VPS Hosting vs Dedicated Server – Manakah Pilihan yang tepat untuk Laman Web Anda?

pelayan vps-hosting-vs-khusus


Dalam artikel ini saya akan menunjukkan persamaan dan perbezaan utama antara hosting VPS dan pelayan khusus. Mereka agak serupa, tetapi mereka sangat berbeza. Sekiranya anda ingin mengetahui mana yang harus dipilih untuk laman web anda, sila baca artikel ini. Mari selami!

Apa itu VPS Hosting?

Untuk membantu anda memahami cara kerja hosting VPS, kami akan memaparkan hosting bersama sebagai contoh. Dengan akaun hosting bersama, anda mendapat pelayan yang terbahagi kepada banyak bahagian yang lebih kecil yang melayani akaun orang lain. Anda boleh membayangkannya sebagai komputer yang mempunyai banyak akaun pengguna yang dibuat di atasnya, tetapi daripada hanya membenarkan satu daripadanya masuk, ini membolehkan banyak pengguna bekerja di mesin pada masa yang sama.

Menjalankan banyak laman web pada mesin yang sama juga bermaksud bahawa CPU, RAM, storan dan lebar jalur semuanya dibahagikan antara pengguna. Hosting VPS berdasarkan sistem yang serupa. Dengan menyewa VPS anda sendiri, anda mendapat sebahagian daripada pelayan yang akan menggerakkan laman web atau aplikasi anda. Perbezaan utama ialah VPS mempunyai hyper-visor yang menghalang laman web anda terjejas dengan cara lain oleh pengguna lain di pelayan.

apa-adalah-vps-hosting

Hyper-visor juga dapat menjadikan VPS anda boleh diskalakan. Sekiranya terdapat laman web lain di pelayan yang tidak menggunakan semua sumber dari rancangan VPSnya, maka sumber yang tidak digunakan menjadi percuma. Sekiranya laman web anda memerlukan lebih banyak sumber, anda boleh menuntut dengan membayar perbezaannya, menjadikan VPS anda lebih kuat. Sumber-sumber ini hanya dipinjamkan buat sementara waktu. Sementara itu, penyelia memastikan bahawa laman web lain tidak mengalami pengurangan.

Kebaikan dan Keburukan VPS Hosting

Walaupun hosting VPS hampir selalu merupakan idea yang baik setelah laman web anda berkembang dari rancangan hosting bersama, hosting jenis ini juga mempunyai kelemahannya. Kami membuat senarai di mana kami merangkum kelebihan dan kekurangan hosting VPS yang paling terkenal, hanya untuk membantu anda memutuskan sama ada memilih pelayan khusus atau rancangan VPS untuk projek anda. Mari lihat apa yang kita ada di sini:

Kelebihan Hosting VPS

 • Lebih murah – Pelan hosting VPS jarang lebih mahal daripada pelayan khusus. Sekiranya anda ingin menjimatkan wang tetapi hosting bersama tidak mencukupi, anda harus memilih VPS.
 • Peningkatan kawalan dan fleksibiliti – Anda boleh menentukan berapa banyak penyimpanan, memori dan kuasa pemprosesan yang anda perlukan. Juga, anda akan mendapat akses ke lebih banyak tetapan pentadbiran daripada dengan rancangan bersama dan anda akan mempunyai lebih banyak pilihan ketika datang ke sistem operasi.
 • But semula pelayan – Pelan VPS membolehkan anda menghidupkan semula pelayan maya anda sendiri dengan suis on-off digital melalui panel kawalan anda.
 • Akses root – Sekiranya anda memerlukan akses root ke pelayan anda tetapi anda tidak mahu menghabiskan banyak wang untuk pelayan khusus, anda juga boleh mendapatkan ciri ini dengan kebanyakan rancangan VPS. Ini membolehkan anda memasang pakej perisian yang memerlukan yang diperlukan untuk kerja anda.
 • Pakej hebat – Pakej hosting VPS cukup kuat untuk menggerakkan perniagaan yang lebih besar. Beberapa pembekal bahkan menawarkan rancangan VPS yang lebih kuat daripada kebanyakan pelayan khusus peringkat rendah.

Kekurangan VPS Hosting

 • Menjual terlalu banyak – Pastikan penyedia yang anda pilih tidak menjual sumbernya. Terdapat banyak penyedia hosting di luar sana yang mengehoskan terlalu banyak akaun di pelayan yang sama, dengan anggapan bahawa tidak ada yang melebihi had. Ini boleh memberi kesan negatif kepada semua pengguna di pelayan, jadi pastikan untuk mengelakkan pelayan yang sesak jika anda mahu laman web anda secepat yang sepatutnya.
 • Sumber yang terhad – Pelan VPS tidak sekuat rancangan khusus dan anda mungkin memerlukan lebih banyak sumber untuk dapat terus menggunakannya ketika laman web anda mula berkembang. Malangnya, anda hanya dapat menambahkan sejumlah sumber dan ini akhirnya akan memaksa anda untuk beralih ke pelayan khusus.
 • Kekurangan penyesuaian – Dengan VPS pasti ada lebih banyak pilihan penyesuaian yang tersedia berbanding dengan hosting bersama, tetapi tidak sebanyak dengan pelayan khusus. Anda akan terhad kepada satu set perisian yang boleh dipasang dan penyedia tidak akan membenarkan anda melampaui itu.
 • Isu keselamatan – Hypervisor adalah komponen perisian yang memastikan semua pengguna dipisahkan dengan betul di pelayan. Malangnya, ini juga kelemahan kerana jika salah satu mesin maya terkena virus, ia dapat memintas hypervisor dan mempengaruhi semua akaun pengguna lain di pelayan. Ini jarang berlaku tetapi tetap tidak mustahil dan perlu diperhatikan.

Mengapa Pilih VPS Hosting?

Sekiranya anda tidak menjangkakan ratusan ribu orang akan mengunjungi laman web anda setiap bulan, maka adalah idea yang lebih baik untuk mendapatkan VPS. Pelayan khusus hanya lebih pantas jika terdapat banyak lalu lintas di laman web anda, jika tidak, prestasi VPS lebih baik. VPS boleh menjadi pengganti yang baik sekiranya anda mempunyai perniagaan yang sedang berkembang yang tidak memerlukan pelayan khusus pada masa ini.

Sebenarnya, VPS adalah optimum untuk kebanyakan perniagaan dalam talian dalam jangka masa panjang. Ia bukan sahaja lebih murah, tetapi membolehkan anda membuat laman web anda dengan mudah berkat banyaknya ciri yang biasanya ditawarkan oleh penyedia. Akses root juga diaktifkan dalam kebanyakan rancangan VPS. Sekiranya anda membandingkannya dengan hosting bersama, VPS jelas memberikan lebih banyak sumber dan tidak ada perbezaan yang signifikan dalam harganya.

Untuk perniagaan yang berkembang, VPS sangat digalakkan. Fleksibiliti ini membolehkan anda memulakan dengan rancangan VPS yang sangat asas dan meningkatkannya sepanjang masa. Kadang-kadang anda boleh meningkatkan VPS anda ke titik di mana ia menyediakan lebih banyak sumber daripada pelayan khusus. Sekiranya anda tidak memerlukan keselamatan dan kawalan yang disediakan oleh pelayan khusus, maka anda mungkin tidak perlu mendaftarkannya pada masa hadapan.

Saya sangat mengesyorkan InMotion Hosting, jika anda mencari rancangan hosting VPS yang boleh dipercayai.

Sila baca ulasan InMotion kami untuk maklumat lebih lanjut.

Apa itu Pelayan Dedicated?

Sebab mengapa ia dipanggil pelayan khusus adalah kerana mesin ini didedikasikan untuk kegunaan peribadi anda sendiri. Tidak ada sekatan, jadi anda dapat menggunakan semua perkakasan yang ada di mesin dan ini membolehkan anda membuat jenis persekitaran hosting yang anda perlukan dengan akses penuh ke pilihan konfigurasi. Selain memberi anda tahap kawalan tertinggi, selalu ada pasukan sokongan teknikal yang memastikan pelayan anda dioptimumkan dan berfungsi dengan baik.

Walau bagaimanapun, jika anda lebih banyak pengguna yang mahir teknologi, anda boleh menguruskan keseluruhan sistem sendiri, menjaga keselamatan, kemas kini dan pengoptimuman. Memilih pelayan khusus juga bermaksud bahawa anda boleh menjalankan laman web anda dengan perkakasan terkemuka dan tidak membaginya dengan pengguna lain. Bergantung pada anggaran anda, anda boleh memilih gabungan RAM, storan dan CPU yang paling sesuai dengan keperluan anda.

apa-yang-didedikasikan-pelayan

Terima kasih kepada akses root pelayan, anda boleh memasang sistem operasi pilihan anda dan sejumlah perisian tambahan. Jelas, pelayan khusus adalah yang paling mahal, kerana anda perlu membayar mesin penuh yang hampir selalu lebih kuat daripada rancangan VPS yang paling kuat. Di samping itu, pelayan khusus lebih selamat daripada VPS. Menggunakan VPS boleh membahayakan kerana jika satu pengguna mendapat virus, ia dapat mempengaruhi semua pengguna lain di pelayan.

Kebaikan dan Kekurangan Dedicated Hosting

Pelayan yang berdedikasi pastinya merupakan pilihan yang paling kuat ketika datang ke web hosting. Namun, ini tidak bermaksud kami mengesyorkannya untuk semua orang. Terdapat beberapa faktor utama yang perlu anda ambil kira semasa cuba mengetahui sama ada memilih pelayan khusus atau VPS untuk laman web anda. Nasib baik, kami dapat membantu anda dengan senarai bagus yang menunjukkan kebaikan dan keburukan hosting khusus. Mari mulakan dengan kebaikan:

Kelebihan Hosting Dedicated

 • Kekuatan dan prestasi – Sekiranya anda memilih pelayan khusus, ini bermakna anda mahukan pilihan hosting yang paling berkuasa. Ini adalah pilihan terbaik bagi mereka yang mahukan prestasi maksimum untuk laman web mereka. Dengan memilih pelayan khusus yang sesuai dengan keperluan anda, anda menjamin bahawa tidak perlu peningkatan dan beban kerja akan lebih dapat diramalkan juga
 • Ia eksklusif – Anda boleh memanfaatkan pelayan yang 100% milik anda. Pelayan khusus untuk penggunaan peribadi, jadi penyedia memastikannya tidak dikongsi oleh pengguna lain.
 • Kawalan dan penyesuaian – Pelayan khusus membolehkan anda menyesuaikan persekitaran hosting anda seperti yang anda mahukan. Ini juga menjamin kawalan penuh kepada anda, yang bermaksud bahawa anda boleh menghidupkan semula mesin bila diperlukan dan memasang perisian dengan akses root. Ini membuka banyak pilihan penyesuaian selagi anda memasang perisian yang dapat dikendalikan oleh perkakasan pelayan.

Kekurangan Dedicated Hosting

 • Ia mahal – Mereka yang mendaftar ke pelayan khusus perlu menghabiskan banyak wang setiap bulan. Mungkin perniagaan anda akan lebih baik dengan pelayan khusus, tetapi pertama, anda pasti perlu sampai ke tahap ketika menjana pendapatan yang cukup untuk jenis perkhidmatan hosting ini. Sehingga itu, adalah idea yang baik untuk melabur dalam VPS.
 • Tidak digalakkan untuk pemula – Sudah tentu, anda boleh mendapatkan hosting yang dikendalikan ketika mendaftar untuk rancangan khusus tetapi itu adalah perkhidmatan yang cukup mahal. Satu-satunya cara untuk menggunakan pelayan khusus adalah menguruskannya sendiri atau menetapkan salah seorang ahli pasukan anda untuk menguruskannya. Sekiranya tidak ada yang mempunyai pengetahuan teknikal yang serius dalam pasukan anda, maka lebih baik anda memilih VPS kerana ia akan menjadi perjuangan.

Mengapa Pilih Hosting Khusus?

Anda harus memilih pelayan khusus jika anda mahukan perkakasan dan perisian khusus untuk laman web anda. Sebaliknya, memerlukan beberapa pengalaman dalam pengurusan pelayan untuk mengatur semua perisian dan mengkonfigurasi persekitaran pelayan anda dengan betul. Sekiranya anda mempunyai rata-rata 500,000 pelawat di laman web anda, maka disarankan untuk mencari rancangan khusus.

Untuk pelayan khusus, anda perlu memastikan bahawa sebilangan kecil orang bersedia bekerja untuk anda sebagai kakitangan teknikal. Terdapat banyak tugas yang memerlukan kepakaran tertentu ketika mengoptimumkan dan menyelenggara pelayan. Pelayan khusus dibuat untuk hosting fail media yang besar. Ini hanya dapat berjalan dengan baik jika anda mempunyai storan dan lebar jalur yang mencukupi.

Dengan pelayan seperti itu, anda akan mempunyai banyak kuasa pemprosesan untuk digunakan. Sekiranya anda ingin menjalankan banyak aplikasi dan skrip back-end, maka anda pasti dapat memanfaatkannya. Kedua-dua trafik laman web dan fail media anda akan bergantung pada lebar jalur pelayan anda, jadi jika masing-masing mempunyai bilangan yang tinggi, maka pelayan khusus adalah sangat penting.

LiquidWeb adalah cadangan utama saya dalam hal hosting pelayan khusus.

Juga, periksa ulasan Web Cecair kami untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai syarikat ini.

Kesimpulannya

Intinya adalah untuk mencari keseimbangan antara harga dan prestasi. Pertama, anda perlu memutuskan berapa banyak yang anda mahu belanjakan untuk hosting. Kemudian, mengikut trafik, kandungan dan matlamat laman web anda yang ingin anda capai dengan laman web anda secara keseluruhan, anda perlu mengira berapa banyak kekuatan, keselamatan dan jenis ciri yang anda perlukan.

Sebilangan besar masa, anda mendapat apa yang anda bayar, tetapi ada juga penyedia yang memberi anda lebih sedikit wang anda. Inilah sebabnya mengapa anda perlu meneliti dan mencari penyedia yang mendapat ulasan pelanggan yang sangat positif. Anda tidak boleh salah dengan nama terbesar di industri ini, tetapi terdapat juga beberapa permata tersembunyi.

Perlu diingat bahawa syarikat yang baik juga harus memberikan sokongan pelanggan yang anda boleh bergantung pada 24/7. Selanjutnya, satu penyedia mungkin mempunyai khalayak sasaran yang berbeza daripada yang lain. Pastikan untuk memilih pakej hosting web yang menyediakan anda sekumpulan ciri yang sebenarnya anda perlukan untuk laman web anda. Jika tidak, hanya akan membazirkan wang anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map