Sudut vs Polimer – Apakah Perbezaannya?

polimer sudut-vs-polimer


Oleh kerana ini adalah artikel di mana kita membandingkan kelebihan penggunaan kedua Sudut dan Polimer, pertama kita harus menyegarkan apa kerangka dan mengapa anda harus menggunakannya. Sudut dan Polimer adalah kerangka kerja JavaScript.

Tetapi apakah kerangka kerja secara umum? Ringkasnya, kerangka kerja adalah persekitaran kerja. Anda boleh menggunakan rangka kerja untuk mengembangkan aplikasi web atau yang lain bergantung pada bidang kepakaran anda. Tetapi yang paling penting kerangka kerja membolehkan anda mengatur kod dengan cara yang sesuai dengan keperluan projek anda.

Kerangka kerja boleh dibahagikan kepada 2 kategori:

 1. Kerangka kerja yang digunakan lebih seperti perpustakaan. Ini memberi anda kebebasan yang lebih tinggi dalam menyesuaikan cara anda bekerja dan dengan demikian proses pengembangan yang lebih diperibadikan.
 2. Kerangka tradisional. Dengan kata lain, ini adalah jenis kerangka yang mempunyai cara tersendiri untuk menyelesaikan sesuatu. Anda perlu mempelajari sintaks untuk menggunakannya dengan betul dan anda harus mengetahui konsep teras yang dibina oleh kerangka tersebut. Ini tidak akan memberi anda tahap kebebasan yang sama dalam merancang aplikasi anda, tetapi jika anda memilih yang betul, ini akan sangat membantu anda menyelesaikan kerja dengan lebih cepat dan lebih berkesan.

Persoalannya ialah: Mengapa anda harus menggunakan kerangka kerja? Bagaimanapun, jika anda mengembangkan aplikasi JavaScript, semua kod dapat ditulis menggunakan JS lama biasa, tanpa memerlukan kerangka kerja. Mungkin ada banyak sebab untuk menggunakannya, tetapi saya hanya akan memberi anda 2 yang memuaskan kebanyakan pembangun:

 • Struktur kod. Sebagai pembangun web, adakah anda menyukai kod yang tidak tersusun dengan baik? Sudah tentu tidak. Untuk menjadi lebih baik dalam apa yang anda lakukan, dalam hal ini mengembangkan aplikasi web, anda perlu menyusun kod anda, supaya mana-mana pengaturcara lain dapat memahaminya. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan kerangka kerja (untuk aplikasi yang memerlukannya), kerja anda akan lebih difahami oleh rakan pemaju anda. Hari ini sebahagian besar dari semua laman web sangat bergantung pada kod JS, terutama di sisi pelanggan. Daripada menggunakan garis panjang kod JS, anda boleh mengatur kerja anda dengan lebih baik menggunakan kerangka JS, dan menjadi lebih produktif kerana ini.
 • Apabila anda menyelesaikan projek baru, aplikasi harus diuji sebelum anda melepaskannya untuk penggunaan yang luas. Tetapi bagaimana kerangka kerja masuk ke dalam aspek ini? Baiklah, fikirkanlah. Kerana kerangka kerja menyusun kod anda dengan cara yang lebih berguna, menguji aplikasinya juga lebih mudah. Sekiranya sesuatu perlu diubah, anda boleh melakukannya dengan lebih cepat dan lebih berkesan kerana kod sumber yang teratur.

Sekarang kita telah memperbaharui kerangka kerja, bagaimana ia digunakan dan mengapa anda harus menggunakannya, mari kita teruskan dan bercakap mengenai Sudut dan Polimer, dan mana yang terbaik untuk digunakan dalam kes anda. Kami akan bermula dengan sudut:

Sudut

Angular adalah kerangka JS, seperti yang mungkin sudah anda ketahui. Ia pertama kali dilancarkan pada tahun 2012 oleh Google dan mereka membuatnya dengan konsep Model-View-Controller (MVC for short). Fokus utama Angular adalah untuk membantu pembangun membuat aplikasi satu halaman yang sangat kaya dan kompleks dengan mudah. Sesuatu yang membantu pengguna mencapainya, adalah kemungkinan untuk membuat tag HTML tersuai menggunakan kerangka kerja. Fungsi ini pertama kali diperkenalkan oleh Angular pada tahun 2012. Ini dilakukan dengan mengkod arahan yang sesuai yang kemudian akan diproses oleh Angular dan berubah menjadi tag HTML khusus. Sudah tentu, untuk ini berlaku, anda mesti menulis sendiri kod untuk teg tersebut, kerana ia adalah ciri khas.

Apa kelebihan menggunakan Angular? (nanti kita akan membahasnya untuk Polimer juga)

 1. Positif pertama yang akan saya sebutkan adalah kenyataan bahawa Angular dapat digunakan untuk membuat aplikasi untuk semua jenis platform. Betul! Anda juga boleh menggunakan rangka kerja untuk membuat aplikasi untuk IOS, Android dan Web. Semua ini dibungkus hanya dalam 1 alat. Sekiranya anda mencari kerangka yang akan membolehkan anda memperluaskan domain kerja anda nanti, Angular boleh menjadi pilihan terbaik anda.
 2. Pro kedua yang disertakan dengan menggunakan Angular adalah kemungkinan untuk diuji. Saya telah menyebut secara ringkas mengapa penting untuk menguji aplikasi sebelum anda mengemukakannya kepada umum. Angular adalah pemain penting dalam bidang ini. Kerangka ini dikembangkan untuk memungkinkan pengaturcara menguji aplikasi baik dengan menggunakan pengujian unit dan pengujian ujung ke ujung.
 3. Oleh kerana Angular sudah ada sejak sekian lama, anda boleh menemui banyak ciri dan alat dalam talian yang dapat membantu anda memanfaatkan sepenuhnya kerangka kerja dalam masa yang singkat. Tidak memerlukan banyak persediaan sebelum menggunakan. Ini sangat bagus, kerana anda akan mempunyai lebih banyak masa untuk membiasakannya.
 4. Sokongan dari Google. Sekiranya anda berusaha mencari kerangka kerja JS yang mendapat kemas kini secara berkala dan disokong oleh syarikat yang serius, maka Angular adalah calon yang baik. Oleh kerana Google adalah orang yang mencipta alat ini, anda boleh mengharapkan sokongan hebat dari pembangun di belakangnya. Fakta ini, menjadikannya pertaruhan selamat bagi sesiapa yang mencari kerangka kerja yang akan berfungsi dalam masa terdekat.
 5. Masyarakat. Ini mungkin terdengar seperti bonus umum yang disertakan dengan alat apa pun. Tetapi itu bukan masalahnya. Banyak alat dalam talian tidak mempunyai komuniti di belakangnya, atau bahkan jika mereka melakukannya, ini tidak begitu berguna bagi pengguna biasa. Sudut lebih baik di kawasan ini. Ia mempunyai komuniti aktif yang boleh anda manfaatkan dengan mudah. Sekiranya anda menemui masalah yang perlu diselesaikan, ada kemungkinan besar orang lain telah mengatasinya. Anda hanya perlu mencari jawapan anda. Sekiranya tidak ada yang menangani masalah khusus anda, beritahu mereka di forum komuniti. Anda akan mendapat penyelesaian anda dalam masa terdekat.

Sekarang kita merangkumi beberapa kelebihan dengan menggunakan Angular, adakah kekurangannya?

Perkara yang cukup penting adalah hakikat bahawa mempelajari kerangka kerja tidak begitu mudah. Sekiranya anda sudah mengenali JS dengan baik, anda akan lebih mudah. Tetapi memerlukan sedikit masa untuk mempelajari semua selok-belok kerangka kerja, kerana cukup rumit. Selain daripada ini, tidak banyak lagi minus menggunakannya.

Polimer

Polimer adalah kerangka JS yang berfungsi lebih seperti perpustakaan daripada kerangka klasik. Ini adalah alat sumber terbuka yang bermaksud bahawa anda mempunyai akses penuh ke seluruh kod sumber di belakang kerangka kerja. Oleh kerana itu, Polymer memberi anda lebih banyak kebebasan dalam mengatur persekitaran kerja anda seberapa banyak yang anda mahukan. Perpustakaan ini dibangunkan oleh pembangun Google, tetapi sesiapa sahaja dapat menyumbang kepada projek di GitHub.

Adakah kelebihan menggunakan Polymer over Angular? Di bawah ini terdapat beberapa daripadanya yang disenaraikan:

 • Hanya satu fail HTML diperlukan supaya pembangun dapat membuat elemen khusus baru menggunakan Polymer. Ini jauh lebih intuitif, daripada Angular. Itu kerana anda tidak perlu membuka beberapa fail untuk dapat memahami komponen yang baru anda buat.
 • Sekiranya anda membuat aplikasi baru atau laman web yang sama sekali baru, pada suatu ketika anda harus memasukkan beberapa gaya sehingga akan kelihatan baik untuk pengguna masa depan. Di kawasan ini Polimer sangat unggul. Polimer menyokong pemboleh ubah CSS dan pernyataan campuran CSS tersuai, yang menjadikan proses penggayaan lebih serba boleh. Dengan cara ini anda dapat menggunakan ciri moden yang telah diperkenalkan oleh CSS3.
 • Mungkin ada kes, apabila projek memerlukan sokongan dari perpustakaan atau kerangka kerja lain, bukan hanya yang utama yang anda gunakan. Sekiranya demikian, Polimer dapat sangat membantu dalam bidang ini. Oleh kerana ia tidak mempunyai lapisan tambahan, anda dapat berkongsi data dengan mudah antara aplikasi itu dan aplikasi pihak ketiga yang lain, yang diperlukan untuk mengembangkan aplikasi.
 • Membiasakan diri dengan kerangka kerja. Apabila anda mula mempelajari sesuatu yang baru, ini adalah bahagian yang sangat penting, yang mesti anda pertimbangkan sebelum melompat masuk. Sekiranya kerangka yang anda pilih untuk belajar mempunyai keluk pembelajaran yang sangat curam, mungkin memerlukan terlalu banyak waktu untuk membiasakannya . Tetapi bagaimana keadaan Polimer di kawasan ini? Kita boleh katakan dengan selamat, bahawa Polimer mempunyai dokumentasi yang sangat terperinci dan terkini, yang disertakan dengan banyak contoh untuk membantu mana-mana pendatang baru mempelajari kerangka kerja dengan cepat. Untuk mahir menggunakan alat ini, dokumentasi Polymer akan banyak membantu. Anda juga dapat melihat komuniti yang berkembang pesat di sebalik alat pembinaan laman web yang agak baru ini.

Kesimpulan – Rangka Kerja Mana Yang Terbaik?

Ini hanya beberapa kelebihan, jika anda memilih untuk menggunakan Polymer over Angular.

Soalan selebihnya adalah: Mana yang lebih baik: Sudut atau Polimer? Jawapannya adalah ini: Sekiranya anda harus mengembangkan aplikasi web yang sangat kaya dan kompleks, maka lebih baik jika anda menggunakan Angular (seperti yang kami sebutkan di atas). Tetapi jika anda baru menggunakan kerangka kerja JS dan memerlukan yang mudah dipelajari dan mudah digunakan, gunakan Polymer. Ini dapat membantu anda membuat aplikasi serius dengan cara yang lebih mudah.

Pada akhirnya, pilihan adalah milik anda. Itu sangat bergantung pada keperluan khusus anda. Pertimbangkan mereka semasa memilih antara Angular dan Polymer.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map