WordPress vs Wix – Welke te kiezen voor het bouwen van uw website?

wix vs wordpress


Als je de beslissing hebt genomen om je eigen website te bouwen, voor welk doel dan ook, dan sta je zeker voor een andere belangrijke beslissing: welk content management platform (CMS) moet je gebruiken om je website te bouwen? Er zijn veel betrouwbare en slimme opties beschikbaar, maar waarschijnlijk zijn de beste twee opties waaruit u kunt kiezen WordPress en Wix. Dus in dit artikel zullen we het hebben over deze twee platforms en een onderlinge vergelijking maken van hun sterke punten en gebreken. Maar voordat we daarheen gaan, bespreken we eerst enkele basisprincipes.

Wat is een CMS?

Een contentmanagementsysteem (CMS) is een platform dat de meeste technische aspecten van het maken of bouwen van een website beheert. Ze zijn geweldig voor beginners en mensen die niet veel technische of website-bouwervaring hebben, omdat ze je in staat stellen om je inhoud op een zeer eenvoudige en gemakkelijke manier te uploaden en te beheren.

Over het algemeen zijn er twee soorten CMS-platforms: robuuste en in hoge mate aanpasbare platforms zoals Drupal en WordPress, en meer geslepen drag-and-drop-alternatieven zoals Weebly en Wix. Elk van deze CMS-platforms heeft zijn eigen voordelen, gebreken en unieke eigenschappen en functies, dus u moet deze functies leren kennen voordat u een beslissing kunt nemen en het CMS kunt kiezen dat perfect bij uw behoeften past.

Wat is WordPress?

WordPress blog website bouwsoftware

Stel uw WordPress-website in met BlueHost

BlueHost biedt hoogwaardige, voor WordPress geoptimaliseerde webhosting met 1-klik installatie voor snelle en eenvoudige installatie. BlueHost wordt sinds 2005 aanbevolen door WordPress.org als top WordPress-hosting.

Begin nu “

WordPress is tegenwoordig het meest populaire en meest gebruikte CMS. Het begon te werken in 2003 en na een uiterst bescheiden begin groeide het uit tot de grootste self-hosting blogging tool op internet. Er zijn meer dan 70 miljoen websites gemaakt met WordPress.

WordPress is een Open Source-project, wat betekent dat iedereen eraan kan werken. Het betekent ook dat het door iedereen volledig gratis te gebruiken is. Dus als u geen licentievergoeding en andere kosten voor uw website wilt betalen, is WordPress een geweldig hulpmiddel voor u om uw website te bouwen.

WordPress kan onbeperkt worden aangepast en kan voor bijna alles worden gebruikt. Het enige dat u nodig heeft, is een webhost die aan een aantal basisvereisten voldoet en een beetje tijd om de gewenste website te maken.

Voordat we verder gaan, moet je ook weten dat er een verschil is tussen WordPress.org en WordPress.com. Op de eerste website kunt u software downloaden en installeren die u veel flexibiliteit biedt bij het ontwerpen van uw website. WordPress.com biedt u daarentegen de mogelijkheid om binnen enkele minuten een volledig gratis en nieuwe blog te maken, maar deze is iets anders en minder flexibel dan de downloadbare versie van WordPress.

Wat is Wix?

wix cloudgebaseerde website builder

Stel uw website in met Wix

Als een cloudgebaseerd platform voor het bouwen van websites, is Wix een van de beste keuzes voor het bouwen van eenvoudige, maar verbluffende websites. Ze bieden een grote sjabloonbasis met veel aanpassingsmogelijkheden.

Begin nu “

Wix.com is een webcreatie- en ontwikkelingsplatform dat is gebaseerd op de cloudtechnologie. Het is gemaakt door de Wix Company uit Israël. Met dit platform kunnen gebruikers HTML5-websites ontwerpen die ook mobielvriendelijk zijn, door simpelweg te slepen en neer te zetten.

Wix werkt aan een freemium-bedrijfsmethode, wat betekent dat dit bedrijf geld verdient aan premium-upgrades, terwijl het basisgebruik van Wix volledig gratis is. Premium-upgrades zijn echter noodzakelijk als u uw website met uw eigen domein wilt verbinden, als u advertenties wilt verwijderen of e-commerce-functies wilt toevoegen. Premium-upgrades zijn ook vereist als u extra opslagruimte en bandbreedte wilt aanschaffen.

Wix is ​​opgericht in 2006 en begon in zijn bètaversie in 2007. Tegenwoordig heeft Wix meer dan 50 miljoen gebruikers, waardoor het een van de meest populaire website-bouwplatforms is, samen met WordPress.

Nu je wat basisinformatie over WordPress en Wix hebt, is het tijd om te zien welk platform beter is voor jouw behoeften door ze direct te vergelijken.

WordPress versus Wix

Zoals we al zeiden, zullen we nu een diepgaande vergelijking maken tussen deze twee bouwplatforms, die u zouden moeten helpen beslissen welke het beste bij u past. Je moet alleen onthouden dat beide platforms geweldige service bieden, maar ze zijn ook bijna compleet anders, dus de keuze die je maakt, moet gebaseerd zijn op de dingen die je nodig hebt en, in de eerste plaats, op het type website dat je wilt maken.

Makkelijk te gebruiken

Veel mensen die hun eigen website willen maken, doen het om een ​​specifieke reden en de meesten van hen hebben niet echt enige technische kennis of achtergrond. De meeste van hen willen ook niet echt te veel tijd investeren om deze aanvullende technische vaardigheden te leren. Dat is de reden waarom zowel WordPress als Wix extreem populair zijn, omdat ze je een website laten ontwerpen zonder dat je problemen hoeft te hebben met het leren coderen.

 • Wix – Wix biedt veel eenvoudige en gebruiksvriendelijke tools waarmee gebruikers gemakkelijk hun eigen website kunnen maken. Het heeft een zeer eenvoudige interface voor slepen en neerzetten waarin u elk onderdeel of element van uw site kunt kiezen en bewerken. U kunt items op elk deel van uw website slepen en neerzetten, items op uw pagina’s herschikken, inhoud maken en verschillende soorten media toevoegen.
 • WordPress – Dit platform heeft een visuele editor waarmee gebruikers hun inhoud kunnen schrijven en hun thema’s kunnen aanpassen en bewerken met een andere krachtige tool. In tegenstelling tot Wix heeft WordPress echter geen ingebouwde tool voor slepen en neerzetten om een ​​website te bouwen. Dus als u volledige controle wilt hebben over het uiterlijk van uw website, moet u vertrouwd raken met verschillende secties in WordPress waarmee u het uiterlijk kunt bewerken. Dat betekent dat je wat tijd moet nemen om enkele basisfuncties en -functies van WordPress te leren.

Winnaar: Wix. Hoewel beide websites gemakkelijk te gebruiken zijn, vereist WordPress op zijn minst enige basiskennis van HTML of CSS, terwijl alles wat je nodig hebt om een ​​website te maken met Wix je muis is.

Ontwerp

Veel opties hebben als het gaat om ontwerp en lay-outs is erg belangrijk als u wilt dat uw website er uniek en aantrekkelijk uitziet. Beide platforms bieden een grote verscheidenheid aan lay-outs en ontwerpen, wat betekent dat u een website kunt maken die bij uw wensen past.

 • Wix – Wix biedt honderden prachtige en volledig aanpasbare ontwerpen in meer dan 70 branchecategorieën. U kunt ook talloze sjablonen van één pagina vinden die u kunt gebruiken voor bestemmingspagina’s, evenals lege sjablonen die alleen de structuur van uw website schetsen, maar die geen enkele inhoud bevatten. Ook al zijn de sjablonen die Wix aanbiedt echt mooi, er is één belangrijk nadeel: u kunt sjablonen niet meer wijzigen als u eenmaal met uw bewerkingsproces bent begonnen. Alle ontwerpen die Wix aanbiedt, zijn mobielvriendelijk en u kunt zelfs het uiterlijk van uw website op mobiele apparaten wijzigen met Wix’s Mobile Editor.
 • WordPress – WordPress-thema’s zijn te vinden op twee plaatsen: de themadirectory op WordPress.org en verschillende onafhankelijke websites en themawinkels. De eerste optie is officieel en heeft de grootste keuze, maar het is zeker goed om de mogelijkheid te hebben om ergens anders te zoeken als je niet vindt wat je leuk vindt op WordPress.org. Je kunt ook kiezen tussen gratis en betaalde thema’s. In tegenstelling tot Wix, kunt u WYSIWYG-bewerking niet gebruiken om uw WordPress-thema te wijzigen en aan te passen, wat betekent dat u moet weten hoe u code moet lezen als u dit wilt doen.

Winnaar: gelijkspel. De selectie van thema’s op beide websites is groot genoeg, wat betekent dat iedereen het juiste thema voor hen kan vinden. Het bewerken van je thema in Wix is ​​echter een stuk eenvoudiger en vereist geen technische vaardigheden, dus Wix wint hier, althans wanneer beginners in het geding zijn. Aan de andere kant stelt WordPress gebruikers in staat veel creatiever te zijn met hun ontwerpen en heeft het geen beperkingen. We noemen het dus een gelijkspel in deze categorie.

Functies en flexibiliteit

Er zijn veel belangrijke functies die beide platforms hun gebruikers bieden, waardoor ze zeer flexibel kunnen zijn bij het ontwerpen van hun website, en dit is een van de redenen waarom deze twee platforms voor het bouwen van websites het populairst zijn.

 • Wix – Wix is ​​een zeer veelzijdige websitebouwer die blogging en e-commerce-ondersteuning biedt aan zijn gebruikers. Er zijn ook talloze extensies die u in uw website kunt opnemen. Sommige van deze extensies zijn gratis (Holiday Badges, Comments, Live Chat Room), terwijl andere kunnen worden gekocht via de App Market. Maar zelfs die gratis extensies kunnen soms worden geüpgraded naar premiumversies die meer functies bieden. Deze apps zijn eenvoudig te installeren en te bedienen, net als het platform zelf. Sommige zijn gemaakt door Wix, terwijl andere zijn ontworpen door externe ontwikkelaars. Naast ondersteuning en functies voor e-commerce en bloggen, kunt u Wix ook gebruiken om forums te maken en Wix ShoutOut en Smart Actions gebruiken om belangrijke gegevens van uw bezoekers te verzamelen.
 • WordPress – Hoewel WordPress begon als een eenvoudig blogplatform, ontgroeide het dit snel en werd het een veelzijdige bouwer waarmee je veel verschillende soorten websites kunt maken, zoals webwinkels, portfolio’s, enz. Dit wordt bereikt dankzij de grote verscheidenheid aan plug-ins die kunnen laat waarschijnlijk alles wat je kunt bedenken uitkomen. Er zijn meer dan 40.000 gratis plug-ins beschikbaar in de plug-in-directory op WordPress.org. Daarnaast zijn er premium plug-ins beschikbaar op andere websites en marktplaatsen. Er zijn plug-ins voor opmerkingen, sociale plug-ins, SEO-pakketten, veiligheidsplug-ins en nog veel meer.

Winnaar: WordPress. Hoewel Wix veel te bieden heeft en dit op een veel eenvoudigere en gemakkelijkere manier doet, wint WordPress hier nog steeds een kleine overwinning. Met zoveel functies en plug-ins is WordPress gewoon veel flexibeler en heeft het meer functies waarmee gebruikers hun website kunnen ontwerpen zoals ze zich hadden voorgesteld.

Klantenservice

Het hebben van een geweldige klantenondersteuning is een van de belangrijkste dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u het platform kiest waarop u uw website gaat bouwen, want dat is een van de dingen die echt een verschil kunnen maken en uw algehele gebruikerservaring kunnen verbeteren.

 • Wix – Wix heeft een enorm ondersteuningscentrum en dat is in veel situaties erg nuttig. Er zijn meer dan 250.000 onderwerpen gepost op het officiële forum voor Wix-ondersteuning, maar er zijn ook honderden richtlijnen en videozelfstudies. U kunt e-mailondersteuning gebruiken en meer te weten komen over Wix via het educatieve programma WixEd. Zelfs in de editor zelf is er een Help-pictogram voor bijna alle elementen die kunnen worden bewerkt. U hoeft er alleen maar op te klikken en u ontvangt nuttige informatie om uw probleem op te lossen.
 • WordPress – WordPress bestaat al veel langer en heeft meer gebruikers, dus er is een enorme WordPress-community met experts die gespecialiseerd zijn in WordPress. Dat betekent dat u geen probleem zult hebben bij het vinden van een oplossing voor elk WordPress-probleem. WordPress heeft echter geen officiële klantenondersteuning of ondersteunend personeel.

Winnaar: gelijkspel. Ook al zou WordPress hier misschien de overwinning moeten behalen vanwege de enorme hoeveelheid beschikbare informatie en de omvang van de gemeenschap, het feit dat ze de officiële klantenondersteuning missen, maakt deze categorie een gelijkspel.

Prijzen

Eindelijk komen we bij onze laatste categorie, maar niet de minst belangrijke, omdat veel website-eigenaren die net beginnen, alle kosten moeten overwegen die ze moeten maken bij het bouwen van hun website voordat ze de beslissing nemen op hun favoriete website bouwer.

 • Wix – Zoals we al hebben vermeld, is Wix een freemium-platform voor het bouwen van websites. Dat betekent dat u met een gratis account een website kunt ontwerpen en publiceren, en zelfs advertenties op uw website kunt hebben. Als u dat echter besluit, kunt u uw website upgraden naar een andere, betaalde versie. Er zijn vijf premium-versies: Connect-domein, Combo, Unlimited, eCommerce en VIP, die allemaal met korting beschikbaar zijn als u besluit een jaarlijkse vergoeding te betalen in plaats van maandelijkse.
 • WordPress – Het bouwplatform zelf is volledig gratis. Als u echter op zoek bent naar publicatie, moet u een hostingplan kopen.

Winnaar: gelijkspel. Nogmaals, voordelen en gebreken van deze platforms heffen elkaar op. WordPress kost misschien meer, maar dat hangt gewoon af van uw behoeften en wensen. Uw kosten worden bijvoorbeeld beïnvloed door het aantal plug-ins dat u wilt gebruiken, of u nu kiest voor een premium-thema en de prijs van uw hostingprovider. Aan de andere kant moeten alle premium-abonnementen die Wix biedt dekkinghosting, thema’s en gratis extensies aanbieden, maar u moet mogelijk betalen voor een betaalde app van de Wix-app-markt.

Welke moet je kiezen?

Uit onze analyse en vergelijking blijkt vrij duidelijk dat beide bouwplatforms die we hebben behandeld hun eigen voor- en nadelen hebben. Welke u moet kiezen, is geheel aan u en uw behoeften en wensen.

Als u op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke oplossing om een ​​eenvoudige website voor uw bedrijf op te zetten, kunt u voor Wix kiezen.

WordPress biedt veel meer flexibiliteit, dus als u van plan bent een website op te zetten en in de toekomst uit te breiden, is dit platform waarschijnlijk een betere keuze voor u. Voor een zelf-gehoste WordPress-website raden we BlueHost ten zeerste aan.

We hopen alleen dat we u hebben geholpen een weloverwogen beslissing te nemen met ons artikel.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map