12 Beste gratis en open source databasesoftware

01.06.2020
Artikelen & meer ... '12 Beste gratis en open source databasesoftware
0 17 мин.

best-free-open-source-database-software


Er zit databasesoftware achter elke applicatie die u maar kunt bedenken. Deze worden gebruikt voor het opslaan van informatie zoals productdetails, klantgegevens, financiën of iets anders dat belangrijk kan zijn voor een bedrijf. Gebruikers op sociale media hebben al hun informatie opgeslagen in databases. Zelfs hackers gebruiken databases regelmatig voor het verzamelen van persoonlijke informatie wanneer ze een website binnenvallen.

Het hebben van een database is voor de meeste bedrijven essentieel. Er zijn echter verschillende soorten databases en als u net een bedrijf bent begonnen, is het misschien niet duidelijk welke u moet kiezen. Databases zijn de afgelopen decennia enorm geëvolueerd en tegenwoordig kunt u zelfs petabytes aan gegevens opslaan als u dat wilt. We weten dat beginners in de war kunnen raken terwijl ze op zoek zijn naar de perfecte databasesoftware.

Lezen: 10 best betalende programmeertalen

Als jij een van hen bent, lees dan verder. In dit artikel gaan we nu wat nuttige informatie over de meest populaire databases delen. Allereerst verdelen we onze selectie in de drie meest populaire soorten databases die mensen gebruiken: documentdatabases, grafische databases en relationele databases.

Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar het is altijd beter om voor de meest populaire te gaan en als je eenmaal vertrouwd bent met databases, weet je naar welke je moet overschakelen. Omdat er verschillende categorieën zijn als het gaat om databasesoftware, kunnen de prijzen ook sterk variëren. Gelukkig is er voldoende gratis databasesoftware.

We laten u een aantal open-source databasesoftware zien voor elk van de drie categorieën die absoluut gratis zijn. Op basis van onze beoordelingen kunt u de database kiezen die het beste bij u past. De volgende databasesoftware wordt speciaal aanbevolen voor app-makers en kleinere bedrijven als een goedkope optie.

Top 3 gratis relationele databases

Relationele databases bestaan ​​sinds 1979 toen Oracle de eerste versie ontwikkelde. Ze werden snel populair en werden de meest gebruikte databases. Tegenwoordig kun je er tal van vinden, zowel gratis als premium. Er kunnen aanzienlijke verschillen zijn tussen relationele databases.

Net als voor andere populaire tools en software van vandaag, kunt u ook een groot aantal webgebaseerde opties voor databases vinden. Sommige werken alleen op een specifiek platform, terwijl andere op meerdere platforms kunnen worden geïmplementeerd. Er is echter iets gemeenschappelijks in alle relationele databases: ze gebruiken allemaal de SQL-taal voor hun taken. Laten we nu eens kijken naar de drie relationele databases die we meestal aanbevelen!

 1. MySQL

MySQL is waarschijnlijk de meest bekende database op onze lijst. De eerste release van deze software was in 1995 en is sindsdien alleen maar verbeterd. Ze hielden MySQL gratis en open source, zoals het vanaf het begin was. De ontwikkelaars hebben veel nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de grafische gebruikersinterface die het gebruik gemakkelijker maken.

Er zijn ook meer opdrachtregelprogramma’s in MySQL dan voorheen, zodat gebruikers naadloos toegang hebben tot hun gegevens en deze kunnen beheren. De communityeditie van de database wordt geleverd met een breed scala aan handige functies, waaronder MySQL Connectors, Workbench, NoSQL, Pluggable Storage Engine, Transactional Data Dictionary, Replication en nog veel meer. MySQL is niet beperkt tot een specifiek platform. U kunt het zelfs gebruiken op meer dan 20 besturingssystemen en platforms.

Deze software heeft een overweldigend aantal positieve recensies op internet. Het wordt veel gebruikt door zowel kleine als grote bedrijven als een van de meest flexibele oplossingen. Zelfs Facebook en WordPress gebruiken het, twee bedrijven die met een enorme hoeveelheid data werken.

 1. Microsoft SQL

Microsoft SQL is ook een grote naam onder de relationele databases. Het is in 1989 door Microsoft uitgebracht en wordt nu door veel grote bedrijven zoals Cerner, Dell en Georgia Pacific gebruikt. Ze hebben talloze versies ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de behoeften van kleine bedrijven, grote ondernemingen en individuen.

Natuurlijk is niet elke Microsoft SQL-versie gratis, maar ze bieden een Express-editie voor degenen die aan kleinere projecten werken. Het is enigszins verkleind, maar de hele engine is erin geïntegreerd en ondersteunt ook een onbeperkt aantal databases en gebruikers. Gebruikers die met Express werken, kunnen werken met maximaal 10 GB aan gegevens.

Het is optimaal voor freelancers die applicaties en thuisprojecten bouwen. Zelfs met de gratis versie krijgt u een aantal handige functies, inclusief tools voor beheer en ontwikkeling en Azure-back-up die ervoor zorgen dat uw gegevens op elk moment veilig kunnen worden hersteld. Op basis van de gebruikersrecensies is Microsoft SQL snel, gebruiksvriendelijk en kunt u uw gegevens ook beheren met GUI en CLI.

Als je het vergelijkt met MySQL, blijkt dat meer grote bedrijven Microsoft SQL gebruiken, vooral IT-bedrijven. Dit verandert echter niets aan het feit dat de gratis versie toegang geeft tot alle handige functies die kleine bedrijven en individuen ten goede kunnen komen, net als MySQL.

 1. PostgreSQL

Nu PostgreSQL is niet zo populair als de vorige twee databasesoftware, maar zeker een aanrader. Ze brachten de eerste versie uit in 1997, dus ze hebben niet zoveel ervaring als de grotere namen, maar er zijn talloze grote bedrijven die er gebruik van maken. Bedrijven als Fujitsu, Red Hat, Capital One en Raytheon worden bijvoorbeeld allemaal aangedreven door deze software.

Zoals vermeld op hun website, gebruikt bijna een derde van de technologiebedrijven van over de hele wereld PostgreSQL om hun apps van stroom te voorzien. Het feit dat deze relationele database een open-softwarelicentie heeft, kan grote voordelen opleveren voor de bedrijven. Elk bedrijf heeft zijn eigen specifieke behoeften en met PostgreSQL kunt u de code aanpassen aan die behoeften. Het heeft ook verschillende handige functies, zoals buitenlandse data-wrappers, gepartitioneerde tabellen, triggers en overerving van tabellen om er maar een paar te noemen.

Op basis van de beoordelingen is deze software een geweldig hulpmiddel als u een enorme hoeveelheid gegevens wilt opslaan, verwerken en extraheren. Als je kijkt naar wie PostgreSQL gebruikt, blijkt dat deze tool behoorlijk populair is bij kleine en middelgrote bedrijven. Over het algemeen is dit zeker een van de gratis databasesoftware met tonnen tevreden gebruikers onder zijn naam.

Top 3 gratis documentdatabases

Nu gaan we u drie documentgeoriënteerde databases presenteren, of u kunt ze ook documentarchieven noemen. Dit is in feite computersoftware met als belangrijkste doel het opslaan en beheren van documentgerichte informatie. Documentdatabases zijn ook de meest gebruikte NoSQL-databases.

De meeste relationele databases rangschikken de gegevens in een tabelindeling met behulp van rijen en kolommen zoals in Excel. Dit is niet het geval bij documentarchieven, omdat ze veel flexibeler zijn. In documentdatabases kunt u een grote verscheidenheid aan gegevensstructuren gebruiken, afhankelijk van uw behoeften. Deze flexibiliteit maakt ze tot geweldige tools voor webontwikkelaars die werken met een enorme hoeveelheid dynamische gegevens.

U kunt de volgende drie open-source documentdatabases gratis krijgen. Ze zijn momenteel erg populair bij bedrijven en particulieren, maar laten we eens kijken wat ze allemaal te bieden hebben.

 1. MongoDB

MongoDB kwam uit in 2009, wat zeker niet oud is als je het vergelijkt met de andere populaire databasesoftware. Mensen zagen snel het potentieel in deze database-tool en het werd zo succesvol dat meer dan 30 miljoen gebruikers het tot nu toe hebben gedownload. MongoDB is een perfecte oplossing voor elk type bedrijf dat gegevens moet opslaan en beheren.

Grote bedrijven zoals Bosch, Adobe, Nokia en EA vertrouwen op MongoDB als het gaat om gegevensbeheer, prestaties en betrouwbaarheid. Deze open-source software werkt goed op de meest populaire besturingssystemen en platforms. Ze bieden driverondersteuning voor meer dan 10 programmeertalen zoals C ++, Java en Python.

MongoDB wordt voornamelijk gebruikt door computersoftware en IT-bedrijven en het aantal downloads wordt gelijkmatig verdeeld over kleine, middelgrote en grote bedrijven. Ondanks het feit dat deze database-software-oplossing gratis is en een open-source licentie heeft, is het nog steeds een van de meest betrouwbare en robuuste tools die er zijn.

Applicaties zijn de afgelopen jaren enorm geëvolueerd en MongoDB is ontworpen om te voldoen aan de nieuwste vereisten van applicatieontwikkelteams die krachtige apps willen maken. Het is snel, betrouwbaar en garandeert een naadloze workflow.

 1. CouchDB

CouchDB kwam uit in 2005 en begon als een project gefinancierd door Damien Katz, een voormalige IBM-programmeur. Na twee jaar werd het open-source software totdat Apache het in 2008 begon te ondersteunen als een van hun Apache Software Foundation-projecten. Toen ze het project in 2010 hadden afgerond, presenteerden ze de eerste volledige versie van CouchDB.

Op basis van de gebruikersrecensies is CouchDB volledig gebruiksvriendelijk en heeft het een uitgebreide documentatie die u helpt de database onder de knie te krijgen. Het is een geweldige oplossing voor het effectief opslaan van documenten tijdens het bouwen van applicaties. Met deze tool is het elke keer dat u de documenten bijwerkt, vrij eenvoudig, dus synchroniseer ze met de database.

Daarom richtte Apache zich met CouchDB op het garanderen van een snelle en continue workflow voor de gebruikers. Deze databasesoftware wordt ook aanbevolen voor diegenen die kleine API’s willen opzetten en uitvoeren, gebruikersinformatie of websitegegevens willen opslaan, producten voor klanten willen aanbevelen, datareplicatie en nog veel meer.

De laatste voorbeelden geven weer waarvoor de meeste bedrijven CouchDB gebruiken. Deze database wordt vooral gebruikt door kleinere bedrijven, omdat deze vaak niet helemaal geschikt is voor grotere bedrijven die met een enorme hoeveelheid data werken. Toch is CouchDB een van de best beoordeelde database-oplossingen in zijn categorie.

 1. DynamoDB

DynamoDB is een van de cloudsoftwareoplossingen van Amazon Web Services. U kunt deze database gratis krijgen. Als u echter hun beperkingen overschrijdt, moet u wat extra betalen op basis van de gebruikte middelen. Deze beperkingen omvatten een maandelijkse limiet van 200 miljoen verzoeken, 2,5 leesverzoeken en 25 GB opslagruimte.

Zodra u het vervolgens als een premiumpakket gaat gebruiken, heeft u tal van manieren om het op te schalen, afhankelijk van uw behoeften. Omdat DynamoDB volledig wordt beheerd, hoeft u zich geen zorgen te maken over administratieve taken. Amazon zorgt voor alle updates en configuratie die je nodig hebt en zorgt ervoor dat je niet zonder bronnen komt te zitten.

Met hun Management Console kunt u vrijwel alles bijhouden wat uw database in leven houdt. Een ander groot voordeel van DynamoDB is dat u kunt vertrouwen op volledige back-ups die goed zijn voor het beveiligen en archiveren van uw gegevens. Het is heel eenvoudig om stukjes data te verwijderen die je niet meer nodig hebt, wat resulteert in wat extra vrije ruimte.

DynamoDB is vooral goed in resourcebeheer. Omdat de database meerdere servers gebruikt om uw gegevens en verkeer af te handelen, kan deze altijd hoge prestaties leveren. Deze database-software-oplossing wordt zeker aanbevolen voor kleine en middelgrote bedrijven.

Top 3 gratis grafische databases

Als u geïnteresseerd bent in een andere NoSQL-optie, zijn hier de beste drie grafische databases. Deze zijn allemaal gebaseerd op de grafentheorie en gebruiken knooppunten en randen om de gegevens te structureren. De knooppunten zijn entiteiten, terwijl de randen de relatie tussen die entiteiten definiëren.

In zo’n structuur heeft elk knooppunt zijn eigen identificator en een aantal binnenkomende of uitgaande randen die eraan zijn toegewezen. Het is vaak veel gemakkelijker om gegevens op deze manier te verwerken, omdat grafieken een eenvoudige manier zijn om complexe interacties tussen de stukjes informatie waarmee u werkt weer te geven.

Met Graph-databases kunt u werken met gegevensarchieven waar stukjes gegevens rechtstreeks aan elkaar zijn gekoppeld. In de meeste gevallen heeft u slechts één bewerking nodig om ze op te halen. Met een grafische database is het veel gemakkelijker om met zeer gecompliceerde hiërarchische gegevensstructuren te werken dan met andere relationele software. Nu laten we u drie grafische database-softwareoplossingen zien die we meestal aanbevelen. Blijf lezen!

 1. ArangoDB

Allereerst gaan we u presenteren ArangoDB, de grootste naam op dit moment onder grafische database-oplossingen. Het is niet alleen een grafiekdatabase, maar een mix van een grafiek en software in documentstijl. Deze past eigenlijk in meerdere categorieën, wat betekent dat u een grafiekdatabase krijgt met enorme flexibiliteit.

ArangoDB is gedeeltelijk gebaseerd op clustergegevenssets en heeft handige functies zoals geneste eigenschappen, gedistribueerde grafieken en patroonvergelijking. Door voor deze database-oplossing te kiezen, kunt u enorm veel hulp krijgen van de uitgebreide documentatie, community- en technische ondersteuning. ArangoDB is ontwikkeld door een team met veel ervaring in verschillende soorten databases en het resultaat spreekt voor zich.

De leercurve is helemaal niet steil. U kunt er snel aan wennen en alle voordelen van deze database benutten, vooral als u zich verdiept in hun documentatie. ArangoDB wordt aanbevolen voor degenen die een NoSQL-oplossing willen, maar toch de voordelen van SQL willen. Deze database zorgt voor iets dat bedrijven het meest nodig hebben: hoge prestaties.

Volgens de overgrote meerderheid van de recensies is ArangoDB perfect voor kleine technologiebedrijven. Kijk maar eens naar het aantal 5-sterrenbeoordelingen dat het heeft gekregen en u zult onmiddellijk overtuigd zijn.

 1. Neo4j

Een andere populaire optie als het gaat om grafische database-oplossingen is Neo4j. Het is aanzienlijk ouder dan het vorige, werd uitgebracht in 2007 en heeft veel verbeteringen ondergaan. Deze software is gebaseerd op een zoektaal genaamd Cypher, die zorgt voor een zeer efficiënte en eenvoudige manier om queries uit te voeren.

Nu is Neo4j een database-tool die volledig in de categorie van de database met grafieken past, maar het heeft ook enkele krachtige add-ons voor analyse, gegevensbeheer en netwerk- en activabeheer. U kunt deze open-source database gratis krijgen. Als u wilt profiteren van alle schaalbaarheidsopties en back-up, moet u kiezen voor de premium-versie.

Gratis gebruikers komen niet in aanmerking voor technische ondersteuning; de Neo4j-gemeenschap maakt dit echter grotendeels goed. Aangezien de software momenteel erg populair is, zijn er tal van manieren om handleidingen en documentatie te vinden als u hulp nodig heeft. Het beste van Neo4j is dat het beginnersvriendelijk is, dus het werkt goed als een database-oplossing voor kleine bedrijven die niet veel ervaring hebben met alle IT-technische aspecten.

Deze database-tool wordt zeker aanbevolen voor degenen die relationele databases gemakkelijker willen begrijpen en beheren. Al met al is Neo4j een flexibele en gebruiksvriendelijke grafische database die op dit moment een van de best gewaardeerde databases is.

 1. OrientDB

Wordt uitgebracht in 2010, OrientDB is een van de recentere database-oplossingen op het web. Het werd erg populair dankzij zijn veelzijdigheid. Het is in feite een zeer efficiënte mix van vier verschillende databasemodellen. U kunt deze software ook gebruiken als een document-, grafiek-, objectgeoriënteerde en belangrijke database-oplossing, waardoor het een vrij flexibele optie is voor bedrijven.

OrientDB wordt geleverd met tal van functies waardoor het zich onderscheidt van de massa. Ten eerste is de database gemakkelijk te gebruiken, vooral voor degenen die ervaring hebben met SQL. Deze database levert vanaf het begin hoge prestaties. Als u echter geen bronnen meer heeft, kunt u deze altijd opschalen door meer servers toe te voegen.

Als u OrientDB als beginner gaat gebruiken, hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt alle benodigde grafiekkennis inhalen door hun documentatie te lezen. Voor die bedrijven die op een eenvoudige manier grote hoeveelheden complexe data willen beheren, analyseren en implementeren, is deze database een perfecte keuze. OrientDB wordt vaak gebruikt voor big data-analyse, het ontwikkelen van nieuwsfeeds (en andere social media-functies) en webapplicaties. Een ander groot voordeel is de grafiekeditor die de gegevens visualiseert en u deze gemakkelijk laat manipuleren. Deze databasesoftware is vrij populair in de categorie van de documentdatabase, maar nog succesvoller als een grafische database. Het wordt vooral aanbevolen voor kleine en middelgrote IT- of computersoftwarebedrijven.

Andere populaire gratis databases

We hebben u de drie hoofdcategorieën laten zien als het gaat om databasesoftware. Dat waren de meest gebruikte typen, maar er zijn veel oplossingen die niet in de drie categorieën passen. Om er maar een paar te noemen, er zijn flat-file, object-georiënteerde, object-relationele, wide-column en operationele databases. Deze zijn nog vrij bekend, maar er zijn er nog veel meer.

Op internet zijn talloze databasesoftware te vinden. Meestal willen gebruikers die voor een NoSQL-oplossing kiezen meer flexibiliteit en een snellere oplossing in het algemeen. Ze willen dat de software taken uitvoert en de gegevens zo snel mogelijk ophaalt.

Aangezien elk bedrijf zijn eigen specifieke behoeften heeft, is het vaak een goed idee om te gaan experimenteren met andere soorten databasesoftware. De volgende drie databasetools die we u laten zien, passen absoluut niet in de drie categorieën waarmee we zijn begonnen. Ze behoren echter nog steeds tot de meest populaire en we raden u absoluut aan ze uit te proberen.

 1. Bijenkorf

Als u op elk moment een goede plek wilt om uw gegevens op te slaan en te openen, moet u een kans geven Bijenkorf. Je kunt het je voorstellen als een virtueel magazijn dat je kunt beheren met een taal genaamd HiveQL. Het admin-paneel is vergelijkbaar met SQL en de hele databasetool is afhankelijk van Apache Hadoop, een softwarepakket dat is gemaakt om enorme hoeveelheden gegevens te beheren en analyseren.

Hive kan worden toegepast op verschillende soorten databases en bestandssystemen die moeten worden gestructureerd en opgevraagd. Het wordt veel gebruikt voor het opslaan en analyseren van gegevens om informatieve rapporten te genereren. HiveQL is ontworpen om te werken met tal van verschillende gegevensindelingen en op alle soorten backend. De database is schaalbaar en programmeerbaar als het gaat om analyse en databeheer.

Hive wordt aanbevolen voor bedrijven die dagelijks met complexe taken moeten omgaan. Met de database kunt u uw gegevens op veel verschillende manieren analyseren en opslaan. Omdat we het hebben over opslag en analyse van big data, is het niet verrassend dat vooral grote bedrijven Hive gebruiken als hun database-oplossing.

Volgens de beoordelingen kan deze software erg handig zijn, ondanks het feit dat het wat langzamer en gecompliceerder is dan de typische database-oplossing. De handigste functies zijn onder meer gegevenspartitionering, optimalisatie voor logische plannen en de mogelijkheid om externe tabellen te gebruiken.

 1. Elasticsearch

Elasticsearch is multifunctionele software die in 2010 uitkwam. Deze is eerder bedoeld als zoekmachine. Het is de afgelopen jaren echter ook enorm populair geworden als NoSQL-databaseoplossing. De Apache Software Foundation heeft het bovenop Lucene gebouwd, wat open-source software is met de belangrijkste functie om informatie op te halen.

Talrijke grote bedrijven gebruiken Elasticsearch voor hun datastores, zoals Kickstarter, Codecademy, Uber en Mozilla. Deze databasetool kan grote hoeveelheden gegevens verzamelen en maakt het voor deze bedrijven gemakkelijker om bepaalde trends en patronen in big data te ontdekken. Je hoeft alleen maar wat documenten toe te voegen en Elasticsearch doet de rest van het werk. Het leuke van deze zoekmachine is dat het multitenancy ondersteunt, wat betekent dat de software meerdere gebruikers tegelijkertijd kan bedienen.

Anders dan dat, kunt u bijna in realtime zoeken. Met Elasticsearch kunt u twee taken tegelijkertijd uitvoeren: zoeken en analyseren. Het is volledig schaalbaar, zodat u de database op uw computer of een aantal servers vol gegevens kunt uitvoeren terwijl u dezelfde prestaties levert. Bedrijven van elke omvang gebruiken Elasticsearch en de recensies zijn overweldigend positief op internet.

 1. Cassandra

Cassandra werd in 2008 in eerste instantie door Facebook uitgebracht als open-source software. In 2009 gaven ze het over aan Apache en het werd een enorm project. De definitieve, stabiele versie van deze NoSQL-database is een paar maanden geleden in februari 2018 uitgebracht.

Deze database is momenteel een van de meest schaalbare software-opties die op internet beschikbaar zijn. Het is een geweldige keuze, zelfs voor grotere bedrijven die met hoge schrijfsnelheden werken en constant moeten vragen. Het heeft een uitzonderlijk snel schrijfvermogen waarop u kunt vertrouwen. Cassandra is een goed alternatief als u op zoek bent naar een database die grote hoeveelheden bedrijfsgegevens kan opslaan.

Het is vrij gebruiksvriendelijk, er zijn geen complicaties tijdens de configuratie. Een ander groot voordeel is dat u voor de meeste taken de database met de initiële configuratie kunt uitvoeren, zonder aanpassingen. Cassandra heeft vooral de voorkeur van technologiebedrijven van elke omvang. Het is belangrijk op te merken dat deze software niet de beste keuze is als u deze op kleine databases wilt gebruiken.

Op basis van feedback van gebruikers is het veel ingewikkelder om te gebruiken dan andere databases die gespecialiseerd zijn in kleine datasets. Al met al is Cassandra momenteel een van de best presterende onder de high-performance NoSQL-databases die zijn ontworpen om met big data te werken.

Het inpakken

Zoals u kunt zien, zijn er veel opties bij het kiezen van een database, maar deze is altijd projectafhankelijk. Kies dus verstandig de database die u voor uw volgende project wilt gebruiken.

Als u nog een andere suggestie heeft, kunt u hieronder reageren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector