PHP vs ASP.NET – Vad är skillnaderna?

php vs asp netto


Ända sedan PHP och ASP.NET båda har kommit till, har människors önskan att bestämma vad som är bättre varit en ständig strävan och producerat många blogginlägg och artiklar om ämnet. Tyvärr är många av dessa ensidiga och främjar varandra. Så idag har vi för avsikt att göra en opartisk jämförelse mellan de två språken, med avsikt att hjälpa dig att bestämma vilken du ska använda för att bygga en ny applikation eller ditt helt eget online-imperium.

PHP är ett av de mest kända webbutvecklingsspråken, med miljoner webbplatser och dedikerade applikationer skapade med det. Det är en öppen källkodsplattform som fortsätter att bidra mycket till dess popularitet. Men Microsoft ASP.NET är också en öppen källkodsplattform.

Det är inte en lätt uppgift att avgöra vilken som är bättre än den andra. Att försöka göra det är nästan som att jämföra äpplen med apelsiner. Så du kan faktiskt inte bestämma vilken som är bättre i allmänhet. Du kan bara göra dessa skillnader när du har några specifika mål i åtanke.

Både PHP och ASP.NET är mycket framgångsrika satsningar som har utvecklat många fantastiska webbplatser under åren, men för dem som inte har jobbat mycket med någon av dem återstår det fortfarande en fråga. Vilken bör de använda?

Den här artikeln hjälper dig att avgöra vilken av dessa två tekniker du ska använda i ditt nästa projekt. Det kanske inte hjälper dig att fatta beslutet utanför fladdermusan, men det kommer definitivt att hjälpa dig att bli mer informerad och lära dig vilken teknik som passar dig bättre.

Innan vi fördjupar vår konversation, låt oss se den mest grundläggande variabeln som vi kan använda för att göra en åtskillnad. Genom att titta på marknadsandelen för webbprogrammeringsspråk kan vi få mycket information, eftersom det berättar hur mycket ett specifikt programmeringsspråk används på marknaden.

Det hjälper dig också om du strävar efter att få ett jobb med någon av dem. Enligt vår statistik använder 9% av marknaden Ruby on Rails, 34% använder ASP.NET och 57% använder PHP. Statistiken skulle naturligtvis förändras om vi också skulle ta hänsyn till andra språk, men det är tillräckligt bra för vårt argument.

Så om du försöker hitta ett jobb genom att lära dig att koda på ett av dessa språk är du definitivt bättre med PHP. Om du försöker utveckla ett projekt eller göra något annat, håll dig med oss ​​och lär dig resten!

Vad är PHP?

php logo 2017PHP är ett open-source, skriptsystem på serversidan och programmeringsspråk för allmänt bruk. Det används mest för utveckling av dynamiska webbplatser och webbapplikationer. Med en objektorienterad orientering hjälper det programmerare att vara mer kreativa när de löser vissa problem och utvecklar applikationer.

Att vara lätt att förstå och använda har bidragit mycket till dess breda popularitet och dess funktionalitet och samhället har bara vuxit sedan det släpptes 1995. Det är helt gratis att använda och kommer alltid att vara. Varje nykomling kan lätt förstå dess syntax och vänja sig att programmera med den.

En annan fördel är att den körs på nästan alla värdens servrar och stöder ett brett utbud av databaser som t.ex. MySQL, PostgreSQL, Oracle, Sybase, Informix och till och med Microsoft SQL. PHP lägger större delen av sin vikt på skriptsidan på serversidan, men det kan också användas för att utveckla skrivbordsapplikationer. En av dess fantastiska funktioner är att PHP-kod inte behöver skrivas till en separat fil. Det kan också skrivas på en HTML-sida, så att utvecklare kan skapa dynamiska webbsidor. PHP packar mycket snabbhet och funktionalitet och det är inriktat på webbutveckling.

Med PHP kan du göra saker som:

 • Samla in användarinformation med hjälp av formulär. När användare har fyllt i dessa formulär med de uppgifter som krävs kan du sedan skicka dem information till de e-postmeddelanden de gav.
 • Insamla information automatiskt från olika webbsidor och från hela Internet. Du kan enkelt automatisera datainsamling på din webbplats och till och med “skrapa” data, till exempel bilder och text från andra webbplatser runt om på nätet med användning av dynamiska PHP-skript.
 • Skapa ett medlemsalternativ för din webbplats. Om du bygger en webbplats som innehåller något slags betalt innehåll kan du använda PHP för att skapa ett medlemsområde som endast kan nås med ett användarnamn och lösenord.
 • Generera dynamiska filer och webbsidor.
 • Spåra användare med hjälp av cookies. Du kan skicka och ta emot cookies och spåra hur dina besökare interagerar med din webbplats.
 • Lägg till alla slags dynamiska funktioner du kan komma på. Himlen är gränsen när det gäller att utveckla dynamiska funktioner som klockor, kalendrar, miniräknare och nästan allt som kan drivas med ett manus. Med PHP kan du snabbt utveckla dynamiska funktioner som skickar och tar emot information, vilket skapar otroligt användbara applikationer.
 • Skapa stationära applikationer. Det är möjligt att skriva olika skrivbordsapplikationer i PHP, men det är inte det bästa sättet att göra det, eftersom de flesta av PHPs tonvikt läggs på webbutveckling.
 • PHP har några oerhört användbara funktioner för textbearbetning.
 • Det är otroligt enkelt att hitta värd för PHP. Som jag redan nämnt ovan stöder nästan varje webbhotell den senaste versionen av PHP, vilket gör det enkelt att köra.
 • PHP har ett brett utbud av kraftfulla inbyggda funktioner.

Nackdelar med PHP

 • Olika säkerhetsbrister. PHP har en lång historia av många säkerhetsfel. Det har många kända och okända sårbarheter som kan användas för att utnyttja det, så det vore klokt att använda säkerhetsplugins och andra säkerhetsåtgärder om du hanterar känslig data med ditt PHP-skript.
 • Inte så bra för att utveckla stationära applikationer. Även om det verkligen är möjligt att utveckla stationära appar med PHP, rekommenderas det inte eftersom PHP är mer optimerat för webbutveckling.
 • PHP har en svag typ. Språkets implicita konvertering kommer att överraska för många PHP: s nykomlingar. Det leder till många oväntade buggar om du inte är medveten om det.

Vad är ASP.NET?

asp netlogotypASP.NET eller Active Server Page (ursprungligen känd som ASP +) utvecklades av Microsoft och designades för webbutveckling och för att producera dynamiska webbsidor. Det är ett open source, skriptspråk på serversidan som kan användas för att skapa dynamiska webbsidor med hög hastighet. Denna webbutvecklingsplattform är tillverkad av serversidan teknik och tillhandahåller alla tjänster som krävs för att bygga robusta webbapplikationer för både PC och mobila enheter.

Det släpptes 1998 som Microsofts första skriptspråk på serversidan.

Eftersom det är Microsofts plattform, stöder den också kod som sammanställts på andra språk som C ++, C #, Perl och Visual Basic. Den har också olika serverkontroller som skiljer en webbplatskod från dess innehåll, vilket gör det möjligt att utveckla webbsidor i en WYSIWYG (What You See Is What You Get) -miljö. Det ger dig en mönsterbaserad metod för att bygga dynamiska webbsidor och möjliggör en ren åtskillnad av oro. Detta ger dig ett sätt att ha full kontroll över markeringen, vilket gör webbutveckling mycket roligare.

Eftersom det är ett språk på serversidan lagras koden i en ASP- eller ASP.NET-fil och kör koden i filen och returnerar sedan resultaten till användarens webbläsare.

Fördelar med ASP.NET

 • Flexibel programmering – När du programmerar en app eller en webbplats kan du ändra tanken halvvägs utan att behöva omprogrammera allt från början. Detta tack vare sin flexibilitet och objektorienterade funktioner.
 • Separation av oro – Applikationsmodell, kontroll och vy är uppdelad, vilket gör applikationen och koden mer transparent. Det gör också att underhålla applikationen mycket enklare. Detta gör det också möjligt att dela upp ett projekt i olika delar, vilket gör det möjligt för flera utvecklare att arbeta med samma projekt. En utvecklings arbete påverkar inte de andra.
 • Stödjer TDD – Med stöd för Testdriven utveckling kan vi skapa vår applikation med enhetstest.
 • Produktivitet – ASP.NET har många bibliotek som SignalIR, Odata, WebApi och andra språkfunktioner som erbjuder hög produktivitet.
 • Har en mogen ram – ASP.NET har ett uppgiftsbaserat bibliotek, vilket innebär att det är organiserat i ärvliga klasser som relaterar till en specifik uppgift. Till exempel kan utvecklare spara tid på bildredigering eller XML och andra vanliga utvecklingsuppgifter.
 • Enkel utveckling – Tack vare att det är en serverns, händelsestyrd programmeringsmodell är applikationsutvecklingen mycket enklare och lättare att underhålla.
 • Stöder många olika språk – En utvecklare kan välja att skriva kod på mer än 25 stöds .net-språk som C #, C, C ++, Jscript.Net, VB. Netto och mycket mer.
 • ASP.NET: s nackdelar
 • Höga underhållskostnader – En av de största nackdelarna är ASP: s och Visual Studios dyra underhåll. Ja, själva språket är gratis, men utvecklarmiljön betalas för. ASP.NET använder också mycket fler serverresurser än PHP. Det är ett kostsamt val och du bör definitivt se till att det är värt att välja det.
 • Svårt att förstå applikationsflödet – Applikationsflödet är lite komplicerat att implementera och är inte riktigt bra för små applikationer. Det är faktiskt ganska svårt att distribuera.

PHP vs ASP.NET

Nu när vi känner till varje språk och dess kärnfunktioner är det dags att göra den åtskillnad vi letar efter. Båda språken har sina egna styrkor och svagheter. PHP är billigt men har säkerhetsbrister, men det är fortfarande snabbt och pålitligt.

ASP.NET är enklare att använda till en början tack vare sitt klassbibliotekssystem. Men att upprätthålla utveckling och alla typer av applikationer är mycket dyrare. Så skillnaden som är bättre och vilken du bör välja är starkt beroende av dina krav. Låt oss se vad vi kan använda mer.

Stora skillnader

Det finns några grundläggande skillnadsfaktorer som gör ett alternativ bättre än det andra, så här ska vi titta på dem alla och bestämma vilka av dessa vi kan använda för att tillkännage en vinnare i slutändan.

Kompatibilitet

PHP fungerar med många olika plattformar som UNX, Linux, OSX, Windows och nästan allt du skulle kasta på. ASP.NET är främst tillverkad för Windows-plattformar. PHP är plattformsoberoende, medan ASP.NET starkt beror på Windows-plattformar.

I så fall kan PHP skrivas i ett stort antal utvecklarverktyg och redaktörer. De kan till och med använda textredigerare för att skriva sin kod, även om de kostar funktionaliteten. De flesta ASP.NET-programmerare använder Microsoft Visual Studio under sin utvecklingsprocess.

Kosta

Båda språken är gratis att använda, men de flesta utvecklingsplattformar för ASP.NET är kostsamma. Eftersom PHP är helt öppen källkod, skulle det vara mycket billigare att utveckla en applikation eller webbplats med den. ASP.NET tar också mycket mer serverresurser än PHP gör.

Fart

Medan hastigheten på din webbplats inte är den centrala faktorn som avgör dess betydelse, är det alltid bra att välja ett kodningsspråk som sammanställs snabbare. Det är inte mycket skillnad i ASP.NET: s och PHP: s hastighet, men vissa säger att PHP är lite snabbare. Detta argument stöds av Facebook, Google, Yahoo! och andra kända webbplatser som har kodats i PHP.

Så i slutändan är det upp till dig att ta reda på vilken som är snabbare, baserat på några få argument. Men till slut beror webbplatshastigheten mer på bandbredd och servern du använder.

Stöd

Att ha den största andelen av marknadsandelarna talar djupt för PHP. Så det är bara naturligt att detta öppna källspråk har en mycket större pool av utvecklare som stöder det än ASP.NET gör. Båda har livliga samhällen, så du hittar definitivt de svar du letar efter, men PHP har fler människor som använder det, så det finns mer vänliga stödbidragare som är villiga att svara på dina frågor.

Eftersom fler använder PHP är det mycket mer troligt att du hittar begåvade utvecklare om du vill bygga ett team.

skalbarhet

Båda dessa språk är mycket skalbara. Om du vill ha ett enkelt sätt att utveckla webbplatser genom ett innehållshanteringssystem som Drupal, Joomla eller WordPress, är PHP definitivt ett mer pålitligt val än ASP.NET.

Distributionstid

Att genomföra komplexa uppgifter tar mycket mer tid med ASP.Net än det gör med PHP, så att utveckla projekt tar mer tid i genomsnitt.

PHP tolkas på servern, medan ASP måste sammanställas varje gång det görs ändringar av koden, vilket gör utvecklingsprocessen mer tidskrävande med ASP.NET.

Vinnaren

Om du har uppmärksamt hittills är det ganska mycket givet vilken som är vinnaren. Du kan utveckla din valda webbplats eller applikation med endera. Men med de avsatta argumenten finns det en anledning till att stora företag som Google, Facebook och Yahoo! har byggt sina webbplatser med PHP och varför de flesta använder det också.

I grund och botten är PHP ett bättre alternativ för de flesta webbplatser och det är vad folk vanligtvis rekommenderar för dem som håller på att ta fot i webbutvecklingen. Det finns inget sådant som omöjligt med ASP.NET heller, och det finns många sätt runt några av dess frågor också. Så för all del, om du blev förälskad i ASP.NET, använd det.

Statistiken hittills talar för PHP: s räkning, men ASP.NET står fortfarande fast bland skriptspråk på serversidan och är mer än kapabel att utföra många komplexa webbutvecklingsuppgifter.

Andra intressanta jämförelser:

 • PHP vs Phyton
 • Ruby on Rails vs PHP
 • PHP vs Node.js
 • HTML vs PHP
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map