WordPress vs Wix – Mana Yang Perlu Dipilih untuk Membangun Laman Web Anda?

wix vs wordpress


Sekiranya anda telah membuat keputusan untuk membina laman web anda sendiri, untuk tujuan apa pun, maka anda pasti menghadapi satu lagi keputusan penting – platform pengurusan kandungan (CMS) yang harus anda gunakan untuk membina laman web anda? Terdapat banyak pilihan yang boleh dipercayai dan pintar yang tersedia, tetapi mungkin dua pilihan terbaik yang boleh anda pilih ialah WordPress dan Wix. Oleh itu, dalam artikel ini, kita akan membincangkan kedua-dua platform ini dan melakukan perbandingan secara langsung mengenai kekuatan dan kekurangan mereka. Tetapi sebelum pergi ke sana, mari kita bincangkan beberapa asas terlebih dahulu.

Apa itu CMS?

Sistem pengurusan kandungan (CMS) adalah platform yang menguruskan sebahagian besar aspek teknikal membuat atau membina laman web. Mereka bagus untuk pemula dan orang yang tidak mempunyai banyak pengalaman membina teknikal atau laman web kerana mereka membolehkan anda memuat naik dan mengurus kandungan anda dengan cara yang sangat mudah dan mudah.

Secara amnya, terdapat dua jenis platform CMS: platform yang kuat dan sangat disesuaikan seperti Drupal dan WordPress, dan alternatif drag-and-drop yang lebih rapi seperti Weebly dan Wix. Setiap platform CMS ini mempunyai kelebihan, kekurangan dan sifat dan ciri tersendiri, jadi anda perlu mengetahui ciri-ciri ini sebelum anda dapat membuat keputusan dan memilih CMS yang sesuai dengan keperluan anda dengan sempurna.

Apa itu WordPress?

perisian pembinaan laman web blog wordpress

Sediakan Laman Web WordPress Anda dengan BlueHost

BlueHost menawarkan hosting web berkualiti tinggi yang dioptimumkan WordPress dengan pemasangan 1 klik untuk penyediaan cepat dan mudah. BlueHost telah dicadangkan oleh WordPress.org sebagai hosting WordPress teratas sejak tahun 2005.

Mula sekarang “

WordPress adalah CMS yang paling popular dan banyak digunakan hari ini. Ia mula beroperasi pada tahun 2003 dan setelah permulaan yang sangat sederhana, ia menjadi alat blogging hosting sendiri terbesar di Internet. Lebih daripada 70 juta laman web telah dibuat dengan WordPress.

WordPress adalah projek Open Source, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh mengusahakannya. Ini juga bermaksud bahawa ia adalah percuma untuk digunakan oleh sesiapa sahaja. Oleh itu, jika anda tidak mahu membayar yuran lesen dan yuran lain untuk laman web anda, WordPress adalah alat yang bagus untuk anda membina laman web anda.

WordPress boleh disesuaikan tanpa had dan boleh digunakan untuk hampir semua perkara. Yang anda perlukan hanyalah hos web yang memenuhi beberapa keperluan asas dan sedikit masa untuk membuat laman web yang anda mahukan.

Sebelum kita melangkah lebih jauh, anda juga harus tahu bahawa ada perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com. Laman web pertama membolehkan anda memuat turun dan memasang perisian yang menawarkan banyak kelonggaran semasa anda merancang laman web anda. Sebaliknya, WordPress.com menawarkan anda peluang untuk membuat blog baru dan percuma dalam beberapa minit, tetapi sedikit berbeza dan kurang fleksibel daripada versi WordPress yang boleh dimuat turun.

Apa itu Wix?

pembangun laman web berasaskan wix cloud

Sediakan Laman Web Anda dengan Wix

Sebagai platform pembinaan laman web berasaskan awan, Wix adalah salah satu pilihan utama untuk membina laman web yang ringkas tetapi menakjubkan. Mereka menawarkan pangkalan templat yang besar dengan banyak pilihan penyesuaian.

Mula sekarang “

Wix.com adalah platform pembuatan dan pengembangan web yang berdasarkan teknologi cloud. Ia dicipta oleh Syarikat Wix dari Israel. Platform ini membolehkan pengguna merancang laman web HTML5 yang juga mudah alih, dengan hanya menggunakan alat seret dan lepas.

Wix mengusahakan kaedah perniagaan freemium, yang bermaksud bahawa syarikat ini menghasilkan wang untuk peningkatan premium, sementara penggunaan asas Wix adalah percuma. Peningkatan premium adalah, bagaimanapun, diperlukan jika anda ingin menghubungkan laman web anda ke domain anda sendiri, atau jika anda ingin membuang iklan atau menambahkan ciri e-commerce. Peningkatan premium juga diperlukan jika anda ingin membeli ruang penyimpanan dan lebar jalur tambahan.

Wix ditubuhkan pada tahun 2006 dan mula beroperasi dalam versi beta pada tahun 2007. Hari ini, Wix mempunyai lebih daripada 50 juta pengguna, yang menjadikannya salah satu platform pembinaan laman web yang paling popular, bersama dengan WordPress.

Sekarang anda mempunyai beberapa maklumat asas mengenai WordPress dan Wix, inilah masanya untuk melihat platform mana yang lebih baik untuk keperluan anda dengan membandingkannya.

WordPress vs Wix

Seperti yang telah kami katakan, kami sekarang akan melakukan perbandingan mendalam antara kedua platform bangunan ini, yang akan membantu anda menentukan mana yang lebih sesuai dengan anda. Anda hanya perlu ingat bahawa kedua-dua platform ini menawarkan perkhidmatan yang hebat, tetapi juga hampir sama sekali berbeza, jadi pilihan yang anda buat harus berdasarkan pada perkara yang anda perlukan dan, terutamanya, pada jenis laman web yang ingin anda buat.

Kemudahan penggunaan

Sebilangan besar orang yang ingin membuat laman web mereka sendiri melakukannya atas sebab tertentu dan kebanyakan mereka tidak mempunyai pengetahuan atau latar belakang teknologi. Juga, kebanyakan mereka tidak benar-benar mahu meluangkan banyak masa untuk mempelajari kemahiran teknologi tambahan ini. Itulah sebabnya kedua-dua WordPress dan Wix sangat popular kerana mereka membiarkan anda merancang laman web tanpa perlu melalui masalah belajar membuat kod.

 • Wix – Wix menawarkan banyak alat yang mudah dan senang digunakan yang membolehkan pengguna membuat laman web mereka sendiri dengan mudah. Ia mempunyai antara muka seret dan lepas yang sangat mudah di mana anda boleh memilih mana-mana bahagian atau elemen laman web anda dan mengeditnya. Anda akan dapat menyeret dan melepaskan item di mana-mana bahagian laman web anda, menyusun semula item di halaman anda, membuat kandungan dan menambahkan pelbagai jenis media.
 • WordPress – Platform ini mempunyai editor visual yang memungkinkan pengguna menulis kandungan mereka, serta menyesuaikan dan mengedit tema mereka dengan alat lain yang kuat. Namun, berbeza dengan Wix, WordPress tidak mempunyai alat drag-and-drop bawaan untuk membina laman web. Oleh itu, jika anda ingin mengawal sepenuhnya penampilan laman web anda, anda harus membiasakan diri dengan pelbagai bahagian di WordPress yang membolehkan anda mengedit penampilannya. Ini bermaksud bahawa anda perlu meluangkan masa untuk mempelajari beberapa fungsi dan ciri asas WordPress.

Pemenang: Wix. Walaupun kedua-dua laman web ini mudah digunakan, WordPress memerlukan sekurang-kurangnya pemahaman asas mengenai HTML atau CSS, sementara yang anda perlukan untuk membuat laman web dengan Wix adalah tetikus anda.

Reka bentuk

Mempunyai banyak pilihan mengenai reka bentuk dan susun atur sangat penting jika anda mahu laman web anda kelihatan unik dan menarik. Kedua-dua platform ini menawarkan pelbagai susun atur dan reka bentuk, yang bermaksud bahawa anda akan dapat membuat laman web yang sesuai dengan keinginan anda.

 • Wix – Wix menawarkan beratus-ratus reka bentuk yang indah dan dapat disesuaikan sepenuhnya di lebih daripada 70 kategori industri. Anda juga boleh menemui banyak templat satu halaman yang boleh anda gunakan untuk halaman arahan, serta templat kosong yang hanya menggariskan struktur laman web anda tetapi tidak mengandungi jenis konten di dalamnya. Walau bagaimanapun, walaupun templat yang ditawarkan Wix benar-benar indah, ada satu kelemahan penting – anda tidak boleh menukar templat setelah anda memulakan proses penyuntingan anda. Semua reka bentuk yang ditawarkan Wix mesra telefon bimbit dan anda bahkan boleh mengubah penampilan laman web anda pada peranti mudah alih dengan Wix’s Mobile Editor.
 • WordPress – Tema WordPress boleh didapati di dua tempat: direktori tema di WordPress.org dan pelbagai laman web bebas dan kedai tema. Pilihan pertama adalah rasmi dan mempunyai pilihan terbesar, tetapi tentunya ada baiknya jika anda mencari di tempat lain jika anda tidak menemui apa yang anda sukai di WordPress.org. Anda juga boleh memilih antara tema percuma dan berbayar. Berbeza dengan Wix, anda tidak akan dapat menggunakan penyuntingan WYSIWYG untuk mengubah dan mengubah tema WordPress anda, yang bermaksud bahawa anda harus tahu membaca kod jika anda ingin melakukan ini.

Pemenang: Ikat. Pemilihan tema di kedua-dua laman web cukup besar, yang bermaksud bahawa semua orang akan dapat mencari tema yang sesuai untuknya. Walau bagaimanapun, mengedit tema anda di Wix jauh lebih mudah dan tidak memerlukan kemahiran teknologi, jadi Wix menang di sini, sekurang-kurangnya ketika pemula dipersoalkan. Sebaliknya, WordPress membolehkan pengguna menjadi lebih kreatif dengan reka bentuk mereka dan tidak mempunyai sekatan. Oleh itu, kami akan menyebutnya seri dalam kategori ini.

Ciri dan Kelenturan

Terdapat banyak ciri penting yang ditawarkan oleh kedua-dua platform tersebut kepada pengguna mereka yang membolehkan mereka menjadi sangat fleksibel ketika mereka merancang laman web mereka, dan ini adalah salah satu sebab mengapa dua platform pembinaan laman web ini adalah yang paling popular.

 • Wix – Wix adalah pembangun laman web yang sangat serba boleh yang menawarkan sokongan blog dan eCommerce kepada penggunanya. Juga, terdapat banyak sambungan yang boleh anda masukkan ke dalam laman web anda. Sebilangan pelanjutan ini percuma (Lencana Percutian, Komen, Ruang Sembang Langsung), sementara yang lain boleh dibeli melalui App Market. Walau bagaimanapun, walaupun sambungan percuma itu kadangkala boleh ditingkatkan ke versi premium yang menawarkan lebih banyak ciri. Aplikasi ini mudah dipasang dan dikendalikan, sama seperti platform itu sendiri. Sebahagiannya dibuat oleh Wix, sementara yang lain direka oleh pembangun pihak ketiga. Di sebelah sokongan dan ciri eCommerce dan blogging, anda juga boleh menggunakan Wix untuk membuat forum dan menggunakan Wix ShoutOut dan Smart Actions untuk mengumpulkan data penting dari pelawat anda.
 • WordPress – Walaupun WordPress bermula sebagai platform blogging yang mudah, ia berjaya mengatasi ini dan menjadi pembangun serba boleh yang membolehkan anda membuat banyak jenis laman web, seperti kedai web, portfolio, dll. Ini dicapai berkat pelbagai jenis plugin yang dapat mungkin membuat apa sahaja yang anda fikirkan menjadi kenyataan. Terdapat lebih daripada 40,000 plugin percuma yang terdapat hanya di direktori plugin di WordPress.org. Di samping itu, terdapat plugin premium yang terdapat di laman web dan pasar lain. Terdapat plugin komen, plugin sosial, pek SEO, plugin keselamatan, dan banyak lagi.

Pemenang: WordPress. Walaupun Wix banyak yang ditawarkan dan melakukannya dengan cara yang lebih mudah dan senang, WordPress masih mendapat kemenangan tipis di sini. Dengan begitu banyak ciri dan plugin WordPress lebih fleksibel dan mempunyai lebih banyak ciri yang membolehkan pengguna merancang laman web mereka seperti yang mereka bayangkan.

Sokongan pengguna

Mempunyai sokongan pelanggan yang hebat adalah salah satu perkara paling penting yang perlu anda pertimbangkan ketika anda memilih platform di mana anda akan membina laman web anda kerana itu adalah salah satu perkara yang benar-benar dapat membuat perbezaan dan meningkatkan pengalaman pengguna anda secara keseluruhan.

 • Wix – Wix mempunyai pusat sokongan yang sangat besar dan sangat membantu dalam banyak keadaan. Terdapat lebih daripada 250,000 topik yang disiarkan di forum rasmi untuk sokongan Wix, tetapi terdapat juga ratusan panduan dan tutorial video juga. Anda boleh menggunakan sokongan e-mel dan mengetahui tentang Wix dari program pendidikannya, WixEd. Walaupun dalam editor itu sendiri, terdapat ikon bantuan untuk hampir semua elemen yang dapat diedit. Anda hanya perlu mengkliknya dan anda akan menerima maklumat berguna untuk menyelesaikan masalah anda.
 • WordPress – WordPress telah wujud lebih lama dan mempunyai lebih banyak pengguna, jadi terdapat komuniti WordPress yang besar dengan pakar yang pakar dalam WordPress. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan mempunyai masalah dalam mencari jalan keluar untuk sebarang masalah WordPress. Walau bagaimanapun, WordPress tidak mempunyai sokongan pelanggan atau kakitangan sokongan rasmi.

Pemenang: Ikat. Walaupun WordPress mungkin menang di sini kerana banyaknya maklumat dan saiz komuniti yang tersedia, hakikat bahawa mereka kehilangan sokongan pelanggan rasmi menjadikan kategori ini sangat sesuai.

Harga

Akhirnya, kami masuk ke kategori terakhir kami, tetapi yang paling tidak penting, kerana banyak pemilik laman web yang baru memulakan mesti mempertimbangkan semua kos yang harus mereka hadapi ketika mereka membina laman web mereka sebelum mereka membuat keputusan di laman web pilihan mereka pembina.

 • Wix – Seperti yang telah kami sebutkan, Wix adalah platform pembinaan laman web freemium. Ini bermaksud bahawa anda boleh merancang dan menerbitkan laman web, bahkan mempunyai iklan di laman web anda, dengan akaun percuma. Namun, jika anda memutuskan, anda boleh menaik taraf laman web anda ke versi berbayar yang lain. Terdapat lima versi premium: Sambungkan domain, Combo, Unlimited, eCommerce, dan VIP, semuanya tersedia dengan potongan harga jika anda memutuskan untuk membayar yuran tahunan dan bukannya bulanan.
 • WordPress – Platform bangunan itu sendiri adalah percuma. Walau bagaimanapun, jika anda ingin diterbitkan, anda harus membeli rancangan hosting.

Pemenang: Ikat. Sekali lagi, kelebihan dan kekurangan dari platform ini saling membatalkan. WordPress mungkin memakan kos lebih tinggi, tetapi itu bergantung pada keperluan dan keinginan anda. Sebagai contoh, kos anda akan dipengaruhi oleh jumlah pemalam yang ingin anda gunakan, sama ada anda menggunakan tema premium dan harga penyedia hosting anda. Sebaliknya, semua rancangan premium yang ditawarkan Wix adalah hosting, tema dan pelanjutan percuma, tetapi anda mungkin perlu membayar aplikasi berbayar dari pasar aplikasi Wix.

Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Cukup jelas dari analisis dan perbandingan kami bahawa kedua-dua platform bangunan yang kami lindungi mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Mana yang harus anda pilih bergantung kepada anda dan keperluan serta keinginan anda.

Sekiranya anda mencari penyelesaian yang cepat dan mudah untuk menyediakan laman web mudah untuk syarikat anda, anda mungkin akan menggunakan Wix.

WordPress menawarkan lebih banyak fleksibiliti, jadi jika anda merancang untuk menyediakan laman web dan memperluasnya pada masa akan datang, mungkin platform ini akan menjadi pilihan yang lebih baik untuk anda. Untuk laman web WordPress yang dihoskan sendiri, kami sangat mengesyorkan BlueHost.

Kami harap kami dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat dengan artikel kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map