Hanterad kontra obemannad värd – Skillnader och likheter

hanterad vs obefogad webbhotell


Om du rutinmässigt är värd för dina webbplatser på delade värdplaner, har du förmodligen inte ställts inför beslutet att välja mellan hanterad och ostyrd hosting tidigare eftersom dessa typer av värd är specifika för VPS och dedikerade värdplaner. Därför kan du i din sökning efter en VPS eller dedikerad webbhotell märka värdplaner som är annonserade som hanterade eller som inte hanteras, och den första tydliga skillnaden du kommer att märka är priset, där hanterad hosting är dyrare än dess obegränsade motsvarighet.

Om du ser hur ostyrd värd är billigare kan du bli ombedd att fatta ett beslut baserat på enbart budgetmässiga överväganden, men när det gäller värdplaner är det inte en bra idé eftersom du riskerar att köpa en plan som kanske inte passar din särskilda behov, och därmed slutar göra en fel investering för ditt företag som potentiellt kan kosta mer på lång sikt än att helt enkelt välja en hanterad värdplan från början.

Användbart: Vilken typ av webbhotellplan behöver du?

Vad är skillnaderna och likheterna?

För att förstå vad som ligger bakom den märkbara prisskillnaden mellan dessa planer, låt oss titta på hur hanterad och ostyrd hosting jämförs med varandra.

När det gäller likheter, så har både okontrollerad och hanterad hosting märkena av den typ av värd de är kopplade till – VPS eller dedikerad. Således erbjuder både VPS och dedikerade servrar dedikerade resurser för sina användare, men medan ett dedicerat värdkonto dedicerar resurserna för en hel server till en användare, delar fler VPS-värdkonton en enda fysisk server, varvid varje VPS-konto hålls åtskilt från andra, till skillnad från i fallet med delad hosting, där resurser delas mellan alla användare som bor på samma server.

I samband med webbhotell innebär ordhantering en rad rutinmässiga supportaktiviteter och lösningar som värdföretaget själv tillhandahåller. Dessa rutinmässiga supportaktiviteter kommer att omfatta serverinställningar, förinstallation av olika program, automatiska programuppdateringar, automatisk säkerhetskopiering, prestationsövervakning, säkerhetsövervakning och borttagning av skadlig programvara, kontrollpanel, SSH-åtkomst, etc. Å andra sidan är en ostyrd värdplan en något avskalad version av en hanterad hosting. Detta innebär att ostyrda värdplaner antingen har inga eller väldigt få extra tjänster.

Det vanligaste scenariot är en server med ett operativsystem installerat, och i princip ingenting mer. Därför måste du som ägare till en obefogad värd själv utföra alla aspekter av dess hantering, inklusive vilken typ av kontrollpanel du vill använda, den programvara du behöver, de säkerhetsåtgärder du vill ha genomfört etc. Om du inte har erfarenhet av serverhantering, att utföra dessa uppgifter är ingen trivial fråga.

Vilken ska du använda? Hanterad eller ostyrd?

Det finns fördelar och nackdelar med båda typerna av hosting. Utan tvekan verkar hanterad webbhotell som det bättre alternativet för alla som inte är kända i serverhanteringsfrågor eller någon som inte vill spendera tid och extra pengar på serverhanteringsrelaterade uppgifter. Men hanterade värdplaner som exempelvis hanterad WordPress-värd kan också komma med begränsningar. Eftersom servern är finjusterad för WordPress specifikt kanske du inte kan köra andra typer av webbplatser på servern, vilket motsvarar en förlust av flexibilitet för vissa användare.

På samma sätt kan användare på ett hanterat WordPress-värdkonto begränsas till att köra vissa WordPress-plugins. Ett typiskt exempel skulle vara oförmågan att köra cache-plugins om värden redan har ett cacheringssystem på servernivå på plats. I detta sammanhang kan en okontrollerad server vara bättre anpassad för någon som behöver flexibilitet för att köra högspecialiserade webbplatser och vill kunna installera programvara och applikationer som de väljer. Då är det prisavgiften också. De extra tjänsterna inbyggda i en hanterad värd kommer med en högre prislapp.

När du funderar på att köpa en VPS eller en dedikerad server för dina värdbehov, kom ihåg att de flesta hanterade lösningar endast stöder en liten uppsättning operativsystem. Om du eller någon i ditt team till exempel använder Ubuntu eller Debian som en utvecklingsserver eller som ett skrivbord, kan du tänka att att välja en Debian-baserad hanterad VPS eller dedicerad maskin kommer att gynna dig, men du kanske tycker att värdföretaget tillhandahåller inte hantering för Debian-baserade system bara för Red Hat eller CentOS till exempel. Kontrollera alltid med din webbhotell innan du går in på en viss plan.

De som är tillräckligt tekniska för att ta servernhanteringsfrågor i sina egna händer kan välja att trumma en hanterad server till förmån för en obehandlad. Men användare med liten eller ingen erfarenhet av serverunderhåll är bättre att välja en hanterad värdplan för att veta att värden kommer att ta hand om säkerhet, uppdateringar, säkerhetskopior och andra aspekter av serverunderhåll utan att de behöver oroa sig för någon av dessa uppgifter eller ha att hyra dyra hjälp utanför för detta ändamål.

Att välja rätt lösning består av två huvudsakliga saker – å ena sidan är den första aspekten att tänka på om du vill använda icke-branschstandardslösningar, t.ex. NodeJS-baserad webbserver, anpassade videokodningslösningar, en viss version av PHP med inte en vanilj MySQL (Percona), etc. Om detta är fallet, bör du fråga ditt webbhotell om de kan hantera och konfigurera dessa tjänster.

Å andra sidan bör du överväga om du har expertis för att hantera en VPS eller en dedikerad server? Om du letar efter en VPS eller en dedikerad webbhotell för en webbplats som behöver mer resurser, men du är begränsad i budgeten, kan du välja en obegränsad lösning och betala någon för att ställa in den och kanske köpa en DirectAdmin eller en cPanel-licens, så du kan hantera det säkert. Om du emellertid planerar att behandla betalningar direkt, kommer det att ta mycket tid att ställa in en okontrollerad server för att vara PCI-DSS-kompatibel och det kostar dig mer i slutändan och sedan välja en hanterad server från get-go.

Slutsats

Även om den hanterade, okontrollerade dikotomin är den vanligaste i branschen, tillhandahåller vissa värdleverantörer som HostGator också hybridlösningar, som ger full root-åtkomst till din server och till och med lite support. Till exempel, HostGators halvhanterade VPS-planer, som på liknande sätt som inte hanterade VPS-planer inte har en kontrollpanel för webbhotell, men de innehåller flera supporttjänster relaterade till hårdvara, operativsystem, grundkonfiguration, brandväggsinstallation etc. Om du upptäcker att varken en okontrollerad eller en helt hanterad värdplan är lämplig för dig, du kan välja semi-managed hosting-lösningar istället.

Utvald bild: Designad av Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map