De evolutie van marketing – een kort overzicht

marketing evolutie


We weten allemaal hoe belangrijk marketing is in de wereld van vandaag. Een succesvolle marketingcampagne bepaalt niet alleen welke producten beter verkopen; het kan zoveel meer bereiken dan dat. Het kan (en heeft) beslissen over de volgende president van de meest invloedrijke natie ter wereld.

Het oude gezegde ‘heb een goed product en het zal zichzelf verkopen’ is niet langer waar. Tegenwoordig is het meer ‘goede marketing hebben en heb je amper een product nodig’. Of waarschijnlijker – “heb slechte marketing, en hoe goed je product ook is, je bent genaaid”: maar het was niet altijd zo.

Marketing is oud – mensen wilden altijd hun product onder de aandacht brengen, probeerden de concurrentie te verslaan en je van hen te laten kopen. Maar in de wereld van vandaag is marketing een bedrijf voor zichzelf – mensen die het op universiteiten doen, wijden hun leven aan het proberen het te verbeteren en verdienen daarmee miljoenen dollars. Zowel voor zichzelf als voor producten die ze proberen te verkopen. In dit artikel zullen we de geschiedenis van marketing doornemen en laten zien hoe het allemaal begon, hoe snel het groeide, waar het nu is en waar het in de toekomst naartoe gaat. Blijf bij ons.

Postindustriële wereld – waar het allemaal begon

beginnen met marketing

De postindustriële wereld opende nieuwe markten en concurrentie. De maakindustrie is snel gegroeid en dit heeft ertoe geleid dat meer producten beschikbaar zijn voor gewone mensen. Omdat gewone werknemers meer spullen konden betalen, wilden de bedrijven hen overtuigen hoe hun product het beste is. Maar de echte marketing moest wachten tot de jaren ’60, maar verkopers geloofden nog steeds hoe een goed product zichzelf zou verkopen.

In de jaren ’60 domineerden grote merken de industrieën. Ze hadden marketing, maar het enige doel was hun monopolie verder te versterken. In filialen waar een groot merk aanwezig was, werden alle andere potentiële concurrenten ontmoedigd om deel te nemen aan de race. En het ging niet om het kwaliteitsproduct-monopolie dat grote merken in staat stelde producten van mindere kwaliteit te verkopen tegen hogere prijzen. Dit moest allemaal veranderen, en dat gebeurde ook.

Massaproductie

In de jaren 80 begon het beter te worden. Technologie en industrie bereikten jaar na jaar nieuwe hoogten en gloednieuwe fabrikanten begonnen alle delen van de markt te overspoelen. Dit resulteerde in een gezonde concurrentie en al snel gingen verkopers op zoek naar nieuwe manieren om hun producten te promoten.

Dit brengt hen er direct toe hun klanten te vragen. Plots begonnen fabrikanten te zorgen voor de mening van hun klanten, en niet alleen voor hun geld. Het was echter niet allemaal geweldig. Concurrentie dwong fabrikanten om de kwaliteit van hun producten te verminderen om de kosten en de prijzen laag te houden. Verkopers werden aangemoedigd om gewoon te verkopen en meer te verkopen, wat er ook gebeurt: u voldoet aan uw doel of u bent weg.

Kwaliteitsverschuiving

De jaren ’90 brachten de zaken een beetje verder in de goede richting. Fabrikanten en verkopers beseffen dat consumenten kwaliteit willen en dat ze bereid zijn meer te betalen als je ze een goed product geeft. Ook ontstonden er nieuwe trends: mensen begonnen zich zorgen te maken over het milieu, sociale zorgen en soortgelijke agenda’s.

Producten die deel uitmaakten van het ‘nieuwe tijdperk’, waarin sommige gezonde waarden werden gepromoot, werden beter verkocht. Marketeers zagen de kans en sloten zich aan bij de stroom – holistische marketing was geboren. Producten begonnen liefdadigheid te promoten, donaties, waren betrokken bij sociale activiteiten. ‘Groene’ en milieuvriendelijke producten werden steeds populairder en mensen waren zelfs bereid meer te betalen om een ​​product te krijgen dat beter is voor het milieu. Nep of niet, deze marketing werkte en het hielp zelfs om forse bedragen te verzamelen voor de juiste doelen.

21e eeuw

Internet groeide in de jaren ’90, maar in de nieuwe eeuw werd het wijdverspreid en veel sneller. Dit bood een manier voor originele, kleinere fabrikanten om rechtstreeks bij hun klanten te komen. Er ontstonden nieuwe merken en een nieuw soort branding-merken begonnen hun verhalen te vertellen, zodat hun kopers en klanten zich konden verhouden en zich konden identificeren. Nieuwe merken begonnen voor de klanten te zorgen en waren oprecht nieuwsgierig naar de meningen en feedback van klanten.

Klantervaring werd een essentieel onderdeel van het hele proces. De klant zou niet alleen het product kopen; ze zouden het hele verhaal erachter kopen. Bovendien zou de klant een ademvrije commercial worden – door een sterke band met het merk zouden mensen het gaan aanbevelen aan hun vrienden en familie.

Het online tijdperk

online marketing

Vandaag is alles online gegaan. Met moderne internettools hebben marketeers meer inzicht in het klantgedrag dan ooit tevoren. Door verkeersgegevens te verzamelen en te analyseren, kunnen marketeers de strategie aanpassen en direct hun doelgroep raken.

Omdat elke markt wordt overspoeld, proberen marketingcampagnes meer niche te zijn, gericht op kleinere, meer specifieke klantgroepen. Tegenwoordig is het veel beter om een ​​kleiner leger van bijna cult-achtige volgers te hebben, die je hoogwaardige (en duurdere) product zullen promoten wanneer ze maar kunnen dan om een ​​generieke, goedkope oplossing voor de massa te hebben, die heeft geen reputatie.

In de jaren ’90 en begin ’00 was een website gewoon een plek waar bedrijven wat basisinformatie zouden achterlaten, zodat u op een andere manier contact met hen kon opnemen. Maar naarmate het internet groeide, veranderde het allemaal.

Tegenwoordig vind je geen algemene website meer; niemand wil gokken met zijn reputatie. Zelfs kleinere bedrijven hebben flitsende websites. Iedereen probeert je zijn eigen persoonlijke verhaal te vertellen op die “hoe het allemaal begon” -pagina’s. De “Onze visie” -pagina laat zien hoe bedrijven worden opgericht, niet voor het geld (ja, juist), maar voor een aantal hogere doelen die de hele mensheid ten goede zouden komen. En elke “over ons” -pagina zal u vertellen hoe spannend en uniek het team is in dat specifieke bedrijf, niet zoals elke andere in de wereld.

Nieuwe tools

Het internet legde ook de nadruk op nieuwe marketinggebieden, bijvoorbeeld Search Engine Optimization. U kunt de mooiste website en de meest interessante producten hebben, maar als uw klanten u niet in de zee van vergelijkbare sites kunnen vinden, bent u klaar. Iedereen begint met surfen op internet in zoekmachines (lees: Google), dus het werd erg belangrijk om te weten hoe ze werken. SEO verscheen bijna van de ene op de andere dag en het nieuwe spel voor katten en honden begon. SEO-experts proberen voortdurend nieuwe manieren en gaten te vinden om hun websites hoger op de zoekresultatenlijst te plaatsen, terwijl de mensen van Google nieuwe regels proberen uit te vinden en te implementeren om de zoekresultaten eerlijk en ethisch te houden.

Blogs zijn een andere vorm van internetmarketing. Vroeger waren het eenvoudige online dagboeken, maar nu zijn ze zoveel meer dan dat. Bedrijven gebruiken blogs om informatie uit eerste hand met hun klanten te delen, zodat ze een kijkje kunnen nemen in de wereld van hun favoriete producten. Ze worden gebruikt om naamsbekendheid te creëren, de klantervaring te verbeteren en leads te genereren.

En tot slot, sociale media – dit is een geweldig hulpmiddel om rechtstreeks bij de klanten te komen. Bovendien hebben socialemediagiganten zoals Facebook hun eigen marketingtools waarmee u specifieke demografische groepen nauwkeurig kunt targeten – op geslacht, leeftijd, locatie en zelfs politieke opvattingen. Marketeers zien het potentieel van outreach op sociale media en besteden meer tijd en investeren meer geld in deze tak van marketing.

Conclusie

Niemand kan met zekerheid zeggen waar marketing in de toekomst naartoe gaat, maar er zijn enkele duidelijke tekenen. Ten eerste mobiel. Mobiel browsen heeft twee jaar geleden het surfen op de desktop ingehaald en deze trend zal niet snel stoppen. Marketeers maken gebruik van mobiel browsen en zullen dat in de toekomst blijven doen.

Marketing is de afgelopen 70 jaar sterk veranderd. Voordien was het allemaal vrijwel hetzelfde (bijna niet-bestaand). Maar toen de industrie begon te bloeien en nieuwe merken de markten overspoelden, veranderde het allemaal in een zeer korte tijd.

Maar de echte doorbraak kwam met de opkomst van internet. Online marketing bracht de hele branche naar een nieuw niveau. In het verleden werden marketeers van bovenaf bekeken door andere economische experts, als een mindere soort. Het internet heeft dit allemaal veranderd: marketing is nu belangrijker dan ooit en groeit met de dag, en past in het nieuwe IT-tijdperk.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map