Yang manakah Platform Blogging yang Lebih Baik? WordPress vs Ghost.org

tinjauan perbandingan wordpress vs hantu


WordPress adalah platform sistem pengurusan kandungan (CMS) yang dibuat untuk semua jenis laman web dari blog, kedai dalam talian, forum, hingga halaman arahan sementara Ghost.org adalah platform sumber terbuka yang didedikasikan untuk menerbitkan artikel di blog.

Dalam artikel ini saya akan membandingkan platform pembuatan blog dan laman web yang paling popular: WordPress, untuk meningkatkan, memulakan perisian blog Hantu.

Pendaftaran

Sekiranya di WordPress.org anda tidak memerlukan pendaftaran untuk memuat turun dan memasang CMS di pelayan anda, di Ghost.org anda memerlukan pendaftaran dan anda perlu memasukkan alamat e-mel anda, nama pengguna dan kata laluan anda dan ini mungkin sedikit mengecewakan kerana anda akan menerima e-mel yang tidak diingini, dan jika anda ingin membuat banyak akaun untuk rumah, untuk bekerja, untuk rakan untuk memastikan perkara ini terpisah, ia memerlukan sedikit masa.

Harga

Sistem pengurusan WordPress.org adalah percuma dan bahkan mempunyai tema dan plugin percuma berbanding dengan Ghost.org yang menawarkan banyak pakej: yang percuma bernama Source Code, Personal berharga $ 8 sebulan, Kos lanjutan $ 24 sebulan, Team berharga $ 80 sebulan dan Perniagaan berharga $ 200 sebulan.

harga hosting web hantu

Hosting

Terdapat di Internet beberapa syarikat hosting web yang menawarkan pakej hosting khas untuk WordPress seperti BlueHost, harga bermula dengan $ 3,95 sebulan sementara Ghost.org menawarkan host mereka sendiri bersama dengan platform dengan harga yang disebutkan di atas.

Pemasangan

WordPress mudah dipasang dari Cpanel tuan rumah anda menggunakan Fantastico yang menyelesaikan proses dalam beberapa klik, tetapi Ghost dipasang jika anda membeli salah satu pakej hosting mereka atau sekiranya anda ingin menjadi hos sendiri, anda perlu memasang Ghost secara manual dan ini tidak mudah.

Status

WordPress tidak mempunyai halaman status sistem mana yang beroperasi, kerana berjalan secara langsung di pelayan anda sendiri dan tidak tersambung ke laman web rasmi dari mana anda memuat turunnya berbanding dengan Ghost yang mempunyai status semua sistem beroperasi kerana platform berjalan pada pelayan rasmi mereka sehingga anda dapat melihat status untuk pelayan Ghost.org, Ghost (PRO), Marketplace dan CloudFlare berserta Metrik Sistem untuk Waktu Waktu Ghost.org dan Waktu Respons Ghost (Pro).

Komuniti

Di sekitar setiap perkara atau orang yang popular, komuniti besar muncul, dan sama untuk WordPress yang mempunyai komuniti hebat yang mengandungi beratus laman web dengan tutorial, petua, trik, peretasan, tema dan plugin premium dan percuma dan mereka juga mempunyai forum sokongan dan bahagian komen untuk pemalam dan tema berbanding dengan Ghost yang hanya mempunyai pasukan sokongan.

Reka Bentuk Belakang

WordPress dan Ghost mempunyai papan pemuka yang minimal dan bersih, yang membezakannya ialah WordPress dilengkapi dengan tema gelap, sementara Ghost dengan reka bentuk ringan.

Kesederhanaan

Sebilangan besar orang yang tidak digunakan dengan WordPress berpendapat bahawa itu bukan platform yang mudah digunakan sedangkan Ghost lebih mudah dan sederhana hanya mempunyai 8 butang secara langsung untuk tindakan seperti visualisasi pos atau kandungan baru berbanding dengan WordPress yang mempunyai banyak pilihan yang rumit, dan jika anda memasang tema dan pemalam mereka akan menjadi lebih banyak lagi.

Reka bentuk tema

Walaupun Papan Pemuka WordPress lebih rumit untuk digunakan dan mempunyai reka bentuk asas, sebahagian besar tema yang dibuat untuk bahagian depan dirancang dengan sangat baik dengan banyak ciri dibandingkan dengan yang ada di Ghost.

Kelenturan

Oleh kerana WordPress mempunyai ratusan tema dan plugin, anda boleh menukar halaman pendaratan atau blog dengan 4 halaman menjadi forum atau bahkan kedai dalam talian dengan banyak ciri sementara Ghost tidak membenarkan transformasi seperti itu kerana ia dibuat hanya untuk blog.

Pengurusan kandungan

Dengan WordPress, anda boleh membuat pelbagai jenis artikel dari yang standard hingga yang tersuai seperti portfolio, produk, testimoni, kakitangan dan sebagainya sementara Ghost tidak menawarkan ciri yang sangat berguna ini.

Pratonton kandungan

Kedua-dua WordPress dan Ghost menawarkan kemungkinan untuk melihat apa yang anda tulis sebelum menerbitkan, masalahnya ialah di WordPress anda perlu menukar editor dari editor teks menjadi editor visual dan yang terakhir tidak terlalu tepat berbanding dengan Ghost yang mempunyai dua- sistem panel dan ia menunjukkan secara langsung kepada anda apa perubahan yang telah anda buat.

Memuat naik gambar

Untuk memuat naik gambar di WordPress, anda perlu mengklik di mana anda mahu gambar itu kemudian mengklik butang untuk gambar, untuk memilih apakah anda ingin memuat naiknya dari komputer anda, pautan atau dari perpustakaan media dan kemudian memilih gambar tersebut, semasa di Ghost anda hanya perlu melakukan elemen gambar dengan Markdown dan dengan drag and drop anda dapat menjatuhkan gambar yang diinginkan terus pada elemen yang dibuat.

Penyuntingan kandungan lanjutan

WordPress mempunyai banyak pilihan penyuntingan kandungan canggih dan bersama-sama dengan pemalam tambahan jumlahnya boleh menjadi butang khas, kod pendek dan ciri lain yang sangat besar jika dibandingkan dengan Ghost yang sama sekali tidak mempunyai ciri ini.

Pengurusan pengguna

WordPress menawarkan kemungkinan membuat akaun pengguna dan peranan pengguna yang berbeza yang dapat memastikan fungsi laman web berfungsi dengan baik dan, dengan menggunakan pemalam, anda dapat meningkatkan pengurusan pengguna, tetapi Ghost memiliki ciri yang sama secara semula jadi tanpa plugin.

Keserasian mudah alih

Terdapat pelbagai plugin yang dapat menjadikan blog WordPress kelihatan sangat bagus pada sistem operasi mudah alih dan bahkan WordPress mempunyai aplikasi yang dibuat khas untuk pengguna memasukkan papan pemuka dari sistem operasi mudah alih seperti Android, Windows Phone dan iOS, tetapi Ghost menawarkan akses ke papan pemuka hanya melalui penyemak imbas internet telefon bimbit atau tablet anda.

Aplikasi Pihak Ketiga

Semua orang boleh membuat aplikasi, terutamanya pemalam untuk WordPress dan mereka boleh menyiarkannya di laman web rasmi sehingga pengguna lain memuat turun dan memasangnya, sementara itu di Ghost ini tidak mungkin dilakukan tetapi mereka mengatakan bahawa ciri ini sedang dalam pembangunan.

Analisis

Di WordPress, anda dapat melihat statistik dan carta untuk setiap hari, minggu, bulan dan tahun mengenai setiap artikel di blog anda sementara itu di Ghost anda tidak mempunyai ciri ini kerana yang itu juga sedang dalam pengembangan.

Had pandangan

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, hampir setiap syarikat hosting web menawarkan lebar jalur yang tidak terhad untuk pengunjung sehingga blog WordPress yang dihoskan di syarikat yang baik tidak akan menghadapi masalah mengenai had pandangan, tetapi Ghost mempunyai masalah mengenai had pandangan, ini meningkat bergantung pada pakej yang anda pilih dan itu tidak terhad, jadi jika anda mempunyai lebih banyak pandangan daripada had pandangan anda, anda perlu meningkatkan pakej anda dan membayar lebih banyak.

Kestabilan

Pencipta WordPress menawarkan kemas kini baru secara berterusan dengan ciri yang lebih baik dan baru dan juga dengan penyelesaian untuk bug lama, sementara itu pengaturcara Ghost hanya mempunyai catatan di mana mereka menulis apa yang akan dikembangkan dan apa yang akan datang dan mereka tidak mengemas kini ke platform selalunya.

Keselamatan

WordPress adalah platform yang anda pasang di pelayan anda sendiri yang bergantung pada hostnya, ia mungkin mempunyai beberapa masalah dan aksesnya tidak terkawal dibandingkan dengan Ghost yang menghosting sebahagian besar laman web di pelayan mereka sendiri dan juga menyediakan CDN di seluruh dunia & perlindungan keselamatan.

Potensi

Pengasas WordPress ingin membuat sistem operasi web darinya dan kerana jumlah ciri, WordPress mempunyai potensi ini sementara itu pasukan Ghost ingin meningkatkan platform hanya untuk blogging.

Kesimpulan – Mana yang harus saya pilih?

Kesimpulannya, WordPress jauh lebih popular kerana sudah lama, kerana ia adalah seluruh komuniti, tetapi juga kerana jumlah pemalam dan tema yang menawarkan beratus-ratus ciri dan menjadikannya fleksibel dan sesuai untuk semua jenis laman web, tetapi ia adalah agak sukar digunakan oleh pemula, mempunyai reka bentuk yang jelek dan memerlukan plugin untuk beberapa ciri asli Ghost dengan rekaannya yang putih dan sederhana sudah.

Sekiranya anda hanya ingin memiliki blog maka anda boleh menggunakan Ghost, tetapi anda mungkin bangun suatu hari kerana ingin menambahkan lebih banyak ciri ke laman web anda dan kemudian anda akan menyedari bahawa mungkin pilihan yang lebih baik adalah WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map