Hur ta reda på om din webbplats är hackad?

ta reda på om webbplatsen är hackad


Arbetet på din webbplats slutar inte vid lanseringen, du är också ansvarig för dess kontinuerliga underhåll och det inkluderar att säkra den från att hacking. Medan de flesta webbplatsägare förlitar sig på deras webbhotell för att hålla sin webbplats säker, kommer sårbarheter i din webbplatss kod att bli utsatta för handlingar från skadliga användare oavsett värdens framsyn i fråga om säkerhet. Du kanske tror att din webbplats är för liten för att räkna, eller att den inte ger intresse för hackare, men detta tillvägagångssätt fungerar inte längre – hacking som utförs genom bots diskriminerar inte nödvändigtvis beroende på webbplatsens betydelse. Därför behöver inte din webbplats räknas som viktig för att kunna utnyttjas av hackare, den måste bara presentera vissa sårbarheter som är specifikt riktade av bots.

Ibland, att ha din webbplats hackad visar sig inte alltid omedelbart eller på ett uppenbart sätt, så att veta hur du kontrollerar om din webbplats har hackats kan hjälpa dig att identifiera problemet mycket tidigare och hitta lösningar innan någon skada uppstår.

Sätt att ta reda på om din webbplats är hackad:

Om du misstänker att din webbplats har hackats kan du vidta följande åtgärder för att kontrollera med säkerhet:

Kör skadlig programvara eller virusscanning

Anerkända webbhotellföretag har virusscannrar inbyggda i sin kontrollpanel. Du kan använda dessa skannrar för att skanna din webbplats efter hackade filer. Om ditt värdföretag inte har ett gratis skannerverktyg finns det ett antal säkerhetsverktyg på internet som Sucuri eller Wordfence. Gratis skannerverktyg är inte perfekta och inte heller 100% exakta, men de kan fortfarande ge dig en uppfattning om huruvida din webbplats har fallit till hacking. Bra skanningsverktyg för skadlig programvara ger dig en lista över webbadresser till skadlig kod eller hackade sidor om din webbplats hackades.

Övervaka webbplatstrafik

När du övervakar din webbplatstrafik ska du särskilt leta efter trafikspikar. Hackade webbplatser kommer ofta att uppleva betydande toppar i trafiken på webbplatsen. WordPress-användare ser ofta en ökning av spam-kommentarer, andra webbplatser kommer att märka en ökning av besökare från vissa främmande länder. Använd webbplatsanalysverktyg för att spåra och övervaka dessa förändringar. Clicky, Wordfence, Google Analytics kan alla vara till hjälp för att identifiera misstänksam trafik på din webbplats och ge värdefull insikt om information som var dina besökare kommer från, deras län, språk och vilka sidor de besökte på din webbplats. Analytics-verktyg är också ett användbart sätt att förstå din webbplatstrafik och optimera din webbplats i enlighet därmed. Var inte rädd för att undersöka loggarna från ditt värdföretag, eftersom de flesta av bots som kommer att försöka hacka din webbplats inte kör eller kör JavaScript, och de flesta analysverktyg är JavaScript-beroende. Om du ser att vissa sidadresser nås alltför mycket, t.ex. news.php, men de dyker inte upp så mycket i andra analysverktyg, detta kan signalera att sidan drabbas av något automatiserat verktyg, vilket kan visa sig vara skadligt.

Använd Googles verktyg för webbansvariga (Google Search Console)

Google Search Console (tidigare känd som Google Webmaster Tools) erbjuder en svit med användbara verktyg till webbplatsägare. Denna gratistjänst hjälper webbplatsägare att övervaka deras webbplats närvaro i sökresultat och ger användbar statistik om webbplatsbesök. Om du inte har registrerat dig för Google Search Console ännu, bör du absolut göra det om du äger en webbplats. Du bör också aktivera e-postvarningar i “Search Console Preferences”, så att du blir informerad om problem som Google kan upptäcka när du indexerar din webbplats. Detta inkluderar att skicka varningar om din webbplats är infekterad med skadlig programvara. Detta gör att du kan åtgärda eventuella problem innan Google börjar flagga din webbplats som hackad eller skadlig och börjar visa varningsmeddelanden om det i sökresultaten (t.ex. “Den här webbplatsen kan hackas” eller “Den här webbplatsen kan skada din dator”).

Kontrollera dina PHP-filer

Ett betydande antal hacks beror på sårbar PHP-kod. Att upprätthålla en snygg filstruktur som du förstår kommer att göra det enklare för dig att analysera dina PHP-filer och upptäcka hackade filer. Du kan använda ett FTP-program för att analysera dina filer och upptäcka alla misstänkta filer eller mappar. Du kan också använda källkodsscannrar som kommer att inspektera dina filer för skadlig programvara och låta dig veta om den upptäcker skadlig programvara. Det rekommenderas också att du kontrollerar din .htaccess-fil för allt misstänkt.

Bästa praxis för webbplatssäkerhet

Att ta en aktiv roll i din webbplats säkerhet kan gå långt i att förhindra sårbarheter som kan ge dig utsatt för hackingförsök. Här är några bästa metoder för webbplatssäkerhet som du kan implementera för att bättre säkra din webbplats mot hacking:

Håll saker uppdaterade

Om du använder ett öppet källkodssystem som WordPress, se till att hålla det uppdaterat. Samma sak gäller plugins och teman som du använder på din webbplats. Utvecklare av plugins och teman kommer ofta att släppa uppdaterade versioner av sina produkter som innehåller säkerhetsfixar, så att uppdatera dessa är ett kritiskt steg som du kan ta för att öka din webbplats säkerhet.

Lita på specialiserad säkerhetsprogramvara

Oavsett om det är en WordPress-säkerhetsplugin, en skadlig programvara eller virusscanner, en kodskanner eller webbplatsövervakningstjänst, kan du överväga att investera i tjänster som håller hackare i fjärd. Det finns många säkerhetstjänster, plugins och webbapplikationsbrandväggar som Wordfence eller Incapsula som kan erbjuda en omfattande säkerhetsnivå för din webbplats. Om din webbhotell stöder någon typ av WAF (Web Application Firewall) bör du definitivt använda den, det kommer att ta lite tid tills WAF lär sig det normala flödet på dina webbplatser, men efter det kan du ha en ganska effektiv generisk säkerhetslösning, som till och med kommer att fånga framtida attacker, inte bara den för närvarande kända. Ett exempel på en stor och gratis WAF skulle vara mod_security till exempel.

Ändra lösenord ofta

Lita inte på svaga lösenord och försök ändra ditt lösenord med några månader eller så. Svaga lösenord är ett av de enklaste målen för hackare, så se till att välja ett starkt lösenord i stället för ett enkelt lösenord.

Kontrollera din webbplats proaktivt

Några av sätten att upptäcka om din webbplats har hackats är också sätt att proaktivt övervaka säkerheten på din webbplats. Detta inkluderar att registrera dig för e-postvarningar från Google Search Console, leta efter din webbplats i sökresultaten för att se om den har flaggats av Google, övervaka webbplatstrafik, rutinmässigt köra skanningsprogramvara, etc..

Slutsats

Först kan det hålla hårt arbete att upprätthålla en hackfri webbplats, men när du utvecklar en bra rutin kommer du att kunna upptäcka problem i god tid och fixa dem innan någon omfattande skada inträffar. Det är bättre att ta en proaktiv strategi för webbplatssäkerhet än en reaktiv inställning, när saker kan bli för svåra för dig att hantera eller för dyra att fixa. Förhoppningsvis har vår artikel lyckats öka medvetenheten om den strategi du borde ta till webbplatssäkerhet och hur man kan göra för att upprätthålla en hackfri webbplats.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map