Positieve en negatieve effecten van sociale media op ons leven

01.06.2020
Artikelen & meer ... 'Positieve en negatieve effecten van sociale media op ons leven
0 12 мин.

positieve negatieve effecten sociale media


We waren allemaal getuige van de 5-jarige groeiperiode van sociale media en hoe snel we er slaven van werden. Mensen delen hun weekend, hun eten, hun kleding en al het andere, van de belangrijkste tot de meest belachelijk onbelangrijke dingen. Zo gaat het nu. Aanwezig zijn in onze cultuur betekent aanwezig zijn op social media. We raken verslaafd aan likes en impressies van sociale media alsof ze echt iets in het echte leven betekenen.

Er is niets mis met het platform zelf. Geen enkel social medianetwerk heeft iets verkeerd gedaan, het probleem is de manier waarop veel mensen het gebruiken en de rol die het in hun leven speelt. We kennen allemaal een persoon die constant op jacht lijkt naar goedkeuring en elke dag een mooie foto van zichzelf plaatst. Door het platform op deze manier te gebruiken, voelt iemand zich eenzaam en niet verbonden. Toch is het goede nieuws dat er een uitweg is. Je kunt social media heel effectief en verstandig gebruiken, zonder een loer te worden. Laten we dus alle rommelige gevoelens die sociale media in ons opwekken opzij zetten, zoals jaloezie, angst en de constante behoefte aan goedkeuring.

Vandaag gaan we een kritische analyse maken van hoe sociale media ons beïnvloeden en hoe het bijdraagt ​​aan onze samenleving. Het heeft al bewezen ernstige gevolgen te hebben voor onze geestelijke gezondheid, dus het is de moeite waard om wat dieper te graven. We bekijken zowel de positieve als de negatieve kant van de dingen en proberen te begrijpen hoe we het platform op een verstandige manier kunnen gebruiken. Dus laten we er zonder meer om beginnen!

De giftige reflecties van sociale media (het negatieve)

Sociale media doen mensen niets, het onthult ze alleen. Niemand zegt dat je een selfieholic moet zijn, het is een persoonlijke keuze. De giftige manieren waarop we sociale media gebruiken zonder het te beseffen, zijn talrijk. Hoewel, het gevoel is er voor iedereen. We zijn allemaal op een punt gekomen dat we er gewoon genoeg van hebben, met de vraag ‘wie geeft er hier zelfs om?’ De meesten van ons kwamen ook tot een punt van afkeer bij het zien van de problemen met het zelfbeeld van mensen en de nep-persona die ze over zichzelf wilden vaststellen.

Het is ongelooflijk verslavend

We zijn allemaal op de een of andere manier verslaafd geraakt aan onze computerschermen. Of het nu een game is, je favoriete serie of social media. De meeste experts hebben dat al gedaan bewezen dat internet- en computerverslaving echt bestaat. Je hoeft alleen maar de straat op te gaan en het zelf te zien. Mensen zijn constant verslaafd aan hun telefoons, op zoek naar afleiding. Inmiddels is er misschien zelfs een Facebook-verslavingsstoornis, omdat deze perfect aansluit bij de criteria van een verslaving.

Laat het me uitleggen. Wanneer je een game speelt of een taak uitvoert, probeer je het zo goed mogelijk te doen. Zodra je slaagt, zullen je hersenen je een dosis dopamine en andere gelukshormonen geven, waardoor je gelukkig wordt. Hetzelfde mechanisme werkt wanneer u een foto op Instagram of Facebook plaatst. Zodra u alle meldingen voor likes en positieve opmerkingen op uw scherm ziet verschijnen, registreert u deze onbewust als beloning. Maar dat is niet alles, sociale media zitten vol met stemmingsveranderende ervaringen.

Problemen met het zelfbeeld

Het idee dat advertenties, tijdschriften en films het lichaamsbeeld van tieners en zelfs volwassenen beïnvloeden, bestaat al geruime tijd. Het dwingt een ‘dun ideaal’ af, een idee van mannelijkheid en beïnvloedt het idee dat mensen hebben over hoe ze eruit zouden moeten zien.

In 2016 hebben psychologen in tal van culturen veel bewijs gevonden over hoe sociale media beïnvloeden de bezorgdheid over het lichaamsbeeld. Sociale mediasites bieden tools waarmee mensen de goedkeuring van anderen voor hun uiterlijk kunnen krijgen en de mogelijkheid om zichzelf met anderen te vergelijken. Selfieholics en mensen die het grootste deel van hun tijd besteden aan posten en scrollen, zijn hiervoor het meest kwetsbaar. De meeste universiteitsmeisjes die minstens 5 keer per dag Facebook gebruiken, zullen waarschijnlijk hun eigenwaarde aan hun uiterlijk koppelen. Dat betekent niet dat het grootste probleem sociale media zijn, het biedt er alleen een medium voor, wat het probleem verder vergroot. Het bevordert ook hetzelfde soort gedrag bij anderen.

Dankzij alle geweldige sociale media en eenvoudige tools voor fotobewerking, kunnen alle selfieholics nu hun lichaam veranderen en censureren wat ze niet leuk vinden aan zichzelf. Ik wed dat je je afvraagt ​​over alle meisjes die je vandaag hebt gezien, die regelmatig make-up thuis aanbrengen en een foto van zichzelf op Facebook of Instagram plaatsen. Het is elke dag een schoonheidswedstrijd.

De illusie van controle

illusie controle

Als je het echt verdubbelt en wat tijd besteedt aan het maken van een fatsoenlijk profiel op sociale media, kan het echt lijken alsof je je spullen bij elkaar hebt. Het kan je echt doen geloven dat als je eraan werkt, het kan verbeteren hoe mooi je bent. Er zijn veel aspecten waar je geen controle over hebt als het gaat om hoe je eruit ziet en dat is helemaal oké. Maar met sociale media heb je de keuze om een ​​foto te plaatsen waardoor je er dunner uitziet, of op zijn minst de slechte delen te censureren. Je kunt dan achterover leunen en genieten van alle goedkeuring die je krijgt voor je uiterlijk door likes en reacties. Al die lieve aandacht blijft binnenstromen, want alle onzekere meisjes en jongens hebben hun dosis nodig. Meisjes kunnen geweldige make-up doen, hun rondingen laten zien, terwijl jongens het alfamannetje kunnen spelen.

Vroeger moest je in ieder geval een film kijken of een tijdschrift in de hand hebben om dunne lichamen van beroemdheden te zien. Maar nu is er een eindeloze stroom van dergelijke afbeeldingen als je gewoon je smartphone in de hand neemt.

Je kunt je eenzaam voelen

Ooit een tijdje alleen in een kamer gezeten, op sociale media gescrold en nagedacht over hoe volkomen eenzaam voelde je je? Mensen hebben plezier, gaan op vakantie, trouwen, terwijl je gewoon jezelf bent. Zo veel browsen op sociale media, wachten tot je telefoon je een melding geeft dat iemand je een bericht heeft gestuurd, doet dat echt.

Veel mensen komen natuurlijk tot de conclusie dat, hoewel sociale media zijn gemaakt om ons nog meer te verbinden, het ons eigenlijk scheidt. Stel je voor dat veel mensen al serieuze verlangens en verlangens hebben om te posten en al die lieve goedkeuring krijgen. Uit een onderzoek is gebleken dat het niet plaatsen en niet deelnemen aan sociale media een negatief effect had op het welzijn van de deelnemer. Ontwenningsverschijnselen misschien?

Deze deelnemers hebben gezegd dat ze zich buitengesloten voelen van wat er in de wereld gebeurt en zich minder belangrijk voelen. Maar in werkelijkheid is er eigenlijk niets veranderd en ze waren in de eerste plaats niet belangrijker.

Maar aan de positieve kant heeft een onderzoek van de Carnegie Mellon University aangetoond dat mensen die regelmatig communicatiemiddelen gebruiken zich minder eenzaam voelden. Terwijl ze een bericht schrijven, reageren op de foto’s van hun vriend en op de knop ‘Vind ik leuk’ klikken, hebben ze minder kans op gevoelens van eenzaamheid.

Een angst om te missen

Studies die in 2016 zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat mensen, met name tieners en jongvolwassenen die meer dan twee uur op sociale-mediasites doorbrengen, veel vaker toon psychische problemen. Voortdurend hun vrienden zien en zelfs mensen waarvan ze niet weten dat ze de tijd van hun leven hebben, kan behoorlijk deprimerend zijn. Het zorgt ervoor dat ze denken dat ze zoveel dingen missen terwijl anderen van hun leven genieten. Ze volgen een soort ‘vergelijk en wanhoop’-houding.

Dit is gedeeltelijk waarom mensen zich geïsoleerd voelen bij het gebruik van sociale media. Ze vergelijken zichzelf voortdurend met anderen terwijl ze door de nieuwsfeed scrollen. Anderen en zichzelf beoordelen hoe ze bij elkaar komen is behoorlijk ongezond. We proberen voortdurend uit te zoeken of we beter of slechter zijn dan onze vrienden, waardoor we ons hoe dan ook slecht zullen voelen. Zelfvergelijking op zich is een zeer destructieve gewoonte. Het houdt ook verband met andere depressieve mentale symptomen.

Het drijft meer verdriet dan geluk

sociale media verdrietig blij

Door Facebook constant te gebruiken als afleiding en om een ​​gevoel van verbondenheid te creëren, bereiken we precies het tegenovergestelde. Een onderzoek dat in 2013 is uitgevoerd met jongvolwassenen heeft aangetoond dat een constant gebruik van Facebook minder moment-tot-moment geluk brengt. Het feit dat mensen direct verbinding kunnen maken is best geweldig, maar bij continu gebruik geeft het juist een gevoel van sociaal isolement. Dus in werkelijkheid geldt dat hoe meer tijd mensen doorbrengen op sociale mediasites, hoe meer sociaal isolement ze ervaren.

De waan dat het je stemming verbetert

Omdat het verslavend is, blijven we terugkomen naar sociale media, op zoek naar die extra dosis dopamine, omdat we denken dat het ons echt een goed gevoel geeft. Het is een vergelijkbare verslaving aan alcohol of een andere stof. We denken dat een nieuwe hit ons zal helpen, onze geest een beetje zal zuiveren en ons op het goede spoor zal krijgen. Hoewel we in werkelijkheid gewoon een fout hebben gemaakt bij het voorspellen van ons eigen gedrag en onze reactie. Inmiddels weet je waarschijnlijk dat scrollen op sociale media na een slechte dag je alleen maar slechter zal maken.

De opkomst van cyberpesten

cyberpesten op sociale media

Cyberpesten is een groeiende zorg vanwege de gruwelijke effecten die het de afgelopen jaren op tieners had. Met groeiende sociale mediaplatforms kan iedereen worden onderworpen aan trollen en pesten. Iedereen had minstens één vriend die een ongewenste foto van hem of haar plaatste. Soms stopt het daar niet en worden mensen binnen enkele uren belachelijk gemaakt.

Je hoeft alleen maar naar het commentaargedeelte van een bericht te kijken dat een conflict veroorzaakte. Mensen hebben veel meer vertrouwen in het weggooien van beledigingen dan in het echte leven.

De verbeteringen die sociale media tot stand hebben gebracht (het positieve)

Bij sociale media gaat het niet alleen om het vaststellen van valse identiteiten en problemen met zelfbeeld. Het kan een hulpmiddel zijn voor iedereen die het gebruikt, als het verstandig wordt gebruikt. De mogelijkheid om direct contact te maken met degenen om wie je geeft, heeft veel positieve veranderingen in het leven van mensen teweeggebracht.

Het kan u redden in geval van nood

noodsituatie op sociale media

Tijdens een tornado seizoen, de onderlinge verbondenheid die sociale mediaplatforms bieden, kan een grote hulp zijn. Als mensen slecht weer aan de horizon zien naderen, kunnen ze dit direct melden op Facebook of een ander platform. Dit heeft in 2011 al honderden mensen in de Verenigde Staten gered.

Met de informatie over de naderende tornado’s konden mensen sneller in veiligheid komen en hadden ze meer tijd om zich voor te bereiden. Hetzelfde kan gelden voor elk ander rampscenario, waarbij snelle communicatie de sleutel kan zijn om schade of zelfs om te overleven te voorkomen.

Verbeterde connectiviteit

De grens tussen het verbeteren van onze communicatie en het vertrouwen op sociale media daarvoor is erg dun. Het hoeft ons niet per se uit de echte wereld te halen om ons een aantal handige tools te bieden. In feite kan het zeker doen waarvoor het is gemaakt. Om relaties met anderen te cultiveren en te versterken, want welke betere optie heb je om op de hoogte te blijven met vrienden aan de andere kant van de wereld?

Of als u zich echt in een slecht humeur voelt, biedt sociale media u de mogelijkheid om met een vriend in contact te komen, wat soms levensreddend kan zijn.

Het kan worden gebruikt als een reden om te redeneren

Veel mensen gebruiken sociale media om een ​​stem te geven aan de stemlozen. Deze mensen proberen bepaalde sociale kwesties onder de aandacht te brengen. Ze helpen mensen met een handicap en minder voordelige sociale achtergronden.

Het is een plek voor inhoudsdetectie

Sociale media maken het oneindig gemakkelijk voor u om inhoud te vinden die uw interesses dient. Het biedt creatieve mensen ook de mogelijkheid om hun werk te laten zien of als product op de markt te brengen. Hierdoor denken mensen buiten de gebaande paden en kunnen ze content bedenken die waardevolle informatie deelt. Facebook kan een geweldige plek zijn om verbazingwekkend educatief materiaal over verschillende onderwerpen te ontdekken. Het kan mensen ook helpen vaardigheden te ontdekken die nodig zijn in de echte wereld. Je hoeft alleen maar eerst door al het nutteloze commentaar te graven.

Helpt bij het krijgen van hulp

U kunt uw problemen en interesses delen of contact maken met een groep die ze met u deelt. U kunt gemakkelijk vragen stellen over specifieke problemen en iemand laten helpen. Het was nog nooit zo eenvoudig om nuttige informatie te bemachtigen, dus we kunnen er het beste gebruik van maken.

Biedt een geweldige marketingtoolmarketingtools voor sociale media

Social media hebben een geheel nieuwe fase in marketing gecreëerd, omdat het voor interactie zorgt. Tegenwoordig gaat marketing niet alleen over het uitzenden van informatie, maar het aangaan van een gesprek met potentiële klanten. Bedrijven gebruiken Facebook en Twitter om een ​​reputatie, een sterkere online aanwezigheid op te bouwen en hun merk op te bouwen.

Conclusie

Sociale media veranderen niemand in een egoïstische selfieholic, het onthult alleen hen. Hoewel er mogelijk te veel persoonlijke uitzendingen plaatsvinden via deze sites, is dat niet waar het allemaal om draait. Ze kunnen ons oprecht verbinden en ons helpen efficiënter te communiceren, of ons ego voeden en onze behoefte aan goedkeuring van anderen. Uiteindelijk hangt de manier waarop we het gebruiken af ​​van elk van de individuele beslissingen die we nemen.

Ik hoop dat je dit artikel met plezier hebt gelezen en dat we je hebben geholpen een nieuw perspectief te creëren op het wonder dat we sociale media noemen!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector