Positiva och negativa effekter av sociala medier på våra liv

positiva negativa effekter sociala medier


Vi bevittnade alla sociala medias femårsperiod och hur snabbt vi blev slavar av den. Människor delar sin helg, sin mat, sina kläder och allt annat från det viktigaste till de mest löjligt obetydliga sakerna. Det är precis som det går just nu. Att vara närvarande i vår kultur betyder att vara närvarande på sociala medier. Vi blir beroende av likes och sociala medieintryck som om de faktiskt betydde något i verkliga livet.

Det är inget fel med själva plattformen. Inget socialt medianätverk gjorde något fel, problemet är hur många människor använder det och den roll det spelar i deras liv. Vi känner alla en person som ständigt verkar vara på jakt efter godkännande och publicerar en vacker bild av sig själv varje dag. Att använda plattformen på detta sätt kommer bara att få en person att känna sig ensam och inte ansluten. Men den goda nyheten är att det finns en väg ut. Du kan använda sociala medier mycket effektivt och förnuftigt utan att bli lurker. Så låt oss lägga undan alla röriga känslor som sociala medier antänder i oss, som svartsjuka, rädsla och det ständiga behovet av godkännande.

Idag kommer vi att göra en kritisk analys av hur sociala medier påverkar oss och hur det bidrar till vårt samhälle. Det har redan visat sig ha allvarliga effekter på vår mentala hälsa, så det är värt att gräva lite djupare. Vi tittar på både den positiva och negativa sidan av saker och försöker förstå hur vi kan använda plattformen på ett förnuftigt sätt. Så, utan att göra något annat, låt oss komma ner till det!

The Toxic Reflections of Social Media (The Negative)

Sociala medier gör inte någonting mot människor, de avslöjar dem bara. Ingen säger att du måste vara en selfieholic, det är ett personligt val. De giftiga sätten vi använder sociala medier utan att ens inse är många. Men känslan är där för alla. Vi har alla kommit till en punkt där vi bara har tröttnat på det och frågat “vem bryr sig om det här?” De flesta av oss kom också till en punkt av avsky för att se människors självbildsproblem och den falska personalen de vill etablera om sig själva.

Det är otroligt beroendeframkallande

Vi har alla blivit beroende av våra datorskärmar på ett eller annat sätt. Oavsett om det är ett spel, din favoritserie eller sociala medier. De flesta experter har redan gjort det bevisat att internet- och datorberoende är en riktig sak. Du måste bara gå ut på gatan och se det själv. Människor är ständigt anslutna till sina telefoner och söker en distraktion. Nu kan det till och med finnas en Facebook-beroende störning, eftersom den passar perfekt till kriterierna för ett beroende.

Låt mig förklara. När du spelar ett spel eller utför en uppgift försöker du göra det så bra du kan. När du lyckas ger din hjärna dig en dos dopamin och andra lyckohormoner, vilket gör dig lycklig. Samma mekanism fungerar när du lägger upp en bild på Instagram eller Facebook. När du ser alla meddelanden om likes och positiva kommentarer dyker upp på skärmen registrerar du det medvetet som en belöning. Men det är inte allt, sociala medier är fulla av humörmodifierande upplevelser.

Självbildsproblem

Uppfattningen att reklam, tidskrifter och filmer påverkar tonåringar och även vuxnas kroppsbild har funnits länge. Det upprätthåller ett “tunt ideal”, en idé om manlighet och påverkar idén människor har om hur de ska se ut.

Under 2016 har psykologer funnit gott om bevis i många kulturer om hur sociala medier påverkar problem med kroppsbilden. Webbplatser med sociala medier tillhandahåller verktyg som gör att människor kan tjäna andras godkännande för sitt utseende och möjligheten att jämföra sig själva med andra. Selfieholics och människor som tillbringar större delen av sin tid på att posta och rulla är de som är mest sårbara för detta. De flesta college-flickor som använder Facebook minst 5 gånger om dagen kopplar troligen deras egenvärde till deras utseende. Det betyder inte att huvudproblemet är sociala medier, det ger bara ett medium för det, vilket ytterligare höjer problemet. Det främjar också samma slags beteende för andra.

Tack vare alla fantastiska sociala medier och enkla fotoredigeringsverktyg kan alla selfieholics förändra sina kroppar och censurera vad de inte gillar om sig själva. Jag slår vad om att du undrar på alla flickor du såg idag, som regelbundet sminkar sig hemma och publicerar en bild av sig själva på Facebook eller Instagram. Det är som en skönhetstävling varje dag.

Illusionen av kontroll

illusionskontroll

Om du verkligen fördubblar det och lägger dig lite tid på att skapa en anständig profil på sociala medier kan du verkligen verka som att du har dina saker tillsammans. Det kan faktiskt få dig att tro att om du arbetar på det kan det förbättra hur vacker du är. Det finns många aspekter som du inte kan kontrollera när det gäller hur du ser ut och det är helt okej. Men med sociala medier har du valet att lägga upp en bild som får dig att se tunnare ut eller åtminstone censurera de dåliga delarna. Sedan kan du bara luta dig tillbaka och njuta av allt godkännande du får för dina utseende genom gillar och kommentarer. All den söta uppmärksamheten fortsätter att strömma in, för alla osäkra flickor och pojkar behöver sin dos. Flickor kan göra några fantastiska sminkar, visa sina kurvor, medan killar kan spela alfahannen.

Tidigare var du tvungen att åtminstone titta på en film eller få en tidning i handen för att se tunna kändisar. Men nu finns det en oändlig ström av sådana bilder om du bara tar din smartphone i handen.

Det kan få dig att känna dig ensam

Någonsin tillbringat lite tid att sitta ensam i ett rum, bläddra på sociala medier och tänka på hur helt ensam kände du? Människor har kul, åker på semester, gifter sig medan du bara är du. Bläddrar så mycket på sociala medier och väntar på att din telefon ska meddela dig att någon skickat ett meddelande verkligen gör det.

Många människor kommer naturligtvis till slutsatsen att även om sociala medier görs för att förbinda oss ännu mer, skiljer det oss faktiskt. Föreställ dig att många människor redan har några allvarliga krav och begär att publicera och få allt det söta godkännandet. En studie har visat att att inte publicera och inte engagera sig på sociala medier faktiskt hade en negativ effekt på deltagarens välbefinnande. Uttagssymtom kanske?

Dessa deltagare har sagt att de känner sig uteslutna från vad som händer i världen och kände sig mindre viktiga. Men i verkligheten har ingenting faktiskt förändrats och de var inte viktigare i första hand.

Men på den positiva sidan har en Carnegie Mellon University-forskning visat att människor som regelbundet använder kommunikationsverktyg kände sig mindre ensamma. I själva verket, när de skriver ett inlägg, kommenterar sin väns foton och slår på “som” -knappen, är det mindre troligt att du har ensamhetskänslor.

En rädsla för att missa

Studier som genomfördes 2016 har visat att människor, särskilt tonåringar och unga vuxna som tillbringar mer än två timmar på webbplatser på sociala medier, är mycket mer benägna att visa psykologisk nöd. Det kan vara ganska deprimerande att se sina vänner och till och med människor som de inte känner till med sin livstid. Det får dem att tro att de missar så många saker medan andra njuter av livet. De följer en slags ”jämför och förtvivlan” attityd.

Detta är delvis varför människor känner sig isolerade när de använder sociala medier. De jämför ständigt sig själva med andra när de bläddrar igenom nyhetsflödet. Att döma andra och sig själva hur de fyller i mängden är ganska ohälsosamt. Vi försöker ständigt ta reda på om vi är bättre eller sämre än våra vänner, vilket kommer att få oss att känna oss dåligt. Självjämförelse i sig är en mycket destruktiv vana. Det är också kopplat till andra depressiva psykiska symtom.

Det driver mer sorg än lycka

sociala medier ledsna glad

Genom att ständigt använda Facebook som en distraktion och skapa en känsla av anknytning uppnår vi exakt motsatsen. En studie som genomfördes 2013 med unga vuxna har visat att en ständig användning av Facebook ger mindre glädje från ögonblick till ögonblick. Det faktum att människor direkt kan ansluta är ganska häftigt, men vid kontinuerlig användning ger det faktiskt en känsla av social isolering. Så i verkligheten, ju mer tid människor spenderar på sociala mediesajter, desto mer social isolering upplever de.

Bedrägeri att det lyfter din humör

Eftersom det är beroendeframkallande kommer vi tillbaka till sociala medier och letar efter den extra dosen dopamin och tänker att det faktiskt får oss att må bra. Det är ett liknande beroende av alkohol eller något annat ämne. Vi tror att en ny hit kommer att hjälpa oss, rensa lite och få oss att rulla på rätt väg. I verkligheten gjorde vi bara ett fel i att förutsäga vårt eget beteende och svar. Vid det här laget vet du förmodligen att bläddring på sociala medier efter en dålig dag bara kommer att få dig att bli värre.

Uppkomsten av cybermobbning

sociala medier cyber mobbning

Cybermobbning är ett växande problem, på grund av de fruktansvärda effekterna det hade på tonåringar under de senaste åren. Med växande sociala medieplattformar kan vem som helst utsättas för trolling och mobbning. Alla hade minst en vän som publicerade en oönskad bild av honom eller henne. Ibland stannar det inte där och människor får skrattande lager på några timmar.

Du måste bara titta på kommentarsektionen i ett inlägg som antände någon form av konflikt. Människor är mycket mer säkra på att kasta förolämpningar än de är i verkligheten.

Förbättringarna Sociala medier fick till (det positiva)

Sociala medier handlar inte bara om att fastställa falska identiteter och självbildsproblem. Det kan vara ett verktyg till stor nytta för alla som använder det, om det används förnuftigt. Möjligheten att omedelbart få kontakt med de du bryr dig om har medfört många positiva förändringar i människors liv.

Det kan rädda dig i en nödsituation

sociala medier nödsituation

Under en tornadosäsong, samverkan plattformar som sociala medier erbjuder kan vara till stor hjälp. Om människor ser dåligt väder närma sig vid horisonten kan de rapportera det direkt på Facebook eller någon annan plattform. Detta har redan räddat hundratals människor i USA 2011.

Genom att ha informationen om de närmande tornadosna fick folk snabbare komma i säkerhet och de hade mer tid att förbereda sig. Detsamma kan gälla för alla andra katastrofscenarier, där snabb kommunikation kan vara nyckeln till att undvika skada eller till och med för att överleva.

Förbättrad anslutning

Gränsen mellan att förbättra vår kommunikation och att förlita sig på sociala medier för det är väldigt tunn. Det behöver inte nödvändigtvis ta oss ur den verkliga världen för att ge oss några användbara verktyg. I själva verket kan den definitivt göra vad den gjordes för att göra. Att odla och stärka relationer med andra, för vilket bättre alternativ har du att hålla dig uppdaterad med vänner på andra sidan världen?

Eller om du känner dig riktigt dåligt humör, ger sociala medier möjligheten att engagera dig med en vän, vilket ibland kan vara en livräddare.

Det kan användas som en röst för att resonera

Många använder sociala medier för att skapa en röst till de röstlösa. Dessa människor försöker få medvetenhet om vissa sociala frågor. De hjälper personer med funktionshinder och mindre fördelaktiga sociala bakgrunder.

Det är en plats för innehållsupptäckt

Sociala medier gör det oändligt enkelt för dig att hitta innehåll som tjänar dina intressen. Det ger också en möjlighet för kreativa individer att visa upp sitt arbete eller marknadsföra det som en produkt. Detta får människor att tänka utanför rutan och gör att de kan komma med innehåll som delar värdefull information. Facebook kan vara ett bra ställe att upptäcka fantastiskt läromedel om olika ämnen. Det kan också hjälpa människor att upptäcka färdigheter som är nödvändiga i den verkliga världen. Du måste bara granska igenom all värdelös kommentar.

Hjälper till att få hjälp

Du kan dela dina frågor och intresse eller kontakta en grupp som delar dem med dig. Det är lätt att lägga upp frågor om specifika problem och få någon hjälp. Det var aldrig så lätt att få tag på användbar information, så vi utnyttjar den bäst.

Tillhandahåller ett fantastiskt marknadsföringsverktygsociala medier marknadsföringsverktyg

Sociala medier har skapat en helt ny fas i marknadsföringen, eftersom det ger interaktion. Idag handlar marknadsföring inte bara om att sända information utan att delta i en konversation med potentiella kunder. Företag använder Facebook och Twitter för att skapa ett rykte, en starkare online-närvaro och för att bygga sitt varumärke.

Slutsats

Sociala medier förändrar inte någon till en egoistisk selfieholic, den avslöjar dem bara. Även om det kan vara för mycket personlig sändning på dessa webbplatser, är det inte det de handlar om. De kan båda verkligen ansluta oss och hjälpa oss att kommunicera mer effektivt, eller bara mata våra egor och vårt behov av andras godkännande. I slutändan beror hur vi använder det på varje enskilt beslut vi fattar.

Jag hoppas att du har haft glädje av att läsa den här artikeln och att vi hjälpte dig att skapa ett nytt perspektiv på det underverk vi kallar sociala medier!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map