Sitejet vs WordPress – Mana Yang Terbaik untuk Membangun Laman Web Anda?

wordpress-vs-sitejet


Sekiranya anda mencari kaedah untuk merancang laman web baru anda, ada banyak kemungkinan yang boleh anda gunakan. Sebagai contoh, anda boleh membuat kod sendiri (atau mengupah seseorang) menggunakan HTML dan CSS, atau membuatnya menggunakan platform pembangun laman web seperti Wix atau Sitejet; kemungkinan lain ialah membuat laman web dan menggunakan diri anda sendiri WordPress platform untuk membina.

Seperti yang mungkin sudah anda ketahui, dalam artikel ini, kita akan melihat 2 kaedah yang disenaraikan di atas: alat pembuatan laman Sitejet, dan Sistem Pengurusan Kandungan WordPress (CMS). Ini adalah 2 kaedah yang paling popular yang digunakan oleh laman web moden.

Lebih daripada 25% daripada semua laman web dalam talian hari ini, dikuasakan oleh WordPress. Dan fikirkan bahawa terdapat jutaan laman web yang ada sekarang. Intinya adalah, bahawa WordPress adalah platform yang banyak digunakan oleh semua jenis orang untuk semua jenis laman web.

Tetapi bagaimana dengan Sitejet? Ini adalah perkhidmatan yang bertujuan untuk menjadikan WordPress sebagai salah satu alat pengurusan laman web yang paling popular yang pernah dibuat. Itu bukan matlamat kecil untuk dicapai. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini dengan cepat menjadi semakin popular kerana kesederhanaan dan ciri modennya. Jadi, ia adalah pesaing yang layak.

Apa yang akan kita bincangkan dalam kes kedua-dua platform tersebut? Perkara pertama yang akan kita bahas ialah fungsi. Selepas itu, kami juga akan melihat keramahan pengguna dan sebagai aspek terakhir, kami akan menyebutkan harga juga. Mari masuk!

Saya akan mulakan dengan WordPress:

WordPress – Fungsi

Apabila kita bercakap mengenai fungsi, kita harus menyebutkan perkara-perkara yang boleh anda capai menggunakan platform. Dalam kes WordPress, kita dapat meringkaskan hanya menggunakan satu perkataan: semuanya. Saya tidak menjadikan WordPress kelihatan terlalu bagus. Anda benar-benar dapat melakukan apa sahaja yang berkaitan dengan laman web apa pun.

Sebilangan besar ini disebabkan oleh banyak tema yang tersedia untuk digunakan di bahagian templat WordPress. Anda boleh memilih dari beribu-ribu tema percuma dan premium mengikut keinginan anda.

Perkara terbaik mengenai hampir semuanya, adalah kenyataan bahawa mereka responsif. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah menjadikan laman web anda kelihatan baik di semua peranti. Ini adalah standard yang disertakan dengan menggunakan WordPress.

Apabila anda memasang tema baru, prosesnya cepat dan mudah. Yang perlu anda lakukan, klik bahagian tema, pilih yang sesuai untuk keperluan anda, dan klik pasang. Sekiranya anda mahu, anda bahkan boleh melihat seperti apa laman web anda, jadi anda tidak membuang masa untuk menyesuaikan templat yang tidak akan berfungsi pada akhirnya.

Ciri penting lain yang disertakan dengan menggunakan WordPress adalah sejumlah besar plugin prebuilt. Pada dasarnya, ini adalah program kecil yang dibuat untuk mengurus tugas tertentu yang mungkin diperlukan oleh laman web.

Sebagai contoh, terdapat plugin yang dibina untuk menangani e-mel, penjualan (laman web e-dagang), borang log masuk, SEO, penulisan, pemprosesan video dan gambar dan banyak lagi.

Terdapat satu perkara yang perlu anda perhatikan mengenai pemalam: anda hanya perlu memasang yang perlu agar laman web anda berfungsi dengan baik. Sekiranya anda memasang terlalu banyak, mereka dapat melambatkan laman web anda dengan ketara. Oleh itu, pertimbangkan perkara ini semasa membina laman web dengan WordPress.

Sitejet – Fungsi

ciri-ciri laman web

Ciri Sitejet & Kefungsian

Sekarang, mari kita bincangkan sedikit mengenai Sitejet juga mengenai fungsi. Sebagai permulaan, kita harus menunjukkan bahawa Sitejet adalah CMS WYSIWYG. Apakah maksud ini?

Singkatan adalah singkatan dari ” Apa yang anda lihat adalah apa yang anda dapat ”. Ideanya cukup jelas: keseluruhan proses pembinaan laman web dilakukan secara langsung. Sebarang perubahan atau pengubahsuaian dapat dilihat secara langsung di penyemak imbas. Ini dapat menjadikan keseluruhan proses berjalan lebih cepat dan lebih cekap.

Sama seperti WordPress, Sitejet juga dilengkapi dengan banyak templat prebuilt, yang mudah dipasang dan diubah sesuka hati. Berita baiknya, semuanya responsif. Sebenarnya, ciri ini semakin menjadi standard sekarang ini. Tetapi tetap saja, ia adalah tambahan yang disukai untuk pakej.

Sitejet juga membolehkan anda menyesuaikan sepenuhnya kod sumber di belakang laman web yang ada. Lebih khusus lagi, anda boleh mengubah atau menambahkan kod HTML, CSS dan JavaScript baru ke laman web anda. Ini memungkinkan pemperibadian yang jauh lebih baik, kerana anda dapat membuat elemen yang khusus untuk laman web anda yang sedang digunakan.

Terdapat ciri yang sangat menarik dan moden di dalam Sitejet: ia dinamakan Pengenalan Identiti Korporat. Apa ini lebih tepat? Sekiranya anda sudah memiliki syarikat, anda boleh memuat naik logo ke akaun Sitejet anda. Setelah selesai, anda boleh memilih untuk menyesuaikan reka bentuk laman web secara automatik setelah logo yang anda muat naik sebelumnya.

Ringkasnya, semua identiti korporat anda (yang merangkumi laman web anda) akan disesuaikan mengikut logo utama anda. Betapa hebatnya itu? Anda akan menyediakan jenama anda sendiri dalam masa yang singkat!

WordPress – Keramahan Pengguna

Sekarang masanya untuk membincangkan aspek lain untuk kedua platform: keramahan pengguna. Atau dengan kata lain: betapa mudahnya menggunakan platform.

Ini sebenarnya aspek yang sangat penting. Bagaimanapun, dengan menggunakan pembangun laman web, anda tidak perlu mempunyai terlalu banyak pengetahuan teknikal. Ini adalah salah satu sebab utama pembangun laman web dibuat sejak awal; sehingga orang bukan berteknologi dapat merancang dan mengembangkan laman web mereka sendiri tanpa memerlukan pengekodan.

Jadi, apa yang boleh kita katakan mengenai WordPress? Sebaik sahaja anda mengetahuinya, sangat mudah dan mudah untuk mengekalkan laman web anda dengan baik. Sudah tentu, memerlukan sedikit masa untuk mengetahui semua selok-beloknya, tetapi sangat bernilai masa anda.

WordPress adalah platform kompleks yang menyokong semua jenis laman web, bukan hanya blog. Walaupun begitu, anda dapat mengetahui semuanya tentang fungsinya dengan cepat.

Saya katakan dengan agak cepat, kerana mempunyai begitu banyak ciri dan pilihan yang ada, anda memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri. Sebagai contoh, berikut adalah beberapa ciri yang tersedia hanya pada bar menu utama (di sebelah kiri): papan pemuka utama, catatan, halaman, media (gambar, video, audio), komen, penampilan, pemalam, alat dan tetapan. Sudah tentu, semua pilihan ini mempunyai sifat lain juga.

Sitejet – Keramahan Pengguna

Apabila kita bercakap mengenai kemudahan penggunaan, Sitejet adalah platform teratas dalam senarai. Saya nyatakan di atas bahawa WordPress cukup mudah dipelajari dan dikuasai, tetapi Sitejet lebih mudah. Semua ciri dan alat bangunan diciptakan dengan kesederhanaan dalam fikiran.

Contohnya, editor digunakan sebagai alat seret dan lepas untuk membuat laman web anda. Anda boleh memilih daripada puluhan elemen yang telah dibuat sebelumnya, yang siap digunakan. Sudah tentu, anda boleh menyesuaikannya lebih jauh, jika itu yang anda mahukan.

Tetapi, jika templat dari kedai mereka adalah yang anda mahukan, tugas anda menjadi lebih mudah. Cukup pilih yang sesuai dengan keinginan anda dan aktifkan di laman web anda. Mana-mana tema terbuka untuk pengubahsuaian. Jadi, jika sesuatu memerlukan pemperibadian lebih lanjut, itu juga dapat ditangani dengan mudah menggunakan ciri seret dan lepas, dari sebelumnya.

Segala yang ada di editor ditandai dengan jelas dan tujuannya ditunjukkan, jadi anda akan mengetahui jalan anda di platform tanpa banyak kesukaran.

Sekarang, inilah masanya untuk membincangkan harga untuk kedua-dua platform pembangun laman web ini:

WordPress – Harga

Platform ini adalah percuma untuk digunakan. Anda betul-betul membaca. Sekiranya anda memuat turun WordPress dari WordPress.org, anda boleh menggunakannya sepenuhnya secara percuma. Bagaimanapun, ini adalah alat sumber terbuka, yang bermaksud bahawa anda boleh menggunakan dan mengubahnya dengan bebas mengikut kehendak anda.

Satu-satunya perkhidmatan yang harus anda bayar, adalah web hosting yang perlu dimiliki oleh setiap laman web, agar dapat online di web. Saya sangat mengesyorkan HostGator, untuk membina dan mengehos laman web WordPress.

Sitejet – Harga

harga laman web

Harga Sitejet

Walaupun kebanyakan pembangun laman web menawarkan rancangan percuma, Sitejet tidak mempunyai rancangan percuma yang tersedia. Yang terbaik dan paling berpatutan untuk seseorang tanpa syarikat, adalah rancangan pertama yang dipanggil Profesional.

Ini berharga $ 7 / bulan, atau $ 5 / bulan jika anda membayar selama 1 tahun di muka. Setiap ciri yang disediakan oleh Sitejet termasuk dalam pakej + hosting ini untuk 1 laman web secara percuma.

Sekiranya anda mahukan platform penggunaan percuma untuk projek pembinaan laman web anda, maka WordPress adalah yang sesuai untuk anda. Walaupun begitu, anda masih perlu membayar untuk hosting web, yang mana untuk laman web baru (dengan hosting bersama) berharga antara $ 3 – $ 10 / bulan. Seperti yang dinyatakan di atas, untuk laman WordPress saya mengesyorkan HostGator, yang bermula pada $ 2.75 / bulan.

Oleh itu, dari segi harga, anda akan menghabiskan jumlah yang hampir sama untuk kedua-dua alat tersebut. Satu-satunya perbezaan adalah, anda membayar wang itu kepada syarikat yang berbeza.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, kedua-dua WordPress dan Sitejet adalah pembangun laman web yang terkemuka. Memilih yang lain, bergantung pada keperluan dan keinginan peribadi anda.

Dengan WordPress, anda mempunyai CMS yang kompleks untuk digunakan untuk pengurusan laman web, apabila Sitejet lebih merupakan pembangun laman drag-and-drop, yang mempunyai ciri-ciri bawaan yang menakjubkan, tetapi anda terhad berbanding dengan WordPress.

Sekiranya anda menggunakannya dengan bijak, salah satu daripada kedua-duanya dapat menjadikan laman web anda menjadi jenama sendiri. Pilihan anda sangat bergantung pada keperluan anda. Saya mengesyorkan WordPress untuk laman web jenis blog dan Sitejet untuk laman web syarikat kecil. Sekiranya anda menjalankan laman web anda di WordPress, anda perlu sentiasa mengawasi kemas kini dan keselamatan. Dengan Sitejet anda tidak perlu risau tentang semua perkara ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map