Wat is privé-WHOIS en waarom is privé-domeinregistratie belangrijk?

01.06.2020
Artikelen & meer ... 'Wat is privé-WHOIS en waarom is privé-domeinregistratie belangrijk?
0 7 мин.

privé whois domeinnaam registratie


Bij het kopen van een domeinnaam moet u bepaalde informatie opgeven, zoals uw telefoonnummer, volledige naam en adres, e-mailadres, enzovoort. Dit is vereist door uw domeinregistreerder namens ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) om transparantie te creëren over het eigendom van domeinnamen. Maar deze transparantie brengt kosten met zich mee, die we in dit artikel uitgebreid zullen bespreken, evenals maatregelen om uzelf te beschermen tegen de mogelijk schadelijke effecten van het openbaar maken van uw persoonlijke gegevens.

De persoonlijke gegevens die u verstrekt bij het kopen van een domein worden in Whois openbaar gemaakt, samen met andere gegevens zoals naamservers, vervaldatum, verlengingsdatum van domein, etc. Whois is een technische directory die kan worden gebruikt om informatie op te zoeken met betrekking tot een gTLD (generiek topleveldomein) zoals .com, .net of .online, en dat omvat al uw ingezonden persoonlijke informatie ook. Dit kan u kwetsbaar maken voor de acties van onwettige gegevensverzamelaars, identiteitsdieven en domeinkapers. Dit tenzij je kiest voor private Whois of private domein registratie.

Wat is Private Whois?

IK KAN vereist dat u nauwkeurige en up-to-date informatie over uw domeinen bijhoudt en het wettelijke en contractuele eigendom van een domeinnaam is gekoppeld aan de informatie die u verstrekt tijdens het registratieproces van een domein. Dit betekent dat degene die in de Whois wordt vermeld als de eigenaar van het domein, geacht wordt er wettelijk eigenaar van te zijn. U kunt de vereiste om uw persoonlijke gegevens te verstrekken, omzeilen door de gegevens van iemand anders in te dienen in plaats van die van uzelf, maar die persoon wordt in geval van een geschil beschouwd als de rechtmatige eigenaar. Zelfs als u voor het domein heeft betaald, als u de gegevens van iemand anders heeft vermeld, is in de ogen van de ICANN de persoon die als registrant wordt vermeld de rechtmatige eigenaar van het domein.

Wanneer u een domein registreert, staan ​​sommige providers u toe om een ​​add-on-service te kiezen, genaamd private domeinregistratie, ook wel private Whois of domeinprivacybescherming genoemd. Met deze service kunt u uw naam en contactgegevens maskeren of verbergen door deze te vervangen door algemene informatie die door uw registrar is gegenereerd, waardoor anderen uw persoonlijke gegevens niet uit de Whois-database kunnen halen..

Verschillende domeinregistreerders hebben verschillende namen voor privédomeinregistratie – sommigen noemen het domeinprivacybescherming (bijv. A Small Orange), anderen noemen het privé Whois-registratie (bijv. HostGator), terwijl andere registrars het domeinprivacy noemen (bijv. BlueHost, GoDaddy ) of Whois Guard (bijvoorbeeld Namecheap). De prijzen voor deze service zijn ook behoorlijk gevarieerd, dus zorg ervoor dat u de prijzen vergelijkt voordat u een domein registreert.

Waarom privédomeinregistratie belangrijk is?

Hoewel niet alle domeinen domeinprivacybescherming mogen hebben (de meeste topdomeinen met landcodes mogen bijvoorbeeld geen privé Whois hebben), kunnen gTLD’s die het wel mogen hebben er veel baat bij hebben als er geen persoonsgegevens in terechtkomen de handen van domeinkapers, dataminers of hackers.

Hier zijn drie redenen waarom privé Whois ertoe doet en waarom u zou moeten overwegen om deze service aan te schaffen:

1. Bescherm uw persoonlijke gegevens

Identiteitsdiefstal komt vaker voor dan u zou denken, en het aantal gevallen van identiteitsdiefstal neemt toe. Een bekwaam persoon zou die gegevens die in de Whois-database zijn gepubliceerd, kunnen misbruiken in de mate van identiteitsdiefstal. Aangezien u het moe zou zijn om uw persoonlijke gegevens openbaar te delen op sociale media of andere doorzoekbare databases, wetende dat deze in verkeerde handen kunnen komen, zorgt de keuze voor registratie in het privédomein ervoor dat uw gegevens veilig worden bewaard in de Whois-database.

Een andere reden waarom registratie van een privédomein belangrijk is, is dat het de gegevens kan beschermen van bepaalde categorieën mensen die kwetsbaar zijn voor vervolging. Als u bijvoorbeeld een controversieel mediakanaal bezit of een website die pleit voor de rechten van immigranten of LGBTQ-rechten, kan een domeinprivacydienst gegevens beschermen die betrekking hebben op de eigenaren van dergelijke sites.

2. Voorkom spamming en ongewenste verzoeken

Verkopers en telemarketeers zien het publiceren van persoonlijke informatie zoals uw telefoonnummer en e-mailadres als een open uitnodiging voor een uitnodiging. Verschillende bedrijven schrapen zelfs Whois-gegevens voor nieuw toegevoegde informatie. Als uw e-mailadres wordt overspoeld met spam-e-mail en uw telefoon blijft klinken met aanbiedingen van socialemediamarketing, SEO en andere ‘niet te missen’ zakelijke kansen, is dit een teken dat uw gegevens zojuist zijn opgepikt door bedrijven die reclame maken voor hun diensten.

Iets anders waar u misschien voorzichtig mee wilt zijn als u geen privé-whois gebruikt, zijn nepmails voor domeinvernieuwing, die kunnen verschijnen wanneer uw domein de vervaldatum nadert. Deze zullen u niet helpen uw domein te vernieuwen en in plaats daarvan zullen ze u laten denken dat u uw domein heeft vernieuwd terwijl u dat in feite niet deed. Zorg ervoor dat u voorzorgsmaatregelen neemt als het gaat om kennisgevingen over domeinvernieuwing.

Om ervoor te zorgen dat uw Whois-gegevens te allen tijde beschermd blijven, zet u uw domeinprivacy-service op automatische verlenging.

3. Voorkom het kapen van domeinen

Domeinkaping was vroeger een groter probleem dan tegenwoordig, aangezien domeinregistreerders tegenwoordig domeinoverdrachten vergrendelen nadat ze zijn gekocht. Dus tenzij iemand uw accountgegevens in handen krijgt, kunnen ze uw domein niet overzetten. Aangezien de Whois-beveiligingsservice een dummy-e-mailadres genereert in plaats van uw echte e-mailadres, worden alle e-mailpogingen voor de autorisatie van domeinoverdracht verzonden naar het dummy-adres in plaats van naar uw echte adres. In de meeste gevallen worden e-mails die naar het dummy-adres worden gestuurd, niet eens doorgestuurd naar het echte adres van de eigenaar. Er zijn echter Whois-beveiligingsservices waarmee u een aangepast adres kunt instellen waar de e-mails worden doorgestuurd. Het is een goed idee om een ​​geldig adres te hebben dat aan de dummy is gekoppeld, omdat er legitieme redenen kunnen zijn waarom iemand rechtstreeks contact met u wil opnemen, bijv. spamrapporten, hackrapporten, beveiligingsproblemen enz. Als ze geen contact met u opnemen via het door Whois vermelde e-mailadres, sturen ze de e-mail naar de afdeling misbruik van de hostingprovider..

Zijn er nadelen aan Private Whois?

Afgezien van de jaarlijkse extra kosten (die kunnen variëren van registreerder tot registreerder) die u moet maken voor elk domein waarvoor u privédomeinbeveiliging inschakelt, zijn er geen nadelen aan het inschakelen van een privé Whois. Als uw domein echter al een keer was geregistreerd zonder een dergelijke privacybescherming, kunnen uw eerder ingediende gegevens nog steeds openbaar en doorzoekbaar zijn via tools die historische zoekopdrachten uitvoeren voor de geschiedenis van domeineigendom. Aangezien publicatie van gegevens met betrekking tot de eigenaar van een domein bedoeld is om de transparantie te bevorderen, kan het niet zijn dat uw gegevens in Whois worden vermeld, waardoor sommige klanten uw reputatie in twijfel kunnen trekken – bent u echt wie en wat u beweert te zijn? In deze situatie moet u de voordelen van volledige transparantie afwegen, in tegenstelling tot de nadelen van het gebruik van uw gegevens voor frauduleuze doeleinden.

Als u een online winkel heeft, kunt u de Whois-gegevens instellen op dezelfde als de gegevens van uw bedrijf, omdat u waarschijnlijk al uw contactgegevens zoals bedrijfsnaam en officieel adres, telefoonnummer enz. Moet hebben. in ieder geval. Er is geen reden om uw WHOIS-informatie te verbergen, omdat het enkele potentiële zakenpartners zou kunnen ‘afschrikken’. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een klant uw WHOIS-informatie bekijkt, maar een potentiële zakenpartner zal zeker proberen zoveel mogelijk informatie over u te verzamelen.

Waar kunt u uw domein registreren bij Private WHOIS?

De meeste domeinregistreerders hebben de mogelijkheid om een ​​domeinprivacybescherming te kiezen wanneer u zich bij hen registreert. De Domain Privacy-service van BlueHost kost $ 11,99 per jaar per domein, maar sommige van hun gedeelde hostingplannen (bijvoorbeeld Prime-abonnement) – die ook worden geleverd met een gratis domeinnaam – bieden deze service gratis aan. InMotion is een andere betrouwbare domeinregistreerder die u de mogelijkheid biedt om domeinprivacy voor uw domein in te schakelen, en het kost $ 9,99 per jaar per domein. HostGator’s functie voor domeinprivacybescherming is beschikbaar voor $ 12,95 per jaar per domein. Zoals u kunt zien, zijn er enkele prijsverschillen, dus u moet providers vergelijken om te zien wiens deals de beste zijn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector