WordPress of Blogger: welk CMS is beter?

blogger vs wordpress vergelijking


Wat is een CMS?

De afkorting CMS is afkomstig van een inhoudbeheersysteem dat een online software is die is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn en die een of meer van de volgende functies heeft: een website maken, inhoud publiceren, bewerken en verwijderen en meerdere gebruikers maken om de specifieke website te beheren.

Lees ook: Vergelijking van WordPress vs Ghost.org Blogging Platform

Over WordPress

wordpress-logoWordPress is het populairste gratis contentbeheersysteem dat is gemaakt in PHP, MySQL, CSS, HTML en Javascript, en is ook open-source en meertalig. Het is gemaakt door de WordPress Foundation op 27 mei 2003, de laatste stabiele versies zijn 4.4.2 uitgebracht op 2 februari 2016, terwijl de laatste bèta 4.5 is uitgebracht op 25 februari 2016.

WordPress is een multifunctioneel CMS dat kan worden gebruikt als blogsoftware, inhoudbeheersysteem, inhoudsbeheerraamwerk, forum, presentatiewebsite, online applicatie en online winkel, het is platformonafhankelijk en het is zo populair dat meer dan 60 miljoen websites gebruik het.

Over Blogger

blogger-logoBlogger is een inhoudbeheersysteem gemaakt door Google in Python, gratis gelanceerd op 23 augustus 1999, beschikbaar in meerdere talen dat niet alleen tools biedt voor het maken, bewerken en verwijderen van inhoud, maar ook een host- en subdomeinnaam biedt, zoals example.blogspot.com voor blogs.

Het is bekend dat blogger vooral wordt gebruikt door niche-blogs omdat het gebruiksvriendelijk is en er niet veel opties zijn waar je kunt verdwalen.

Vergelijking tussen WordPress en Blogger

Er zijn veel verschillen en overeenkomsten tussen deze twee CMS, zoals:

 • WordPress komt in twee versies, een zelf-gehoste versie die kan worden gedownload en geïnstalleerd op uw host met MySQL database en FTP of een automatisch installatiescript zoals Softaculous en de bloghostversie waar je host ontvangt en een subdomein zoals example.wordpress.com, de tweede versie is vergelijkbaar met Blogger met dezelfde functies.
 • WordPress wordt geleverd met veel thema’s, zelfs als dit de versie van de bloghost is, terwijl Blogger er maar een paar heeft en als je meer wilt, moet je het op internet vinden.
 • WordPress heeft duizenden handige plug-ins die uw website een boost geven terwijl Blogger aangepaste widgets gebruikt en dat is alles.
 • WordPress is mobielvriendelijker zoals Blogger.
 • Met één WordPress kun je meerdere blogs in dezelfde host beheren, maar voor Blogger heb je alleen een account nodig om meerdere blogs te beheren.
 • Blogger integreert met Google Toolbar en met Google AdSense, terwijl je voor WordPress extra plug-ins nodig hebt.
 • Blogger heeft een limiet van 100 blogs per account, terwijl je onbeperkt blogs kunt maken met WordPress.
 • Je kunt bijna 1 GB aan afbeeldingen gebruiken met behulp van Picasa in Blogger, terwijl je in WordPress de ruimte hebt die je bij de host hebt gekocht of in de versie van de bloghost heb je ook 1 GB ruimte
 • Beide content management systemen hebben geen limiet op het aantal posts.
 • In Blogger is de grootte van pagina’s beperkt tot 1 MB, terwijl WordPress dit type beperking niet heeft.
 • Er is ook geen limiet aan het aantal pagina’s, noch in WordPress noch in Blogger.
 • Terwijl u in de zelf-gehoste versie van WordPress de eigenaar bent van uw website, zowel in de bloghost-versie van WordPress als in Blogger zijn de eigenaren van de website de ontwikkelaars van het specifieke inhoudbeheersysteem.
 • Blogger heeft een beperkt aantal tools die beperkt zijn als functies, terwijl je met WordPress self-hosted bijna een onbeperkt aantal tools hebt die hun aantal en hun functies kunnen uitbreiden met speciale thema’s en plug-ins.
 • Blogger is niet compatibel met veel andere vergelijkbare CMS, terwijl WordPress standaard export- en importfuncties biedt voor het verplaatsen van je site.
 • Blogger profiteert van de beveiliging van Google, zodat DDoS-aanvallen en spams worden verwijderd, terwijl WordPress de bescherming biedt van het webhostingbedrijf dat u het hostingpakket heeft gekocht.
 • Voor Blogger is er een klein forum en wat documentatie over de ondersteuning, terwijl voor WordPress duizenden tutorials, handleidingen, recensies, previews, demo’s van thema’s en plug-ins, gebruikersbeoordelingen, forums en nog veel meer beschikbaar zijn..
 • Blogger biedt je gratis opslagruimte, terwijl je in de door WordPress gehoste versie een hostingpakket moet kopen.
 • In Blogger kun je de sjablonen bewerken, maar je hebt geen FTP-toegang terwijl je in WordPress FTP-toegang hebt en ook cPanel-toegang, zodat je volledige controle hebt over het ontwerp.
 • Om toegang te krijgen tot uw website heeft u een Google-account nodig voor Blogger, terwijl u voor WordPress elke e-mail kunt gebruiken.
 • Blogger biedt je originaliteit niet te gemakkelijk omdat er een paar thema’s zijn en je ze niet volledig kunt aanpassen, terwijl je in WordPress kleuren kunt wijzigen, positioneren en zelfs nieuwe elementen kunt maken.
 • In WordPress zijn er meerdere opties voor het modereren van reacties, terwijl deze in Blogger niet beschikbaar zijn.
 • WordPress heeft periodiek onderhoud nodig omdat de kern, de thema’s en de plug-ins worden bijgewerkt door hun auteurs, dus u moet ze bijwerken op uw zelf-gehoste WordPress-website, terwijl de blog-host WordPress en de Blogger geen onderhoud nodig hebben.
 • Installatie is heel eenvoudig voor Blogger, waar je gewoon een account gebruikt en vervolgens op een paar klikken drukt terwijl je in WordPress zelf-gehost het proces iets langer moet installeren en downloaden en misschien wat extra aandacht nodig heeft.
 • Zowel WordPress als Blogger zijn standaard SEO-geoptimaliseerd, maar je kunt je WordPress-website een boost geven met een goed gemaakt thema en een paar SEO-plug-ins terwijl Blogger deze mogelijkheid niet heeft.
 • Voor Blogger hoef je geen back-up te maken omdat Google hiervoor zorgt, terwijl je voor WordPress zelf-gehost een handmatige back-up moet maken of automatisch de cPanel, Softaculous of een plug-in moet gebruiken.
 • Blogger is gemaakt door Google, dus het wordt snel geïndexeerd, terwijl WordPress enige tijd in beslag neemt.
 • Bij Blogger kun je de postlink-structuur niet naar wens aanpassen, terwijl dat voor WordPress zelf-gehost kan.
 • In het geval van WordPress, de versie van de bloghost, ziet u mogelijk enkele advertenties op uw website terwijl Blogger dit soort financiële ondersteuning niet gebruikt.

Uiteindelijk is het erg verkeerd om WordPress zelf-gehost te vergelijken met Blogger, omdat deze twee inhoudbeheersystemen verschillen per kern en per hosting en de beste vergelijking zou moeten zijn tussen WordPress, de hostblog-versie en Blogger.

In beide gevallen heeft WordPress echter veel gratis ontwerpen en functies, terwijl Blogger weinig middelen heeft, beide bieden een subdomein en 1 GB ruimte, zijn SEO-geoptimaliseerd en wat betreft eigendom is de gebruiker niet de eigenaar. Ook heeft de gebruiker geen FTP-toegang en is er geen onderhoud nodig.

Lees ook: Hoe u een professionele website kunt bouwen met WordPress

Als je echt wilt zien wat CMS beter is tussen zelf-gehoste WordPress en Blogger, moet je weten dat het antwoord WordPress is, terwijl tussen WordPress de bloghost en Blogger het antwoord hetzelfde is, WordPress wint de dag.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map