WordPress atau Blogger: CMS mana yang lebih baik?

perbandingan blogger vs wordpress


Apa itu CMS?

Singkatan CMS berasal dari sistem pengurusan kandungan yang merupakan perisian dalam talian yang dirancang agar mesra pengguna dengan satu atau lebih fungsi berikut: membuat laman web, menerbitkan, menyunting dan menghapus kandungan dan membuat banyak pengguna untuk mengurus laman web tertentu.

Baca Juga: Perbandingan Platform Blogging vs Ghost.org Blogging

Mengenai WordPress

logo perkataan-logoWordPress adalah sistem pengurusan kandungan percuma yang paling popular yang dibuat dalam PHP, MySQL, CSS, HTML dan Javascript, juga merupakan sumber terbuka dan pelbagai bahasa. Ia dibuat oleh WordPress Foundation pada 27 Mei 2003, versi stabil terakhir adalah 4.4.2 yang dikeluarkan pada 2 Februari 2016, sementara beta 4.5 terakhir dikeluarkan pada 25 Februari 2016.

WordPress adalah CMS serba guna yang dapat digunakan sebagai perisian blog, sistem pengurusan kandungan, kerangka pengurusan kandungan, forum, laman web persembahan, aplikasi dalam talian, dan kedai dalam talian, menjadi platform lintas platform dan sangat popular sehingga lebih dari 60 juta laman web gunakannya.

Mengenai Blogger

logo-bloggerBlogger adalah sistem pengurusan kandungan yang dibuat oleh Google di Python yang dilancarkan secara percuma pada 23 Ogos 1999, tersedia dalam pelbagai bahasa yang bukan sahaja menawarkan alat untuk membuat, mengedit dan menghapus kandungan tetapi juga menawarkan nama host dan subdomain seperti example.blogspot.com untuk blog.

Telah diketahui bahawa blogger digunakan terutamanya oleh blog khusus kerana mesra pengguna dan tidak mempunyai banyak pilihan di mana anda boleh tersesat.

Perbandingan antara WordPress dan Blogger

Terdapat banyak perbezaan dan persamaan antara kedua CMS ini seperti:

 • WordPress hadir dalam dua versi, versi yang dihoskan sendiri yang boleh dimuat turun dan dipasang pada hos anda menggunakan MySQL pangkalan data dan FTP atau skrip pemasangan automatik seperti Softaculous dan versi hos blog di mana anda menerima hos dan subdomain seperti example.wordpress.com, versi kedua serupa dengan Blogger yang mempunyai ciri yang sama.
 • WordPress dilengkapi dengan banyak tema walaupun versi host blog sedangkan Blogger hanya mempunyai beberapa tema dan jika anda mahukan lebih banyak yang perlu anda cari di Internet.
 • WordPress mempunyai ribuan plugin berguna yang meningkatkan laman web anda sementara Blogger menggunakan widget tersuai dan itu sahaja.
 • WordPress lebih mesra mudah alih seperti Blogger.
 • Dengan satu WordPress, anda boleh menguruskan banyak blog di host yang sama, tetapi untuk Blogger, anda hanya memerlukan akaun untuk menguruskan banyak blog.
 • Blogger bergabung dengan Google Toolbar dan dengan Google AdSense sementara untuk WordPress anda memerlukan pemalam tambahan.
 • Blogger mempunyai had 100 blog setiap akaun semasa anda boleh membuat blog WordPress tanpa had.
 • Anda boleh menggunakan gambar hampir 1 GB dengan bantuan Picasa di Blogger sementara di WordPress anda mempunyai ruang yang anda beli dari host atau dalam versi host blog anda juga mempunyai ruang 1 GB
 • Kedua-dua sistem pengurusan kandungan tidak mempunyai batasan jumlah jawatan.
 • Di Blogger ukuran halaman terhad kepada 1 MB, sementara WordPress tidak mempunyai batasan jenis ini.
 • Tidak ada batasan mengenai jumlah halaman baik di WordPress atau Blogger.
 • Walaupun dalam versi WordPress yang dihoskan sendiri, anda adalah pemilik laman web anda, baik dalam versi WordPress blog host dan di Blogger, pemilik laman web tersebut adalah pembangun sistem pengurusan kandungan tertentu.
 • Blogger mempunyai sebilangan kecil alat yang terhad sebagai fungsi sementara dengan WordPress yang dihoskan sendiri, anda mempunyai jumlah alat yang hampir tidak terbatas dapat memperluas jumlah dan fungsinya menggunakan tema dan pemalam khas.
 • Blogger tidak serasi dengan banyak CMS serupa yang lain sementara WordPress menawarkan fungsi eksport dan import secara lalai untuk memindahkan laman web anda.
 • Blogger mendapat keuntungan dari keselamatan Google sehingga serangan dan spam DDoS dihapus sementara WordPress menguntungkan perlindungan syarikat hosting web yang anda beli pakej hosting.
 • Untuk Blogger, terdapat forum kecil dan beberapa dokumentasi mengenai sokongan sementara untuk WordPress terdapat ribuan tutorial, panduan, ulasan, pratonton, demo tema dan pemalam, penilaian pengguna, forum dan banyak lagi.
 • Blogger menawarkan anda ruang penyimpanan percuma sementara dalam versi WordPress yang dihoskan sendiri, anda perlu membeli pakej hosting.
 • Di Blogger, anda dapat mengedit templat, tetapi anda tidak mempunyai akses FTP sementara di WordPress anda mempunyai akses FTP dan juga akses cPanel sehingga anda memiliki kendali penuh dan kekuasaan atas reka bentuk.
 • Untuk mengakses laman web anda, anda memerlukan Akaun Google untuk Blogger, sementara untuk WordPress anda dapat menggunakan e-mel apa pun.
 • Blogger tidak memberikan keaslian kepada anda terlalu mudah kerana terdapat beberapa tema dan anda tidak dapat menyesuaikannya sepenuhnya semasa di WordPress anda boleh menukar warna, kedudukan dan bahkan membuat elemen baru.
 • Di WordPress, terdapat banyak pilihan untuk penyederhanaan komen sementara di Blogger ini tidak tersedia.
 • WordPress memerlukan penyelenggaraan berkala kerana inti, tema, dan pemalamnya dikemas kini oleh pengarangnya, jadi anda perlu mengemaskininya di laman web WordPress yang dihoskan sendiri sementara blog menjadi tuan rumah WordPress dan Blogger, anda tidak memerlukan penyelenggaraan apa pun.
 • Pemasangan sangat mudah untuk Blogger di mana anda hanya menggunakan akaun dan kemudian tekan beberapa klik semasa di WordPress yang dihoskan sendiri, anda perlu memasang dan memuat turun prosesnya sedikit lebih lama dan mungkin memerlukan perhatian tambahan.
 • Kedua-dua WordPress dan Blogger dioptimumkan SEO secara lalai, namun, anda dapat meningkatkan laman web WordPress anda dengan tema yang dibuat dengan baik dan beberapa plugin SEO sementara Blogger tidak memiliki kemungkinan ini.
 • Untuk Blogger, anda tidak perlu membuat sandaran kerana Google menguruskan ini sementara untuk WordPress yang dihoskan sendiri, anda perlu membuat sandaran secara manual atau secara automatik menggunakan cPanel, Softaculous atau plugin.
 • Blogger dibuat oleh Google sehingga akan cepat diindeks sementara WordPress memerlukan sedikit masa.
 • Di Blogger, anda tidak dapat menyesuaikan struktur pautan pos seperti yang anda mahukan, sementara untuk WordPress yang dihoskan sendiri, anda boleh.
 • Sekiranya WordPress menjadi versi host blog, anda mungkin melihat beberapa iklan muncul di laman web anda sementara Blogger tidak menggunakan sokongan kewangan seperti ini.

Pada akhirnya, sangat salah untuk membandingkan WordPress yang dihoskan sendiri dengan Blogger kerana kedua sistem pengurusan kandungan ini berbeza mengikut inti dan dengan hosting dan perbandingan terbaik harus dilakukan antara WordPress versi blog host dan Blogger.

Namun dalam kedua kes tersebut, WordPress mempunyai banyak reka bentuk dan ciri percuma sementara Blogger mempunyai sumber daya yang rendah, kedua-duanya menawarkan ruang subdomain dan 1 GB, yang dioptimumkan SEO dan mengenai pemilikan pengguna bukan pemiliknya. Juga, pengguna tidak mempunyai akses FTP dan tidak memerlukan penyelenggaraan.

Baca juga: Cara membina laman web profesional dengan WordPress

Sekiranya anda benar-benar ingin melihat CMS apa yang lebih baik antara WordPress dan Blogger yang dihoskan sendiri, anda harus tahu bahawa jawapannya adalah WordPress sementara antara WordPress host blog dan Blogger jawapannya sama, WordPress memenangi hari ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map