WordPress vs Joomla vs Drupal – Apakah CMS Terbaik?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'WordPress vs Joomla vs Drupal – Apakah CMS Terbaik?
0 7 мин.

cms wordpress joomla terbaik drupal


Hari ini terdapat banyak pilihan untuk membina laman web tanpa perlu mengetahui bahasa pengaturcaraan. Mereka yang mahukan laman web sederhana boleh menggunakan pembina laman web, tetapi yang lain yang menginginkan aplikasi dalam talian yang lebih kuat dan fleksibel akan memilih sistem pengurusan kandungan. Terdapat banyak perisian hebat yang dikategorikan sebagai CMS, tetapi yang paling popular adalah WordPress, Joomla dan Drupal.

Di samping fakta bahawa ketiga-tiga aplikasi ini dibina dengan PHP dan MySQL dan sangat kuat, mereka juga merupakan sumber terbuka yang bermaksud mereka bebas untuk digunakan. Kaedah terbaik untuk melihat sistem mana yang paling sesuai dengan anda adalah dengan mencuba setiap sistem tersebut. Penting untuk mengetahui kebaikan dan keburukan setiap sistem, kerana kebanyakan orang cenderung terjebak dengan cms yang telah mereka mulakan, walaupun lebih bijak menggunakan sistem lain pada projek tertentu.

Menurut wappalyzer.com peneraju bahagian pasaran (pada masa penulisan) dalam kategori CMS adalah WordPress dengan 65%, diikuti oleh Joomla dengan 15% dan pada akhir Drupal dengan hanya 8%. 12% yang lain dibahagi antara banyak yang lain seperti Typo3, Modx, Xoops dan lain-lain. Sebelum anda mula meneroka ciri-ciri cm teratas, mari kita menganalisis ketiga-tiga ini terlebih dahulu.

Kebaikan dan kekurangan menggunakan WordPress

Ia bermula sebagai platform blogging dan selama bertahun-tahun telah berkembang dengan pesat, hari ini menjadi sistem pengurusan kandungan yang paling popular, digunakan oleh lebih dari 74 juta laman web. Akordion untuk Wikipedia 23% daripada 10 juta laman web teratas menggunakan WordPress.

Perisian ini telah menjadi sangat popular, sehingga seluruh industri berada di sekitarnya. Banyak syarikat hosting seperti BlueHost menawarkan kemungkinan untuk memasang wordpress secara automatik, yang lain seperti WP Engine menawarkan hosting WordPress yang dikendalikan khusus. Terdapat juga ratusan syarikat pengembangan web yang menawarkan perkhidmatan pengembangan khusus dan reka bentuk web untuk laman web wordpress.

Terdapat banyak sebab mengapa WP menjadi sangat popular, berikut adalah yang paling penting:

Pemasangan dan penyediaan yang mudah: seperti yang disebutkan sebelumnya, banyak syarikat menawarkan pemasangan automatik melalui panel kawalan mereka, ini bermaksud dengan satu klik butang perisian akan dipasang ke laman web anda dalam beberapa saat, siap untuk menerbitkan kandungan.

Mudah disesuaikan: terima kasih kepada komuniti yang aktif, terdapat banyak tutorial dan panduan hack untuk mengubah inti dan menyesuaikan laman web anda dengan wordpress. Terdapat juga ribuan plugin dan tema percuma dan komersial yang tersedia, yang secara signifikan akan mengurangkan masa membuat laman web dari awal.

Sokongan masyarakat yang hebat: komunitinya sangat aktif dan di samping beribu-ribu tutorial yang akan anda dapati dalam talian, jika anda mempunyai soalan tertentu, anda boleh mengemukakannya di forum sokongan rasmi di mana seseorang akan menjawab anda dalam beberapa saat.

Permulaan yang pantas dan mudah: setelah memasang sistem, ia siap digunakan. Terdapat beberapa perubahan yang ingin anda lakukan sebelum membuat catatan pertama anda seperti mengaktifkan url mesin pencari, membolehkan Akismet mencegah spam komen, tetapi selain daripada itu, anda boleh terus mengalirkan kandungan. Sekiranya anda cukup pantas, mungkin laman web anda dalam talian tidak sampai 10 minit.

Terdapat juga kelemahan yang harus anda pertimbangkan ketika mula menggunakan WordPress. Populariti menjadikannya sasaran besar bagi penggodam. Untuk memastikan bahawa laman web anda selamat, anda harus mempunyai web hosting yang boleh dipercayai dan selamat dan mengemas kini inti dan plugin apabila versi baru tersedia. Jangan risau, sistem akan memberitahu anda apabila terdapat kemas kini baru, jadi anda tidak perlu menyemaknya secara manual. Kelemahan lain adalah kelambatan sistem dengan peningkatan pemalam yang dipasang dan peningkatan pelawat laman web.

Kebaikan dan Keburukan Joomla

Joomla menggunakan teknik pengaturcaraan berorientasi objek, ia ditulis dalam PHP dan menyimpan data dalam pangkalan data MySQL. Ini adalah sistem pengurusan kandungan yang kuat, yang digunakan oleh ribuan laman web. Ini terutama digunakan untuk laman web syarikat, kedai web, forum dan laman komuniti, dan juga oleh organisasi pemerintah dan bukan keuntungan.

Tidak seperti WordPress, Joomla tidak begitu popular; namun perisian telah dimuat turun lebih dari 50 juta kali dan jumlah ini meningkat dengan cepat, mari kita lihat mengapa:

Pemasangan dan penyediaan yang mudah: banyak syarikat hosting membenarkan pemasangan Joomla automatik ke pelayan mereka. Pemasangannya tidak akan jauh berbeza dengan penyediaan WordPress.

Sokongan komuniti aktif: Komuniti Joomla juga hebat; di forum sokongan rasmi mereka, anda boleh mendapatkan pertolongan dengan pantas daripada ahli dan pengguna joomla yang lain. Terdapat banyak tutorial yang terdapat di internet yang akan membantu anda dalam banyak kes. Terdapat ribuan sambungan dan templat percuma yang tersedia untuk sistem ini.

Permulaan yang pantas dan mudah: semasa memasang Joomla anda boleh memilih untuk memasang kosong, atau mempunyai beberapa kandungan di laman web anda. Sekiranya anda memilih untuk tidak mempunyai apa-apa selain sistem, anda perlu membuat dan mengaktifkan modul secara manual dan menambah artikel. Masa yang diperlukan untuk menyiapkan laman web joomla tidak jauh berbeza dengan masa yang diperlukan untuk memulakan dengan laman web berdasarkan WordPress, namun Joomla memerlukan sedikit latihan untuk membuatnya berjalan lancar.

Joomla juga disasarkan oleh penggodam, ini mungkin merupakan kelemahan penggunaannya, tetapi dengan penyediaan yang betul dan peningkatan berterusan, anda dapat mengelakkan penggodam merosakkan laman web anda. Mungkin agak sukar untuk memulakan dengan sistem tetapi menawarkan lebih banyak pilihan untuk menyesuaikan halaman individu tidak seperti wordpress.

Mengapa saya mesti memilih Drupal?

Sekarang setelah anda melihat dua cm hebat, yang mudah digunakan, mengapa anda perlu bersusah payah dengan perisian yang lebih rumit? Sebenarnya, Drupal tidak begitu rumit, secara teknikalnya lebih maju daripada Joomla dan WordPress dan dibina untuk menggunakan sumber pelayan yang lebih sedikit, jadi anda tidak perlu risau untuk menaikkan pakej hosting anda kerana anda mendapat lebih banyak pengunjung.

Drupal boleh digunakan untuk pelbagai tujuan dari blog hingga portal berita, apa sahaja yang anda ingat. Terdapat beberapa kebaikan dan keburukan:

Mudah dipasang: banyak syarikat hosting menawarkan kemungkinan untuk memasang Drupal secara automatik, namun tidak semuanya menyokong perisian tersebut. Ini bermaksud jika anda menghadapi masalah dengan sistem Drupal anda dan anda meminta tuan rumah anda membantu, mereka lebih cenderung menghantar anda ke forum komuniti.

Prestasi laman web yang baik: laman web yang dibina dengan Drupal memuat lebih cepat dan mempunyai masa tindak balas yang lebih pantas daripada yang menggunakan Joomla atau WordPress. Seperti pada cms lain, semasa anda menambahkan modul, modul ini akan menjadi perlahan.

Sangat disesuaikan: banyak syarikat pembangunan memilih untuk membina laman web untuk pelanggan mereka menggunakan Drupal, kerana lebih mudah disesuaikan dengan keperluan pelanggan.

Kelemahan penggunaan Drupal adalah kekurangan plugin dan reka bentuk yang ada. Penyesuaian laman web Drupal mungkin sukar bagi pengguna dengan kemahiran pengaturcaraan asas. Oleh kerana tidak mempunyai komuniti yang besar, lebih sukar untuk mencari jawapan kepada soalan anda yang berkaitan dengan cms ini.

Pilihan peribadi saya

Kembali pada tahun 2007, ketika saya pertama kali memutuskan untuk menggunakan cms untuk membina projek untuk pelanggan, saya memulakan dengan Joomla. Pada ketika itu saya telah memulakan dengan versi 1.0. Sangat sukar untuk meningkatkan ke versi 1.5, tetapi dengan usaha yang besar itu mungkin. Selepas pelepasan versi 1.6 pada bulan Ogos, 2011 saya menyerah pada Joomla.

Beralih ke WordPress dan mengetahui betapa mudahnya membina laman web dengan. Juga sedar bahawa ia berjalan lebih cepat daripada Joomla, itu adalah pengalaman yang sangat baik dan saya gembira saya membuat langkah ini. Saya lebih suka menggunakan WordPress untuk laman web saya, kerana lebih senang untuk keperluan saya.

Yang menjadi kegemaran anda?

Selepas pembacaan ini mungkin terlalu awal untuk mengetahui cms kegemaran anda. Saya cadangkan meluangkan masa dan mencuba setiap perisian, dan tentukan mana yang paling sesuai untuk keperluan dan gaya anda.

Sekiranya anda merancang untuk membina laman web mudah untuk diri sendiri, atau untuk syarikat anda, mungkin WordPress atau Joomla akan menjadi pilihan terbaik. Sekiranya anda merancang untuk mengembangkan laman web anda di masa hadapan dengan ciri tambahan, Joomla boleh menjadi pilihan. Sekiranya anda seorang geek dan mempunyai impian besar mengenai laman web anda, dan mempunyai kemahiran atau sumber untuk terus berkembang menjadi projek besar, Drupla adalah rakan anda. Tetapi pada akhirnya, itu adalah pilihan anda, kerana jika anda tidak berpuas hati dengan perisian yang anda pilih, adalah mungkin untuk berpindah ke cms lain, namun ini memerlukan beberapa kemahiran teknikal dan pengaturcaraan tambahan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau ingin berkongsi pendapat anda dengan kami, sila tinggalkan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector