12 Bästa gratis och öppen källkodsdatabasprogramvara

bäst fritt open-source-databas programvara


Det finns databasprogramvara bakom varje applikation du kan föreställa dig. Dessa används för att lagra information som produktinformation, kunddata, ekonomi eller något annat som kan vara viktigt för ett företag. Användare på sociala medier har all sin information lagrad i databaser. Även hackare använder databaser regelbundet för att samla in personlig information när de invaderar en webbplats.

Att ha en databas är avgörande för de flesta företag. Det finns dock olika typer av databaser och om du just har startat ett företag kanske det inte är uppenbart vilken du ska välja. Databaser har utvecklats mycket under de senaste decennierna och nuförtiden kan du lagra även petabytes om du vill. Vi vet att nybörjare kan bli förvirrade när de letar efter den perfekta databasprogramvaran.

Läsa: 10 bästa betalande programmeringsspråk

Om du är en av dem, fortsätt att läsa. I den här artikeln kommer vi att dela lite användbar information om de mest populära databaserna just nu. Till att börja med kommer vi att dela vårt urval i de tre mest populära databastyperna som människor använder: dokumentdatabaser, grafdatabaser och relationsdatabaser.

Naturligtvis finns det många fler av dem, men det är alltid bättre att gå till de mest populära och sedan när du har blivit bekant med databaser vet du vilken du ska växla till. Eftersom det finns olika kategorier när det gäller databasprogramvara kan priserna också variera mycket. Lyckligtvis finns det massor av databasprogramvara gratis.

Vi kommer att visa dig öppen källkods-programvara för var och en av de tre kategorierna som är helt gratis. Baserat på våra recensioner kommer du att kunna välja den databas som passar dina behov mest. Följande databasprogramvara rekommenderas särskilt för appskapare och mindre företag som ett lågbudgetalternativ.

Topp 3 gratis relationsdatabaser

Relationsdatabaser finns sedan 1979 när Oracle utvecklade den första versionen. De fick snabbt popularitet och blev de mest använda databaserna. Numera kan du hitta massor av dem, både gratis och premium. Det kan finnas väsentliga skillnader mellan relationsdatabaser.

Precis som för andra populära verktyg och programvara idag kan du hitta ett stort antal webbaserade alternativ för databaser också. Vissa av dem arbetar bara med en specifik plattform, medan andra kan implementeras på flera plattformar. Det finns dock en vanlig sak i alla relationsdatabaser: de använder alla SQL-språket för sina uppgifter. Låt oss nu se de tre relationsdatabaser som vi mest rekommenderar!

 1. MySQL

MySQL är förmodligen den mest kända databasen på vår lista. Den första utgåvan av denna programvara var tillbaka 1995 och den förbättrades sedan dess. De höll MySQL gratis och öppen källkod, som det var redan från början. Utvecklarna lade till många nya funktioner i det grafiska användargränssnittet som gör det lättare att använda.

Det finns också fler kommandoradsverktyg i MySQL än tidigare, så att användare kan få tillgång till och hantera sina data sömlöst. Gemenskapsutgåvan av databasen har ett brett utbud av användbara funktioner, inklusive MySQL-anslutare, arbetsbänk, NoSQL, pluggbar lagringsmotor, transaktionsdataordbok, replikering och mycket mer. MySQL är inte begränsat till en specifik plattform. Du kan faktiskt använda den på mer än 20 operativsystem och plattformar.

Denna programvara har ett överväldigande antal positiva recensioner på webben. Det används ofta av både små och stora företag som en av de mest flexibla lösningarna. Till och med Facebook och WordPress använder det, två företag som arbetar med en enorm mängd data.

 1. Microsoft SQL

Microsoft SQL är också ett enormt namn bland de relationsdatabaser. Det släpptes av Microsoft redan 1989 och används nu av många stora företag som Cerner, Dell och Georgia Pacific. De har utvecklat ett flertal versioner för att se till att det passar småföretag, stora företag och enskilda behov.

Naturligtvis är inte alla Microsoft SQL-versioner gratis, men de erbjuder en Express-utgåva för dem som arbetar på mindre projekt. Den är något nedskalad, men hela motorn är integrerad i den och den stöder också ett obegränsat antal databaser och användare. Användare som arbetar med Express kan arbeta med upp till 10 GB data.

Det är optimalt för frilansare som bygger applikationer och hemmaprojekt. Du får några användbara funktioner även med gratisversionen, inklusive verktyg för hantering och utveckling och Azure-säkerhetskopiering som säkerställer att dina data kan återställas säkert när som helst. Baserat på användarrecensioner är Microsoft SQL snabbt, användarvänligt och låter dig hantera dina data också med GUI och CLI.

Om du jämför det med MySQL visar det sig att fler stora företag använder Microsoft SQL, särskilt IT-företag. Detta förändrar dock inte det faktum att gratisversionen ger tillgång till alla användbara funktioner som kan gynna små företag och individer, precis som MySQL.

 1. PostgreSQL

Nu PostgreSQL är inte lika populär som de två tidigare databasprogramvaran, men definitivt en rekommenderad. De släppte den första versionen 1997 så att de inte har så mycket erfarenhet som de större namnen, men det finns många stora företag som använder den. Till exempel drivs företag som Fujitsu, Red Hat, Capital One och Raytheon alla av denna programvara.

Som anges på deras webbplats använder nästan en tredjedel av teknikföretagen från hela världen PostgreSQL för att driva sina appar. Det faktum att denna relationsdatabas har en licens för öppen programvara kan gynna företagen mycket. Varje företag har sina specifika behov och med PostgreSQL kan du ändra koden efter dessa behov. Det har också flera användbara funktioner som utländska datapapper, partitionerade tabeller, triggers och tabellarv bara för att nämna några.

Baserat på recensionerna är denna programvara ett bra verktyg om du vill lagra, bearbeta och extrahera en enorm mängd data. Om du tittar på vem som använder PostgreSQL visar det sig att det här verktyget är ganska populärt bland små och medelstora företag. Sammantaget är detta säkert en av den kostnadsfria databasprogramvaran som har massor av nöjda användare under dess namn.

Topp 3 gratis dokumentdatabaser

Nu ska vi presentera tre dokumentorienterade databaser, eller så kan du också kalla dem dokumentlagrar. Dessa är i princip datorprogramvara med huvudsyftet att lagra och hantera dokumentorienterad information. Dokumentdatabaser är också de mest använda NoSQL-databaserna.

De flesta relationsdatabaser ordnar data i ett tabellformat med rader och kolumner som i Excel. Detta är inte fallet med dokumentbutiker, eftersom de är mycket mer flexibla. I dokumentdatabaser kan du använda en stor mängd datastrukturer efter dina behov. Denna flexibilitet gör dem till fantastiska verktyg för webbutvecklare som arbetar med en enorm mängd dynamisk data.

Du kan få följande tre dokument med öppna källor gratis. De är mycket populära just nu bland företag och individer, men låt oss se vad var och en av dem har att erbjuda.

 1. MongoDB

MongoDB kom ut 2009, vilket definitivt inte är gammalt om du jämför det med den andra populära databasprogramvaran. Folk märkte snabbt potentialen i detta databasverktyg och det blev så framgångsrikt att mer än 30 miljoner användare laddade ner det hittills. MongoDB är en perfekt lösning för alla typer av företag som behöver lagra och hantera data.

Stora företag som Bosch, Adobe, Nokia och EA förlitar sig på MongoDB när det gäller datahantering, prestanda och tillförlitlighet. Denna open source-programvara fungerar bra på de mest populära operativsystemen och plattformarna. De erbjuder förarstöd för mer än 10 programmeringsspråk som C ++, Java och Python.

MongoDB används mest av datorprogramvara och IT-företag och mängden nedladdningar är jämnt fördelat mellan små, medelstora och stora företag. Trots att denna databasprogramvarulösning är gratis och har en öppen källkodslicens, är den fortfarande ett av de mest pålitliga och robusta verktygen där ute.

Applikationer har utvecklats mycket under de senaste åren, och MongoDB är utformad för att möta de senaste kraven från applikationsutvecklingsteam som vill skapa kraftfulla appar. Det är snabbt, pålitligt och garanterar ett sömlöst arbetsflöde.

 1. CouchDB

CouchDB kom ut 2005 och det startade som ett projekt finansierat av Damien Katz, en tidigare IBM-programmerare. Efter två år blev det programvara med öppen källkod tills Apache började stödja det som ett av deras Apache Software Foundation-projekt 2008. När de slutförde projektet 2010 presenterade de den första fullständiga versionen av CouchDB.

Baserat på användarrecensioner är CouchDB helt användarvänlig och har en omfattande dokumentation som hjälper dig att behärska databasen. Det är en utmärkt lösning för att lagra dokument effektivt medan du bygger applikationer. Med det här verktyget är det ganska enkelt när du uppdaterar dokumenten, så synkronisera dem med databasen.

Det Apache fokuserade på med CouchDB är därför att säkerställa ett snabbt och kontinuerligt arbetsflöde för användarna. Denna databasprogramvara rekommenderas också för dig som vill installera och köra små API: er, lagra användarinformation eller webbplatsinformation, rekommendera produkter för kunder, replikering av data och mycket mer.

De senare exemplen representerar vad de flesta företag använder CouchDB för. Denna databas används mest av mindre företag, eftersom den ofta inte är helt lämplig för större företag som arbetar med en enorm mängd data. Fortfarande är CouchDB en av de högst rankade databaslösningarna i sin kategori.

 1. DynamoDB

DynamoDB är en av molnprogramvarulösningarna som erbjuds av Amazon Web Services. Du kan få den här databasen gratis. Men om du överskrider deras begränsningar måste du betala lite extra beroende på de resurser du använde. Dessa begränsningar inkluderar ett månatligt tak på 200 miljoner förfrågningar, 2,5 läsförfrågningar och 25 GB lagringsutrymme.

När du börjar använda det som ett premiumpaket har du sedan många sätt att uppskala det beroende på dina behov. Eftersom DynamoDB är helt hanterat, finns det inget behov av att oroa dig för administrativa uppgifter. Amazon tar hand om alla uppdateringar och konfigurationer du behöver samtidigt som du ser till att du inte har slut på resurser.

Med deras Management Console kan du hålla reda på i stort sett allt som håller din databas vid liv. En annan bra sak i DynamoDB är att du kan lita på fullständiga säkerhetskopior som är bra för att säkra dina data och hålla dem arkiverade. Det är väldigt lätt att ta bort bitar med data som du inte behöver längre, vilket resulterar i lite extra ledigt utrymme.

DynamoDB är särskilt bra inom resurshantering. Eftersom databasen använder många servrar för att hantera dina data och trafik kan den alltid upprätthålla hög prestanda. Denna databas mjukvarulösning rekommenderas definitivt för små och medelstora företag.

Topp 3 gratis grafidatabaser

Om du är intresserad av ett annat NoSQL-alternativ är här de bästa tre grafiska databaserna. Dessa är alla baserade på grafteori, med hjälp av noder och kanter för att strukturera data. Noderna är enheter, medan kanterna definierar förhållandet mellan dessa enheter.

I en sådan struktur har varje nod sin egen identifierare och ett antal inkommande eller utgående kanter tilldelade den. Det är ofta mycket lättare att bearbeta data på detta sätt, eftersom diagram ger ett enkelt sätt att representera komplexa interaktioner mellan de bitar av information du arbetar med.

Grafdatabaser låter dig arbeta med datalagrar där databitar är direkt länkade ihop. I de flesta fall behöver du bara en enda operation för att hämta dem. Med en grafdatabas är det mycket lättare att arbeta med mycket komplicerade hierarkiska datastrukturer än med annan relationell mjukvara. Nu ska vi visa dig tre grafiska databasprogramvarulösningar som vi mest rekommenderar. Fortsätt läsa!

 1. ArangoDB

Först och främst kommer vi att presentera dig ArangoDB, det största namnet just nu bland grafdatabaslösningar. Det är inte enbart en grafdatabas utan snarare en blandning av en graf och ett program i dokumentstil. Den här passar faktiskt in i flera kategorier, vilket innebär att du får en grafdatabas med stor flexibilitet.

ArangoDB är delvis baserat på klusterdatasätt och har användbara funktioner som kapslade egenskaper, distribuerade grafer och mönstermatchning. Genom att välja denna databaslösning kommer du att kunna få enorma hjälp av dess omfattande dokumentation, community och teknisk support. ArangoDB är utvecklat av ett team som har mycket erfarenhet av olika typer av databaser och resultatet talar för sig själv.

Inlärningskurvan är inte brant alls. Du kan snabbt vänja dig vid den och utnyttja alla fördelarna med denna databas, särskilt om du går in i deras dokumentation. ArangoDB rekommenderas för dig som vill ha en NoSQL-lösning, men ändå vill ha fördelarna med SQL. Denna databas säkerställer något som företag behöver mest: hög prestanda.

Enligt de allra flesta recensioner är ArangoDB perfekt för små teknikföretag. Titta bara på antalet 5-stjärniga betyg som det fick så blir du omedelbart övertygad.

 1. Neo4j

Ett annat populärt alternativ när det gäller grafdatabaslösningar är Neo4j. Den är betydligt äldre än den föregående, släpptes 2007 och har genomgått många förbättringar. Denna programvara är baserad på ett frågespråk som heter Cypher, vilket säkerställer ett mycket effektivt och enkelt sätt att utföra frågor.

Nu är Neo4j ett databasverktyg som helt passar in i grafikdatabasskategorin, men det har några kraftfulla tillägg för analys, datahantering och nätverks- och tillgångshantering också. Du kan få denna öppen källkodsdatabas gratis. Om du vill utnyttja alla skalbarhetsalternativ och säkerhetskopiering bör du gå till premiumversionen.

Gratis användare är inte berättigade till teknisk support; Neo4j-samhället kompenserar dock till stor del. Eftersom programvaran är mycket populär just nu finns det många sätt att hitta guider och dokumentation om du behöver hjälp. Det bästa med Neo4j är att den är nybörjarvänlig, så den fungerar bra som en databaslösning för små företag som inte har mycket erfarenhet av all IT-teknik.

Detta databasverktyg rekommenderas definitivt för de som lättare vill förstå och hantera relationella databaser. Sammantaget är Neo4j en flexibel och användarvänlig grafdatabas som håller sin mark bland de högst rankade databaser just nu.

 1. OrientDB

Släpps 2010, OrientDB är bland de nyare databaslösningarna på webben. Det blev mycket populärt tack vare dess mångsidighet. Det är i princip en mycket effektiv blandning av fyra olika databasmodeller. Du kan också använda den här programvaran som en dokument-, graf-, objektorienterad och nyckelvärdesdatabaslösning, vilket gör det till ett ganska flexibelt alternativ för företag.

OrientDB har många funktioner som gör att den sticker ut från mängden. För det första är databasen lätt att använda, särskilt för dem som har erfarenhet av SQL. Denna databas ger hög prestanda från början. Men om du har slut på resurser kan du alltid skala upp den genom att lägga till fler servrar.

Om du börjar använda OrientDB som nybörjare behöver du inte oroa dig. Du kan komma ikapp med all grafisk kunskap som krävs genom att läsa dokumentationen. För de företag som vill hantera, analysera och implementera stora mängder komplexa data på ett enkelt sätt är denna databas ett perfekt val. OrientDB används ofta för big data-analys, utveckling av nyhetsflöden (och andra sociala mediefunktioner) och webbapplikationer. En annan stor sak är dess grafredigerare som visualiserar data och gör att du enkelt kan manipulera dem. Denna databasprogramvara är ganska populär i kategorin dokumentdatabaser, men ännu mer framgångsrik som en grafdatabas. Det rekommenderas mest för små och medelstora IT- eller datorprogramvaruföretag.

Andra populära gratis databaser

Vi har visat dig de tre huvudkategorierna när det gäller databasprogramvara. Det var de mest använda typerna, men det finns många lösningar som inte passar in i de tre kategorierna. Bara för att nämna några, det finns platt-filer, objektorienterade, objektrelationer, bred kolumn och operativa databaser. Dessa är fortfarande ganska välkända, men det finns många fler.

Du kan hitta otaliga databasprogram på Internet. Vanligtvis vill användare som väljer en NoSQL-lösning ha mer flexibilitet och en snabbare lösning totalt sett. De vill att programvaran ska implementera uppgifter och hämta data så snabbt som möjligt.

Eftersom varje företag har sina specifika behov är det ofta en bra idé att börja experimentera med andra typer av databasprogramvara. Följande tre databasverktyg som vi ska visa dig passar definitivt inte in i de tre kategorierna vi startade med. Men de är fortfarande bland de mer populära och vi rekommenderar dig absolut att prova dem.

 1. Bikupa

Om du vill ha ett bra ställe att lagra och få åtkomst till dina data när som helst, bör du ta en bild till Bikupa. Du kan föreställa dig det som ett virtuellt lager som du kan hantera med ett språk som heter HiveQL. Dess administratörspanel liknar SQL och hela databasverktyget förlitar sig på Apache Hadoop, ett programvarupaket skapat för att hantera och analysera enorma mängder data.

Hive kan tillämpas på olika typer av databaser och filsystem som måste struktureras och fråges. Det används ofta för att lagra och analysera data för att generera informativa rapporter. HiveQL är utformad på ett sätt att arbeta med många olika dataformat och på alla typer av backend. Databasen är skalbar och det är lätt att programmera när det gäller analys och datahantering.

Hive rekommenderas för företag som måste hantera komplexa uppgifter dagligen. Databasen låter dig analysera och lagra dina data på många olika sätt. Eftersom vi talar om stordatalagring och analys är det inte förvånande att mestadels stora företag använder Hive som sin databaslösning.

Enligt recensionerna kan denna programvara vara riktigt användbar trots att den är lite långsammare och mer komplicerad än den typiska databaslösningen. De mest användbara funktionerna inkluderar datapartitionering, optimering för logiska planer och möjligheten att använda externa tabeller.

 1. Elasticsearch

Elasticsearch är multifunktionsprogramvara som kom ut 2010. Den här är snarare avsedd att vara en sökmotor. Men de fick en stor popularitet under de senaste åren som en NoSQL-databaslösning också. Apache Software Foundation byggde det ovanpå Lucene, som är öppen källkodsprogramvara med huvudfunktionen för att hämta information.

Många enorma företag använder Elasticsearch för sina datalager, som Kickstarter, Codecademy, Uber och Mozilla. Detta databasverktyg kan samla in stora mängder data och gör det lättare för dessa företag att upptäcka vissa trender och mönster i big data. Du behöver bara lägga till några dokument och Elasticsearch gör resten av arbetet. En cool sak i denna sökmotor är att den stöder multitenancy, vilket innebär att programvaran kan betjäna flera användare samtidigt.

Annat än det kommer du att kunna söka i nästan realtid. Med Elasticsearch kan du göra två uppgifter samtidigt: sökning och analys. Det är helt skalbart, så att du kan köra databasen på din dator eller en massa servrar full av data samtidigt som du ger samma prestanda. Företag i alla storlekar använder Elasticsearch och recensionerna är överväldigande positiva över hela webben.

 1. Cassandra

Cassandra ursprungligen släpptes av Facebook som öppen källkodsprogram sedan 2008. Sedan 2009 överlämnade de det till Apache och det blev ett enormt projekt. Den sista, stabila versionen av denna NoSQL-databas släpptes för några månader sedan 2018 februari.

Denna databas är för närvarande ett av de mest skalbara programvarealternativen som finns tillgängliga på webben. Det är ett bra val även för större företag som arbetar med höga skrivhastigheter och måste ställa frågor ständigt. Det har en exceptionellt snabb skrivförmåga som du kan lita på. Cassandra är ett anständigt alternativ om du letar efter en databas som kan lagra stora mängder affärsdata.

Det är ganska användarvänligt, det finns inga komplikationer under sin konfiguration. En annan bra sak är att du kan köra databasen med den initiala konfigurationen för de flesta uppgifter, utan behov av ändringar. Cassandra föredras mest av teknikföretag i alla storlekar. Det är viktigt att notera att den här programvaran inte är det bästa valet om du vill använda den på små databaser.

Baserat på användaråterkopplingar är det mycket mer komplicerat att använda än andra databaser som är specialiserade på små datasätt. Sammantaget är Cassandra en toppprestanda just nu bland de högpresterande NoSQL-databaserna som är utformade för att arbeta med big data.

Packa in det

Som ni ser finns det många alternativ när det gäller att välja en databas, men den är alltid projektberoende. Så välj klokt den databas du vill använda för ditt nästa projekt.

Om du har något annat förslag, vänligen kommentera nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map