Statische versus dynamische websites – welke moet u kiezen?

statische vs dynamische websites


Tegenwoordig is het geen vraag dat het hebben van een website heel belangrijk is. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen de sites, en een daarvan is de manier waarop ze de bezoekers van inhoud voorzien. Kortom, het tonen van inhoud kan statisch of dynamisch zijn en in dit artikel gaan we u uitleggen wat ze zijn en welke u moet kiezen.

Statische websites

Zoals de naam al aangeeft, worden statische websites opgebouwd met behulp van statische pagina’s. De elementen zijn gefixeerd en eerder gecodeerd en op de webserver geplaatst. Zodra een bezoeker uw site bezoekt, krijgt hij of zij de bestanden van de server te zien en krijgen alle bezoekers dezelfde inhoud.

Er zijn enkele voordelen van statische inhoud:

 • Meestal is er minder moeite nodig om statische sites op te bouwen, ze bevatten voornamelijk HTML-codes en CSS-stijlelementen.
 • Vanwege minder inspanning zijn statische sites mogelijk goedkoper en kunnen ze sneller worden gedaan.
 • Statische elementen hebben geen geavanceerde webhostingoplossingen nodig, zoals een up-to-date PHP-omgeving, dus gratis hostingdiensten kunnen ook als opslag worden gebruikt.
 • Statische inhoud gebruikt vaak minder complexe elementen, waardoor de website sneller in de webbrowser kan worden geladen.

We moeten ook nadelen doormaken:

 • De pagina’s van een statische website worden vaak gecodeerd in onafhankelijke bestanden, ze gebruiken zelfs dezelfde elementen als de voettekst of het menu. Dit betekent dat als u iets in het menu wilt wijzigen, u alle subpagina-bestanden één voor één moet bewerken, in plaats van het menu in een collectief gebruikt bestand te wijzigen.
 • Geavanceerde functies, interactiviteit of andere moderne websitefuncties zijn in de meeste gevallen niet beschikbaar door alleen statische website-elementen te gebruiken.

Dynamische websites

Het is essentieel om te begrijpen hoe dynamische websites werken. Terwijl de HTML-bestanden van statische websites worden gekopieerd van de server naar uw webbrowser zoals ze zijn, doen dynamische sites het anders.

PHP is een van de meest gebruikte programmeertalen om dynamische sites op te bouwen en .php-bestanden zijn stukjes code die iets doen wanneer een bezoeker de website opent. Omdat dit programmeren is, kunnen ze bijna alles weergeven wat de programmeur in code heeft geschreven. Zodra een bezoeker de website opent, voert de server de PHP-codes uit en genereert alleen voor de bezoeker een HTML-bestand. Terwijl statische pagina’s dezelfde opgeslagen HTML-bestanden tonen, genereert dynamische pagina’s gloednieuwe HTML-bestanden voor elke bezoeker.

Als u bijvoorbeeld een site heeft, kunt u er een PHP-codestuk aan toevoegen om de werkelijke datum en tijd bovenaan weer te geven. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dit goed is, de datum en tijd kunnen per bezoeker verschillen, dus deze functie heeft dynamische middelen nodig. Het is duidelijk dat dynamische elementen kunnen worden gebruikt voor een meer geavanceerde functie dan het tonen van de tijdstempel, laten we dan eens kijken naar de voordelen van het gebruik van dynamische websites:

 • Dynamische website-elementen kunnen onafhankelijk worden afgehandeld en de site die aan de bezoeker wordt bediend, kan direct worden opgebouwd met behulp van deze elementen. In tegenstelling tot statische websites kunnen site-onderdelen zoals menu in één bestand worden opgeslagen en met dezelfde subpagina’s worden gedeeld. Stel je voor, in plaats van het menu op alle subpaginabestanden te wijzigen, kun je het slechts in één bestand bewerken. Het spreekt voor zich dat deze oplossing handiger, foutloos en tijdrovend is.
 • Dynamische pagina’s kunnen dezelfde database met elkaar delen en de gegevens kunnen in realtime worden bewerkt en opgeslagen. Dit is essentieel wanneer je met data werkt. U hoeft de waarden niet hard te coderen in de code van uw website en ze handmatig op alle pagina’s te bewerken, u hoeft alleen de database te vragen de actuele gegevensversie weer te geven. Het hebben van gestructureerde databases is de sleutel van het moderne internet en een van de grootste voordelen van dynamisch gecreëerde websites.
 • Het type en aantal website-elementen dat u op uw website kunt gebruiken, is bijna onbeperkt met dynamische website-rendering. U heeft alleen een programmeur nodig die uw ideeën in code omzet en de site zal deze aan uw bezoekers tonen. De moderne websites op het internet gebruiken allemaal vergelijkbare oplossingen, van Google via YouTube tot Facebook. Gebruik gewoon je fantasie en maak een geweldige website!
 • Er zijn Content Management Systemen (CMS) op de markt, veel daarvan zijn gratis, zoals WordPress. Deze CMS gebruiken databases en dynamische inhoud die wordt weergegeven, waardoor het leven van een website-eigenaar verbazingwekkend gemakkelijk wordt. U hoeft alleen maar een CMS te installeren of er een exemplaar van te kopen om aan uw site te werken. Dit kan worden gedaan zonder enige programmeertaal te kennen, zodat u zich echt kunt concentreren op het delen van uw ideeën met het publiek.

Als we de voordelen van dynamische websites hebben doorgenomen, moeten we ook de nadelen dekken. Om er een paar te noemen:

 • Dynamische websites zijn robuuster en zwaarder dan statische sites. Dit is geen wonder, aangezien meer functies en middelen meer ruimte en serverbronnen nodig hebben, waardoor ze langzamer kunnen worden weergegeven. Als u rekening houdt met het feit dat de laadtijd van websites een belangrijke factor is bij het rangschikken van websites in Google, moet u er zeker van zijn dat u echt een dynamische website nodig heeft.
 • Geavanceerde functies hebben programmeerkennis nodig, dus als u geen programmeur bent, betaalt u mogelijk veel geld om uw site op te bouwen. Het bedrag zal hoger en hoger worden zodra u meer en meer functies begint toe te voegen.
 • Dynamische codestukken zijn vaak minder fouttolerant dan statische. Als u bijvoorbeeld iets verkeerds schrijft in statische HTML, wordt de site nog steeds weergegeven in de browser. In het ergste geval ziet de bezoeker een stuk code als tekst op de site. Als u daarentegen iets verkeerds in PHP schrijft, wordt de site verbroken en krijgt de bezoeker alleen een foutmelding te zien. U ziet het goed, slechts één enkele fout in PHP kan de browser volledig belemmeren om uw website aan uw bezoekers te tonen. Dit kan vervelend zijn als u de fout niet beseft en uw site lange tijd niet werkt.

Samenvatting – Welke moet u kiezen?

Inmiddels begrijpt u misschien dat het gebruik van statische elementen ideaal kan zijn voor starterswebsites. Als je alleen ‘iets’ op internet wilt hebben en dit in de nabije toekomst niet zal veranderen, gebruik dan dit soort websites. Upload snel uw cv of winkelgegevens en u bent al in een paar stappen online aanwezig.

Als u daarentegen een website vol dynamisch gewijzigde inhoud wilt hebben, of er een database achter zit, moet u een dynamische website kiezen. Hoewel het duurder en minder fouttolerant is, kunnen sommige ideeën niet zonder worden gerealiseerd. Denk gewoon aan wat u precies nodig heeft en kies de juiste inhoud die wordt weergegeven!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map