De evolutie van bloggen – een kort overzicht

01.06.2020
Artikelen & meer ... 'De evolutie van bloggen – een kort overzicht
0 8 мин.

blogging evolutie


Een blog wordt gedefinieerd als een website waar iemand schrijft over persoonlijke meningen, activiteiten en ervaringen. Simpel gezegd, blogs zijn eenvoudig en persoonlijk, en dit is de reden waarom ze na al die jaren populair blijven. En blogs hebben wat geschiedenis; ze zijn onze favoriete uitdrukkingsvorm sinds 1994. Schrijvers gebruiken ze al meer dan 20 jaar om de wereld te bereiken. Ze zijn behoorlijk geëvolueerd en hebben nieuwe vormen en nieuwe toepassingen gevonden, maar ze zijn altijd persoonlijk gebleven en hebben veel van de oorspronkelijke eenvoud behouden.

Verschillende namen, verschillende toepassingen, hetzelfde

In het begin wisten mensen niet zeker wat een blog was; sommigen noemden ze online dagboeken, anderen noemden ze persoonlijke webpagina’s. De naam blog is kort van weblog.

Zelfs vandaag verandert de betekenis van het woord blog. Dit komt niet alleen omdat mensen verschillende toepassingen voor blogs blijven vinden, maar ook omdat blogs tegenwoordig niet eens hetzelfde platform delen.

Aanvankelijk werden blogs gebruikt om alleen over technische zaken te schrijven, maar uiteindelijk breidden mensen hun gebruik uit. Blogs bestrijken nu alle gebieden van het leven. Bloggers hebben zoveel invloed; de beste kunnen zelfs als beroemdheden worden beschouwd. Tegenwoordig bloggen mensen als een fulltime baan; ze doen het voor de kost.

Het begin

Bloggen begon vrij vroeg, toen het hele World Wide Web nog groen was. Dit gebeurde in de vroege jaren ’90.

Hoewel er waarschijnlijk nog andere minder belangrijke blogs zijn die nu verloren zijn gegaan (aangezien het bijhouden van internetgegevens in die tijd niet bestond), kwam het ‘officiële’ begin van bloggen met een site genaamd links.net, gemaakt door een student genaamd Justin Hal. Het was een simpele bespreking van HTML-voorbeelden die hij tegenkwam.

Datzelfde jaar, Claudio Pinhanez, dat is in dienst bij IBM, startte een blog die hij “online dagboek” noemde.

Maar de naam “weblog” kwam later, in 1997, toen Jorn Barger gebruikte het om zijn online activiteit te beschrijven en maakte lijsten met de links die hij bezocht, vergelijkbaar met wat Justin Hall een paar jaar eerder deed.

Steam oppikken

De verschijning van platforms die speciaal voor blogs en bloggers zijn gemaakt, kwam eind jaren ’90. “Open dagboek” was baanbrekend. Niet alleen dat het alleen voor bloggen was gemaakt, het had ook iets dat nog nooit eerder was gezien; leden van de gemeenschap konden bijdragen door commentaar te leveren op het werk van anderen. Deze optie blijft zelfs vandaag een van de sterke punten van bloggen, omdat het direct ervaringen van zowel schrijvers als lezers met elkaar verbindt.

En in 1999 ontstond de naam “blog”, dankzij Peter Merholz, die “weblog” verkortte.

In deze periode begon het bloggen te groeien. Er waren steeds meer platforms en kansen, die allemaal probeerden nieuwe functies te introduceren en op hun eigen manier uniek te zijn.

Begin jaren 2000 kwam er iets nieuws naar voren. Een professor genaamd Adrian Miles plaatste een van de eerste videoblogs en wist precies wat hij deed en noemde het een “vlog”.

Het belang van blogs is exponentieel toegenomen. Mensen werden zich bewust van deze nieuwe trend en het volledige potentieel ervan. En ze zijn begonnen manieren te vinden om bloggen lucratief te maken.

Er kwamen veel belangrijke dingen in 2002. Zo werden de eerste blogzoekmachines gemaakt. Sommige bloggers verloren hun baan in het echte leven vanwege de dingen die ze schreven (wat resulteerde in privacyvragen die later ook relevant waren voor sociale media). In 2002 ontstonden ‘mama-bloggers’, een categorie die zelfs vandaag nog sterk is. Mom-blogs waren oorspronkelijk ontworpen om nieuwe ouders te ondersteunen, maar ze groeiden aanzienlijk, wat aantoont dat blogs een grotere impact kunnen hebben dan alleen het bijhouden van een logboek of een dagboek.

Maar de echte reden waarom 2002 essentieel is voor bloggen, is de lancering van blogadvertenties. Dit is het moment waarop bloggen lucratief werd, omdat bloggers hun invloed en populariteit konden gebruiken om de kost te verdienen. Goede blogs werden gesponsord door grote merken. In ruil voor beoordelingen en aantekeningen zouden bloggers gratis producten en geld ontvangen. De beste en meest populaire bloggers hebben hiervan gebruik kunnen maken, en dit heeft bloggen omgezet van een hobby in een belangrijke bron van inkomsten.

Sterk gaan

Het momentum van 2002 verschoof ook naar 2003. Het populairste blogplatform van vandaag, WordPress, werd opgericht. Dit platform is zo sterk gegroeid dat het vandaag 17% van alle websites op het hele internet bevat.

In 2003 werd ook live bloggen geïntroduceerd door Guardian. BBC gebruikte het vaak voor live sport en noemde het “live tekst”. In dit jaar verscheen cyberjournalistiek, omdat veel traditionele mediakanalen hun schrijvers aanmoedigden om blogs te houden en politiek bloggen een ding werd. In 2003 behaalde een blogger de kwalificaties van het Witte Huis, iets dat alleen was gereserveerd voor de meest gerespecteerde reguliere mediajournalisten. Het verhoogde de reputatie van ‘s nachts bloggen. Politiek bloggen werd zo populair dat tegenwoordig veel politieke bloggers een diepere impact hebben op de algemene mening dan veel reguliere media. Tegenwoordig is de grens tussen bloggen en nieuws soms zo dun dat je niet kunt zien of een blogger de informatie uit het nieuws heeft gehaald, of dat het nieuwsbedrijf de informatie uit een blog heeft gehaald.

Maar het echte keerpunt was de oprichting van Huffington Post. Het begon eerst als een politiek forum, maar groeide zo sterk dat het tegenwoordig een van ‘s werelds grootste en meest gerespecteerde contentaggregators is. Deze website heeft samen met BuzzFeed en een paar andere de grens tussen blogs en kranten weggevaagd.

We noemden eerder de geboorte van videoblogging, maar de beperkingen en beschikbaarheid van technologie hebben de populariteit van videoblogging uitgesteld. Halverwege de jaren 2000 veranderden de dingen, ging de internetsnelheid omhoog en werden camera’s goedkoper en overal verkrijgbaar. YouTube is in 2005 gelanceerd en moedigde mensen aan om hun eigen videocontent te uploaden. Dit bracht de wereld van bloggen volledig in kaart, omdat het niet langer alleen voorbehouden was aan schrijvers.

The Zenith, The Fall and The Resurrection

In 2006 kwam Twitter en werd microbloggen geboren; het is de trend om verhalen, ervaringen en nieuws te delen, maar alleen in 140 karakters of minder. Dit betekende dat plotseling iedereen blogger werd, gedachten en ervaringen met de wereld deelde en het snel en in een paar woorden deed. Smartphones maakten bloggen op afstand overal beschikbaar, omdat mensen hun gedachten niet hoefden vast te houden totdat ze thuiskwamen. Ze konden op elk moment vanuit hun zakken tweeten. Dit was het hoogtepunt van bloggen.

Maar deze piek veroorzaakte nieuwe problemen. Omdat steeds meer mensen begonnen te bloggen, tweeten, reageren, begon het er het ergste uit te halen. Met hun identiteit afgeschermd achter hun pseudoniemen en gezichten verborgen achter hun schermen en toetsenborden, begonnen mensen met beledigingen, racisme, trollen, enz..

De reactie kwam in de vorm van regels en de code van de blogger is gemaakt. Het vroeg om verantwoordelijkheid, niet alleen voor de woorden van de blogger die in de daadwerkelijke blogpost zijn geschreven, maar ook voor de woorden van de commentatoren eronder. Slecht gedrag wordt ontmoedigd, anonieme opmerkingen worden vaak uitgeschakeld en mensen worden verantwoordelijk gehouden voor hun woorden. Orde kwam tot op zekere hoogte, maar zoals bij veel andere regels, nam het een deel van de vrijheid weg. Met bewerken en beperkingen werd bloggen een beetje minder persoonlijk dan vroeger.

Toen kwam de stilstand. Jarenlang gebeurde er niets bijzonders, de blogwereld werd behoorlijk voorspelbaar, zo niet saai. Sinds enkele jaren is er niets nieuws verschenen; geen nieuwe oplossingen, slechts een paar kleine verbeteringen van de oude.

Maar met de oprichting van het programma Medium en LinkedIn Influencers, in 2012, begon bloggen zijn nieuwe leven.

Met Medium konden videomakers hun inhoud van andere websites opnieuw plaatsen op hun schrijfplatform. Maar in tegenstelling tot delen op sociale media, worden op Medium de hele artikelen weergegeven met afbeeldingen. Hierdoor kregen videomakers meer tools om hun inhoud naar miljoenen middelgrote gebruikers te sturen, wat hun reputatie (en die van hun hoofdbedrijf) een boost gaf.

LinkedIn heeft iets anders gedaan. Ze voegden opmerkelijke individuen uit het bedrijfsleven toe om van tijd tot tijd hun gastbloggers te zijn. Uiteindelijk openden ze in 2014 deze optie voor alle LinkedIn-leden. Aangezien LinkedIn in de eerste plaats dient als een bedrijfs- en wervingsnetwerk, werd deze manier van bloggen een geweldige manier van ‘zelfpromotie’ en wordt deze zeer gewaardeerd door werkgevers.

De toekomst

De toekomst van bloggen is rooskleurig. Het vestigde zich als een legitieme manier om geld te verdienen, en maar liefst 11% van alle bloggers meldt het als hun belangrijkste bron van inkomsten.

Bloggen is ook een legitieme manier van marketing. Omdat bloggers nog steeds heel dicht bij hun lezers staan, worden hun meningen gewaardeerd en hebben ze grote invloed op de beslissingen die hun lezers nemen. Bloggers hebben in de loop van de tijd hun reputatie opgebouwd en die willen ze behouden, dus ze willen alleen de beste producten promoten. Tegenwoordig vind je nauwelijks een betere advertentie dan een aanbeveling van een gerespecteerde blogger.

Bloggen is zo groot geworden dat je kunt beweren dat de hele sociale-mediacommunity een gemaskerde versie van bloggen is. Het ontgroeide de oorspronkelijke definitie van “geschreven inhoud”, omdat mediablogs populair werden. Het zit diep verankerd in elke porie van ons moderne dagelijkse leven. Twitter, YouTube, Instagram en nieuwsportals zijn allemaal manifestaties van bloggen.

En als je nadenkt over hoe het allemaal begon en kijkt hoe snel bloggen in het begin evolueerde, wie zou dan zelfs denken dat het zo groot zou worden??

Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Hier zijn enkele relevante artikelen waarin u mogelijk geïnteresseerd bent:

 • De evolutie van webdesign
 • De evolutie van sociale media
 • De evolutie van webhosting
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector