Kontrolllista innan du köper utgångna domännamn

checklista innan du köper utgångna domännamn


Det finns många skäl till varför människor väljer att köpa en begagnad eller en löpt ut domän. Det kan vara så att domänen de vill hända att vara en som tidigare ägs av någon annan. Men de flesta gånger väljer människor att köpa en löpt ut domän eftersom de vill dra nytta av det faktum att det är en äldre domän som också kan komma med vissa SEO-fördelar.

Genom att köpa en löpt ut domän menar vi att köpa en nyligen utgått domän, inte en som hade 1-2 tidigare ägare under de senaste 5 till 10 åren. Ofta inser människor inte ens att domänen de köper hade en tidigare ägare.

När du handlar efter en löpt ut domän är det vettigt att välja den bästa i den nisch där den nya webbplatsen kommer att lanseras. Det kommer att finnas lite SEO-fördelar om någon vill starta en ny webbplats om matlagning och köper en domän som användes för en blogg om bilar.

Det finns några saker som kan göras för att säkerställa att den snart kommer domänen kommer att gynna den nya webbplatsen och inte backfire. Vi har sammanställt en lista över saker som du bör se upp för innan vi beslutade att köpa en löpt ut domän.

Det finns några kontroller som du kan göra innan du köper den, eventuellt utrota de mest giftiga, och det finns några andra kontroller som du kan göra efter att du faktiskt har köpt domänen, för då kan du bevisa att du äger det till en många tjänster som till exempel Google Webmaster Tools.

Checklista innan du köper ett löpt ut domännamn

En enkel Google-sökning kan avslöja viss information om en domäns tidigare historia, men det finns andra verktyg för att undersöka en domäns tidigare livslängd. Här är de viktigaste sakerna du bör kontrollera:

1. Sök efter aktuella Google-påföljder

Innan du köper domänen kan du göra en enkel Google-sökning (“site: domain.com”). Om ingenting dyker upp kan det vara en indikation på att webbplatsen är under straff från Google, vilket kan vara en automatisk eller en manuell straff. Hur som helst, det är inte ett bra tecken. Naturligtvis finns det en chans att den tidigare ägaren valde att den inte skulle visas i Googles sökindex via robots.txt, till exempel, men även i så fall bör du se några träffar som nämner detta faktum.

2. Kontrollera olika SEO-mätvärden

kolla domänens seo-statistik

Det finns många verktyg som kommer att producera poäng med ett domännamn, och ett exempel är Domain Authority eller SEO MOZ Page Authority. Google avbröt sidrankningen, men det finns andra mätvärden som du kan lita på i stället. Leta efter ytterligheter – om DA eller PA på en viss webbplats är ovanligt hög eller låg, och det finns ingen tydlig förklaring varför, se upp och kanske gräva lite djupare.

3. Sök efter typen av innehåll som var värd på domänen

Du kan göra en Google-sökning (“site: domain.com”), och om du kan, kontrollera om det finns något cachat sökresultat fortfarande i indexet. Även om det cachade innehållet inte ser bra ut på grund av saknad CSS, kan den textversion som fortfarande ger dig en uppfattning om vilken typ av webbplats som var värd under domännamnet.

Du kan också använda WayBack-maskin För att titta på äldre versioner av sajten, är chansen stor att du kan se några ögonblicksbilder.

wayback maskinarkiv org

4. Undersök domänens backlinkprofil

Kontrollera typen av bakåtlänkar som domänen har. Om du ser många katalogtyper av bakåtlänkar av låg kvalitet eller till och med skräppost som falska sociala medieprofiler, forumprofiler eller forumsignatur med bara några få verkliga redaktionella länkar, är det dags att utvärdera om det är värt ansträngningen och risken för köper domänen. I vissa fall kan det vara, eftersom det är det perfekta namnet för ditt varumärke, men om namnet i sig inte är så viktigt, är det kanske bättre att titta på nästa domän.

Det kan vara så att dessa länkar avvisas i GWT, men du kan inte veta säkert om du inte köper domänen.

Extra kontroller efter att ha köpt ett domännamn

När du har köpt din domän finns det några extra kontroller som du kan göra innan du är värd för en faktisk webbplats:

1. Leta efter inkommande trafik

Du kan undersöka den inkommande trafiken, antingen genom att ställa in en liten HTML-sida med bara Google Analytics-koden på den och kanske ett kommande meddelande, eller genom att titta på webbserverns loggar. Kontrollera hänvisningarna, om du ser trafik som kommer från slumpmässiga webbplatser som verkar legitima, men du inte hittar en länk till din domän på dem, kan det vara ett tecken på att den tidigare ägaren var involverad i något skuggigt företag som att kapa andra webbplatser och omdirigera trafik till sin webbplats.

2. Googles verktyg för webbansvariga

När du har köpt domännamnet kan du registrera dig med Googles verktyg för webbansvariga, eftersom du nu kan bevisa att du äger webbplatsen. Vänta ett par dagar eller en vecka för att se om något dyker upp i webbansvariga verktyg som meddelanden om manuell straff eller i princip någon annan fråga. Det finns ingen garanti för att domänen är ren även om du efter en vecka eller så inte ser något meddelande från Google, men om du får meddelanden vet du att det är kanske bättre att inte vara värd för din nya webbplats under den domänen.

3. Sök efter e-postskräppost

Ställ in en ny e-postadress på domännamnet och skicka ut några e-postmeddelanden till dig själv, kanske till några av dina vänner med en länk till webbplatsen. Kontrollera om e-postmeddelandena kommer i inkorgen eller i skräppostmappen. Detta är en enkel kontroll som du kan göra, och om e-postmeddelanden landar i skräppostmappen kan du undersöka varför är det så.

Det finns också verktyg som kan identifiera domännamn som används i spam-kampanjer:

Dessa verktyg kan hjälpa dig att kontrollera domänens svartlistastatus och kan hjälpa till med tips om hur du kan ta bort / rensa det från vissa svartlistor.

Slutsats

Den här artikeln kan göra att det verkar som att köpa ett domännamn är ett mycket riskabelt företag. Detta beror på att det huvudsakligen fokuserar på de problem och värsta fall som kan uppstå vid köp av begagnade / löpt ut domäner, och det är inriktat på dem som vill vara noggranna med att undersöka historien om en utgått domän. I de flesta fall är situationen dock inte så dålig, och det finns många framgångshistorier när det gäller människor som köper extremt värdefulla domännamn som hade en tidigare ägare.

Hitta värdefulla förfallna domäner på GoDaddy

I domänauktionerna på GoDaddy kan du välja mellan tusentals domäner som löper ut i olika nischer.

Sök nu “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map