Blogga vs Vlogging – Vilket är rätt för dig?

blogg vs vlog


Blogging och Vlogging har en enorm framgång via internet eftersom miljoner människor vänder sig till dem för råd och underhållning. Båda är mycket effektiva strategier som varumärken och individer använder som vill generera trafik och dra uppmärksamhet. Även amatörer har en chans i spelområdet för innehållsskapande och ofta är deras ansträngningar en fantastisk framgång.

Titta bara på hur många som har haft fantastisk framgång på YouTube. De gjorde vad de älskade och deras publik älskade dem tillbaka. Detsamma gäller också för ett häpnadsväckande antal bloggare. För många av dem är innehållet de skapar deras primära inkomstkälla. Varje framgångsrik verksamhet och individ har gjort en sak innan de utnyttjade kraften i sina bloggar och vloggar. De beslutade om att skriva eller video är det bästa kommunikationsmediet för dem.

Med så många som säger att blogga är dött och video är framtiden är det inte så lätt att fatta ett beslut. För att få saker raka är bloggning inte död och ja, video blir mer och mer populärt. Därför har jag beslutat att skriva den här artikeln! För att hjälpa dig veta vilket medium som är rätt för dig.

Vi tittar på de faktorer du bör ta hänsyn till, tillsammans med fördelarna och nackdelarna med varje plattform. Så, utan att göra något annat, låt oss komma ner till det!

Dina talanger och färdigheter

Du bör först undersöka vad du är bäst på eller vad skulle du ha det roligaste att producera. Är du pratsam och social, eller vill du hellre skriva ner dina tankar?

För att driva en bra blogg måste du vara en bra författare och villig att bli ännu bättre. Grammatiska misstag och skrivfel är oacceptabla och kommer att göra dig mindre trovärdig för dina läsare. Om det är ont för dig att läsa, skriva om och korrigera dina inlägg om och om igen, än att skriva är kanske inte det bästa alternativet. Men om du har ett sätt med ord, gillar att berätta historier och älskar att läsa, så ta en blogg.

Att skapa en blogg kräver inte mycket. Du kan till och med göra det gratis, även om det är bäst om du har $ 10 – $ 15 att investera. Det vill säga om du har åtminstone någon teknisk nivå. Med fantastiska plattformar som WordPress, Blogger och Tumblr tillgängliga kan du skapa en blogg ganska enkelt. Men när du vill anpassa mallarna till och med lite behöver du åtminstone viss teknisk kunskap. Om du inte gör det kommer tutorials att ta dig långt men du måste lägga in mer arbete än bara ditt skrivande.

SEO (optimering av sökmotorer) är också en viktig färdighet för bloggare att behärska. När du driver en blogg är trafiken du får från sökmotorer ovärderlig. Du måste arbeta konsekvent för att komma till toppen av sökmotorresultaten för dina sökord.

En Vlog är ett bättre val om du känner att du har lite karisma. Vloggar är gjorda för att vara mer underhållande och spännande, med många vändningar. De får ofta mer uppmärksamhet och är inte lika pedagogiska som bloggar. Om du är blyg och inte gillar att dyka upp på kameran kan vlogging vara något du vill undvika, även utan att läsa det här. Om du åtminstone är bekväm med din röst kan du göra videoklipp eller visa upp dina erfarenheter bakom kameran.

Kort sagt, video är för dig om du är mer en karismatisk och pratsam typ av person som hellre vill göra det kort och prata ansikte mot ansikte med publiken. Om du är den typ som gillar att forska, skriva välinformerade artiklar och tillhandahålla utbildningsmaterial, är det att skriva för dig.

Vem din publik är

Att skriva och göra videor handlar inte bara om dig. I själva verket handlar det mer om vem du skapar ditt innehåll för och fyller behovet. Videor är de enklaste att dela och de vädjar till många. Att prova vissa produkter och tjänster och få dem på video kan vara intressant för många. Särskilt om de inte har utrymme, verktyg eller pengar att göra det själva. Videor föredras också av många eftersom det är mycket lättare att konsumera. Det är lättare att titta på videor än att läsa artiklar. Du kan också göra många andra saker medan videon spelas, eftersom den inte kräver din fulla uppmärksamhet.

Bloggar är mer pedagogiska till sin natur, så de vädjar till människor som letar efter mer detaljerad information. Med ett blogginlägg behöver du inte förenkla komplexa ämnen och du kan också lista alla resurser och material du har använt för att skriva dina artiklar. Det är ett mycket bättre medium att tillhandahålla specifik information. Eftersom i videor kan du säga namnet på en webbplats och dina tittare kan stavas felaktigt. Men du kan fortfarande inkludera den i din videos beskrivning.

I grund och botten görs video mer för en allmän publik som ofta inte tar sig tid att läsa. De vill hellre hålla det enkelt och titta på en video om vissa ämnen eller för att få en smak av vissa upplevelser. Ibland tittar de på videor av vloggers som är på semester om de inte har tid att göra det själva. Video är också bättre för människor att vara nedsänkta i ditt innehåll.

Om du letar efter personer som vill utbilda sig mer noggrant och vill läsa specifika detaljer om specifika ämnen är bloggning bättre.

Kostnaderna

Kostnader beror oftast på den kvalitet du vill producera. Men vanligtvis är kameratillbehöret du köper för vlogging mycket dyrare än vad du ska betala för att din blogg ska vara igång. För att kunna använda en kvalitetsvlog behöver du några mikrofoner och minst en $ 300 – $ 500 kamera. Du kan börja med så mycket, men du kan också investera i grön skärm och kurser för att bli bättre på videoredigering. Det beror verkligen på hur detaljerade du vill att dina videoklipp ska vara.

När det gäller bloggning är dina initiala avgifter väldigt små. Ibland behöver du bara en dator och åtkomst till webben. Om du vill att din blogg ska vara helt i dina händer kommer det att kosta dig lite pengar. Du måste betala för värd, en premiummall och någon som kan hjälpa dig att skapa din webbplats om du inte vet hur du gör det själv. Men alla dessa kan förvärvas gratis också om du är resursfull.

Det är svårare att tjäna pengar på och tjäna pengar tillbaka från din Vlog än från din blogg. Det beror på att du inte sömlöst kan bädda in länkar i ditt innehåll som folk kan klicka på av rent intresse. Du kan dock lägga till dem i videobeskrivningen eller använda den för att bli en YouTube-partner, men det är sällan lika effektivt om du inte har miljoner visningar än. Bloggar är emellertid mycket enklare att tjäna pengar på och koppla till affiliate-produkter. Det är också lättare att spåra dina läsare och ha en uppfattning om hur många av dem som kommer att göra köpet.

Videohosting och SEO

En av fördelarna med vlogging är att filmerna är värda på en videodelningswebbplats som Youtube eller Vimeo. På så sätt behöver du inte betala hosting och din video finns redan på en webbplats som har miljoner unika besökare varje månad. Du behöver inte göra mycket annat än att ge din video en fängslande titel och göra en miniatyrbild som sticker ut. Nackdelen med det är att webbplatsen har full kontroll över dina videor. De kan tas bort eller avmonteras när som helst om någon tycker att de är kränkande. Det har varit mycket problem med detta i YouTube-communityn på sistone.

När det gäller en blogg måste du ha åtminstone lite kunskap om SEO så att du får trafik från Google. Sökmotoroptimering är ett av de viktigaste sätten som bloggar får organisk trafik. Men du kommer ständigt att gräva huvudet i SEO-artiklar för att lära dig om allt som kan förbättra din ranking. Men när du väl når en bra plats kommer du att ha en jämn ström av trafik som kommer till din bloggsidor.

Som ni ser har båda dessa egna fördelar och brister. Så det beror på dina preferenser.

De viktigaste sakerna att tänka på när man bloggar

Om du gillar de grundläggande begreppen att blogga och skriva, bör du börja göra det direkt. Men om du fortfarande är upptagen med att tänka på vilken du ska välja, här är några kärnfaktorer att tänka på.

Skrift

Du måste vara minst bekant med att skriva och skapa artiklar. Det är bättre om du älskar att skriva, eftersom valet är en ingen brainer då. Men om du hatar att skriva om dina erfarenheter, är det definitivt inte för dig att skriva. Du bör överväga att logga eller något annat medium du kan få tag på.

Din medvetenhet om ämnet

En av de viktigaste färdigheterna hos en bloggare är medvetenhet om ämnet de pratar om. För ingen kommer att lyssna på dig om du inte vet vad du pratar om. Så det är viktigt att samla de saker du vill skriva om. Är det sport och fitness, sportbilar, livsstil, matlagning eller något helt nytt? Det är viktigt att du förstår ämnet åtminstone till viss del.

Din nisch

En nisch är den specifika typen av innehåll som en blogg eller en grupp bloggar publicerar. Du kan tänka på det som en underkategori i en större kategori. Det kan till exempel vara tyngdlyftning inom sportkategorin, veganrecept inom matlagningskategorin eller kanske yoga inom livsstilskategorin. Din nisch är det som definierar de flesta ämnen du tar upp på din blogg. Så det är den första och viktigaste sak att ta reda på när du startar en blogg.

monetarisering

När du har fastställt vilket ämne du bygger din blogg runt, kommer du så småningom att tjäna pengar på den. Det är förmodligen en av de främsta anledningarna till att du vill starta en blogg i första hand, så det är viktigt att du räknar ut den här. Det finns en galen mängd alternativ för intäktsgenerering för bloggar. Google AdSense är inte ditt enda alternativ. Det är faktiskt en av de saker du bör undvika.

Affiliate-marknadsföring, frilans, skapa din egen e-bok eller försöka få sponsring är allt mycket bättre alternativ. Ta bara reda på vilken som fungerar bättre för din publik.

Fördelar och nackdelar med att blogga

för-nackdelar blogga

Blogga är i grunden en online-logg. Författaren skriver om sina erfarenheter, delar information och åsikter, tillsammans med att ge användbara råd till läsarna. Bloggning har blivit en norm för företagare, proffs och varumärken. De använder det som ett sätt att samverka med sina potentiella kunder och kunder. Så fördelarna med att ha en blogg bäst stödjer dessa mål.

Proffsen

Det är lätt att skapa en blogg, även om du inte har för mycket teknisk kunskap till att börja med. Du kan använda bloggplattformar som WordPress, Tumblr och Blogger bland andra. Med dessa måste du bara titta på en enkel handledning och få din webbplats igång inom en timme eller så. Du kan göra det utan några finansiella investeringar, men du kommer definitivt att ha en bättre blogg om du är villig att investera.

Bloggning kräver ingen utrustning förutom en dator och en internetanslutning. Din viktigaste kompetens är också att kunna förmedla dina tankar och skriva ner dem väl. Detta kan fungera särskilt bra för dig om det skrivna ordet är din sak. När du har kommit igång med din blogg, lutat lite SEO och fått ett konstant flöde av trafik kan du tjäna pengar på den. Affiliate-produkter eller ens med dina egna produkter, sponsring eller skapa din egen produkt är ett bra sätt att tjäna pengar på att blogga.

Kortfattat:

 • Det är lätt att starta
 • Att skriva artiklar kan vara ganska snabbt
 • Det ger en anledning till människor att kolla in din webbplats
 • Du kan ha en känsla av gemenskap
 • Det är ett levande arkiv över dina tankar och liv
 • Du kan nå miljoner människor

Nackdelarna

Att driva en blogg är något som kommer att komma in i din vardag. Att starta en blogg är ganska enkelt men du måste fortsätta arbeta konsekvent, vilket är mycket svårare om du vill göra det rätt. Att tjäna pengar med det kommer inte heller över en natt. Det kommer att ta minst några månader tills du kan bygga upp din blogg tillräckligt för att få en inkomst från den. Som också kräver att du har god kunskap om SEO och vad din publik letar efter. Strävan efter en bloggare är att bygga en lojal läsare.

Även om din blogg är ett personligt arkiv med dina tankar och upplevelser kan det vara ett problem att vara för ärlig. En anledning bakom detta är att människor sällan gillar att läsa om andra människors negativitet. Ett annat skäl är det faktum att tik om en klient eller någon i ditt liv kan få dig till problem. Om du använder den som en del av din affärsstrategi bör du inte göra det på ett slumpmässigt sätt. Så det måste göras professionellt. Att se till att din grammatik och stavning är felfritt är en ständigt närvarande uppgift.

Du kanske stöter på oväntade tekniska problem, eftersom det inte alltid är enkelt att köra en webbplats. Du kan ha problem med din värd eller ett nytt plugin som du installerade. Kanske kommer du att möta ett problem som du inte har någon aning om var den kom ifrån och det slutar att stänga av din webbplats en kort stund. Så bloggning kommer också med mycket lärande. Det är viktigt att hålla dina ämnen fräscha och engagerande så att din blogg ofta får nya besökare. Du måste ständigt anta till din publik och lära dig nya saker under processen. Vilket är inte illa alls om du gjorde en hängivenhet för att lära dig.

Kortfattat:

 • Det måste uppdateras regelbundet (minst två gånger i veckan)
 • Kräver att du har god kunskap inom SEO
 • Du kan inte vara för ärlig
 • Det måste vara professionellt om du använder det för ditt företag
 • Kan komma med oväntade problem
 • Kräver att du lär dig ständigt

De viktigaste sakerna att tänka på vid Vlogging

Om du tänker att vlogging kan vara din sak, än den här delen av inlägget hjälper dig att hitta svaret. Det kommer att vara mycket lättare att dra slutsatsen om vlogging är för dig eller inte.

Kameratillbehör

Att ha en kamera som kan spela in HD-video är viktigt. Men det är bara början. En bra mikrofon, ett handtag och ett stativ är lika viktigt. De flesta kameror har ganska dålig ljudkvalitet, så det är mycket viktigt att du får en bra mikrofon. Du måste också kunna hålla din kamera bekvämt när du går runt eller på ett stativ om du bara står och pratar. Ändå gäller detta bara om du vill producera videor av högsta kvalitet direkt utanför fladdermattan.

Om du bara har en enkel familjekamera än att börja med det. Det är mycket viktigare att göra det du älskar än någonting annat. Du får redskapet när du går. Om du verkligen brinner för att göra videor, lockar du så småningom en stor publik också.

Ditt förtroende

Det är inte ett måste att komma igång, eftersom ditt förtroende långsamt kommer att byggas upp när du skapar dina videor. Men ditt kameras förtroende är något som kan vara en avgörande faktor när du försöker ta reda på om du borde eller inte bör börja vlogga. Om du känner för att hoppa rätt till vlogging på YouTube, var du bara lugn och tänker inte för mycket på din röstkvalitet. Släpp bara och må bra i din egen hud.

Berättar historier

Bra berättelser är en av de saker som får din publik att kopplas in. Du bör alltid tänka på vilken historia du kan berätta för dina tittare. Berättelsen måste ha en tydlig berättelse och historia. Det tilltalar inte tittarna annars. Om du blir förvirrad eller frustrerad för att de inte kan följa dig kan det bara betyda att de tecknar prenumerationen.

Att veta vad du vill dela

Hur mycket av ditt liv är du villig att dela med din publik? Du måste ha en tydlig uppsättning regler om vad du är villig att presentera i dina videoklipp och vad du inte är. Vad som hör hemma där och vad som inte gör det. Det är också bra att ta reda på var du ska filma de flesta av dina videor och var du inte kommer.

Fördelar och nackdelar med Vlogging

för-nackdelar vlogging

Vlogging liknar Blogging eftersom det innebär att du delar dina tankar, erfarenheter, information och ger råd. Men det görs i videoformat, som tilltalar fler människor. Det är också bättre om du gillar att vara på kameran. Att installera din vlog är ganska enkelt om du redan har utrustningen för det. Du behöver inte skapa en webbplats, bara ett YouTube-konto. Detta gör att du publicerar dina videor enkelt och effektivt.

Proffsen

En vlogger behöver inte ha bra skrivfärdigheter, det handlar mer om att ge en konversationsupplevelse. Så länge ämnet är intressant och intressant för dina tittare kommer din vlog att bli populär. Om du gillar mig, blir det riktigt kul. Jag älskar kommunikation, både i skrift och videoformat. En vlog ger dig möjlighet att ge din publik en ansikte-till-ansikte-upplevelse och förmedla dina tankar och känslor tydligare än du kunde genom att skriva.

Det är troligt att du kommer att ha ett större följande och snabbare än du skulle göra när du skriver en blogg. YouTube är viralt med miljoner unika besökare varje dag. I dag, om någon tänker på internetvideor, är YouTube det första de associerar dem med. Så du kan enkelt utnyttja de otroliga mängder trafik som webbplatsen får dagligen om du gör det bra.

Med video kan du också få bättre kontakt med din publik. Att följa en socialt mediesida eller en blogg är inte nästan lika engagerande som att titta på någon på videoklippet. På YouTube finns det också ett universellt sätt att följa en kanal. Genom att klicka på prenumerera. Denna enkelhet är en av anledningarna till att YouTube blev så framgångsrik.

Kortfattat:

 • Det är lättare att börja
 • Lättare att växa ditt följande
 • YouTube är viralt
 • Lättare att förmedla tankar, känslor och visualer särskilt
 • Video är en mer allmänt accepterad bland internetanvändare

Nackdelarna

Om du funderar på att starta en vlog, vet att den behöver mycket utrustning. För att skapa högkvalitativa videor behöver du en avancerad kamera som spelar in i högupplöst, en bra mikrofon och videoredigeringsprogram. All utrustning kan kosta dig $ 500 – $ 1000 dollar. Det är en mycket större investering än att starta en blogg.

En annan nackdel med vlogging är att när du laddar upp en video är det gjort. Du kan inte gå tillbaka till den för att redigera den medan den är online. Du måste ta bort det och göra om det för att rätta till felet. Videoredigering kan också vara ganska tidskrävande. Det tar två timmar att redigera och ladda upp dina videor.

 • Videoutrustning är kostsamt
 • Att redigera videor är tidskrävande
 • Du kan inte redigera videor medan de är online

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att bloggning är ständigt grön på webben och att vlogging har blivit ganska het. YouTube är fullt av fantastiska vloggar och det kan alltid använda mer. Men du bör veta att oavsett om du går med vlogging eller bloggar, tar det tid att växa din publik. Ingenting händer över en natt, så var beredd att lägga in minst några månaders arbete utan att se några omedelbara resultat.

Valet är upp till dig nu. Både vlogging och blogging är bra medier för kommunikation. Det första och viktigaste du bör ta reda på är vilken massage du försöker komma över och hur. Om du är en person som bättre uttrycker sig med ett skriftligt ord, kan bloggning bara vara saken för dig. Om du är mer en karismatisk person som gillar att skämta och berätta historier ansikte mot ansikte, är vlogging ett bra val. Hur som helst, jag är nyfiken på att se vad du väljer!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map