Hur väljer du det bästa domännamnet för din blogg eller ditt företag?

hur du väljer bästa domännamn bloggföretag


Vi undrar ofta om att välja rätt domännamn verkligen är så viktigt. Kanske är namnet vad du gör av det. Å andra sidan kan det du gör på din blogg eller ditt företag bero på det namn du valde i första hand. Att välja ett domännamn är förmodligen det viktigaste steget för att fastställa din online identitet.

Ditt domännamn är ett första intryck för besökaren. Ett dåligt namn kommer knappast att skicka besökare bort om innehållet är attraktivt, men ett bra och starkt kan göra intryck på besökarna och få dem att känna sig relaterade till din blogg eller webbplats.

I den här artikeln ger vi dig det väsentliga hur man väljer det bästa domännamnet för din produkt, blogg eller företag. Det är en guide och påminnelse i bara några steg.

Det är svårt att berätta rätt ordning för dessa steg, eftersom det finns många korsningar, så läs noggrant igenom för att få fram ett domännamn som är perfekt för dig.

Läs också: Hur man hanterar dina domännamn?

Välj ett kort namn, lätt att skriva och komma ihåg

Du letar efter ett domännamn som är kort, lätt att skriva och komma ihåg. Statistik visar att toppdomännamn är cirka 6 tecken långa.

År 2017 verkar majoriteten av domännamn som du kan tänka dig med upp till 8 tecken, redan ha tagits. Du kanske måste uppfinna nya ord eller helt enkelt leta efter lite längre namn. Hur som helst kommer det att vara en bra idé att hålla ditt domännamn under 15 tecken.

Långa och komplexa ord, även om de innehåller nyckelord, är svårare att komma ihåg och är mer benägna att stavas felaktigt eller skrivs fel in. Detta kommer att leda till att trafiken tappas. De flesta besökare skulle inte ens bry sig om att komma ihåg ditt komplexa domännamn och söker helt enkelt efter det relaterade ämnet, produkten eller tjänsten istället. Naturligtvis kan sökresultat ta dem till dina konkurrenter, beroende på sökmotoroptimering.

Du bör undvika att använda ord med flera stavningar eller slang, såvida inte din målgrupp är bekant och enkelt motsvarar den.

Så kom ihåg: håll ditt domännamn kort och enkelt att skriva!

Gör en forskning

I era varumärken är många ord varumärken eller upphovsrättsskyddade. Namnet du väljer för din domän kan också vara utan att du vet om det. För att undvika juridiska problem, förlust av din domän och till och med ekonomiska avgifter, när du har en kortlista med idéer om ditt domännamn, gör en undersökning och se till att ingen av dem är varumärken eller upphovsrättsskyddade.

Få dina vänner som också kan vara din publik involverade i den kreativa processen. Du kanske till och med vill göra en forskning vid en punkt.

 Nyckelord i domän

När du väljer ett domännamn bör du försöka använda nyckelord som enkelt kan kopplas till ditt företag, produkt eller tjänst. Nyckelord kan hjälpa dig att förbättra din SEO, men det kommer att bli mycket svårt att hitta ett domännamn med riktade sökord som inte redan har tagits.

Den mörka sidan av att använda nyckelord riskerar att välja ett domännamn som är generiskt och saknar personlighet. För att göra det sticker ut kräver det mycket kreativitet för att kombinera nyckelord med andra ord eller till och med uppfinna nya ord.

Unikt och märkbart namn

Det är ditt domännamn som besökarna kommer ihåg, delar eller använder för att hitta dig. Detta gör det till grunden för ditt varumärke eller din tjänst.

För att stå ut i ett hav av domäner måste ditt namn vara unikt och varumärke. Generiska namn byggda runt nyckelord är svåra att komma ihåg eftersom de inte har någon verklig mening.

Det kan vara en bra idé att undersöka andra enheter i din nisch för originalitet och kreativitet i deras domännamn. Du kan få stor inspiration, eller åtminstone exempel på dåliga domännamn.

Undvik bindestreck och siffror

Det finns flera skäl till varför du bör undvika bindestreck och nummer i ditt domännamn. Låt oss påminna dig om att ditt namn måste vara kort, lätt att stava och uttala. Tja, både bindestreck och nummer står i vägen för detta eftersom de ofta missförstås.

Att använda en bindestreck eftersom namnet du ville ha redan tagits är förmodligen det värsta du kan göra. Det kommer att marknadsföra dina konkurrenter till alla människor som misslyckas eller glömmer att skriva bindestreck. Du bör bättre gå tillbaka till brainstormningsprocessen för att söka efter ett nytt domännamn i stället för att nå denna snabba men skadliga lösning.

Enligt siffror bör du undvika att använda dem eftersom personer som hör din webbadress inte vet om du använder ord (fyra) eller en siffra (4).

Ditt domännamn bör vara snabbt och smidigt, och användningen av bindestreck och nummer kommer att göra precis motsatsen.

Undvik dubbla bokstäver

Ord med fördubblade bokstäver är inte värre än de utan dem, det är bara att ord med fördubblade bokstäver har en tendens att stavas felaktigt, vilket leder till förlust av trafik.

Domänförlängning

Tro det eller ej, .com är fortfarande den bästa tillägg du kan få.

Idag kan du välja mellan dussintals domänutvidgningar. De kan vara relaterade till typen av din enhet (org, net, edu) eller land du är baserad i (uk, eu, jp).

Nya, mer kreativa, generiska domäner som .land, .cool, .guru, .rocks och liknande kan vara mycket frestande eftersom de erbjuder en möjlighet att registrera namn som är mycket relevanta och korta.

Du kan också välja att ta fler domäner eller en domän med mer än en tillägg. Om du väljer att göra det, kom ihåg att du inte behöver bygga en webbplats för var och en av dina domäner. Allt du behöver göra är att omdirigera alla dina ytterligare domäner till din primära webbplats.

Här är de mest använda domännamnstillägg:

 • .co: en förkortning för företag, handel och community.
 • .org: icke-kommersiella organisationer och ideella organisationer.
 • .net: tekniska webbplatser för internetinfrastruktur.
 • .info: informationssajter.
 • .biz: affärs- eller kommersiellt bruk, som e-handelswebbplatser.
 • .mig: bloggar, CV eller personliga webbplatser.

Trivia: Utvidgningen .me är toppdomänen för Internet-landskoden (ccTLD) för Montenegro. Fortfarande, på grund av dess betydelse och användning på engelska, är listan över möjligheter när den används som förlängning av domännamn praktiskt taget obegränsad. Montenegro tjänar miljoner dollar på årsbasis från dessa två brev. Först 2016 registrerades mer än en miljon domännamn med denna tillägg från hela världen.

Nedersta raden: Gå för .com, om det är tillgängligt och om det tas, försök .netto, eller .org. Om ingen av dessa är tillgängliga väljer du bättre ett annat namn snarare än en av de mindre vanliga tilläggarna.

Huruvida tillägg du väljer att registrera, är det värt att ta hänsyn till att köpa privat domänregistrering. Detta är bra om du vill dölja din personliga information som namn, e-postadress, telefon och adress. Om du vill veta mer om privata whois och privat domänregistrering, läs vår guide. Domänens integritet kommer inte gratis; beroende på domänregistrator kostar det $ 3- $ 10 per år per domän. Hos domänregistratorer som NameCheap kan du använda kupongkoder för att få gratis domänskydd eller köpa det till ett mycket lågt pris ($ 0,99 per år).

Tänk långsiktigt

Din blogg, produkt eller företag kan vara begränsat just nu när du startar din online-närvaro, men du bör vara öppen och tänka på lång sikt.

Du kanske är en passionerad musikälskare, så du skriver en musikblogg som täcker konsert- och albumrecensioner, intervjuer med musiker och liknande innehåll. Du kan enkelt välja ett domännamn som är musikrelaterat och slå vägen med det; men vad händer om du i framtiden träffar en själsfrände, lika passionerad för filmer eller konst och skulptur. Att inkludera dessa nya ämnen till en musikblogg skulle vara ganska konstigt.

Så när du väljer ett domännamn, försök att vara en visionär. Tänk stort och försök att komma med det namn som är lite bra för ditt nuvarande intresse- eller täckningsområde som det kommer att vara när du så småningom förlänger i framtiden.

Kontrollera domännamngeneratorer för att få idéer

Om du söker på webben kommer du att möta ett antal namngeneratorer. Domännamngeneratorer är program för konstgjord intelligens, vilket betyder att de inte är perfekta. Det kan mycket väl hända att du inte hittar ditt domännamn med dem, men de kan få kreativitet i ditt huvud och öka brainstormningsprocessen. De idéer och förslag du får från domännamngeneratorer kan leda till en jackpot. För ett tag sedan har vi samlat en lista med de tio bästa verktygen för domänförslag som kan hjälpa dig att komma igång.

Tveka inte

När du har valt domännamnet måste du agera snabbt. Domännamn säljer snabbt och du kan råka förlora det om du tvekar. Även om ditt innehåll inte är klart bör du registrera dina favoritdomännamn så snart som möjligt, eftersom de är ganska billiga.

Ytterligare tips

Om du startar en blogg eller personlig webbplats kan det vara bäst att använda ditt eget namn. Företag med flera varumärken kan besluta att bygga specifika webbplatser för varje märke eller produktgrupp snarare än att lägga allt under företagets namn.

När du har registrerat din domän och köpt en bra webbhotell måste du peka din domän till ditt värdkonto genom att ändra domännamnservern hos din registrator. I en av våra guider förklarar vi vad som är en namnserver och hur den fungerar.

Slutsats

Att välja ett domännamn är inte en lätt uppgift. Du måste visa originalitet, kreativitet och vision. Beväpna dig med tålamod och ge denna process lite tid.

Gör en undersökning bland dina vänner och kollegor och låt den stanna över natten. Någon gång kan ett namn som ser ut och låter perfekt i slutet av en lång och utmattande process visa sig vara naket och tråkigt nästa dag.

Så snart du har valt ditt domännamn, kontrollerat tillgängligheten och se till att det inte är lagligt varumärke eller upphovsrättsskyddat, gå till det!

GRATIS registrering av domännamn ->

BlueHost erbjuder gratis domänregistrering med varje värdplan du köper. BlueHost är ett pålitligt och välrenommerat webbhotellföretag som erbjuder webbhotell och domänregistrering sedan 1996. På BlueHost kan du också köpa domänens integritet för att skydda din personliga information.

Skaffa ett gratis domän! »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map