Statistik Benar: Adakah M-Commerce Mengungguli E-dagang Di Masa Depan?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Statistik Benar: Adakah M-Commerce Mengungguli E-dagang Di Masa Depan?
0 6 мин.

m commerce vs e commerce


Selepas China, India dikira sebagai pasaran mudah alih kedua terbesar dan terkenal dengan pangkalan pelanggannya yang luas. Terlepas dari masalah pasar yang lain, pasaran India secara agresif memfasilitasi perniagaan e-dagang yang saling berusaha untuk mengalahkan satu sama lain di medan perang ini. Juga, jumlah peranti pintar yang berlipat kali ganda memberikan peluang besar kepada laman web membeli-belah eCommerce untuk menjangkau khalayak sasaran mereka melalui aplikasi mudah alih membeli-belah dalam talian.

Mengenai M-commerce:

M-commerce adalah istilah awal yang digunakan untuk perdagangan mudah alih. Ini sebenarnya membolehkan pengguna membeli produk dalam talian tanpa perlu duduk di desktop atau komputer riba mereka. Sebaliknya, mereka dapat melakukannya dengan mudah dengan bantuan telefon pintar. Memang benar bahawa lebih awal e-dagang mudah alih tidak banyak perbincangan. Tetapi sekarang, menjadi keutamaan peruncit dalam talian untuk menarik pelanggan melalui aplikasi membeli-belah mudah alih.

Ramai orang masih menganggap m-commerce sebagai kedai. Tetapi tidak! Ini adalah istilah lanjutan yang secara prolifik merangkumi semua perkara yang diperlukan untuk memiliki pengalaman membeli-belah digital. Sama ada mengenai menambah item ke troli, menyusun pilihan penghantaran dan gerbang pembayaran, ketika anda menghampiri membeli-belah m-commerce melalui aplikasi mudah alih atau laman web, setiap aktiviti dijalankan dengan selamat. Selain itu, m-commerce juga merapatkan jurang antara belanja di kedai dan membeli-belah dalam talian kerana e-dagang mudah alih menyediakan gerbang pembayaran yang mudah dengan pilihan pembayaran yang mudah.

Sekarang, mari beralih ke carta di bawah ini di mana anda dapat melihat dengan jelas kadar pertumbuhan E-commerce dan M-commerce:

Statistik berdasarkan kajian sebenar:

 • Hari ini, e-dagang bergerak meningkat dan mengalahkan e-dagang dengan mencatatkan kadar pertumbuhan 48% YoY. Secara angka, ia boleh dianggarkan sebagai perbelanjaan dalam talian $ 8 bilion.
 • Dalam keseluruhan e-commerce termasuk m-commerce, nisbahnya meningkat sekitar 15.9% YoY. Secara angka, kira-kira $ 70.1 bilion melalui penjualan dalam talian.

Tokoh berguna lain:

bilangan pengguna telefon pintar anggaran Amerika Syarikat

 • Pengguna mudah alih secara amnya diambil kira dalam bahagian pai e-dagang keseluruhan yang lebih besar dan lebih besar.
 • Dikira bahawa, pada masa ini, hampir satu perempat daripada jumlah penduduk memiliki telefon pintar di mana sekitar 55% orang menghabiskan sepenuh masa mereka di laman web membeli-belah runcit.
 • Seiring dengan itu, M-commerce juga disukai oleh pengguna kerana mereka menginginkan pengalaman pemuatan dan belanja cepat, yang mereka dapat dengan memasang aplikasi belanja di telefon bimbit mereka.
 • Di seluruh pasaran, sekitar separuh peruncit menjalankan laman web mudah alih untuk memberikan pengalaman melayari yang dioptimumkan kepada pengguna.
 • 1 dari 2 pengguna di Amerika berminat untuk berbelanja dengan menggunakan dompet mudah alih.
 • 1 dari 5 orang membuat carian untuk produk semasa menonton TV.
 • Lelaki dan wanita sama-sama berminat untuk membuat pembelian sama ada dengan peranti mudah alih atau tablet.

Bagaimana M-commerce membuka jalan bagi pemilik kedai e-dagang?

Bagi pemilik eCommerce, m-commerce bukanlah perkara yang harus diabaikan. Mereka harus menggunakan teknologi ini dan membuat pengguna mereka gembira dalam semua adab. Menjadi pemilik laman web membeli-belah dalam talian, jika anda berpendapat bahawa cukup untuk membina laman web rasmi untuk menarik pelanggan. Maaf! Anda tidak betul ketika ini. Kerana, dalam dunia teknologi tinggi ini, mudah alih adalah segala-galanya untuk semua orang. Jadi, wajib bergerak ke telefon bimbit untuk membuat pelanggan gembira dan berpuas hati.

Terdapat beberapa fakta yang dapat memberikan kejayaan kepada pemilik laman web e-commerce di m-commerce:

 • Skrin penyesuaian sepenuhnya
 • Reka bentuk dan pilihan input yang sangat baik
 • Pantas & pelayaran lancar
 • Jelas & konsep produk bermaklumat

Peranan M-commerce dalam industri yang berkembang pesat ini:

Hari ini, aplikasi mudah alih seperti perjalanan & pelancongan, makanan, belanja, perbankan, pendidikan, perawatan kesihatan, pengangkutan, pembayaran cepat dan layanan rumah bersaing di pasar untuk menawarkan layanan terbaik kepada pengguna mereka. Pengusaha perniagaan melakukan ini hanya untuk menarik pengguna ke arah m-commerce. Untuk menjadikannya lebih menarik bagi pengguna, mereka sering menawarkan kemudahan tunai, potongan harga, hadiah kejutan percuma dan hadiah lain untuk membawa pengguna ke arah aplikasi mudah alih mereka dan menjadikan jenama mereka popular dengan cara yang hebat.

Di mana sahaja, anda dapat melihat penglibatan aplikasi mudah alih secara drastik. Baru-baru ini, ledakan dalam industri aplikasi mudah alih telah dilihat yang meningkat pada tahun-tahun mendatang ketika semua orang bergerak ke arah menangani aktiviti sehari-hari mereka melalui telefon pintar dan tablet. Perubahan besar dalam industri aplikasi mudah alih menunjukkan bahawa semua peruncit harus hadir di telefon bimbit setiap orang dalam bentuk aplikasi mudah alih interaktif. Ini secara tidak langsung membawa skala m-commerce ke momentum.

Menambah lebih banyak peranan m-commerce dalam industri, kami juga berusaha untuk menghuraikan kepentingan m-commerce melalui m-commerce berasaskan Web dan m-commerce berasaskan Aplikasi:

M-Dagang berasaskan web

Dengan pengenalan m-commerce, hampir setiap perniagaan mewajibkan memiliki laman web yang responsif dan interaktif. Laman web harus disesuaikan dengan semua ukuran layar dan juga membolehkan pengguna mendapatkan pengalaman melayari yang terbaik.

Di UK, nisbah anggaran penjualan runcit dalam talian melalui telefon pintar dan tablet adalah sekitar 51%. Sebaliknya, penjualan melalui desktop dan komputer riba menyumbang 49%.

Sebagai perbandingan dengan perdagangan mudah alih, m-commerce berasaskan web juga berkembang pesat. Jangan memandang rendah perdagangan web dan tingkatkannya dengan memperkenalkan laman web yang lebih responsif.

M-Commerce berasaskan aplikasi

Pada masa ini, bahkan peruncit kecil telah mulai menggunakan perdagangan mudah alih sebagai platform penjualan produk mereka. Mereka juga fokus untuk mengadopsi perdagangan mudah alih melalui mengembangkan aplikasi berorientasi perniagaan untuk memberikan pengalaman membeli-belah berdasarkan aplikasi yang sangat baik. Ini adalah alat hebat yang mendorong pengguna untuk mempunyai pengalaman membeli-belah digital yang luar biasa. Dan anda tidak akan percaya bahawa aplikasi mudah alih sangat hebat dalam industri e-dagang.

Kelebihan Perdagangan Mudah Alih:

 • Oleh kerana M-commerce adalah medium yang kuat untuk menjangkau pelanggan yang besar, ia juga berpotensi untuk menjadi saluran utama untuk membeli-belah dalam talian.
 • Ini juga telah mengubah kebiasaan berbelanja pengguna kerana akses mudah dan pelbagai kemudahan.
 • Dari statistik tahun 2015, orang dewasa di A.S. menghabiskan 59% masa di telefon pintar mereka dan 41% di desktop yang meningkatkan permintaan perdagangan mudah alih.
 • Terdapat banyak faktor yang menyumbang untuk memperoleh pengalaman membeli-belah yang luar biasa melalui telefon bimbit, peranti mudah alih yang berguna adalah faktor utama di antaranya.
 • Salah satu contoh terbaik yang membantu m-commerce mengambil alih e-commerce adalah pilihan pembayaran satu klik yang sangat dikagumi oleh pengguna mudah alih hari ini.

Kesimpulan:

Sekiranya kita perhatikan statistiknya, telefon pintar benar-benar mengatasi desktop dengan jumlah yang besar. Ini dilakukan kerana pada masa ini orang biasanya lebih suka membeli melalui telefon bimbit pintar mereka daripada mengakses laman web e-dagang melalui desktop. Mereka melakukannya untuk mendapatkan kebebasan untuk membeli produk dari keselesaan kediaman mereka. Harap, konsep M-commerce akan jelas kepada anda. Sekarang, anda boleh menganalisis sendiri bahawa bagaimana fakta “Adakah M-Commerce Mengungguli E-dagang Di Masa Depan?“Patut disokong.

Tom Hardy mempunyai pengalaman langsung sebagai Pakar SEO. Dia kini bekerja di Penyelesaian IT Sparx: Perkhidmatan SEO E-dagang Syarikat dan menawarkan perkhidmatan pengauditan SEO yang luar biasa kepada pelanggan global. Dia selalu memberikan karya berkualiti yang sangat dipuji di syarikat. Sebagai seorang profesional SEO yang bersemangat, dia menganggap menawarkan kerja tepat pada masanya kepada pelanggan sebagai tugas pertamanya. Selain itu, penulis terus meneliti pasaran untuk membuat taktik pemasaran yang tren dan berusaha keras untuk menyusun kandungan untuk memberi pandangan mendalam kepada pembaca. Dia menulis blog dan artikel yang bermaklumat mengenai pelbagai topik yang berkaitan dengan SEO dan membantu pembaca mengetahui petua terbaik bagaimana mengoptimumkan laman web melalui web menggunakan alat dan teknik SEO.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector