Top 10 programmeertalen om te leren

top 10 programmeertalen


Als je net begint met programmeren en je weet niet waar je moet beginnen, of als je gewoon een nieuwe programmeervaardigheid aan je repertoire wilt toevoegen, ons overzicht van de top 10 programmeertalen om te leren in 2017 kan een handige gids zijn om te begrijpen welke programmeertaal de handigste vaardigheid is die u dit jaar kunt opdoen.

Lees ook: Beste webontwerp- en ontwikkelingstools

Java

Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal (OOP), het is sterk op klassen gebaseerd. Het heeft de WORA-filosofie: één keer schrijven, overal uitvoeren. En het beantwoordt aan deze filosofie. Meer dan welke andere taal ook, Java is een gecompileerde taal, het compileert naar bytecode die in JVM (Java Virtual Machine) kan draaien. Als de JVM voor elke architectuur is geïmplementeerd, kunt u er Java-code op uitvoeren, van supercomputers tot oude functietelefoons en tot SmartCards, zelfs uw simkaart in uw telefoon kan Java-applicaties uitvoeren.

De Java-taal is meer dan 21 jaar oud, het is een zeer volwassen taal en voor de meeste mensen is Java de taal van de Enterprise. Als je Java leert, heb je een solide basis in het objectgeoriënteerde paradigma, wat handig kan zijn als je van plan bent een andere OO-taal te leren. Nadat u gewend bent geraakt aan de taal en code begint te lezen uit andere bibliotheken of projecten, zult u veel “best practices” oppikken omdat de meeste bibliotheken veel refactoring en polijsten hebben ondergaan.

U kunt een breed scala aan applicaties in Java ontwikkelen, omdat het is gecompileerd naar bytecode, het vrij snel werkt in vergelijking met geïnterpreteerde talen, dus u zult vaak zeer resource-intensieve applicaties vinden die in Java zijn geschreven.

Als u Java leert en u wilt werken als Java-ontwikkelaar, komt u waarschijnlijk ergens in een grotere onderneming terecht. Er is veel enterprise-grade software ontwikkeld in Java. Het is de # 1-taal in bijna alle lijsten met taalvergelijkingen, dus je zult een baan vinden als Java-ontwikkelaar. Het wordt gebruikt in bankieren, B2B, machine learning, embedded systemen, gegevensopslag en retrieval.

C

De C-taal is ontwikkeld in 1970, het is een andere zeer volwassen taal. Het had een grote invloed op veel andere talen die erna kwamen. Het is een statisch getypeerde taal en gebruikt heel weinig geheugen. Het heeft niet veel toeters en bellen, maar het klaart de klus en het krijgt het snel gedaan. Het wordt beschouwd als een taal op laag niveau, het is vrij “dicht bij het metaal”. C geeft je grote vrijheid wat je met de hardware kunt doen, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid.

Als je nieuw bent bij programmeren, moet je zeker beginnen met C, want hoewel de leercurve een beetje steiler is dan laten we zeggen PHP of JavaScript, zal het dienen als een solide basis voor het begrijpen en werken met andere talen. De meeste andere talen worden meestal in C geschreven. Nadat je C hebt geleerd, zul je sommige functies van andere talen zoals OOP, Lambda-functies, geïnterpreteerd versus gecompileerd, enz..

Met C kun je alles bouwen, je kunt zelfs andere programmeertalen maken, en nog veel meer, je kunt besturingssystemen schrijven. De Linux-kernel die in het hart van Android zit en veel supercomputers en zelfs embedded apparaten zijn geprogrammeerd in C.

Tegenwoordig wordt C meestal gebruikt in embedded systemen, veel apparaatstuurprogramma’s zijn geschreven in C, omdat het een taal op laag niveau is. Meestal, wanneer snelheid van uitvoering en geheugengebruik erg belangrijk zijn, gebruiken bedrijven meestal C. C is bij ons en zal voor een lange tijd bij ons zijn, dus u kunt er zeker van zijn dat u werk zult vinden als C-ontwikkelaar.

C++

Het is een programmeertaal voor algemeen gebruik, ontworpen door Bjarne Stroustrup om een ​​super niveau van C te zijn door objectgeoriënteerde en generieke programmeerfuncties toe te voegen. Op die manier ondersteunt het alle C geschreven code (legacy code of bedoeld voor embedded apparaten) native.

Het is een programmeertaal die hoge prestaties levert en zeer flexibel is en op een groot aantal apparaten kan werken. Het ondersteunt OOP, eigenlijk is OOP een van de grootste verkoopargumenten, je kunt de prestaties van C krijgen, maar je kunt OOP-code schrijven. T

e taal heeft de laatste jaren een facelift gehad, dus als je van plan bent om C ++ te leren in 2017, moet je kiezen voor de editie C ++ 17 van 2017. C ++ is ook een geweldige taal om te leren, omdat je de vrijheid hebt om C-code te schrijven terwijl je ondertussen kunt profiteren van het OOP-paradigma, tegen bijna nul prestatiekosten.

C ++ wordt ook gebruikt in embedded systemen, industriële besturing, ruimtetechnologie, maar misschien wel de grootste maar zeker de meest flitsende use-case is in de ontwikkeling van videogames en zelfs de ontwikkeling van game-engines. De meeste triple A-titelspellen zijn geschreven in C ++ of gebruiken een game-engine die erin is geschreven. Als C ++ ontwikkelaar kun je aan veel interessante projecten werken als je graag werkt met krachtige applicaties of in systemen met beperkte middelen.

C #

C # is een objectgeoriënteerde programmeertaal. Het is een geïnterpreteerde programmeertaal zoals Java is. De compiler heeft IL-code (interpreted language) gegenereerd die wordt uitgevoerd door de CLR (Common Language Run-time: een proces dat bekend staat als just-in-time compilatie zet gecompileerde code om in machine-instructies die de CPU van de computer vervolgens uitvoert).

C # is ontwikkeld door Microsoft en hoewel het jarenlang exclusief was voor de Windows-besturingssystemen (desktop en server), kreeg het genoeg populariteit voor de Linux-gemeenschap om een ​​open source-equivalent genaamd Mono te creëren. In het licht van de laatste veranderingen bij Microsoft werd C # open source. Kort daarop volgde het besluit van Apple om de nieuwe programmeertaal Swift open source te maken.

Omdat C ++ een standaardbibliotheek (STL) heeft, heeft C # dat ook .Net Framework. Met de open sourcing van het C # en .Net Framework heeft de programmeertaal C # een mooie toekomst waarin het kan concurreren met Java’s Write once, run overal filosofie.

De overeenkomsten tussen Java en C # zijn opvallend, maar bij nader inzien kun je C # veel dichter bij de C ++ syntax vinden die Java is. Je kunt ook enkele invloeden zien die C # heeft op de nieuwste C ++ revisies: C ++ 14 en C ++ 17.

Het is een programmeertaal op een hoger niveau dan C ++, een zeer complexe taal, je kunt er een breed scala aan apps mee maken zoals met C ++ of Java, maar veel snellere prototyping van code omdat C # geen expliciete aanwijzer heeft zoals C ++ / C het beheert het geheugen intern met behulp van een GC: garbage collector).

Python

Python is een taal van hoog niveau en wordt beschouwd als een programmeertaal voor algemene doeleinden. Python is een geïnterpreteerde taal of wordt vaker een scripttaal genoemd. Dit betekent dat je Python niet hoeft te compileren om het uit te voeren. Een van de meest karakteristieke kenmerken is de focus op leesbaarheid. Het gebruikt inspringing in plaats van accolades, waardoor ontwikkelaars gedwongen worden om op een schone en gestructureerde manier te schrijven. Python-code wordt beschouwd als gemakkelijk te lezen door andere ontwikkelaars, in tegenstelling tot Perl, waar zelfs de auteur het moeilijk vindt om te lezen na enige tijd. Python ondersteunt meerdere programmeerparadigma’s zoals OOP (Object Oriented Programming), functionele en procedurele stijl. Het wordt veel gebruikt in Linux-hulpprogramma’s, delen van de Debian Linux-pakketbeheerder zijn geschreven in Python. Het heeft een lage geheugenvoetafdruk en blinkt uit in stringmanipulatietaken, presteert vaak beter dan Java in termen van snelheid en komt dicht bij C of C ++. Python is de belangrijkste programmeertaal voor gebruikers van de RaspberryPi mini-computer. Het is een volwassen taal met veel bibliotheken en extensies, het werd gebruikt in Machine Learning en data-analyse, het heeft sterke banden met PostgreSQL.

Er zijn twee hoofdversies van, de 2.X en de nieuwere 3.X, iets om te overwegen als je Python wilt leren, omdat ze de compatibiliteit in pakketten en bibliotheken verbreken.

Als u een Python-programmeur wordt, zult u hoogstwaarschijnlijk werken in Machine Learning, Data Mining of zelfs Web Scraping-projecten. Maar het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld met Django zeer veelzijdige webpagina’s te bouwen.

JavaScript

JavaScript is een van de talen van het web. Het is een heel vreemde taal, het is in slechts 10 dagen ontwikkeld, dus er kwamen veel vreemde dingen in terecht, maar omdat het in elke browser zit, is het een van de meest gebruikte talen. JavaScript is een scripttaal, zoals de naam al aangeeft, en het maakte het web tot het nummer één applicatie-leveringsplatform. De meeste mensen associëren JavaScript met de DOM, een API die door de browsers wordt weergegeven en die door velen wordt gehaat, door enkelen geliefd, maar nu met HTML5 worden de dingen steeds beter. NodeJS, een servergebaseerde implementatie van JavaScript maakte het mogelijk om applicaties in puur JavaScript te schrijven, en mensen ontdekten opnieuw hoe mooi deze taal is zonder de DOM API. De naam is gekozen om bekend te klinken bij een Java-ontwikkelaar en hij bleef hangen. De officiële naam voor de taal is EMCAScript.

Je zou deze taal moeten leren als je geïnteresseerd bent in front-end technologieën, zelfs als je gewoon een eenvoudige webpagina wilt maken, je zult vroeg of laat JavaScript moeten gebruiken om je leven gemakkelijker te maken. Als u van plan bent om webapps met veel verkeer te maken die op gebeurtenissen zijn gebaseerd, dan is JS een goede taal om te leren.

In termen van carrière huren bedrijven meestal JS-ontwikkelaars meestal in voor front-endwerk, omdat NodeJS niet als mainstream wordt beschouwd aan de serverkant, waar de dingen wat langzamer gaan en mensen zich houden aan goed geteste oplossingen. Vaak vragen ze om HTML- en CSS-kennis, omdat deze technologieën in symbiose werken om rijke, responsieve WEB 2.0-toepassingen mogelijk te maken.

PHP

De Hypertext Preprocessor, zoals de naam al aangeeft, is een programmeertaal die verbinding maakt met HTTP (vormt het http: // deel in elke url) het HyperText Transfer Protocol. Het begon als vervanging voor CGI-scripts en werd een volwaardige programmeertaal. Het is vrij eenvoudig te leren, omdat het niet strikt is getypt, het heeft een C-achtige syntaxis.

Als je geïnteresseerd bent in webtechnologieën of programmeren van websites, moet je zeker de PHP-taal leren, het heeft veel extensies en een breed scala aan frameworks voor het bouwen van websites en webapplicaties. PHP ondersteunt het moderne web, 82,4% van de online websites zijn geschreven op PHP. Facebook was oorspronkelijk geschreven in PHP en het meest gebruikte CMS (Content Management System) ter wereld, WordPress dat op 25% van de websites draait, is ook geschreven in PHP. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het bouwen van websites, maar met de release van PHP 7, die enorme prestatieverbeteringen opleverde, werd het een vrij krachtige generieke programmeertaal.

PHP-programmeurs zijn meestal nodig voor het bouwen van websites en omdat de webstandaarden en -ontwerpen voortdurend veranderen, is er veel werk bij het bouwen en opnieuw bouwen van websites of het ondersteunen en toevoegen van nieuwe functies aan bestaande.

Lezen: voor- en nadelen van het bouwen van een website met PHP

SQL

SQL of Structured Query Language is de taal die oorspronkelijk was ontworpen om te praten met databasebeheersystemen; dat doet het nog steeds, maar niet zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Het is opgevat als een mens-tot-machinetaal, maar tegenwoordig wordt het gebruikt vanuit programmeertalen zoals PHP, C # enz. U kunt het als verouderd beschouwen, maar het wordt nog steeds gebruikt waar u elk type gegevens moet opslaan en u het wilt ophalen of verschillende rapporten maken.

Je kunt het beschouwen als een complementaire taal, omdat je in de meeste projecten vroeg of laat merkt dat je een mechanisme voor gegevensopslag nodig hebt of dat je een database moet doorzoeken voor sommige waarden. SQL komt in verschillende smaken, elke database gebruikt een enigszins gewijzigde syntaxis, maar over het algemeen delen ze dezelfde vocabulaire. MySQL en Oracle zijn de meest populaire, maar vaak merk je dat je SQLite gebruikt als lichtgewicht database voor je projecten. Als je een database kiest en je echt de ins en outs ervan leert, dan kun je jezelf beschouwen als meer een databasebeheerder dan een programmeur echt.

Concluderend kun je zeggen dat de kans vrij groot is dat je in veel projecten een database moet koppelen met SQL, dus je moet het zeker leren, tenminste de basis.

Robijn

Ruby is een relatief nieuwe taal, het verscheen in 1995. Het is een objectgeoriënteerde programmeertaal voor algemene doeleinden, die meerdere programmeerparadigma’s kan ondersteunen, zoals functioneel, OOP, imperatief enz. Het is een geweldige taal voor beginners, omdat het heel gemakkelijk te leren is als een eerste taal, dat is meestal het geval bij de meeste OOP-talen.

De Ruby-taal is ontworpen door Yukihiro Matsumoto om productief en leuk te zijn, en het heeft zijn belofte waargemaakt. Je kunt er extreem snel programma’s in schrijven, het is een geweldige taal voor snelle prototyping en het uitproberen van nieuwe ideeën.

Ruby wordt voornamelijk gebruikt voor webontwikkeling, omdat het een geweldig framework heeft met de naam Rails, soms wordt het genoemd als Ruby on Rails of ROR. Met Ruby on Rails kan het creëren van een blog of zelfs een winkelwagentje een taak zijn die binnen enkele uren kan worden gedaan in plaats van bijvoorbeeld dagen of weken in PHP. Over het algemeen is het Rails-framework een uitstekende aanvulling op de taal. Als je een eerste programmeertaal wilt leren, dan is Ruby een geweldige keuze, en als je er goed in wordt, kun je hoogstwaarschijnlijk een baan vinden in webontwikkeling, of gewoon je eigen website-ideeën bouwen, extreem snel.

Doelstelling C

Als je een C- of C ++ -ontwikkelaar naar Objective-C vraagt, is waarschijnlijk het enige dat ze ervan zullen weten, dat het veel haakjes [] gebruikt, en hoewel dat zeker waar is, doet het meer dan dat. Het is een algemene OOP-programmeertaal.

ObjC heeft zijn haakjes gekregen van Smalltalk en is beroemd omdat het de programmeertaal is die Apple gebruikt bij het ontwikkelen van OS X en IOS. Er wordt veel ontwikkeld voor IOS-apparaten met Objective-C als taal en Xcode als IDE.

Als je Objective-C leert, word je hoogstwaarschijnlijk een IOS-ontwikkelaar, er lijken maar heel weinig projecten te zijn die niet aan Apple zijn gebonden met Objective-C. Als je denkt dat Apple hier is om te blijven en je het idee leuk vindt om mobiele applicaties te bouwen voor een bedrijf, als freelancer of gewoon voor de lol, dan is Objective-C de taal.

Het einde

Hopelijk klinkt ten minste een van deze programmeertalen als iets in je straatje en haalt het de lijst met je verworven vaardigheden voor 2017. Dus welke taal ben je van plan te leren? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map