PHP vs ASP.NET – Wat zijn de verschillen?

01.06.2020
Artikelen & meer ... 'PHP vs ASP.NET – Wat zijn de verschillen?
0 12 мин.

php vs asp net


Sinds PHP en ASP.NET beide zijn ontstaan, is de wens van mensen om te beslissen welke beter is een constante inspanning geweest, die talloze blogposts en artikelen over dit onderwerp heeft opgeleverd. Helaas zijn veel van deze eenzijdig en promoten ze de ene boven de andere. Dus vandaag willen we een onbevooroordeelde vergelijking maken tussen de twee talen, met de bedoeling om u te helpen beslissen welke u moet gebruiken voor het bouwen van een nieuwe applicatie of uw eigen online imperium.

PHP is een van de meest bekende webontwikkeltalen, met miljoenen websites en speciale applicaties die ermee zijn gemaakt. Het is een open source platform, dat enorm blijft bijdragen aan zijn populariteit. Maar Microsoft ASP.NET is ook een open-sourceplatform.

Het is niet eenvoudig om te bepalen welke beter is dan de andere. Als je dit probeert, is het bijna alsof je appels met sinaasappels vergelijkt. U kunt dus niet echt beslissen welke in het algemeen beter is. Je kunt dit onderscheid alleen maken als je een paar specifieke doelen voor ogen hebt.

Beide PHP en ASP.NET zijn zeer succesvolle ondernemingen die in de loop der jaren veel geweldige websites hebben ontwikkeld, maar voor degenen die niet veel met beide hebben gewerkt, blijft er nog één vraag over. Welke moeten ze gebruiken?

Dit artikel helpt u beslissen welke van deze twee technologieën u in uw volgende project moet gebruiken. Het zal je misschien niet meteen helpen om de beslissing te nemen, maar het zal je zeker helpen om beter geïnformeerd te worden en te leren welke technologie beter bij je past.

Laten we, voordat we ons gesprek verdiepen, de meest elementaire variabele bekijken die we kunnen gebruiken om onderscheid te maken. Door naar het marktaandeel van webprogrammeertalen te kijken, kunnen we veel informatie krijgen, omdat het ons vertelt hoe wijdverbreid een specifieke programmeertaal op de markt wordt gebruikt.

Het zal je ook helpen als je een baan bij een van beide wilt krijgen. Volgens onze statistieken gebruikt 9% van de markt Ruby on Rails, 34% gebruikt ASP.NET en 57% gebruikt PHP. De statistieken zouden natuurlijk veranderen als we ook rekening zouden houden met andere talen, maar dit is goed genoeg voor ons argument.

Dus als u op zoek bent naar een baan door te leren coderen in een van deze talen, bent u zeker beter af met PHP. Als je een project wilt ontwikkelen of iets anders wilt doen, blijf dan bij ons en leer de rest!

Wat is PHP?

php logo 2017PHP is een open-source, server-side scripting en programmeertaal voor algemene doeleinden. Het wordt het meest gebruikt voor de ontwikkeling van dynamische websites en webapplicaties. Met een objectgeoriënteerde oriëntatie helpt het programmeurs om creatiever te zijn in de manier waarop ze bepaalde problemen oplossen en applicaties ontwikkelen.

Gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken heeft enorm bijgedragen aan de wijdverbreide populariteit en functionaliteit en de gemeenschap is pas gegroeid sinds de release in 1995. Het is volledig gratis te gebruiken en zal dat altijd blijven. Elke nieuwkomer kan gemakkelijk de syntaxis ervan begrijpen en ermee wennen.

Een ander voordeel is dat het op vrijwel de servers van elke host draait en een breed scala aan databases ondersteunt, zoals MySQL, PostgreSQL, Oracle, Sybase, Informix en zelfs Microsoft SQL. PHP legt de meeste nadruk op server-side scripting, maar het kan ook worden gebruikt voor het ontwikkelen van desktop-applicaties. Een van de geweldige functies is dat PHP-code niet in een apart bestand hoeft te worden geschreven. Het kan ook in een HTML-pagina worden geschreven, zodat ontwikkelaars dynamische webpagina’s kunnen maken. PHP heeft veel snelheid en functionaliteit en is gericht op webontwikkeling.

Met PHP kun je het volgende doen:

 • Verzamel gebruikersinformatie met behulp van formulieren. Zodra gebruikers deze formulieren hebben ingevuld met de vereiste gegevens, kunt u ze informatie sturen naar de e-mails die ze hebben verstrekt.
 • Verzamel automatisch informatie van verschillende webpagina’s en van overal op internet. U kunt het verzamelen van gegevens op uw website eenvoudig automatiseren en zelfs gegevens ‘schrapen’, zoals afbeeldingen en tekst van andere websites op internet, met behulp van dynamische PHP-scripts.
 • Maak een lidmaatschapsoptie voor uw website. Als u een website bouwt die een vorm van betaalde inhoud biedt, kunt u PHP gebruiken om een ​​lidmaatschapsgebied te maken dat alleen toegankelijk is met een gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Genereer dynamische bestanden en webpagina’s.
 • Volg gebruikers met behulp van cookies. U kunt cookies verzenden en ontvangen en bijhouden hoe uw bezoekers omgaan met uw website.
 • Voeg elke vorm van dynamische functie toe die u kunt bedenken. De lucht is de limiet als het gaat om het ontwikkelen van dynamische functies zoals klokken, kalenders, rekenmachines en zo ongeveer alles dat met een script kan worden aangestuurd. Met PHP kun je snel dynamische functies ontwikkelen die informatie verzenden en ontvangen, waardoor ongelooflijk nuttige applicaties ontstaan.
 • Maak bureaubladtoepassingen. Het is mogelijk om verschillende desktop-applicaties in PHP te schrijven, maar het is niet de beste manier om dit te doen, aangezien de meeste nadruk op PHP ligt op webontwikkeling.
 • PHP heeft een aantal ongelooflijk handige functies voor tekstverwerking.
 • Het is ongelooflijk eenvoudig om hosting voor PHP te vinden. Zoals ik hierboven al zei, ondersteunt bijna elke hostingprovider de nieuwste versie van PHP, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is.
 • PHP heeft een breed scala aan krachtige ingebouwde functies.

Nadelen van PHP

 • Verschillende beveiligingsfouten. PHP heeft een lange geschiedenis van talloze beveiligingsfouten. Het heeft veel bekende en onbekende kwetsbaarheden die kunnen worden gebruikt om er misbruik van te maken, dus het is verstandig om beveiligingsplug-ins en andere beveiligingsmaatregelen te gebruiken als u gevoelige gegevens met uw PHP-script behandelt.
 • Niet zo goed voor het ontwikkelen van desktop-applicaties. Hoewel het inderdaad mogelijk is om desktop-apps met PHP te ontwikkelen, wordt het niet aanbevolen omdat PHP meer is geoptimaliseerd voor webontwikkeling.
 • PHP heeft een zwak type. De impliciete conversie van de taal zal voor veel PHP-nieuwkomers een verrassing zijn. Het leidt tot veel onverwachte bugs als je je er niet van bewust bent.

Wat is ASP.NET?

asp net logoASP.NET of Active Server Page (oorspronkelijk bekend als ASP +) is ontwikkeld door Microsoft en is ontworpen voor webontwikkeling en voor het maken van dynamische webpagina’s. Het is een open source scripttaal aan de serverzijde die kan worden gebruikt om met hoge snelheid dynamische webpagina’s te maken. Dit webontwikkelingsplatform is gemaakt van servertechnologieën en biedt alle diensten die nodig zijn om robuuste webapplicaties te bouwen voor zowel pc’s als mobiele apparaten.

Het werd uitgebracht in 1998, als de eerste scripttaal van Microsoft op de server.

Omdat het het platform van Microsoft is, ondersteunt het ook code die is gecompileerd in andere talen zoals C ++, C #, Perl en Visual Basic. Het beschikt ook over verschillende serverbesturingen die de code van een website scheiden van de inhoud, waardoor het mogelijk is om webpagina’s te ontwikkelen in een WYSIWYG-omgeving (What You See Is What You Get). Het geeft u een op patronen gebaseerde methode om dynamische webpagina’s te bouwen en maakt een duidelijke scheiding van zorgen mogelijk. Dit biedt u een manier om volledige controle te hebben over de opmaak, waardoor webontwikkeling veel leuker wordt.

Aangezien het een server-side taal is, wordt de code opgeslagen in een ASP- of ASP.NET-bestand en wordt de code in het bestand uitgevoerd, waarna de resultaten worden geretourneerd naar de webbrowser van de gebruiker.

Voordelen van ASP.NET

 • Flexibele programmering – Tijdens het programmeren van een app of een website kunt u halverwege van gedachten veranderen, zonder dat u alles vanaf het begin opnieuw hoeft te programmeren. Dit is te danken aan de flexibiliteit en objectgeoriënteerde functies.
 • Scheiding van zorg – Het applicatiemodel, de besturing en de weergave zijn verdeeld, waardoor de applicatie en code transparanter worden. Het maakt het onderhoud van de applicatie ook veel eenvoudiger. Dit maakt het ook mogelijk om een ​​project in verschillende delen op te splitsen, waardoor meerdere ontwikkelaars aan hetzelfde project kunnen werken. Het werk van één ontwikkelaar heeft geen invloed op de andere.
 • Ondersteunt TDD – Met ondersteuning voor Test Driven Development kunnen we onze applicatie maken met unit test.
 • Productiviteit – ASP.NET heeft veel bibliotheken zoals SignalIR, Odata, WebApi en andere taalfuncties die een hoge productiviteit bieden.
 • Heeft een volwassen kader – ASP.NET heeft een taakgebaseerde bibliotheek, wat betekent dat het is georganiseerd in overerfbare klassen die betrekking hebben op een specifieke taak. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld tijd besparen bij het bewerken van afbeeldingen of XML en andere veelvoorkomende ontwikkeltaken.
 • Eenvoudige ontwikkeling – Omdat het een server-side, event-driven programmeermodel is, is applicatie-ontwikkeling veel eenvoudiger en gemakkelijker te onderhouden.
 • Ondersteunt veel verschillende talen – Een ontwikkelaar kan ervoor kiezen om code te schrijven in meer dan 25 ondersteunde .net-talen zoals C #, C, C ++, Jscript.Net, VB. Net en nog veel meer.
 • De nadelen van ASP.NET
 • Hoge onderhoudskosten – Een van de grootste nadelen is het dure onderhoud van ASP en Visual Studio. Ja, de taal zelf is gratis, maar voor de ontwikkelaaromgeving wordt betaald. ASP.NET gebruikt ook veel meer serverbronnen dan PHP. Het is een dure keuze en u moet er zeker van zijn dat het de moeite waard is om ervoor te kiezen.
 • Moeilijk om de toepassingsstroom te begrijpen – De applicatiestroom is een beetje ingewikkeld om te implementeren en is niet echt goed voor kleine applicaties. Het is eigenlijk best moeilijk te implementeren.

PHP versus ASP.NET

Nu we elke taal en de belangrijkste functies kennen, is het tijd om het onderscheid te maken waarnaar we op zoek zijn. Beide talen hebben hun eigen sterke en zwakke punten. PHP is goedkoop, maar heeft beveiligingsfouten, maar het is nog steeds snel en betrouwbaar.

ASP.NET is in het begin gemakkelijker te gebruiken dankzij het klassenbibliotheeksysteem. Maar het onderhouden van ontwikkeling en elke vorm van applicatie is veel duurder. Dus het onderscheid waarop beter is en welke u moet kiezen, hangt sterk af van uw vereisten. Laten we eens kijken wat we nog meer kunnen gebruiken.

Belangrijke onderscheidingen

Er zijn enkele belangrijke onderscheidende factoren die de ene optie beter maken dan de andere, dus hier zullen we ze allemaal bekijken en beslissen welke van deze we kunnen gebruiken om uiteindelijk een winnaar aan te kondigen.

Compatibiliteit

PHP werkt met tal van verschillende platforms zoals UNX, Linux, OSX, Windows en bijna alles waar je het op zou gooien. ASP.NET is voornamelijk gemaakt voor Windows-platforms. PHP is platformonafhankelijk, terwijl ASP.NET sterk afhankelijk is van Windows-platforms.

In dat geval kan PHP worden geschreven binnen een groot aantal ontwikkeltools en editors. Ze kunnen zelfs teksteditors gebruiken om hun code te schrijven, hoewel dit ten koste gaat van de functionaliteit. De meeste ASP.NET-programmeurs gebruiken Microsoft Visual Studio tijdens hun ontwikkelingsproces.

Kosten

Beide talen zijn gratis te gebruiken, maar de meeste ontwikkelingsplatforms voor ASP.NET zijn kostbaar. Aangezien PHP volledig open source is, zou het veel goedkoper zijn om er een applicatie of website mee te ontwikkelen. ASP.NET neemt ook veel meer serverbronnen in beslag dan PHP.

Snelheid

Hoewel de snelheid van uw website niet de belangrijkste factor is die het belang ervan bepaalt, is het altijd goed om een ​​codeertaal te kiezen die sneller compileert. Er is niet veel verschil in de snelheid van ASP.NET en PHP, maar sommigen zeggen dat PHP iets sneller is. Dit argument wordt ondersteund door Facebook, Google, Yahoo! en andere bekende websites die zijn gecodeerd in PHP.

Dus uiteindelijk is het aan jou om uit te zoeken welke sneller is, op basis van een paar argumenten. Maar uiteindelijk hangt de snelheid van de website meer af van de bandbreedte en de server die u gebruikt.

Ondersteuning

Het hebben van het grootste percentage van marktaandeel spreekt diep voor PHP. Het is dus logisch dat deze open source-taal een veel grotere pool van ontwikkelaars heeft die het ondersteunt dan ASP.NET. Beiden hebben levendige gemeenschappen, dus u zult zeker de antwoorden vinden waarnaar u op zoek bent, maar PHP heeft meer mensen die het gebruiken, dus er zijn vriendelijkere ondersteunende bijdragers die bereid zijn om uw vragen te beantwoorden.

Aangezien meer mensen PHP gebruiken, is het veel waarschijnlijker dat u getalenteerde ontwikkelaars zult vinden als u op zoek bent naar een team.

Schaalbaarheid

Beide talen zijn zeer schaalbaar. Als je een eenvoudige manier wilt om websites te ontwikkelen via een contentmanagementsysteem zoals Drupal, Joomla of WordPress, dan is PHP zeker een betrouwbaardere keuze dan ASP.NET.

Implementatietijd

Het uitvoeren van complexe taken kost veel meer tijd met ASP.Net dan met PHP, dus het ontwikkelen van projecten kost gemiddeld meer tijd.

PHP wordt geïnterpreteerd op de server, terwijl ASP moet worden samengesteld elke keer dat er wijzigingen in de code worden aangebracht, waardoor het ontwikkelingsproces met ASP.NET meer tijd in beslag neemt.

De winnaar

Als je tot nu toe goed hebt opgelet, is het vrijwel zeker welke de winnaar is. U kunt met uw keuze een website of applicatie ontwikkelen. Maar met de argumenten terzijde, is er een reden waarom grote bedrijven zoals Google, Facebook en Yahoo! hebben hun websites gebouwd met PHP en waarom de meeste mensen het ook gebruiken.

Kortom, PHP is een betere optie voor de meeste websites en het is wat mensen gewoonlijk aanbevelen voor diegenen die op het punt staan ​​voet te zetten in webontwikkeling. Er bestaat ook niet zoiets als onmogelijk met ASP.NET, en er zijn ook veel manieren om enkele van de problemen te omzeilen. Dus als je verliefd bent geworden op ASP.NET, gebruik het dan zeker.

De statistieken spreken tot nu toe namens PHP, maar ASP.NET staat nog steeds stevig tussen server-side scripttalen en is meer dan in staat om vele complexe webontwikkeltaken uit te voeren.

Andere interessante vergelijkingen:

 • PHP versus Phyton
 • Ruby on Rails vs PHP
 • PHP versus Node.js
 • HTML versus PHP
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector