WooCommerce vs Magento – Mana Yang Terbaik untuk Kedai Dalam Talian?

magento-vs-woocommerce


Kali ini, kita akan membandingkan dua platform eCommerce paling popular, Magento dan WooCommerce. Sekiranya anda melihat ciri-ciri senarai yang masing-masing sediakan, anda akan segera menyedari bahawa tidak mudah untuk memutuskan mana yang lebih baik. Sebenarnya, anda sukar untuk memilih salah satu daripada mereka, tetapi bagi mereka yang mencari pilihan yang tepat untuk perniagaan mereka, mungkin penting untuk mendapatkan gambaran terperinci mengenai perbezaan.

Oleh kerana sukar untuk menentukan kebaikan dan keburukan setiap platform, kami akan menguraikan keseluruhan subjek untuk anda dalam artikel ini. Kami akan melakukan yang terbaik untuk menjelaskan platform mana yang paling sesuai untuk perniagaan anda dan khalayak sasaran anda. Apabila orang ingin mula menjual secara dalam talian, mereka biasanya mencari penyelesaian serba boleh yang, sayangnya, tidak ada. Apa yang perlu anda lakukan ialah mengemukakan soalan ini: Apakah keperluan unik perniagaan saya?

Jelas sekali, kedua WooCommerce dan Magento mempunyai sebilangan besar penyokong yang menyatakan bahawa platform mereka adalah yang terbaik untuk semua orang. Itu hanya kerana platform yang mereka gunakan sesuai dengan model perniagaan mereka dan menjadi yang terbaik untuk mereka. Untuk mengetahui mana yang terbaik untuk anda, kami akan mengambil pendekatan yang berbeza dan menyiasat kedua platform secara objektif. Kami akan melalui ciri, harga, keramahan pengguna, keselamatan dan keseluruhan peluang perniagaan yang ditawarkan Magento dan WooCommerce.

Tidak pasti mana yang hendak dipilih? Teruskan membaca dan pada akhir artikel ini, anda akan bersedia untuk membuat keputusan. Tanpa basa-basi lagi, mari kita mulakan!

WooCommerce dan Magento – Apa Yang Mereka Tawarkan?

WooCommerce bermula seperti plugin WordPress yang lain, dan kemudian muncul menjadi sesuatu yang jauh lebih besar kerana mendapat populariti. Hari ini, WooCommerce adalah salah satu plugin yang paling banyak digunakan, menawarkan banyak ciri untuk pemula dan pengguna yang lebih berpengalaman untuk membantu mereka mula menjual secara dalam talian. Magento, sebaliknya, adalah platform lengkap yang dibuat semata-mata untuk tujuan eCommerce. Sasaran khalayak mereka kebanyakannya perniagaan sederhana dan besar.

Magento tidak digalakkan untuk pemula sama sekali, melainkan untuk pengguna yang lebih mahir teknologi. Apa yang mereka fokuskan terutamanya adalah menyediakan ciri-ciri paling kuat dalam bidang eCommerce. Ini menjadikannya platform yang menarik bagi perniagaan yang telah menetapkan tujuan besar untuk masa depan. Setiap platform ini mempunyai kekuatan dan kelemahan tersendiri. Selanjutnya, kami akan memperkenalkan anda kepada ciri-ciri utama yang menentukan WooCommerce dan Magento. Kemudian, setelah semua butiran dibentangkan, kami akan menggunakan maklumat tersebut untuk menentukan mana satu platform yang lebih baik dari keduanya.

WooCommerce

WooCommerce adalah plugin yang sangat popular sehingga pengguna WordPress hampir tidak dapat menggunakan platform tanpa akhirnya mencuba plugin atau membacanya sebagai sebahagian daripada pekerjaan mereka. WooCommerce juga mengiklankan dirinya sebagai platform eCommerce dengan pilihan penyesuaian yang paling banyak, dan memang menawarkan banyak dari mereka. Lebih 400,000 kedai dalam talian beroperasi di platform hari ini, dan banyak orang mula menggunakannya dari hari ke hari.

Ciri utama WooCommerce:

 • Anda boleh menambah seberapa banyak produk ke kedai anda yang anda mahukan
 • Sebagai pengguna WordPress, anda akan dapat memilih dari beribu-ribu pemalam yang berguna
 • Pelbagai pilihan tambahan yang tersedia untuk proses pembayaran
 • Tema premium dan percuma dikelaskan dalam banyak kategori

Kelebihan:

 • Anda boleh mendirikan kedai dalam talian anda secara percuma, dan terpulang kepada anda sama ada anda memilih pilihan hosting percuma atau premium
 • Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam WordPress, anda akan terbiasa dengan WooCommerce
 • Sekiranya anda tersekat, ada asas pengetahuan yang komprehensif di mana anda pasti dapat mencari artikel yang membantu menyelesaikan masalah anda
 • WooCommerce membolehkan anda menganalisis lalu lintas laman web anda dengan Google Analytics melalui add-on
 • Sekiranya anda sudah membeli SSL, anda dapat menambahkannya dengan lancar ke laman web anda

Kekurangan:

 • Platform ini tidak sesuai untuk mereka yang tidak biasa dengan WordPress kerana mereka perlu bermula dari awal
 • Walaupun terdapat banyak tema dan plugin yang murah, harganya bertambah dengan cepat dan anda dapat menghabiskan banyak anggaran anda dengan mudah sekiranya anda tidak berhati-hati

Adakah WooCommerce Baik untuk Pemula?

Kami mengesyorkan WooCommerce untuk sesiapa sahaja yang tidak biasa dengan eCommerce atau bahkan dengan dunia dalam talian sama sekali. Standard hari ini adalah untuk mengembangkan perkhidmatan dan perisian dalam talian yang dapat menjimatkan masa orang dan tidak memerlukan mereka memahami perkembangan web atau dengan teknikal lain.

WooCommerce dan WordPress semestinya memenuhi standard tersebut. Belum lagi bahawa jika anda pernah menggunakan WordPress untuk blogging atau jenis laman web lain sebelum ini, maka belajar bagaimana menggunakan WooCommerce akan menjadi sebiji kek untuk anda. Plugin ini sudah cukup mesra pengguna, tetapi anda boleh mempelajarinya dengan banyak dengan mengunjungi pangkalan pengetahuan mereka yang disebut WooCommerce Docs. Terdapat juga banyak video dan artikel lain mengenai platform yang tersedia dalam talian.

Berapa Kos WooCommerce?

Sama seperti WordPress, WooCommerce juga merupakan platform sumber terbuka yang boleh dipasang oleh sesiapa sahaja secara percuma. Anda juga boleh memilih mana-mana syarikat hosting dan menubuhkan kedai dalam talian anda di pelayan mereka. Walau bagaimanapun, WooCommerce juga mempunyai banyak tambahan untuk membayar. Anda boleh memilih dari banyak pelanjutan premium dan sebahagiannya memerlukan kos yang tinggi. Sering kali, satu-satunya pilihan anda adalah mendaftar untuk rancangan tahunan kerana banyak sambungan tidak menawarkan pilihan pembayaran bulanan. Sebagai tambahan kepada peluasan, anda perlu membayar langganan hosting web.

Pakej hosting web pilihan anda hanya bergantung pada keperluan keseluruhan kedai dalam talian anda. Ini termasuk jumlah lalu lintas, kandungan, dan sambungan yang berjalan di laman web ini. Lakukan sedikit kajian dan pilih syarikat hosting web yang mengetuai sebahagian besar senarai iklan. Malah nama-nama terbesar dalam industri menawarkan pakej dengan harga yang berpatutan dan sekurang-kurangnya anda benar-benar boleh bergantung pada perkhidmatan mereka berdasarkan banyaknya tinjauan positif. Pastikan anda mencari pakej hosting yang dioptimumkan untuk eCommerce atau khusus untuk WooCommerce.

Magento

Berdasarkan tinjauan kami setakat ini, ternyata WooCommerce adalah penyelesaian masyarakat, sementara Magento adalah pilihan yang tepat untuk perusahaan yang lebih menuntut. Namun, ini tidak bermaksud perniagaan kecil perlu mencari tempat lain. Sebenarnya, ciri-ciri yang disediakan oleh Magento juga sering menarik perhatian pelanggan. Dengan mendirikan kedai dalam talian mereka di platform, mereka dapat memperoleh banyak sumber yang dapat membantu mereka berkembang.

Perkara yang hebat mengenai Magento ialah anda boleh menggunakan platform secara percuma dengan mendaftar ke Edisi Komuniti. Walaupun tidak sekuat Edisi Perusahaan premium mereka, ia pasti cukup kuat untuk perniagaan yang lebih kecil. Belum lagi bahawa anda perlu membayar ribuan dolar untuk Edisi Perusahaan, sementara yang lain adalah percuma untuk digunakan. Untuk artikel ini, kami akan membincangkan ciri-ciri yang terdapat dalam Edisi Komuniti.

Ciri utama Magento:

 • Mereka membolehkan anda menambahkan jumlah produk yang tidak terhad ke kedai anda
 • Banyak variasi dalam hal tema dan susun atur
 • Anda akan dapat mengirim dan menerima data dengan perisian pihak ketiga melalui API
 • Antaramuka yang mesra pengguna dan alat canggih yang dapat membantu anda menambahkan produk

Kelebihan:

 • Selagi anda mencari alternatif hosting yang hebat, anda boleh memanfaatkan skalabiliti Magento dan memperluas kedai anda tanpa had
 • Dengan Magento, pembayaran pelanggan yang cepat dijamin. Mereka telah banyak meningkatkan proses untuk membuatnya sesederhana mungkin
 • Terdapat tiga pintu masuk pembayaran yang sangat popular: Braintree, PayPal dan Authorize.net

Kekurangan:

 • Platform ini banyak ditawarkan untuk pengguna yang lebih berpengalaman seperti pembangun, yang hanya menjadikannya lebih membingungkan bagi pemula
 • Oleh kerana pasaran sasaran mereka adalah perniagaan besar, Edisi Perusahaan mereka boleh menelan belanja puluhan ribu dolar

Adakah Magento Baik untuk Pemula?

Seperti yang kami nyatakan di atas, Magento adalah salah satu platform yang kami sarankan untuk pengguna yang lebih berpengalaman. Ini menjadi lebih benar apabila anda membandingkannya dengan WooCommerce, kerana ia berdasarkan WordPress, platform yang mesra pemula (yang merupakan salah satu sebab mengapa ia menjadi sangat popular). Walau bagaimanapun, jika anda baru menggunakan Magento, kami berpendapat bahawa anda dapat belajar banyak dengan bantuan pangkalan pengetahuan mereka yang luas dan bahkan mula bekerja di platform setelah beberapa saat.

Tetapi kita tidak dapat menafikan hakikat bahawa memerlukan lebih banyak masa untuk mempelajari asas-asas Magento daripada asas-asas WordPress. Oleh kerana mereka fokus untuk menarik perniagaan besar ke platform mereka, mereka telah banyak melabur untuk memberikan sokongan pelanggan berkualiti tinggi. Ini bermaksud bahawa setiap kali anda terjebak, anda boleh menghubungi pasukan mereka untuk mendapatkan bantuan. Salah satu tujuan utama mereka adalah untuk membantu orang mewujudkan kehadiran dalam talian yang hebat dan meningkatkan penjualan. Secara keseluruhan, Magento adalah pilihan yang bagus untuk pemula jika mereka mempunyai sedikit masa untuk belajar.

Harga dan Kos Magento

Anda tidak memerlukan anggaran untuk memulakan laman web eCommerce anda sendiri dengan Magento, kerana Edisi Komuniti sumber terbuka mereka adalah percuma. Sebelum memulakan, anda perlu mendaftar ke penyedia hosting yang dipercayai seperti pemilik laman web lain. Sekarang mungkin menggoda untuk memilih pilihan hosting percuma dan menyimpan keseluruhan projek tanpa anggaran, tetapi kami pasti tidak mengesyorkan anda melakukannya. Sekiranya anda benar-benar mahu perniagaan anda berkembang, anda harus mendaftar ke rancangan hosting premium.

Dengan hanya beberapa dolar sebulan, anda mendapat banyak ciri berguna juga. Dengan Magento Community Edition, itu adalah satu-satunya perkara yang anda akan habiskan. Mereka juga mempunyai alternatif untuk perniagaan yang lebih besar yang disebut Enterprise Edition yang merupakan pakej premium. Ia agak mahal dan mereka tidak menetapkan harga tertentu untuk perkhidmatan tersebut. Sekiranya anda memerlukan Edisi Perusahaan untuk syarikat anda, anda perlu berunding dengan Magento terlebih dahulu dan mereka akan memberikan sebut harga kepada anda. Harganya boleh berbeza antara $ 15,000 dan $ 50,000 setiap tahun.

Persembahan WooCommerce vs Magento

Orang tidak suka melayari laman web di mana setiap laman web memerlukan masa yang lama untuk dimuat. Hari ini, anda perlu memastikan halaman anda dimuat dalam masa kurang dari 2 saat. Jika tidak, bakal pelanggan anda akan pergi dan mencari produk serupa di tempat lain. Sekiranya anda mahu laman web anda berjaya, anda harus melabur ke pelayan yang menyediakan sumber yang mencukupi dan kandungan anda juga perlu dioptimumkan dengan betul.

Prestasi tinggi sangat penting untuk laman web eCommerce. Tidak jelas sama ada WooCommerce atau Magento adalah pesaing yang lebih kuat di sini. Sistem ini berbeza antara satu sama lain dan terdapat banyak faktor dalam aspek prestasi. Kami bercakap mengenai kedai dalam talian yang berbeza dari segi saiz dan fungsi, yang bermaksud bahawa masing-masing mempunyai keperluan yang berbeza. Di samping itu, terdapat banyak pakej hosting web untuk dipilih di Internet.

Anda juga dapat menggunakan Rangkaian Penyampaian Kandungan (CDN) dan menerapkan banyak amalan pengoptimuman kandungan ke laman web anda yang semuanya memberi kesan terhadap kinerjanya. Oleh itu, sukar untuk mengatakan platform eCommerce mana yang lebih baik untuk kedai anda ketika datang ke kelajuan pemuatan halaman. Sejauh yang kita tahu, tidak ada perbezaan yang ketara. Prestasi laman web eCommerce anda lebih bergantung pada cara anda membina kedai dan pakej hosting web yang anda pilih.

WooCommerce dan Magento Security Dibandingkan

Adalah penting bagi setiap jenis laman web untuk menjaga langkah-langkah keselamatan yang diperlukan. Sekiranya anda memulakan laman web eCommerce, akhirnya banyak orang akan berkongsi maklumat pembayaran dan maklumat peribadi mereka setiap kali mereka membeli sesuatu. Sekiranya tidak ada keamanan yang tepat, data ini dapat dicuri dengan mudah. Sebaliknya, semakin banyak orang yang bijak mengenainya hari ini. Mereka akan memeriksa sama ada mereka dapat berkongsi maklumat mereka dengan selamat di laman web anda atau tidak. Sekiranya tidak, mereka tidak akan membeli apa-apa di kedai dalam talian anda.

Keselamatan adalah salah satu faktor yang tidak bergantung pada platform eCommerce yang anda pilih. Anda boleh menggunakan pelanjutan keselamatan terkini di Magento dan WooCommerce. Terdapat pelbagai pilihan untuk dipilih dan tahap keselamatan laman web anda hanya bergantung kepada anda. Walau bagaimanapun, Magento menawarkan sesuatu yang mungkin berguna untuk pengguna maju. Anda boleh mendapatkan tampalan keselamatan khusus melalui platform yang dapat meningkatkan keselamatan kedai dalam talian anda.

Alasan mengapa ia hanya untuk pengguna yang maju adalah kerana agak sukar untuk menerapkan patch ini. Pemula akan mempunyai masa yang sukar dengan mereka dan mereka mungkin tidak akan berjaya pada akhirnya. Inilah sebabnya mengapa banyak kedai dalam talian berasaskan Magento ketinggalan zaman di Internet. Mereka tidak mempunyai kakitangan yang boleh menggunakan patch untuk mereka. Kami dapat menyimpulkan bahawa jika anda adalah pengguna Magento berpengalaman atau seseorang yang bersedia membayar bantuan profesional, maka anda boleh mendapatkan tahap keselamatan yang lebih tinggi untuk kedai anda daripada dengan WooCommerce.

Adakah Pengurusan Produk adalah Faktor Penentu?

Sekiranya platform eCommerce menyediakan pengurusan produk yang baik, maka kerja anda akan menjadi lebih mudah. Pilihan pengurusan produk yang lebih baik membawa ke halaman produk yang tersusun yang menarik bagi pengunjung. WooCommerce terkenal dengan penyelesaiannya yang komprehensif, menjadikan anda dapat menambahkan produk digital dan fizikal. Menambah produk baru ke kedai dalam talian anda adalah proses yang diperkemas sepenuhnya; anda juga tidak perlu memikirkan cara menyelesaikannya.

Akan lebih mudah bagi anda sekiranya anda pernah bekerja di laman WordPress sebelum ini. Sekiranya fungsi lalai yang disatukan ke dalam WooCommerce tidak mencukupi, anda sentiasa boleh memuat turun Produk Tambah yang boleh menjadikan platform lebih serba boleh. Sebagai pengguna Magento, sudah ada banyak ciri berguna yang perlu dimuat turun oleh pengguna WooCommerce. Anda boleh membuat kumpulan produk, menerbitkan ulasan produk, menerapkan peraturan harga tertentu, dan memperibadikan produk dan banyak lagi secara lalai.

Oleh kerana anda perlu meluangkan lebih banyak masa dan usaha untuk menambahkan ciri-ciri ini di WooCommerce, Magento jelas menang dalam aspek fungsi. Tetapi jangan lupa bahawa hampir semua perkara memerlukan lebih banyak masa untuk belajar di Magento. Sekiranya anda adalah salah seorang pemilik kedai yang tidak memerlukan ciri canggih, anda pasti mesti menggunakan WooCommerce. Walaupun Magento berusaha untuk menjadi penyelesaian menyeluruh untuk pengguna maju, WooCommerce berusaha untuk menjadi cepat, sederhana namun boleh dipercayai sepenuhnya yang melayani perniagaan kecil. Mereka boleh memulakan dengan sesuatu yang sederhana, dan kemudian mengembangkannya mengikut keperluan mereka di masa depan.

Mari Bandingkan Harga

Sudah tentu, anda hanya boleh mempertimbangkan untuk menggunakan alternatif eCommerce jika anda mempunyai anggaran yang diperlukan untuk memulakan. Mana yang lebih berpatutan, Magento atau WooCommerce? WooCommerce tidak akan menanggung satu sen pun selagi anda tidak membeli beberapa sambungan premium. Magento mempunyai Edisi Perusahaan di mana anda boleh memilih dari pelbagai pakej, tetapi anda perlu membayar sejumlah wang yang tidak masuk akal untuk membelinya. Mungkin tidak begitu banyak untuk perniagaan besar, tetapi untuk perniagaan yang lebih kecil tentunya begitu.

Sekiranya anda mahu menggunakan Magento, anda boleh mendaftar ke Edisi Komuniti yang percuma. Pakej premium mereka jauh lebih hebat, tetapi apa yang pengguna dapat dengan Edisi Komuniti lebih daripada cukup untuk perniagaan yang lebih kecil. Apa yang dapat kita simpulkan ialah anda dapat membuat kedai dalam talian yang baik dengan WooCommerce dan Magento secara percuma. Satu-satunya perkara yang kami cadangkan untuk anda bayar adalah perkhidmatan hosting yang boleh dipercayai, tetapi harganya hanya beberapa dolar sebulan sehingga tidak menjadi masalah besar.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati dengan peluasannya atau jika tidak, anda akhirnya dapat menghabiskan banyak wang dalam jangka masa yang singkat. Anda boleh terus beroperasi dan beroperasi secara percuma dan juga menemui beberapa sambungan percuma yang berguna, tetapi premium biasanya cukup mahal. Idea terbaik adalah membuat sedikit kajian sebelum anda memutuskan mana satu daripada dua platform ini yang ingin anda gunakan. Anda perlu merancang semuanya terlebih dahulu dan membuat senarai sambungan yang ingin anda pasangkan untuk kedua-dua platform tersebut.

Kemudian, jika ada pelanjutan premium, anda boleh membandingkan kedua harga tersebut dan memutuskan platform eCommerce mana yang lebih murah untuk anda. Tidak memerlukan banyak masa dan usaha untuk membuat senarai, namun ia pasti dapat menjimatkan sejumlah wang. Secara keseluruhan, kami dapat mengatakan bahawa kedua Magento dan WooCommerce adalah pilihan terbaik untuk membuat kedai dalam talian dengan ciri lengkap anda sendiri. Satu-satunya perkara yang mungkin lebih baik bagi pengguna WooCommerce ialah mereka tidak perlu menaik taraf ke versi mana pun ketika perniagaan mereka berkembang.

Dengan Magento, anda akhirnya perlu menukar platform atau menaik taraf ke Edisi Perusahaan mereka. Oleh itu, WooCommerce muncul sebagai alternatif yang lebih murah dalam banyak kes. Terdapat juga banyak pakej hosting web yang dioptimumkan untuk WooCommerce atau WordPress. Penyelesaian ini cukup murah walaupun anda memilih salah satu penyedia terbesar, yang bermaksud anda dapat menjimatkan lebih banyak wang.

Mana Yang Lebih Baik? WooCommerce atau Magento?

Hingga kini, kami telah banyak membincangkan bagaimana WooCommerce mesra pemula. Ini menjadikannya pilihan yang tepat untuk pengguna yang tidak berpengalaman. Ini adalah penyelesaian pantas, berkesan dan berpatutan untuk perniagaan kecil yang ingin cepat masuk ke dalam talian. Tidak kira jenis laman web eCommerce yang ingin anda mulakan, WooCommerce pasti ada jalan keluar untuk anda. Dari keusahawanan rumah hingga penjualan tiket, anda boleh mengatur hampir semua perkara dengan platform.

Di Magento, anda boleh menemui semua ciri yang dapat membantu laman web eCommerce untuk berkembang. Ia kuat, berskala dan kebanyakan ciri kuat yang anda perlukan sudah tersedia di platform secara lalai. Kami mengesyorkan platform untuk setiap syarikat yang telah menjana pendapatan untuk sementara waktu dan ingin melaburkannya ke dalam eCommerce. Sekiranya harga yang anda dapat dari Magento berpatutan untuk anda, maka anda pasti tidak akan menyesal dengan keputusan anda.

Sebenarnya, platform ini dapat membantu anda menjana lebih banyak wang pada masa akan datang. Tetapi jika kita meneliti platform mana yang lebih baik untuk pengguna yang tidak berpengalaman, maka pemenangnya adalah WooCommerce. Sekiranya anda memutuskan untuk memasuki Magento sebagai pemula, maka anda akan menghadapi masa yang sukar.

Menjumlahkannya

Setiap pengguna yang ingin memulakan laman web eCommerce mempunyai keperluan yang berbeza. Tidak ada penyelesaian yang sesuai untuk semua platform ini. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa sukar untuk membandingkan WooCommerce dengan Magento. Menurut pendekatan kami, WooCommerce muncul sebagai pilihan yang lebih baik jika anda merangkum semua soalan berbeza yang kami jawab di atas. Mungkin tidak semua orang akan bersetuju dengan keputusan ini, tetapi kami juga benar-benar positif terhadap Magento.

Magento mempunyai banyak ciri hebat untuk ditawarkan dan ia adalah platform yang sangat maju sekarang. Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang lebih suka menggunakan Magento, maka anda mungkin akan berpuas hati dengan apa yang anda dapat. Yang benar-benar perlu anda fikirkan adalah syarat utama kedai dalam talian anda. Anda perlu memikirkan prestasi, peluasan, langkah keselamatan dan keperluan unik lain. Juga, fikirkan tahap kesukaran setiap platform. Jadi, apa pendapat anda? Adakah artikel ini membantu anda membuat keputusan yang tepat?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map