WordPress.org vs WordPress.com – Mana Yang Harus Anda Pilih untuk Membangun Laman Web Anda?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'WordPress.org vs WordPress.com – Mana Yang Harus Anda Pilih untuk Membangun Laman Web Anda?
0 5 мин.

org wordpress vs wordpress com


Platform WordPress mana yang lebih baik sering menjadi perbalahan di kalangan peminat WordPress. Perbezaan antara kedua platform adalah sesuatu yang mungkin tidak disedari oleh pemula sehingga mereka telah membuat pilihan hanya untuk menyedari bahawa itu bukan yang mereka fikirkan sejak awal.

Perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com berasal dari perbezaan antara platform yang dihoskan sendiri dan yang dihoskan, dengan WordPress.org menjadi yang dihoskan sendiri dan WordPress.com menjadi versi yang dihoskan. Untuk mengetahui mana yang harus anda pilih untuk membina laman web anda, anda mesti terlebih dahulu menganalisis kebaikan dan keburukan masing-masing.

WordPress.com

WordPress.com adalah platform yang dihoskan, yang bermaksud bahawa semua aspek teknikal untuk menjalankan laman web dikendalikan oleh anda oleh penyedia yang sama. Dengan WordPress.com, anda mendapat subdomain WordPress percuma (yang akan kelihatan seperti laman web anda.wordpress.com), hosting web percuma, sandaran percuma untuk laman web anda, serta kemas kini dan keselamatan percuma.

harga wordpress com

Walaupun ada rancangan WordPress.com Percuma, ia agak terhad, dan kami hanya mengesyorkannya untuk blog peribadi kecil, dan hanya jika anda tidak keberatan WordPress meletakkan iklan di laman web anda. Pelan Percuma ini dilengkapi dengan storan 3 GB, plugin yang telah dipasang sebelumnya, berpuluh-puluh tema percuma, penyesuaian reka bentuk asas, dan sokongan komuniti.

Sekiranya anda ingin menyingkirkan iklan, dapatkan e-mel atau sokongan sembang langsung, sedikit storan (6 GB), dan nama domain khusus, anda boleh menaik taraf ke pelan Peribadi dengan harga $ 4 / bulan. Pelan Percuma atau rancangan Peribadi tidak membenarkan anda mengewangkan laman web anda atau memasang pemalam pihak ketiga.

Pelan Premium, yang berharga $ 8 / bulan, membolehkan anda mengewangkan laman web anda melalui program WordAds, tetapi jika anda memutuskan untuk memasang plugin pihak ketiga juga, anda akan mendapat peningkatan lagi ke rancangan Perniagaan.

Rancangan Perniagaan adalah rancangan yang paling lengkap, menyediakan penyimpanan tanpa had, alat SEO, kemungkinan untuk memasang tema atau plugin pihak ketiga, penyatuan dengan Google Analytics, dan ini membolehkan anda menghapus penjenamaan footer WordPress.com. Semua ini dengan harga $ 25 / bulan.

Sebagai ringkasan ringkas perkara di atas, berikut adalah kebaikan dan keburukan WordPress.com:

Kelebihan WordPress.com:

 • Pengehosan dan penyelenggaraan percuma (kemas kini, sandaran, keselamatan, dll.);
 • Subdomain percuma atau kemungkinan untuk menambahkan domain tersuai dengan rancangan peringkat lebih tinggi;
 • Pelan percuma sesuai untuk blog hobi kecil;
 • Plugin dan tema yang telah dipasang sebelumnya.

Kekurangan WordPress.com:

 • Kawalan dan ciri terhad dengan rancangan Percuma;
 • Iklan diletakkan di semua laman web Percuma;
 • Pengewangan hanya boleh dilakukan jika anda menaik taraf ke rancangan Premium atau lebih tinggi, dan hanya melalui program WordAds, yang mengharuskan anda berkongsi pendapatan dengan mereka;
 • Memasang pemalam dan tema pihak ketiga hanya dibenarkan dengan rancangan Premium;
 • Tidak ada ciri eCommerce atau integrasi pintu masuk pembayaran;
 • Tidak ada alat analisis khusus, kecuali untuk rancangan Perniagaan yang mengintegrasikan Google Analytics.

WordPress.com bagus untuk mereka yang tidak mempunyai kemahiran penyelenggaraan yang diperlukan untuk menjalankan laman web sendiri, dan mereka lebih suka menumpukan pada membuat dan menerbitkan kandungan, tetapi mereka tidak berencana untuk mengewangkannya.

WordPress.org

Sekiranya anda memilih WordPress.org sebagai platform untuk laman web anda, anda akan berpeluang untuk mengawal sepenuhnya semua yang diperlukan dalam membina laman web. Ini bermaksud bahawa anda harus membeli domain anda sendiri, memilih hosting web anda sendiri, menangani kemas kini, sandaran, masalah keselamatan, dll. Tetapi ini juga bermaksud bahawa anda akan mempunyai kawalan penuh terhadap setiap aspek laman web anda.

Anda boleh memasang WordPress.org secara percuma, memilih dari beribu-ribu plugin dan tema percuma dan premium, menambah fungsi eCommerce atau fungsi lain yang anda mahukan, dan mengewangkan blog atau laman web anda mengikut kehendak anda.

muat turun org wordpress

Semasa anda mencari hosting untuk laman WordPress anda, anda akan gembira mengetahui terdapat banyak host web yang menawarkan hosting WordPress yang dikendalikan yang dilengkapi dengan faedah penyelenggaraan yang sama seperti yang anda dapat dengan rancangan WordPress.com.

Ketika datang ke hosting WordPress, BlueHost, InMotion Hosting atau HostGator adalah beberapa pilihan hosting yang kami cadangkan untuk dilihat. Beberapa host web ini bahkan akan menawarkan nama domain khusus percuma selama setahun.

Kebebasan kawalan, penyesuaian dan pengewangan inilah sebab mengapa banyak orang akan kehilangan kelebihan platform yang dihoskan dan memilih versi WordPress yang dihoskan sendiri.

Yang dikatakan, berikut adalah kebaikan dan keburukan WordPress.org:

Kelebihan WordPress.org:

 • Ia percuma dan boleh disesuaikan sepenuhnya;
 • Anda boleh menambah plugin dan tema percuma atau premium;
 • Anda boleh mengewangkan laman web anda walau bagaimanapun anda rasa sesuai dan tanpa perlu berkongsi pendapatan dengan sesiapa sahaja;
 • Anda boleh menggunakan alat analitik dan alat penjejakan lalu lintas laman web atau alat lain yang mungkin anda perlukan;
 • Anda boleh mengubah laman WordPress anda menjadi kedai dalam talian dan mula menjual secara dalam talian.

Kekurangan WordPress.org:

 • Anda bertanggungjawab membeli nama domain anda sendiri dan mencari hosting;
 • Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa tema, pemalam, teras WordPress semuanya terkini;
 • Anda harus berurusan dengan keselamatan dan sandaran.

WordPress.org adalah pilihan tepat bagi mereka yang ingin menguasai sepenuhnya laman web mereka dan tidak keberatan berurusan dengan kekhususan membeli domain atau mencari hos web.

Kami mengesyorkan WordPress.org untuk blogger profesional, kedai dalam talian, laman web perniagaan, atau sesiapa sahaja yang merancang untuk mengewangkan laman web mereka dan mempunyai fleksibiliti untuk menyesuaikan laman web mereka tanpa batasan.

Jadi, Mana Yang Anda Perlu Pilih untuk Membangun Laman Web Anda?

Perbahasan WordPress.com vs WordPress.org akan selalu datang ke jenis laman web yang anda rancangkan untuk membina. Sekiranya anda mahukan blog kasual yang anda tidak merancang untuk mengewangkan, versi WordPress.com percuma akan baik. Sekiranya anda tidak mahu WordPress meletakkan iklan di laman web anda, anda boleh menyingkirkannya dengan mudah dengan beralih ke rancangan Peribadi.

Sekiranya anda merancang untuk mengewangkan blog atau laman web anda, dan anda ingin mengawal plugin, tema, dan alat lain yang boleh anda pasang, WordPress.org adalah cara yang tepat. Kekurangan WordPress.org yang disebutkan di atas (penyelenggaraan, keselamatan, sandaran, dll.) Dapat ditangani dengan mudah jika anda memilih rancangan hosting WordPress yang diuruskan dengan baik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector