cPanel vs Plesk – Vilken är den bästa kontrollpanelen för webbhotell?

01.06.2020
Artiklar och mer ... 'cPanel vs Plesk – Vilken är den bästa kontrollpanelen för webbhotell?
0 17 мин.

cpanel-vs-plesk


Numera är det mycket enklare att hantera servrar för webbplatsägare med de många användbara funktioner som finns tillgängliga. Dagens standard är att tillhandahålla kontrollpaneler som är snabba och lätta att förstå så att användare kan fokusera mer på andra uppgifter som att generera innehåll, implementera marknadsföringsplaner och driva mer trafik.

Det faktum att människor inte behöver hantera alla tekniska egenskaper gör också webbhotelltjänster tillgängliga för en bredare publik.

Det är lätt att hitta en pålitlig webbhotellleverantör som innehåller en nybörjarvänlig kontrollpanel i sina värdplaner. Även om du väljer en tjänst som inte ger dig en kontrollpanel, kan du alltid köpa en separat och installera den på servern.

Det finns två allmänt använda kontrollpaneler just nu på marknaden med massor av positiva recensioner: Plesk och cPanel. Vi kommer att jämföra dem i den här artikeln för att visa dig skillnaderna och hjälpa dig att ta reda på vilka som passar dina mål bäst.

Uppenbarligen är någon av dem ett bra val, men det finns alltid fördelar och nackdelar som klargör vilken som passar dig bäst. Om du till exempel vill ha en billigare webbhotellplan (som delad webbhotell) erbjuder några av dem cPanel, medan andra leverantörer föredrar Plesk som sin kontrollpanel. När du väljer planen får du inte välja mellan de två. Genom att granska dem vill vi visa dig att kontrollpaneler är en annan viktig sak att tänka på innan du faktiskt börjar använda en webbhotelltjänst.

Om du behöver en mer kraftfull plan baserad på dedikerad eller VPS-värd kommer de definitivt att låta dig välja en kontrollpanel. Låt oss nu se vad de viktigaste sakerna du bör veta om Plesk och cPanel är!

De allmänna funktionerna i en kontrollpanel

Huvudtanken med en kontrollpanel är att förse dig med så många användbara funktioner som du behöver. Dessa ger dig full kontroll över din webbhotellplan och servern som lagrar din webbplats. Här kommer vi att täcka de vanligaste funktionerna du kan hitta i en kontrollpanel. Låt oss ställa upp dem i en snygg lista:

 • En kontrollpanel låter dig hantera allt relaterat till din IP-adress och domännamn
 • Du kan överföra dina filer när det behövs via FTP
 • Full kontroll över dina databaser
 • Det är utdragbart, vilket innebär att du kan installera användbara tillägg
 • Du kan komma åt och hantera ditt eget filsystem online
 • Hantera dina e-postmeddelanden med några klick
 • Gör det möjligt för dig att skapa säkerhetskopior om saker och ting går fel

Med denna information i åtanke kommer vi att fortsätta och visa dig vilka extra kan Plesk och cPanel lägga till systemet och deras nackdelar också.

cPanel i ett nötskal

cpanel-admin-demo

Tack vare sin popularitet väljer många nya användare dagligen cPanel för att skapa domännamn och starta webbhotellplaner. Detta beror främst på att cPanel är designad med den oerfarna användaren i åtanke. Alla kan installera och snabbt förstå hur den här kontrollpanelen fungerar. Överflödet av positiva recensioner talar för sig själva och berömmer dess kvalitet och pålitlighet.

cPanel låter dig aldrig ner. Du kan antingen göra brådskande förändringar på natten eller ta hand om en längre uppgift på eftermiddagen; kontrollpanelen är alltid klar. cPanel är byggt på Linux, så om du föredrar att använda Windows eller något annat operativsystem rekommenderas inte denna kontrollpanel för dig.

Det kan användas på tre olika sätt, vilket beror på om användaren är administratör, återförsäljare eller slutanvändares webbplatsägare. Dessa tre roller får använda olika funktioner. cPanel låter dig göra allt som kan göras i en typisk kontrollpanel. Detta inkluderar resurs, säkerhetskopiering och filhantering. Men det låter dig också installera många tillägg ur rutan som kan hjälpa dig mycket i uppgifter relaterade till din webbplats.

Till exempel kan du använda WHM med cPanel. WHM är en förkortning för Web Hosting Manager. Om du har mer än ett cPanel-konto kan du använda detta tillägg för att hantera dem lättare. Människor som har många webbplatser är alltid bättre med att använda en separat cPanel för var och en av dem. I dessa fall kan hjälp av WHM hjälpa mycket.

Plesk i ett nötskal

plesk-admin-demo

Vi kan säga att Plesk är en multifunktionell kontrollpanel som underlättar livet för dem som vill bygga och underhålla sina webbplatser och applikationer. Plesk kom ut 2001, vilket gör den här kontrollpanelen till den yngre om du jämför den med cPanel som har funnits sedan 1996.

Plesk skiljer sig inte så mycket från cPanel. Om du lägger till en WHM till din cPanel, kommer du ganska mycket att hamna med samma funktioner som du kan hitta i Plesk. Det finns inget behov av ett tillägg; denna kontrollpanel kan hantera flera webbplatser i sig själv. Om du inte vill ha en Linux-baserad lösning, bör du definitivt välja Plesk istället för cPanel. Den här körs på Windows, men du kan också köra den på vissa Linux-versioner om du verkligen är ett fan av den här kontrollpanelen.

De flesta av de stora webbhotellföretagen som föredrar Windows som operativsystem inkluderar Plesk som ett kontrollpanelalternativ. Plesk har också de centrala funktionerna som låter dig hantera din server och webbhotellplan i enlighet därmed. Dessutom kan du ställa upp alla verktyg i kontrollpanelen som är nödvändiga för dina webbplatshanteringsuppgifter. Det här är programvara från tredje part som kommer att finnas tillgängligt i Plesk när du behöver dem.

Med alla verktyg och funktioner får du ett mycket effektivt gränssnitt som ger dig full kontroll över allt. Det är designat med den oerfarna användaren i åtanke, så det kräver inte mycket tid att vänja sig vid. Sammanfattningsvis är Plesk den ultimata kontrollpanelen som har alla verktyg och kärnfunktioner på armlängden.

Växla mellan Plesk och cPanel

Att använda Plesk eller cPanel är enkelt, men bara om du inte redan har en webbplats som drivs av en webbhotellplan och som hanteras av en kontrollpanel till att börja med. Om du redan använder en av dem på din server och vill migrera data bara för att byta till den andra kontrollpanelen är det ett mycket mer komplicerat fall.

Å andra sidan är det mycket lättare att migrera din webbplats från en cPanel till en annan cPanel eller från en Plesk till en annan Plesk. Vi säger inte att det första fallet är omöjligt, men det krävs verkligen en stor ansträngning och du måste gå in i teknikens om du vill byta kontrollpaneler. Det är definitivt inte något du bör göra själv, såvida du inte har mycket erfarenhet.

Viktiga skillnader mellan cPanel och Plesk

När vi talade om de viktigaste funktionerna i varje alternativ, märkte du säkert att cPanel och Plesk har många likheter. Båda verkar vara ett bra val, eller hur? Så hur kan du bestämma vilken du ska välja från de två mycket populära kontrollpanelerna?

Därefter kommer vi att prata om de viktigaste skillnaderna mellan Plesk och cPanel. Var och en av de två har sin egen uppsättning funktioner som du inte hittar i den andra. Uppenbarligen är administratörsgränssnittet inte detsamma och du får inte heller samma kontrollmängd i dessa två kontrollpaneler. Vi kommer också att täcka dessa skillnader. Från resten av denna artikel kan du läsa om alla väsentliga detaljer som du måste ta hänsyn till innan du fattar det slutliga beslutet.

Operativsystem som stöds

Eftersom cPanel körs på Linux finns det fyra olika Linux-versioner att välja mellan som huvudkrav för kontrollpanelen. Dessa är följande: Cloud, Red Hat Enterprise, CentOS och Amazon. Tidigare fanns det ett annat alternativ som gjorde det möjligt för människor att använda cPanel på Windows.

Den hette Enkompass och den var tillgänglig i tre år efter lanseringen 2011. Tyvärr är den här panelen inte längre tillgänglig, såvida du inte har skapat ett konto då.

Låt oss nu se vad Plesk kan erbjuda när det gäller kompatibilitet. Den här är mer mångsidig och stöder många operativsystem. Plesk stöder också tre av de tidigare nämnda alternativen, inklusive CentOS, Cloud och Red Hat Enterprise Linux. Dessutom kan du också köra det på Ubuntu och Virtuozzo Linux, Debian och Windows Server.

Även om Plesk är en kontrollpanel över plattformar betyder det inte att du kan ställa in den på någon dator som har ett av de listade operativsystemen installerat. Det finns en annan version av Plesk tillgänglig för varje specifikt operativsystem. När du har köpt den önskade versionen kommer du inte att kunna använda den på ett annat operativsystem.

Men detta var fortfarande inte den viktigaste delen. För de flesta spelar det ingen roll om en kontrollpanel kan köras på Windows eftersom Linux är det bästa valet för webbhotell ändå. När det gäller cPanel och Plesk kommer du att kunna använda båda framgångsrikt om du har en av de Linux-versionerna som stöds.

Det som är viktigast är uppsättningen funktioner som var och en av dem ger. Men ändå bör du se till att kontrollpanelen du vill köpa är kompatibel med operativsystemet som du har på din maskin.

Funktioner i cPanel och Plesk

Naturligtvis är huvudsyftet med varje kontrollpanel att du enkelt kan hantera din server och webbplats. Därför är kärnfunktionerna alltid mycket lika. Du kan hitta skillnaderna genom att titta på de tredjepartsverktyg som erbjuds av Plesk och cPanel. Båda är utdragbara, men hur kraftfulla deras tillägg faktiskt är?

Poängen med att lägga till verktyg från tredje part till din kontrollpanel är att öka mängden kontroll du har över uppgifter relaterade till din server, webbplats och webbhotell. Git är en av de populära tillägg som du kan lägga till Plesk. Det är ett mycket använt verktyg för källkodshantering som många utvecklingsföretag litar på. Git har kraftfulla funktioner och verktyget stöder till och med alla mjukvarutekniktjänster.

Eller så finns det ett annat bra tillägg för Plesk som kallas Docker, ett verktyg som låter dig köra applikationer i containrar. Dessa behållare är markerade som Docker-bilder och du kan hantera hela listan över bilder i gränssnittet. Du kan också tilldela dessa containrar till lokala värdar och fjärrdatorer eller servrar.

Det finns några mycket populära verktyg som fungerar på Plesk och cPanel också, som Virtualmin och WordPress. Dessa blev så viktiga i valfri kontrollpanel att det hade varit ett dåligt val om det inte fanns något stöd för denna användbara programvara. WordPress är ett CMS som driver miljontals webbplatser, medan Virtualmin gör att du kan kontrollera flera värdkonton via en enda kontrollpanel.

Både Plesk och cPanel stöder de vanligaste verktygen. Så länge du inte vill ha ett specifikt verktyg från en specifik utvecklare kan du helt enkelt lägga till önskad funktion på din webbplats. Om du till exempel äger en e-handelswebbplats kanske du behöver en kundvagn för den. Du kan lägga till det enkelt med båda kontrollpanelerna.

Saker börjar bli komplicerade när du behöver ett specifikt verktyg som Docker för din cPanel. Eftersom endast Plesk stöder det kräver det mycket mer ansträngning att lägga till den till en annan kontrollpanel, särskilt som nybörjare. Därför finns det små skillnader i cPanel och Plesk när det gäller de integrationer du får installera.

Allt du behöver göra är att kolla in App Store för cPanel eller avsnittet Extensions om du använder Plesk. Genom att kolla in dessa listor innan du väljer din kontrollpanel kan du bestämma vilken uppsättning stödda tillägg som passar dina behov bäst.

Skillnader i gränssnitt och användarupplevelse

Vi kan säga att både cPanel och Plesk har helt nybörjarvänliga gränssnitt. Dagens standard är att tillämpa en minimalistisk, attraktiv design på mjukvaran och webbplatserna som finns tillgängliga på Internet. Varje sida och gränssnitt måste vara rena och snyggt ordnade med hjälp av visuellt tilltalande teckensnitt och självförklarande ikoner.

Dessa kontrollpaneler uppfyller absolut dessa standarder, vilket gör det inte bara enkelt men också roligt att använda dem. Men det finns fortfarande små skillnader som gör Plesk till ett bättre val för de mindre erfarna användarna. Plesk gör det på något sätt lättare att förstå hur man utför servernhanteringsuppgifter och använder funktionerna på rätt sätt. För mer erfarna webbplatsägare är cPanel förmodligen det bättre valet.

Den viktiga faktorn i Plesk som gör det lättare att använda är hur dess funktioner är ordnade. De är indelade i kategorier, så att du inte behöver slösa så mycket tid som en nybörjare för att hitta ett visst alternativ. Om du vill ha samma användarupplevelse i cPanel kan du ändra gränssnittet på liknande sätt. cPanel har några anpassningsalternativ som låter dig sätta funktioner i kategorier, så att du nästa gång kan hitta dem lättare.

Eftersom det finns en mobilapplikation tillgänglig för nästan all viktig online-programvara, kan du också ladda ner appen för båda dessa kontrollpaneler. Det här är en av de saker du behöver logga in och kontrollera regelbundet, och möjligheten att kontrollera och kontrollera den på en mobiltelefon ger alltid användare mer frihet. Du kan installera onlineapplikationen på Android- och iOS-plattformar för både Plesk och cPanel.

Ovanpå, oavsett vilken kontrollpanel du väljer, är båda helt lämpade för mer erfarna användare som vill hantera sin server med kommandoraden.

Jämförelse av Plesk och cPanel

Om du vill använda cPanel kan du välja mellan tre olika paket. Det finns Solo-planen för $ 15 per månad, WHM VPS-planen för $ 20 och WHM-dedikerad plan för $ 45 varje månad. Som vanligt garanterar du att du köper ett av paketen direkt för en längre tid. Du kan dock också välja att betala månad till månad om du vill prova det eller om du vill använda det för ett mindre projekt.

Om du är säker på att du behöver cPanel under en lång tidsperiod kan du säkerställa lägsta möjliga genomsnittspris genom att gå till deras treårsabonnemang. Men det finns andra rabatter också. Om du äger flera webbplatser som behöver köras på olika cPanel-instanser kan du också få rabatt för det. Deras volymrabatter gynnas också återförsäljare av webbhotell.

Om du vill använda Plesk kan du välja en av deras tre tillgängliga utgåvor. Dessa inkluderar: webbadministratör för $ 10 per månad, Web Pro för $ 15 och webbhotell för $ 25 per månad. Detta är bara ett startpris för vart och ett av alternativen, för när du har valt ett måste du bestämma mellan tre dedikerade eller VPS-planer för varje utgåva.

Det finns en omfattande lista över funktioner tillgängliga för varje utgåva som du kan kolla in på deras webbplats. När du har gått igenom detaljerna hittar du säkert den plan som passar dina behov bäst. Liksom cPanel erbjuder Plesk också rabatter för dem som prenumererar under en längre tidsperiod. Fördelarna som återförsäljare och flera webbplatsägare får med Plesk är också ungefär samma, vilket säkerställer att du inte behöver en så stor budget för att starta.

Dessa planer som vi nämnde är bara VPS och dedikerade planer, men vad händer om du vill ha en delad plan istället? Att hitta en delad plan är faktiskt riktigt enkelt, men du måste ta itu med det faktum att du inte får välja kontrollpanelen. Istället kommer leverantören att bestämma vilket alternativ du får, Plesk eller cPanel.

Slutsats

Vi kan säga att kontrollpaneler som gör att du kan hantera alla dina server- och webbplatsadministrationsuppgifter baseras på samma kärnfunktioner. Oavsett om din server körs på Linux eller Windows bör en kontrollpanel ge dig full kontroll över din server och webbplats. När vi granskade cPanel och Plesk, vad vi lärde oss är att skillnaderna är snarare i mindre detaljer.

I den här artikeln visade vi dig de viktigaste skillnaderna mellan Plesk och cPanel. Nu är det upp till dig att välja vilket som passar dina mål bäst. Det här är de saker du borde beakta mest:

 • Ta en titt på hur varje kontrollpanel hanterar datamigrering
 • Vilket användargränssnitt skulle du hellre använda?
 • Skillnad i funktioner och paketpriser
 • Vilket operativsystem är det kompatibelt med?

Om du inte har några specifika behov och bara vill ha en pålitlig kontrollpanel kommer någon av dem att göra ett bra jobb. Om du läser den här artikeln eftersom du redan använder en av dem rekommenderar vi att du fortsätter att använda den. Det finns inget behov att byta till det andra, liknande alternativet, såvida du inte verkligen behöver det lilla extra som du kan få genom att välja det andra.

För dem som inte har någon erfarenhet av cPanel eller Plesk och vill ha en Linux-fri lösning som är helt nybörjarvänlig är det alltid bra att välja Plesk. Men om du vill få de flesta funktioner, specifikationer och extra för dina pengar kan du maximera värdet genom att välja cPanel.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector