Wat is cPanel? Waarom zou u cPanel Web Hosting gebruiken?

01.06.2020
Artikelen & meer ... 'Wat is cPanel? Waarom zou u cPanel Web Hosting gebruiken?
0 6 мин.

wat is cpanel


cPanel is, zoals de naam al doet vermoeden, een webgebaseerd configuratiescherm dat wordt gebruikt voor het beheer van op Linux of Windows gebaseerde webservers of hosts. Hiermee kunnen gebruikers e-mailadressen, domeinnamen, databases, verschillende PHP-versies en bijna elk aspect van een webserver beheren, waardoor het mogelijk is om alle gehoste services op één plek te beheren. Ontwikkeld door het cPanel-bedrijf, is cPanel meestal geschreven in Perl.

cPanel is een geweldig, aanpasbaar bedieningspaneel, dat met succes de tand des tijds heeft doorstaan ​​en een actieve gemeenschap achter zich heeft, die u kan helpen bij het oplossen van problemen of moeilijkheden die zich voordoen tijdens het gebruik. De populariteit en het wijdverbreide gebruik van cPanel is ook te danken aan het feit dat het een eenvoudige interface heeft die ook gemakkelijk te begrijpen is voor nieuwe gebruikers. Maar de functies op bedrijfsniveau (beheer van meerdere servers, IPV6-ondersteuning) maken het ook geschikt voor professioneler gebruik.

Toegang tot het cPanel

U kunt de cPanel-installatie openen via een webbrowser. Het adres van het paneel wordt gegeven door uw server of hostingprovider. Je moet niet bang zijn voor: 2082 in de URL, want dat is het poortnummer waarnaar cPanel standaard luistert. U moet cPanel echter alleen benaderen via een beveiligde HTTPS-verbinding, anders riskeert u een inbreuk op de beveiliging.

cpanel beveiligde verbinding login

cpanel login

De cPanel-interface

De cPanel-interface is in de loop der jaren keer op keer verfijnd en de interface zelf kan worden aangepast door het webhostingbedrijf dat de services aanbiedt, maar over het algemeen hebben ze de volgende hoofdsecties: Voorkeuren, Mail, Bestanden, Database, Domeinen, Beveiliging en logboeken. De gebruiksvriendelijke en gepolijste interface is een van de vele aspecten die verantwoordelijk zijn voor de populariteit van dit bedieningspaneel.

cPanel-functies

cPanel is een van de meest veelzijdige controlepanelen die er zijn.

cpanel interface-functies

In de Mail-sectie kunt u nieuwe e-mailaccounts, doorstuurservers instellen, SpamAssasin-instellingen verfijnen, e-maillijst beheren, alle e-mailadressen vastleggen, enz. De meeste e-mailinstellingen kunnen met slechts een paar klikken worden gedaan.

Onder het domein vind je de Simple Zone Editor waarmee je gemakkelijk de zones kunt bewerken. Hier kunt u ook omleidingen definiëren en kunt u andere domein- en DNS-gerelateerde instellingen bewerken.

U kunt de PHPMyAdmin meestal ook onder het gebruik vinden. Nog een leuke functie Database-sectie. Het beheer van MySQL-databases vanuit een webinterface is best handig, maar als u MySQL Workbench verkiest, kunt u met cPanel de mogelijkheid hebben om databases “op afstand te koppelen” of te gebruiken. Naast MySQL kan cPanel ook PostgreSQL-databases beheren.

cPanel wordt geleverd met een zeer handig back-upsysteem, dat u meestal kunt vinden onder de sectie Bestand. Het kan worden gebruikt om niet-incrementele, op snapshots gebaseerde back-ups te maken van databases, bestanden, e-mailinstellingen, of u kunt een back-up van het hele paneel maken in één archief. Deze functie is erg handig wanneer u naar een andere host wilt verhuizen, die ook cPanel als een configuratiescherm biedt. Als u wilt verhuizen van een hostingbedrijf naar een ander bedrijf dat een aangepast configuratiescherm gebruikt, kan migreren een behoorlijk complexe taak zijn, maar niet als het van cPanel naar cPanel wordt gedaan. Hier, onder het gedeelte Bestanden, vindt u meestal de pagina met FTP-instellingen, waarmee u nieuwe FTP-accounts kunt instellen of oude kunt bewerken. U kunt desgewenst de homedirectory van het account specificeren, maar deze is meestal al voor u ingevuld.

cpanel php versie cron taakondersteuning

Met cPanel kunt u meestal kiezen welke versie van een bepaalde software u wilt gebruiken, met slechts een paar klikken kunt u bijvoorbeeld de PHP-versie selecteren. Je hebt nog steeds de oude PHP-code die de mysq_connect en mysql_query functies? Geen probleem, verander de PHP-versie in 5.X en je bent klaar om te gaan. Wilt u wat extra prestaties uit uw daadwerkelijke PHP-webapplicatie halen? Wijzig gewoon de PHP-versie in 7.X en u kunt direct profiteren van de snellere PHP-interpreter in termen van tijden voor het genereren van pagina’s.

Andere noemenswaardige functies zijn onbewerkte en geparseerde toegang en toegang tot foutenlogboeken, zodat een ontwikkelaar de exacte fouten kan zien die door de applicaties worden geproduceerd, terwijl de site-eigenaar de toegangsstatistieken en verkeersfluctuaties of -trends kan zien. Het heeft cron-taakondersteuning, u kunt uw aangepaste apache-handlers definiëren of zelfs aangepaste mime-typen toevoegen, het heeft een eenvoudig in te stellen Basic Auth-gebaseerde wachtwoordbeveiliging voor mappen, eenvoudig te gebruiken SSL-instellingen met zelfondertekende certificaten en / of CSR-generatie.

Hostingbronnen

U kunt altijd het huidige resourcegebruik zien, zoals bandbreedte, opslag, aantal FTP- of e-mailaccounts, aantal databases, aantal verzonden e-mails, enz. Sommige hostingproviders stellen zelfs e-mailwaarschuwingen in als u de ingestelde limiet nadert, dus u kunt direct actie ondernemen. Dit kan u helpen om een ​​duidelijk overzicht te hebben van uw hostingbronnen en hun toewijzing te controleren.

cPanel-uitbreidbaarheid

De functies van cPanel kunnen worden uitgebreid met plug-ins van derden. Er zijn nogal wat kant-en-klare plug-ins in de cPanel-appcatalogus, maar deze kan ook worden uitgebreid met op maat geschreven plug-ins.

cPanel heeft een goed gedocumenteerde JSON API met kant-en-klare clients in PHP en PERL en ondersteunt ook een opdrachtregel-API-client genaamd cpapi2. Als u een aantal taken heeft die u steeds opnieuw uitvoert, kunt u overwegen om een ​​client te implementeren die dat voor u doet, hetzij als een plug-in of als een API-client.

Conclusie – Waarom zou u cPanel Host gebruiken??

Zoals u kunt zien, is cPanel een zeer volwassen product, dat al een tijdje in de handel is, en dat door veel vooraanstaande hostingbedrijven wordt gebruikt. Als u een dedicated server of een VPS bezit en u overweegt cPanel voor uzelf of voor uw klanten te gebruiken, moet u weten dat de kosten voor een VPS $ 20 per maand of $ 200 per jaar bedragen, terwijl voor een dedicated server $ 45 per maand en $ 425 per jaar. De meeste vertrouwde hostingbedrijven bieden u gratis een op cPanel gebaseerd hostingcontrolepaneel aan, en sommige klanten kiezen alleen een bepaalde hostingprovider als deze wordt geleverd met cPanel.

Top cPanel-hostingproviders

Nu u weet wat cPanel is en hoe het werkt, wilt u waarschijnlijk weten welke de beste hostingproviders zijn die cPanel aanbieden. Hieronder staan ​​onze top 3 aanbevolen cPanel-hostingbedrijven die gratis het cPanel-configuratiescherm hebben met hun gedeelde hostingplannen:

Bedrijf
Prijs vanaf

1beste cpanel wordpress hosting$ 3,95 / maand
2beste zakelijke cpanel-hosting$ 4,19 / maand
3beste high-class cpanel-hosting$ 3,95 / maand

Als u meer wilt weten over elke hostingprovider, raad ik u aan hun officiële website te bekijken of onze beoordelingen te lezen:

 • BlueHost Review – het beste voor zakelijke en WordPress-hosting
 • InMotion Review – het beste voor kleine en middelgrote bedrijfssites
 • HostGator Review – het beste voor groeiende zakelijke websites

Als je nog vragen hebt over cPanel, aarzel dan niet om deze in de commentaarsectie hieronder te stellen of bekijk onze cPanel-tutorials verder.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector