PHP vs Python – Vad är skillnaderna och likheterna?

01.06.2020
Artiklar och mer ... 'PHP vs Python – Vad är skillnaderna och likheterna?
0 12 мин.

python vs php


PHP och Python är två mycket populära kodningsspråk som har funnits länge. PHP är ett av de mest använda programmeringsspråken för webbutveckling, medan Python är ett kraftfullt allmänt programmeringsspråk som tillåter prototyptest som sömlös programmering. Båda är öppen källkod och kan användas fritt av vem som helst. Båda är lätta att lära sig, tack vare de enorma mängderna tillgängliga dokumentationer och deras enorma samhällen.

Båda dessa programmeringsspråk skiljer sig åt vad gäller funktionalitet och funktioner och de används ofta för olika ändamål. Var och en av dem har fantastiska språk för webbutveckling, beroende på vilken typ av webbutveckling du vill göra. Men om du vill göra webbutveckling med Python, måste du använda tilläggsmoduler och ramverk som Django eller Flask.

Python är ett språk som används mycket inom grafik, teknik och vetenskap. Det möjliggör snabb och sömlös skrivning av applikationer och prototyputveckling.

Om du söker utöka dina programmeringsfärdigheter, lära dig ditt första programmeringsspråk eller lära dig ett nytt, här kan du ta reda på de flesta saker du måste veta för att sätta dig på höger fot och hjälpa dig att välja språk du borde lära dig. Men det bästa är att lära sig båda, eftersom PHP är enkelt och ett fantastiskt webbutvecklingsverktyg, medan Python bara är användbart och roligt!

Vad är PHP?

PHP eller Hypertext Processor är ett allmänt syfte och ett skriptspråk på serversidan, oftast används för att utföra webbutvecklingsuppgifter, till exempel att skapa dynamiska webbsidor. Eftersom det är ett objektorienterat programmeringsspråk gör det programmerare lättare att hantera kreativa uppgifter än andra språk. Den delar en liknande syntax med C och C ++. Du kan skilja en PHP-fil från andra genom att titta på .php-förlängningen. Det kan också inbäddas i HTML-webbsidan, vilket gör det enkelt att utveckla dynamiska webbsidor.

Eftersom det är ett skriptspråk på serversidan, körs det på en server istället för klientens dator. Åtgärderna utförs på servern och returneras till slutanvändaren. Det används i Linux-servrar i de flesta fall. Det kan integreras med många populära databaser som Oracle, MySQL, Postgre SQL, Sybase, Microsoft SQL Server och Informix. PHP har för närvarande 82% av marknadsandelen, vilket gör det till ett av de mest populära skriptspråken på serversidan. Det är väldigt enkelt för alla nykomlingar och erbjuder många avancerade funktioner för erfarna programmerare. Även om PHP mest fokuserar på skriptsidan på serversidan, kan du göra mycket mer med det.

Med PHP kan du till exempel göra saker som:

 • Generera enkelt dynamiska webbsidor och filer.
 • Skicka e-post till användare från ett formulär. Användare kan fylla i ett formulär på din webbplats som ett sätt att kontakta dig och dela deras information med dig. Du kan ge dem all information de behöver i e-postmeddelandet du skickar tillbaka till dem.
 • Insamla data automatiskt från Internet. Du kan samla saker som bilder, olika innehåll, användarinformation och kreditkortsnummer och så vidare.
 • Du kan spåra webbplatsens användare. Med PHP kan du enkelt skicka och ta emot cookies som låter dig spåra hur besökare interagerar med din webbplats.
 • Skapa en medlemsinloggning. Med PHP kan du skapa ett speciellt område för medlemmarna på din webbplats om du vill vara värd för betalt innehåll eller bara vill ha registrerade användare.
 • Skriv skrivbordsapplikationer. Det är inte det bästa språket att välja för att utveckla skrivbordsapplikationer med ett grafiskt användargränssnitt, men om du vet hur du använder PHP tillräckligt bra kan du enkelt göra det.
 • Skapa en klocka, kalendrar och mycket dynamiska grejer. Du kan dynamiskt bearbeta all information du vill, så himlen är gränsen i hur du använder PHP för att utveckla din webbplats.

Fördelar med PHP

 • Korsplattformskompatibilitet – PHP körs på de flesta större operativsystem som Windows, Linux, Mac OS och nästan alla slags databaser.
 • Snabb prestanda – Ett skript skrivet i PHP fungerar mycket snabbare än de som skrivits några andra skriptspråk som JavaScript eller ASP.Net.
 • Djup kodbaserat programmeringsspråk – PHP kan användas för att skapa mycket komplicerade Content Management Systems (CMS) som WordPress, Drupal, Joomla och Magento. Det finns inget behov av en kodprocessor eller kompilator.
 • Nästan alla värdleverantörer stöder PHP – Det är ett av de mest populära programmeringsspråken och nästan alla värdleverantörer stöder det, eftersom det inte har några kompatibilitetsproblem när en PHP-applikation måste köras live.
 • Det är stabilt – PHP har många utvecklare stöd som ryggraden, så om det finns några problematiska buggar, är någon på god väg att fixa det, när de väl har upptäckts.

Nackdelar med PHP

 • säkerhet – Eftersom PHP är ett open source-programmeringsspråk finns det utrymme för alla att upptäcka eventuella inneboende buggar eller loophål som de kan utnyttja.
 • Långsammare än nya konkurrenter – PHP är snabbt men inte snabbare än nyare skriptspråk på serversidan som Node.js.
 • PHP är idealisk för e-handelslösningar men inte lika bra för större applikationer – Det skulle vara svårt att programmera en storskalig applikation med PHP och skulle vara svår att underhålla.

Vad är Python?

Pytonorm är ett högt nivå, tolkat och objektorienterat programmeringsspråk som kombineras med dynamisk bindning och dynamisk typning. Det kan användas för att utveckla applikationer i snabb takt och kan också användas för att binda de befintliga komponenterna i en större applikation tillsammans. Den har en mycket enkel syntax som är lätt att lära sig, varför den används över hela världen för att lära studenter att programmera. Cirka 60% av skolorna använder Python som introduktionsspråk för programmering. Intrycket av Pythons källanföranden gör dess kod mycket lättare att läsa och förstår alla tillsammans.

Det finns inget behov av att sammanställa python, som erbjuder en enorm mängd produktivitet, vilket gör redigerings-test-felsökningscykeln mycket snabbare. Det är väldigt lätt att felsöka Python-program eftersom det är dåligt; ett fel kommer endast att göra ett undantag när tolken upptäcker felet. Om programmet inte får något undantag kommer det att skriva ut en stapelspår.

Debuggen är skriven i Python själv och vittnar om Pythons enastående introspektiva kraft.

Pythons fördelar

 • Program är lätta att läsa – Tack vare Pythons eleganta syntax är det mycket lättare att läsa och skriva än många andra språk där ute.
 • Lätt att använda – Att få ett program att fungera är enkelt och enkelt, varför Python används allmänt för prototyputveckling.
 • Lätt att utöka – Du kan alltid lägga till nya moduler som implementeras och sammanställts på ett språk som C eller C++.
 • Stöder objektorienterade programmering med flera arv och klasser.
 • Avancerade programmeringsfunktioner – Python har listförståelser, generatorer och många andra användbara funktioner.
 • Har många specialiserade intressegrupper – Python har ett stort samhälle och många mycket varierande delar som alla fokuserar på olika saker, till exempel vetenskapliga ansträngningar eller prototyper.

Pythons nackdelar

 • Python går långsamt. Mycket långsammare än C ++, PHP och många andra programmeringsspråk.
 • Python passar inte för flera processorer / multikärnarbete.
 • Har många begränsningar med databasåtkomst.
 • Inte ett bra språk för mobil utveckling.
 • Har många designbegränsningar. Python är ett dynamiskt typspråk, så det har fler fel som bara dyker upp under körning och därmed kräver mycket mer testning.

PHP vs. PYTHON

Dessa två programmeringsspråk skiljer sig från varandra när det gäller användning, funktioner och funktionalitet, men de har också mycket gemensam grund. Utvecklare måste förstå dessa för att veta vilka språk de bör använda för att bättre utföra vissa uppgifter.

Det är viktigt att notera strax utanför fladdermattan att medan PHP har webbutvecklingsfunktioner inbyggda i sin kärna, förlitar Python sig på tilläggsmoduler.

Vanliga funktioner hos PHP och Python

 • De kan användas för programmering och skript för allmänna ändamål.
 • Båda språken är tolkade, högnivåspråk som har dynamisk typning.
 • Båda är Open Source-språk som stöds av stora utvecklare.
 • Båda är lättförståeliga och lätta att lära sig.
 • Båda språken har stöd för metodkedjning.
 • Båda är lätta att utöka i Java, C och C++.
 • Båda har stöd för variabelt antal funktionsargument.
 • De har enstaka uttalanden för alla datatyper.

Skillnader mellan PHP och Python

Vi har äntligen nått toppen av vår jämförelse. Det är dags att vi tittar på kärnskillnaderna mellan PHP och Python som skiljer dem ut. Utan vidare, låt oss komma till det!

Python har en mer läsbar och minimalimal kod – Pythons designfilosofi betonar kodläsbarheten. Detta gör det lättare för utvecklare att skriva organiserad och ren kod, oavsett projektets skala eller programmets storlek. Det är enkelt att bygga komplexa applikationer på minimal tid med Python.

paradigm – Båda språken har likheter och har ett antal vanliga programmeringsparadigmer. Python har stöd för aspektorienterade, objektorienterade, funktionella och välstrukturerade programmeringsstilar. PHP har en funktionell, objektorienterad, reflekterande, procedurell programmeringsstil.

Python är mer flexibel men är inte lika bra för att utveckla webbapplikationer – Det kan användas för att utveckla alla typer av programvara och applikationer. Det passar också perfekt för att skapa vetenskapliga applikationer, prototyper och applikationer som måste behandla enorma mängder data. Det har mycket mer flexibilitet än PHP men är inte lika bra för att utveckla webbapplikationer.

PHP är bättre för webbutveckling – PHP designades med webbutveckling i åtanke, så det kommer med massor av inbäddade webbutvecklingsfunktioner. Att skriva webbplatser är lättare att skriva i PHP än Python, eftersom Python är ett allmänt programmeringsspråk. Men med rätt moduler från tredje part kan Python också vara ett mycket effektivt webbutvecklingsverktyg.

Python är säkrare – Python anses vara ett av de säkraste programmeringsspråken där ute just nu. Den har många säkerhetsfunktioner som gör det bra för att snabbt skriva komplexa applikationer med specifika mål och funktioner i åtanke.

PHP-applikationer har många säkerhetsproblem som kan hanteras med ytterligare verktyg som förbättrar deras säkerhet.

Slutsats

Att avgöra om PHP eller Python är bättre är en svår utmaning, även med att ha den nödvändiga kunskapen till hands. I slutet beror det allt på vilka uppgifter du har och dina personliga krav.

PHP är det främsta valet för utvecklare som vill utveckla moderna webbplatser och internetapplikationer. Dessa har mycket stabilitet och kan utvecklas snabbt. Det är också lättare att hitta webbhotell med stöd för PHP än Python. Medan nästan alla värdföretag stöder den senaste versionen av PHP, har de olika Python-alternativ. PHP är inbäddat i webbservern. Python-applikationer kan inbäddas i webbservern eller kan köras i en separat process, vilket kan göra det mindre stabilt och långsammare i slutändan. Detta beror på att det är en icke-beständig process, vilket innebär att en ny process kommer att skapas vid varje serverförfrågan.

Python å andra sidan är mer fokuserad på programmering av allmänna ändamål, prototyper och robust kod. Det ger utvecklarna möjlighet att bygga skalbara programvaruapplikationer. Det är också bra för webbutveckling, även om det kräver ett antal tilläggsmoduler.

Så innan det börjar med ett nytt projekt är det viktigt för varje utvecklare att utvärdera funktionerna hos både Python och PHP för att veta exakt vad som fungerar bäst för dem. När du väl vet de exakta funktionerna och kraven i ditt projekt blir det lättare att hitta ett programmeringsspråk som komplimanger dem.

3 bästa PHP- och Python-värdleverantörer

Oavsett om programmeringsspråk du väljer att starta ditt nästa webbprojekt, behöver du en pålitlig tjänst. Vi har gjort en lista över de bästa värdföretagen som är bra för både PHP och Python.

Företag
Kampanjpris

1billig värd för php och python$ 3,49 / mo
2bästa värd för php och python$ 3,95 / mo
3pålitlig värd för python och php$ 3,95 / mo
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector