PHP vs Java – Welke moet je gebruiken voor je volgende project?

01.06.2020
Artikelen & meer ... 'PHP vs Java – Welke moet je gebruiken voor je volgende project?
0 8 мин.

php vs java


Sommigen zeggen dat het vergelijken van Java met PHP niet echt correct is, omdat Java een programmeertaal voor algemeen gebruik is, terwijl PHP een scripttaal aan serverzijde is. Maar we gaan het toch proberen, omdat deze twee tegenwoordig de meest populaire programmeertalen op internet zijn en het grootste deel van het dynamische web vormen.

Zowel PHP als Java zijn frameworks voor het maken van webapplicaties.

Elke programmeertaal heeft zijn eigen sterke en zwakke punten en het zou niet eerlijk zijn om aan te kondigen welke de ene wint ten opzichte van de andere. Maar als u ze vergelijkt, wordt de nadruk gelegd op de voor- en nadelen van elk van deze, waardoor we een veel duidelijker beeld hebben van welke het beste zou werken voor uw aanstaande project.

Laten we dus zonder verder oponthoud eens kijken hoe deze twee zich verhouden!

Een beetje geschiedenis

Beide Java en PHP zijn gemaakt in 1995.

Java is gemaakt als onderdeel van het Java-platform, oorspronkelijk ontworpen voor het maken van in-browser applicaties en clientsoftware. Het is nu de programmeertaal die wordt gebruikt om veel webapplicaties te maken.

PHP daarentegen is uitsluitend gemaakt voor web- en server-side scripting. Het was bedoeld om te worden ingebed in HTML-pagina’s, waardoor ze dynamische webpagina’s werden. Het is ontwikkeld via 5 verschillende versies en heeft opgelopen tot PHP 5, terwijl PHP 6 momenteel in ontwikkeling is. Het is gratis en bijzonder gemakkelijk te leren en te gebruiken.

Wat is PHP?

PHP (Hypertext Processor) is een programmeertaal en tolk ontworpen voor open source server-side scripting en programmeren voor algemeen gebruik.

Het is voor iedereen gratis beschikbaar en wordt meestal op Linux-webservers gebruikt. PHP kan de programmeertaal van de mensen worden genoemd, omdat iedereen het vrij mag gebruiken!

PHP heeft de weg vrijgemaakt voor de dynamische websites zoals we die nu kennen. Zonder dit zouden we alleen statische HTML-webpagina’s bekijken.

Het gebruik van PHP is qua syntaxis vergelijkbaar met C en C ++. Meestal is PHP samen met HTML ingesloten in een webpagina. Voordat de gebruiker de door hem gevraagde webpagina kan weergeven, verwerkt de webserver het PHP-script en retourneert het de resultaten van de bewerkingen die binnen dat script zijn uitgevoerd. Dit maakt plaats voor dynamische webpagina’s zoals de weergegeven teksten, afbeeldingen of andere informatie op een webpagina.

Van een HTML-webpagina met een PHP-script is de .HTML-extensie gewijzigd in .PHP.

Om deze reden is PHP de basis van veel webframeworks en webcontentmanagementsystemen. Met het steeds groter wordende aantal internettechnologieën en e-commerce websites, wordt PHP steeds belangrijker. Het kan voor de meeste doeleinden worden gebruikt, omdat het alles kan doen wat andere webtechnologieën kunnen doen. Het wordt veel gebruikt om zeer efficiënte websites te ontwikkelen.

Momenteel heeft PHP 82,6% van het marktaandeel op internet. Dit nummer spreekt voor zich. Als u uw code correct schrijft, wordt PHP de meest efficiënte webtaal die u kunt gebruiken.

De voordelen van PHP

 • Open source (gratis)
 • Makkelijk te leren
 • Heeft veel ondersteuning
 • Heeft veel documentatie
 • Efficiënte coderingstaal

Wat is Java?

Java is een populaire en veel gebruikte algemene, op hoog niveau geobjecteerde, georiënteerde programmeertaal.

Java lijkt erg op de programmeertaal C ++, maar is veel eenvoudiger. Eenvoudig gezegd bedoelen we dat het een klassegebaseerde, objectgeoriënteerde programmeertaal is die is gemaakt met zo min mogelijk implementaties. Het kan worden gebruikt om complete applicaties te maken en te ontwikkelen die op één computer of op een netwerk kunnen worden uitgevoerd. Het kan worden verdeeld over klanten en servers binnen een netwerk.

Het is een robuuste programmeertaal omdat het werkt op basis van “eenmalig schrijven en overal uitvoeren”, wat betekent dat zodra de code is nageleefd, deze kan worden uitgevoerd op alle platforms die de Java-runtime-omgeving ondersteunen. Java-programma’s worden niet rechtstreeks door het besturingssysteem uitgevoerd; ze gebruiken in plaats daarvan de Java Virtual Machine (JVM), die kan worden uitgevoerd op een aantal platforms zoals Windows, Mac OS en UNIX.

Zeer geschikt voor het World Wide Web zijn er veel applicaties ontwikkeld genaamd Java-applets die kunnen worden gebruikt door Java-compatibele webbrowsers zoals Firefox en Google Chrome. Java-software draait ook op laptops, gameconsoles, datacenters en zelfs wetenschappelijke supercomputers.

Java is ook een belangrijke pijler in het bekende mobiele besturingssysteem Android. Android gebruikt de Java-taal als basis van al zijn applicaties.

De kernprincipes van Java

De Java-programmeertaal is om vele redenen zo algemeen gebruikt. De volgende kenmerken hebben een grote rol gespeeld in het succes ervan.

Java-programma’s zijn draagbaar binnen een netwerk

Zodra de broncode van een Java-programma is gecompileerd in bytecode, kan deze worden verplaatst naar elke client of server binnen een computernetwerk. De Java Virtual Machine (JVM) interpreteert deze bytecode in een code die op computerhardware wordt uitgevoerd.

Robuuste code

Een reden dat deze draagbaarheid mogelijk is, is dat Java geen verwijzingen naar gegevens buiten zichzelf maakt. Dit betekent dat het geen gegevens gebruikt die zijn opgeslagen in het besturingssysteem of in een andere applicatie.

Object georiënteerd programmeren

Objecten hebben het voordeel deel uit te maken van een bepaalde klasse objecten en erven dezelfde code die gebruikelijk is voor die klasse.

Applets zijn flexibel

Omdat bewerkingen niet worden uitgevoerd op het apparaat van de klant in plaats van op een server, kunnen applets erg snel werken.

De voordelen van Java

Het is een bijna onmogelijke taak om alle voordelen die Java te bieden heeft op te schrijven, dus we zullen het kort houden.

 • Gemakkelijk om herbruikbare code te maken
 • Makkelijk te leren
 • Onafhankelijk van platforms
 • Objectgericht
 • Robuuste code

Grote verschillen tussen PHP en Java

Documentatie

PHP heeft een zeer goede documentatie op hun officiële website en websites van derden. De laatste PHP-update bracht veel veranderingen met zich mee waardoor de kern en ook de documentatie aanzienlijk werden verbeterd.

Java heeft ook een aantal goed gedefinieerde kernbibliotheken om gebruikers te helpen. Deze voldoen aan kwaliteitsnormen en bieden gedetailleerde informatie over elk opvallend aspect van de taal.

Typen

Java is gebaseerd op statisch typen, wat betekent dat variabelen een gedeclareerd type moeten hebben, terwijl PHP dynamisch typen gebruikt. Dit betekent dat de variabelen het type aannemen van de waarde die er momenteel in zit. Ze kunnen hun type wijzigen om te voldoen aan impliciete conversies en casts.

Het belangrijkste structurele verschil tussen Java en PHP is het verschil tussen zwak getypte en sterk getypeerde talen.

PHP is een zwak getypte taal, omdat het veel flexibeler is en afhankelijk is van het “gezond verstand” van de programmeur wanneer hij een taak nadert. In de PHP 7-versie is er een enorme verbetering opgetreden in de typondersteuning.

Java is echter een sterk getypeerde taal, dus het vereist dat de programmeur expliciete verklaringen van zijn bedoeling gebruikt om te kunnen functioneren. Het heeft expliciete verwachtingen voor het schrijven van de code en als ze niet worden gehaald, zal de compiler het programma niet uitvoeren totdat het probleem is opgelost.

Web en infrastructuur

PHP kan eenvoudig in zijn meest basale vorm worden ingezet, maar de alledaagse ontwikkelaar moet nog steeds frameworks gebruiken om enkele standaardinfrastructuurfuncties te bouwen via een standaard PHP-interpreter.

Interessant genoeg is het framework van Java vergelijkbaar. Java heeft veel minder systeemeigen functies ingebouwd in zijn taal en is niet te strikt gericht op internet.

PHP vs. Java – Wie wint?

Veel mensen zouden zeggen dat het allemaal afhangt van de voorkeur van de programmeur, aangezien zowel Java als PHP enkele van de belangrijkste voordelen hebben en ze allebei erg krachtig zijn. Maar veel mensen zullen je ook vertellen dat PHP een veel betere keuze is en terecht. Er is een reden waarom PHP 82,6% van het internetaandeel inneemt. Maar de belangrijkste reden dat ze voor PHP kiezen, is de enorme snelheid van ontwikkeling.

Applicaties worden veel sneller ontwikkeld en PHP heeft minder problemen wanneer het wordt gebruikt op shared hosting, waardoor het een meer kostenefficiënte oplossing is. Hoewel Java het beste werkt op een speciale server, waardoor het een stuk duurder wordt.

Betekent het bovenstaande dat je de ene boven de andere moet verkiezen? Of moet u Java niet gebruiken? Absoluut niet.

Toch is PHP gemakkelijker te herbouwen dan Java en is het ook kosteneffectiever. Het kost u niets om PHP te gebruiken, terwijl voor sommige functies van Java wordt betaald. Maar Java-ontwikkelaars kunnen een certificering behalen waarmee ze veel gemakkelijker banen kunnen vinden, terwijl PHP geen enkele kwalificatie biedt.

Om het kort te houden, beide hebben een groot aantal voor- en nadelen, dus uw keuze hangt af van welke voordelen u uit deze twee programmeertalen wilt halen.

Java kan een veel betrouwbaardere keuze zijn als er een gecompliceerde ontwikkelingstaak is waarvoor professionele ontwikkelaars moeten worden aangepakt. Dankzij de nauwkeurig gedefinieerde standaarden wordt er veel makkelijker en efficiënter gewerkt tussen teams van developers.

PHP is daarentegen toegankelijker voor nieuwe ontwikkelaars. Het werkt goed voor individuen of groepen met hun eigen gedefinieerde coderingsstandaarden en als het gaat om het maken van applicaties met eenvoudige functies.

Vergelijkbare vergelijkingen

 • PHP versus HTML
 • PHP versus Node.js
 • PHP vs Ruby on Rails
 • PHP versus Python
 • PHP versus ASP.NET
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector