilengkapi dengan harga dan ciri yang berbeza. Sekarang kita akan membandingkan masing-masing:

 • Shopify Asas: Ini adalah rancangan permulaan mereka. Harganya $ 29 / bulan. Terdapat banyak ciri yang disertakan dalam rancangan ini. Ini adalah beberapa di antaranya: anda mendapat jumlah produk dan penyimpanan fail tanpa had, yang diperlukan sekiranya terdapat kedai yang semakin meningkat.

Anda juga mendapat sokongan 24/7 untuk wang yang anda bayar. Ini sangat berguna jika anda baru bermula dengan kedai anda.

Mereka juga menyertakan sijil SSL percuma, jadi anda tidak perlu risau tentang keselamatan pembayaran anda.

Blog juga disertakan bersama ciri-ciri lain. Ini bagus, kerana mempunyai blog bersama dengan kedai anda akan membolehkan anda berkembang lebih cepat dan didapati lebih mudah di Google. Tetapi anda harus membuat beberapa kandungan yang hebat untuk itu berlaku. Bagaimanapun, ada baiknya mereka memasukkan pilihan ini.

 • Shopify: Ini sebagai rancangan tengah mereka, anda mendapat beberapa tambahan berbanding Basic.

Harganya $ 79 / bulan untuk menggunakan rancangan ini. Tetapi adakah ia menawarkan sesuatu yang setimpal dengan harga ini? Ya, memang begitu. Berikut adalah beberapa faedah:

Kad hadiah adalah pilihan hebat yang tersedia dengan rancangan ini. Setiap pasaran dalam talian yang baik menggunakannya, jadi jika anda mahukan kempen pemasaran yang lebih cekap, anda harus mencubanya.

Pelan ini juga dilengkapi dengan laporan profesional, yang dapat anda periksa sekali-sekala. Sekiranya anda menggunakan laporan ini, anda dapat menguruskan kedai anda dengan lebih cekap. Laporan akan menunjukkan statistik laman web anda secara terperinci, jadi anda boleh merancang lebih awal untuk mengekalkan produktiviti yang lebih baik.

Dengan rancangan ini, anda juga mendapat sokongan untuk peranti perkakasan seperti pengimbas kod bar, kamera runcit, laci tunai, pencetak resit dan pencetak label penghantaran. Penggunaan aplikasi POS pihak ketiga juga dibenarkan dengan rancangan Shopify.

 • Shopify Lanjutan: Pelan premium berharga jauh lebih tinggi daripada rancangan tengah: anda membayar $ 299 / bulan menggunakan pilihan ini. Tetapi adakah ia berbaloi dengan harganya?

Ini termasuk kemungkinan memiliki 15 akaun kakitangan, yang merupakan jumlah yang besar berbanding dengan rancangan asas (dengan hanya 2) dan bahkan pertengahan (dengan 5).

Sekiranya anda menjual sesuatu yang perlu dihantar (bukan produk digital), anda akan dapati bahawa dengan rancangan Lanjutan terdapat potongan sehingga 74% untuk penghantaran. Mereka memastikan bahawa anda menerima harga yang kompetitif dari kurir seperti USPS, UPS, DHL dan banyak lagi.

Tambahan lain adalah pembangun laporan lanjutan. Ini adalah alat yang akan digunakan untuk menyesuaikan laporan dari pilihan laporan profesional (yang telah anda sertakan dalam paket Shopify). Anda boleh menapis, menambah dan memadam pelbagai bahagian laporan untuk menyesuaikannya dengan keperluan khusus anda.

Bayaran untuk menggunakan penyedia pembayaran lain di samping Pembayaran Shopify jauh lebih rendah daripada di peringkat lain. Untuk pelan asas anda mempunyai 2%, pelan tengah 1%, tetapi di sini, dalam pelan premium anda hanya membayar 0,5%.

Ini mungkin kelihatan seperti sesuatu yang tidak begitu penting, tetapi fikirkanlah dengan cara ini: jika anda membuat 10 jualan sehari dari sesuatu yang harganya, katakanlah $ 100, dan pembayaran dibuat melalui PayPal, ini bermakna anda membayar keseluruhan $ 5. Tetapi dengan rancangan asas anda akan membayar $ 20.

Tetapi ini adalah pilihan yang sangat bergantung pada saiz kedai anda dan pelanggan yang anda terima setiap hari. Sekiranya anda mempunyai kedai yang lebih kecil, anda boleh melakukannya dengan baik hanya dengan menggunakan rancangan tengah atau bahkan asas.

Sekiranya anda memilih untuk membayar kos sepanjang tahun di muka, Shopify akan memberikan anda potongan 10%. Selama 2 tahun anda mempunyai diskaun 20%.

Apa yang dapat kita katakan mengenai kos lain yang mungkin berlaku jika anda memilih Shopify? Anda tidak perlu membayar secara berasingan untuk penyedia hosting (seperti menggunakan WooCommerce), kerana anda telah memasukkannya dalam salah satu daripada 3 rancangan tersebut. Selain bayaran bulanan, tidak ada kos lain untuk memastikan kedai anda berjalan dengan Shopify.

Setelah mengetahui berapa harga untuk setiap platform, kita boleh terus bercakap mengenai reka bentuk alat ini. Terdapat perbezaan dan persamaan juga.

Reka Bentuk WooCommerce

WooCommerce adalah plugin sumber terbuka yang dibuat oleh pemaju di belakang WooThemes. Sebagai sumber terbuka, ia dapat memberikan anda penyesuaian yang paling terperinci.

Sekiranya anda mencari alat untuk membuat kedai yang diperibadikan sepenuhnya, maka WooCommerce adalah alat yang sesuai untuk anda. Anda bahkan boleh mengubah kod sumber untuk reka bentuknya, sesuai dengan keinginan khusus anda. Shopify tidak akan membenarkan ini.

Tetapi bagaimana dengan tema yang ada? WooCommerce juga tidak mengecewakan di sini. Mencari tema untuk kedai tidak mudah apabila anda melihat jumlah kemungkinan.

Untuk mendapatkannya, anda boleh pergi ke Themeforest.com. Laman web ini membolehkan anda melihat-lihat ratusan tema WooCommerce. Salah satu daripadanya boleh dipasang di kedai anda.

Tetapi jika anda tidak menemui tema yang sesuai untuk anda, ada tempat lain yang boleh anda lawati: kedai tema milik WooCommerce yang disebut Storefront. Dalam banyak cara ia serupa dengan Themeforest.

Tetapi Storefront dibina agar selaras dengan WordPress. Dengan lebih daripada 2.5 juta muat turun, ini adalah salah satu kedai tema dalam talian yang paling banyak digunakan. Apakah beberapa faedah menggunakan Storefront?

 • Ia dikembangkan dari awal hingga akhir, meningkatkan prestasi dan SEO laman web anda. Ini sangat penting, kerana anda memerlukan SEO yang cekap untuk memastikan bahawa pelanggan mencari anda dengan mudah. Kewangan anda dipertaruhkan di sini.
 • Ciri hebat lain dari Storefront adalah kenyataan bahawa ia adalah pemalam yang responsif sepenuhnya. Tidak kira bagaimana anda menggunakannya: di telefon, tablet atau desktop, ia akan menyesuaikan diri dengan keadaan yang ada. Anda akan lebih mudah berinteraksi dengan paparan, sehingga memberi anda kecekapan yang lebih tinggi.
 • Satu pilihan yang bagus adalah anda dapat melihat perubahan pada reka bentuk anda, dalam masa nyata. Ini dapat memendekkan masa yang dihabiskan untuk membangun kedai.

WooCommerce mempunyai kelebihan besar berbanding Shopify di kawasan reka bentuk. Shopify mempunyai beberapa tema yang hebat dan indah (kami akan memeriksanya sedikit kemudian). Tetapi anda tidak boleh memperibadikannya seperti tema WooCommerce.

Dengan WooCommerce, walaupun anda tidak menyukai tema, anda boleh menyewa pembangun untuk mengubahnya sedikit untuk anda. Atau buat tema peribadi sepenuhnya hanya untuk kedai anda.

Tetapi mari kita teruskan dan lihat apa yang dibawa oleh Shopify.

Reka Bentuk Shopify

Sama seperti WooCommerce, Shopify hadir dengan tema hebat langsung. Perkhidmatan mereka membolehkan anda memilih dari 54 tema yang siap digunakan di laman web anda. 10 daripada 54 adalah percuma untuk digunakan.

Walaupun dibandingkan dengan WooCommerce, anda tidak mempunyai kebebasan besar dalam merancang kedai yang diperibadikan sepenuhnya. Ini kerana banyak orang lain menggunakan Shopify, dan anda boleh menemui tema anda di kedai lain. Seperti yang saya katakan, Shopify memberi anda akses ke 54 tema dari mana 44 reka bentuk berbayar. Tetapi semua 54 tema mempunyai lebih dari satu gaya.

Apakah maksud ini? Baiklah, fikirkanlah. Sebilangan besar tema Shopify mempunyai sekurang-kurangnya 2 gaya yang tersedia. Terdapat yang lain dengan 3 atau bahkan 4 gaya. Sekiranya anda mengalikan 53 dengan 3, anda akan mendapat 159 tema untuk dipilih. Dan seperti yang kita lihat terdapat banyak dengan 4 gaya, bukan hanya 3 gaya.

Dengan cara ini, anda dapat mengecilkan gaya anda, jadi anda mendapat kedai yang cukup diperibadikan.

Malangnya, kebanyakan tema yang disediakan oleh Shopify tidak boleh dipasang secara percuma. Sebilangan besar dari mereka adalah antara harga $ 140 hingga $ 180.

Sekiranya anda baru bermula dengan kedai, mungkin lebih baik memilih tema percuma. Apabila kedai anda akan mapan, anda boleh mencari tema premium dan meningkatkan lagi reka bentuk anda. Dengan cara ini anda tidak akan membuang wang ke luar tingkap. Anda tidak pasti pasti semuanya akan berjalan lancar seperti yang anda rancangkan.

Kedai tema Shopify dibuat dengan sangat baik untuk memudahkan pengunjung memilih reka bentuk terbaik sesuai dengan keinginannya. Bagaimana mereka melakukan ini? Mereka mencapainya dengan menggunakan penapis yang berguna untuk membantu anda.

Di bahagian atas halaman, anda dapat melihat tema-tema tren minggu. Ini bagus jika anda memerlukan sesuatu yang sangat popular antara lain.

Tetapi jika anda turun sedikit, anda dapat melihat tema yang disusun mengikut kategori. Sekiranya anda mahukan sesuatu untuk industri tertentu, anda boleh mencari menggunakan penapis itu. Tetapi jika anda mencari tema yang sederhana dan mempunyai banyak tempat gambar, anda boleh melihat terus ke kategori tersebut.

Sekiranya anda seorang pembangun atau pereka web, anda bahkan dapat mengajukan permohonan untuk membuat tema Shopify untuk diletakkan di kedai mereka. Mereka mempunyai beberapa syarat yang ketat, tetapi jika anda mematuhinya, anda boleh memaparkan tema anda sendiri di kedai.

Sekarang setelah kita melihat reka bentuk untuk WooCommerce dan Shopify, mari kita teruskan dan bercakap mengenai keramahan pengguna atau pengalaman pengguna untuk setiap.

UI WooCommerce

Sekiranya kita bercakap mengenai UI untuk WooCommerce (dan Shopify), kita perlu melihat apa yang memudahkan (atau sukar) bergerak di platform. Bahagian ini sangat penting. Mengapa?

Penting kerana jika anda membuat kedai dalam talian, kemungkinan anda akan menjadi orang yang menguruskannya, pada awalnya pasti. Oleh itu, lebih baik mempunyai antara muka yang mudah dipelajari. Dengan cara ini anda dapat menumpukan perhatian lebih kepada aspek perniagaan, bukan menjalankan kedai.

Bagaimana WooCommerce berdiri dalam bidang ini? Memandangkan penggunaan plugin dan sumber terbuka juga percuma, itu bukan yang paling mudah untuk dipelajari. Sekiranya anda membuat carian pantas di Google, anda akan melihat bahawa kebanyakan orang berpendapat bahawa agak sukar untuk mengetahui jalan anda jika anda tidak biasa dengan teknologi.

Ini bukan hanya untuk WooCommerce. Banyak plugin WordPress yang lain sama. Dan WooCommerce tidak terkecuali.

Apabila kedai anda beroperasi dan beroperasi, keseluruhan proses pengurusan akan terpulang kepada anda. Semuanya jatuh ke tangan anda. Anda tidak perlu tahu pengekodan, tetapi ada banyak yang perlu dipelajari sekiranya anda memilih untuk menggunakan WooCommerce.

Bagaimana perbandingan Shopify? Mari kita lihat!

UI Shopify

Dalam kategori ini terdapat perbezaan besar antara 2 calon ini. Apakah perbezaannya? Saya rasa anda sudah mengetahui salah satu daripadanya. Ya, antara muka pengguna untuk Shopify jauh lebih mudah dikendalikan.

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, Shopify adalah platform berbayar, perkhidmatan yang boleh anda gunakan. Inilah sebabnya mengapa banyak jargon teknologi tidak diperlukan di sini. Apabila anda memilih salah satu rancangan mereka, anda juga memilih bahawa mereka akan mengurus barang yang menakutkan banyak pemilik kedai.

Pada mulanya, anda mesti menjadi orang yang mendirikan kedai. Pertama sekali, anda perlu memilih rancangan, tetapi jangan bimbang tentang perkara ini sekarang. Kenapa? Anda mendapat percubaan percuma 14 hari untuk melihat apakah perkhidmatan ini sesuai untuk anda.

Setelah selesai membuat dan mengesahkan akaun baru anda, anda akan dibawa ke ‘backoffice’ laman web ini. Di sinilah anda mula membuat semua yang anda mahukan dipaparkan di kedai.

Untuk membuat kedai dalam talian, anda hanya perlu menekan butang ‘Tambah kedai dalam talian’. Ini bermakna anda mesti memilih tema untuk kedai terlebih dahulu. Apabila anda memilikinya, anda boleh menyesuaikannya dengan keperluan anda atau membiarkannya seperti adanya; bergantung pada apa yang anda mahukan. Penyesuaian tidak wajib; ia boleh dilakukan di kemudian hari.

Dalam pilihan ‘Tetapan’, anda boleh mengkonfigurasi banyak penyesuaian untuk kedai. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan bagaimana pembayaran akan ditangani dan apa yang akan diminta oleh pelanggan semasa pembayaran. Anda juga boleh menetapkan bagaimana penghantaran akan dibuat.

Sekiranya anda memilih tab ‘Kedai Dalam Talian’, anda akan dibawa ke halaman lain di mana anda boleh menyesuaikan dan memperibadikan penampilan dan tingkah laku kedai anda..

Anda akan melihat bahawa salah satu pilihannya disebut ‘Catatan blog’. Kami telah menyebut bahawa ini adalah ciri yang hebat. Sekiranya anda membuat beberapa kandungan hebat yang disukai orang, anda akan cenderung menjaga pelanggan anda. Mengapa ini benar?

Orang sering mencari produk atau perkhidmatan dalam talian yang dapat menyelesaikan salah satu masalah mereka. Oleh itu, jika anda menulis artikel mengenai produk yang telah anda senaraikan di kedai anda, seseorang dapat mencari kedai anda dengan lebih mudah, kerana anda mempunyai kandungan yang ditulis tentangnya.

Mungkin mereka akan datang hanya untuk membaca salah satu artikel baru anda, tetapi sepanjang mereka berada di laman web ini, mereka mungkin juga akan membeli sesuatu. Bagaimanapun, mempunyai blog yang disegarkan secara berkala akan membawa anda kepada lebih banyak pengunjung dan mungkin juga kepada lebih banyak pelanggan.

Pilihan lain selain butang ‘Catatan blog’, adalah bahagian ‘Produk’. Sudah jelas maksudnya: untuk menambahkan produk baru ke kedai. Lagipun, ini adalah bahagian utama untuk memiliki pasaran dalam talian. Tanpa produk, anda tidak boleh memiliki kedai dalam talian.

Perkara lain yang mungkin dilakukan pada tab ini, selain daripada menambahkan produk baru, adalah menjalankan inventori. Ini sangat penting. Ini akan membantu anda memeriksa dengan mudah bagaimana prestasi produk anda di kalangan pelanggan anda.

Anda juga boleh menggunakan bahagian ‘Kad hadiah’, jika anda mempunyai rancangan yang membenarkan ciri ini.

Sebagai kesimpulan bahagian ini: jika anda memilih untuk membuat pasaran dalam talian anda dengan Shopify, anda akan terbiasa dengan antara muka dengan lebih pantas dan mudah daripada jika anda memilih WooCommerce. Tetapi jika kedai yang diperibadikan dengan baik adalah tujuan anda, WooCommerce adalah yang sesuai untuk anda. Ia dilengkapi dengan sebarang ciri yang dapat anda fikirkan, membantu anda membuat jenama peribadi anda dengan lebih profesional.

Sekarang mari kita teruskan dan bercakap sedikit mengenai ciri-ciri yang ditawarkan WooCommerce dan Shopify kepada anda.

Ciri WooCommerce

Kelebihan besar yang dimiliki WooCommerce di kawasan ini adalah pelbagai jenis sambungan. Sambungan pada dasarnya adalah program yang boleh anda pasang ke WooCommerce untuk menyelesaikan masalah yang mungkin berlaku. Mereka seperti plugin untuk WordPress. Hanya dalam kes ini mereka adalah ‘plugin’ untuk WooCommerce.

Apa yang boleh digunakan oleh pelanjutan ini untuk anda? Mereka membantu apa sahaja yang mungkin dilakukan oleh kedai dalam talian. Terdapat lebih daripada 400 sambungan yang boleh anda gunakan dengan WooCommerce. Terdapat peluasan yang dibuat untuk menangani pembayaran, memasukkan produk, ulasan dan komen produk, proses pembayaran (gateway pembayaran), penghantaran, pemasaran dan untuk tugas-tugas lain.

Sebilangan pelanjutan bebas digunakan dan ada yang dibayar menggunakan langganan bulanan atau tahunan. Di bawah ini anda dapat melihat beberapa sambungan yang paling popular untuk kedai dalam talian:

 • PayPal – untuk proses pembayaran. Terdapat banyak pemproses pembayaran lain untuk dipilih (Stripe, Square, Amazon Pay, dll.)
 • Sambungan MailChimp – untuk pemasaran e-mel. Ia menghubungkan kedai WooCommerce anda ke akaun MailChimp anda.
 • WooCommerce Shipping – untuk menguruskan penghantaran
 • WooCommerce Invoices – untuk menghasilkan dan melampirkan invois ke pesanan yang diproses
 • Langganan WooCommerce – ini akan membolehkan pelawat melanggan perkhidmatan atau produk anda

Terdapat banyak ciri lain yang disertakan dengan WooCommerce. Berikut adalah senarai dengan beberapa di antaranya: pengurusan inventori, templat e-mel, pembayaran balik satu klik, akaun pelanggan, alat SEO, kupon, memperibadikan kedai untuk lokasi anda (mata wang / bahasa / unit), penapisan produk, galeri tanpa had untuk produk anda , sistem blog bersepadu, dan lain-lain.

Sekarang kita teruskan dan melihat apa ciri yang dimiliki Shopify.

Ciri Shopify

Semasa kami membincangkan harga untuk Shopify, kami menggunakan beberapa ciri yang terdapat dalam platform ini. Sekarang kita akan melihat lebih dekat untuk melihat apa yang menjadikan ciri-ciri ini penting bagi sebuah kedai.

Shopify menyertakan papan pemuka gambaran keseluruhan di mana anda dapat melihat bagaimana prestasi kedai anda. Banyak statistik dipaparkan di sini yang akan membolehkan anda merancang lebih awal dan lebih baik dalam perniagaan anda. Sebagai contoh, anda dapat melihat penjualan untuk jangka masa yang berlainan.

Anda juga dapat melihat mengikut wilayah dari mana pelanggan anda berasal. Ini bagus kerana maklumat yang anda perolehi di sini akan menjadikan anda lebih spesifik dengan penawaran anda di laman web ini. Pelanggan akan lebih senang dengan kedai anda.

Dalam kes WooCommerce, sokongannya bukanlah yang terbaik. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kedai, anda mesti mencari jalan untuk menyelesaikannya. Sekiranya tidak dapat, anda mungkin perlu menyewa pembangun untuk melakukannya untuk anda.

Tetapi dengan Shopify ini sama sekali berbeza. Sokongan pelanggan hebat. Anda boleh menghantar e-mel kepada mereka, menghubungi mereka atau berbual dengan mereka dalam masa nyata. Sekiranya terdapat masalah mengenai pasaran anda, pasukan sokongan akan berusaha sedaya upaya untuk menyelesaikannya.

Oleh itu, anda boleh memusatkan sumber daya dan idea anda untuk memimpin perniagaan dan tidak mengekalkan fungsi kedai.

Saya sudah menyatakan bahawa sijil SSL disertakan dengan salah satu daripada 3 rancangan yang mereka tawarkan. Dengan WooCommerce anda harus membeli ini sendiri atau mencari penyedia hosting yang menawarkannya dalam rancangannya. Memilih Shopify lebih baik jika anda mengambil kira perkara ini.

Kesimpulannya

Jadi, adakah Shopify lebih baik daripada WooCommerce? Atau adakah sebaliknya? Dengan mempertimbangkan semua perkara yang telah disebutkan mengenai kedua-dua platform ini, kita dapat mengatakan dengan selamat: TIDAK BERLAKU.

Untuk apa, anda mungkin bertanya? Baiklah, keperluan peribadi anda.

Di satu pihak, WooCommerce boleh menjadi perkara terbaik untuk anda. Sekiranya anda mencari alat yang memberi anda kebebasan dalam merancang kedai, WooCommerce adalah yang terbaik. Kami melihat bahawa ia mempunyai perpustakaan tema yang lebih besar daripada kedua-duanya. Walaupun anda tidak menjumpai yang sesuai untuk anda, anda boleh merancang tema hanya untuk kedai anda. Sekiranya anda tidak tahu cara melakukannya, hanya perlu mengambil pembangun.

WooCommerce juga dapat digunakan untuk anda, jika anda mahukan banyak pilihan dan pilihan untuk dimasukkan ke dalam kedai. Sambungan adalah penyelesaian terbaik untuk mencapai ini.

Sebaliknya, Shopify adalah calon terbaik jika anda bukan ahli teknologi. Seperti yang telah kita bicarakan, Shopify tidak memerlukan banyak pengetahuan. Anda boleh belajar menguruskan kedai ‘semalam’. Kerana WooCommerce terutamanya dibuat untuk pembangun, tidak begitu mudah dikendalikan.

Shopify juga merangkumi beberapa ciri keselamatan yang hebat (SSL dan lain-lain). Sekiranya anda tidak mahu menangani masalah penyelenggaraan sesekali, pilih Shopify.

Harga tidak begitu banyak masalah dalam menentukan pemenang di sini. Sekiranya anda mencari WooCommerce, anda perlu mengeluarkan sejumlah wang untuk mengehoskan kedai secara dalam talian. Oleh itu, ia pasti menelan belanja sesuatu.

Sekiranya anda memilih Shopify, anda pasti perlu membayar yuran bulanan untuk menggunakan perkhidmatan tersebut. Bagaimanapun, akan ada kos untuk membuat dan menguruskan kedai.

Untuk dapat memilih alat yang sesuai untuk ‘Amazon’ anda yang seterusnya, anda harus mempertimbangkan kebaikan dan keburukan dengan teliti. Lihat apakah keutamaan peribadi anda.

Apabila anda tahu dengan tepat bagaimana anda ingin berjaya, dan apakah matlamat anda untuk kedai, anda boleh memilih pemenang untuk perniagaan anda dengan selamat.

Kami harap setelah membaca artikel ini, anda mempunyai idea yang lebih baik mengenai apa yang dapat dilakukan oleh 2 platform ini untuk anda.

Tetapi pilihlah dengan bijak, sehingga hasilnya akan menjadi apa yang anda rencanakan selama ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector