Grunderna i SQL: Nybörjarhandbok för hur du använder SQL-databas

SQL-basics


SQL är en förkortning för strukturerat frågespråk och det är en välkänd metod för att fråga databaser. Det spelar ingen roll om du vill manipulera små eller större databaser; Med detta standardspråk kan du arbeta med alla typer av databaser. Det finns massor av företag som söker efter bra SQL-programmerare och databasadministratörer som är högt betalande jobb just nu.

Detta betyder emellertid inte nödvändigtvis att du behöver gå till ett universitet för att förstå grunderna i SQL. Det finns faktiskt många enkla sätt att hantera din webbplatsinformation. I vår guide kan du lära dig några SQL-tips som kan komma till nytta när du arbetar på din webbplats eller kunddata.

Detta rekommenderas särskilt för företagare, finansanalytiker och småföretagare. Men naturligtvis kan det vara användbart för alla som är intresserade av ämnet.

SQL i ett nötskal

SQL är bra för att hantera data med vilken databas som helst. En databas kan antingen ha några få datapunkter eller hundratusentals av dem, det spelar ingen roll. Med SQL har du ett starkt verktyg i handen som kan hjälpa dig att skörda data även från enorma databaser. Det är snabbt, effektivt och du behöver bara veta några trick för att starta.

SQL är ganska gammal; Det kom ut 1974 och blev det mest populära språket för datahantering. Den hade regelbundna uppdateringar sedan dess med att den sista släpptes i december 2016. Om du vill börja med SQL utan erfarenhet av programmering finns det två versioner som du bör kolla in. Först och främst, prova huvudversionen som kan användas med andra databasprogram effektivt.

Du har också Access SQL, som liknar huvudversionen. Det är ett språk skapat för Microsoft Access, som är ett mycket populärt verktyg som hjälper massor av små företag att hantera sina data. Men med den andra versionen menade vi MySQL, som faktiskt är den mest använda SQL på Internet. Det är öppen källkod och lite annorlunda än Access SQL och huvudversionen. Det kommer dock att vara ungefär detsamma om du bara vill testa de tips som vi ska visa dig i den här guiden.

Personer som äger en WordPress-webbplats och har ett cPanel webbaserat admingränssnitt kan lätt ha tillgång till SQL. Om du är en av dem, allt du behöver göra är att öppna phpMyAdmin-appen för databasåtkomst och börja köra SQL-frågor. Eftersom versionerna som vi nämnde – MySQL och SQL – båda är riktigt flexibla, har du massor av gränssnitt och alternativ för att börja arbeta med dem.

Det beror bara på användaren hur processen ser ut. SQL-frågor kan göras antingen i grafiska gränssnitt eller i enkel text genom att skriva in kommandorader på ett gammaldags sätt. Det som verkligen betyder är slutresultatet, som kommer att bli samma båda sätten om du gör det rätt. Det är precis vad vi ska visa dig nu: hur du gör det rätt.

Så här kör du en VÄLJ-fråga?

Vi börjar med den enklaste, den VÄLJ fråga som också är en mycket vanlig metod om du vill skörda lite data. När du har en databas med viktiga datapunkter som måste samlas in och sammanfattas kan du använda den här metoden. En utvald fråga kan användas på många sätt, men nu ska vi visa dig bara några väsentligheter som hjälper dig att förstå konceptet.

Alla tabeller med sekretessbelagda data skulle vara lämpliga. Låt oss ta en tabell över böcker just nu. Så bordet kommer att kallas Böcker och låt oss säga att det är uppdelat i fält som titel, författare, belopp (mängden av boken i lager) och pris. Från och med nu kommer vi att använda dessa fält med alla stora bokstäver i SQL-koden.

Om du vill sammanfatta ovanstående information om varje tillgänglig bok i tabellen måste du göra en utvald fråga. Detta skapar dig en lättförståelig lista med all information snyggt sammanfattad. Nästa steg är att skapa koden som berättar datorn vad du vill och var varje fält är. Låt oss se hur vårt exempel skulle se ut i SQL-kod:

VÄLJ TITEL, författare, belopp, pris

FRÅN Böcker;

Som ni ser är denna fråga inte särskilt specifik. Tänk om du bara vill ha information om Stephen King och Paulo Coelho-böckerna i butiken? Naturligtvis finns det alltid Microsoft Excel där du kan importera tabellen, sedan filtrera Stephen King och Paulo Coelho och sedan ordna all information. Det kommer dock att ta några steg jämfört med SQL där du bara behöver lägga till en kort rad med kod. Om du vill filtrera bort de två författarna behöver du bara använda VAR i SQL-koden på följande sätt:

VÄLJ TITEL, BEDRAG, PRIS

FRÅN Böcker

VAR författare = ‘Stephen King’, ‘Paulo Coelho’;

Semikolon är alltid i slutet av koden som visas i båda exemplen. På datorspråk betyder semikolon att det är slutpunkten för ditt kommando och det finns inget annat att göra. En annan viktig detalj är att du måste skriva kommandona med stora bokstäver: VAR, VÄLJ, FRÅN.

Använd apostrofer och komma som visas. Du kan också hitta koderna för SQL på Google när du behöver det. Berätta bara för Google Search vad du vill göra i SQL och det finns massor av webbplatser som kan visa dig rätt kod för det.

Så här kör du en UPDATE-fråga?

Att arbeta med databaser inkluderar också uppdatering av vissa datapunkter då och då. Detta kan göras enkelt med SQL, du behöver bara få tillstånd först eller annars kan du inte ändra någonting. När du har kunnat läsa och skriva i den specifika databasen kan du börja kodningen.

Det är många saker som kan gå fel när du ändrar en databas så det är viktigt att vara exakt med koden. Om du använder VÄLJ kommando fel sätt, du har en chans att överbelasta servern. Eller kanske du vill samla in data men dåligt VÄLJ kommando ger dig dåliga resultat och du kanske inte ens märker det.

Å andra sidan, med hjälp av UPPDATERING kommandot fel sätt, du kan ändra hela databasen. För att se till att din databas inte hamnar i papperskorgen ska du skapa en säkerhetskopia innan du använder koden.

Data förändras ständigt, särskilt i företag. Om du har en databas och behöver uppdatera vissa delar av den, UPPDATERING kommando kan hjälpa dig. Låt oss gå tillbaka till exemplet Böcker. Om du har en klassificerad databas om böckerna i din butik, kan du behöva uppdatera priserna då och då. Om priset på din Fifty Shades of Grey-bok har ändrats och du måste uppdatera den, är detta SQL-koden du behöver använda:

UPDATE Böcker

SET PRICE = ‘9,99’

WHERE TITLE = ‘Fifty Shades of Grey’;

Som ett resultat kommer boken Fifty Shades of Grey att få ett nytt nummer i PRIS-fältet och noterar att det kostar $ 9,99 från och med nu. Om du inte är försiktig kan du glömma att lägga till VAR del och koden skulle ändra alla priser i databasen. Och då skulle det ta mycket tid att hitta rätt pris för varje bok igen.

Arbeta med dina SQL-färdigheter

Genom att öva på fler SQL-metoder kan du bli en mästare på det här språket. Det kan vara ett otroligt kraftfullt verktyg för att hantera data från ditt företag samtidigt som du sparar mycket tid. Efter några dagars träning kan du använda alla grundkommandon utan att göra ett enda misstag.

Om du är intresserad av att lära dig SQL finns det några riktigt bra onlinekurser som kan lära dig några avancerade metoder. Se till att du läser några recensioner innan du börjar en kurs och välj sedan den som mestadels passar dina behov. Förutom UPPDATERA och VÄLJ, SQL har mycket mer att erbjuda. Här är en kort lista, bara för att ge dig en uppfattning om några av de mest enkla SQL-kommandona:

 • RADERA – låter dig ta bort specifika datapunkter i databasen
 • SÄTT IN I – använd detta när du vill lägga till nya data i tabellen
 • SKAPA DATABASERING – den här talar för sig själv, skapar en tom databas
 • ALTER DATABASE – Du kan använda den för att ändra databasen
 • SKAPA INDEX – Du kan skapa nya söknycklar med den här
 • DROP INDEX – blir av med en söknyckel om du inte behöver den
 • SKAPA BORD – lägger till en ny tabell i databasen
 • ALTER TABELL – använd den här om du vill ändra tabellen

Om du väljer att lära dig och använda SQL, förvänta dig inte att använda alla dessa kommandon regelbundet. SELECT är det mest populära kommandot även bland professionella. De andra kommandona kan vara användbara ibland, men det beror också på vilken typ av databas du arbetar med.

Om du arbetar med databaser regelbundet behöver du definitivt SQL. När du blir bra på språket och att hantera databaser överlag kan det också öppna en ny karriärväg för dig. Det enda du behöver göra är att fortsätta öva eftersom det finns massor av möjligheter i big data, särskilt för företag.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map