Skyddar en VPN verkligen din integritet?

01.06.2020
Artiklar och mer ... 'Skyddar en VPN verkligen din integritet?
0 9 мин.

vpn skyddar verkligen integriteten


Virtuella privata nätverk (VPN) låter dig kommunicera över ett nätverk på ett privat, säkert, krypterat sätt. Olika VPN använder olika metoder och krypteringsnivåer. Vissa kan vara starkare än andra och göra ett bättre jobb med att kryptera dina data.

Vad gör en VPN?

En VPN kan kryptera dina data för att göra din session säker från den som vill veta vad dina aktiviteter på webben kan vara. En VPN kan komprimera trafiken på servern, vilket ger dig större tillgång till de data du försöker ladda ner eller strömma. Den kan maskera din datoradress (IP) för att skydda din identitet från att spåras medan du utför aktiviteter på webben. Om du till exempel är i Danmark och vill komma åt US Netflix i Danmark måste du använda ett VPN. Så, a VPN ger dig tillgång till den amerikanska versionen av Netflix och innehåll genom att låta dig använda en amerikansk IP-adress. En VPN tillåter obegränsad och säker åtkomst till allt på internet. Det skyddar din personliga information från hackare på öppet internet.

Behöver du verkligen ett VPN??

Om du är på internet finns det någon som vill ha din information. Det sträcker sig från annonsörer som vill sälja saker till dig, till människor som vill gärna lyfta dina bankkontouppgifter för mycket mer skadliga aktiviteter.

Om du ansluter till det offentliga internet eller via något annat som en hotspot på en flygplats, är det viktigt att du använder en VPN på dina enheter. Dåliga skådespelare gillar att umgås på dessa platser och smyga in osäkra enheter.

Läs: 10 skäl till varför du ska använda ett VPN

Offentliga WiFi-doser och inte

När du använder offentliga hotspots och WiFi utan bör du ta hänsyn till följande dos och don’ts och se till att dina enheter är säkra.

Do

 • Antag att någon länk är misstänkt. Kontrollera adresserna noggrant.
 • Be en anställd bekräfta nätverksnamnet. Hackare vill använda liknande namngivna nätverk som själva nätverket. Till exempel CoffeeWiFiFree och CoffeeFreeWiFi. Hur vet du vilken som är den verkliga?
 • Bläddra bara på webbplatser du inte behöver ange någon personlig information till.
 • Spara andra webbplatsinloggningar som banker eller de som kräver inloggningar för ett säkert nätverk.

inte

 • Slå inte på fildelning när du är på WiFi.
 • Lämna inte WiFi anslutet när du inte längre behöver anslutningen.
 • Lämna inte enheten utan tillsyn, även för att gå på badrummet.
 • Gör inte bank eller arbeta med något med känslig information när den är på allmän WiFi.
 • E-posta inte något känsligt.

Med tanke på ovanstående scenarier är det förmodligen bäst att använda en VPN för dina mobila enheter och bärbara datorer om du litar på offentliga WiFi-anslutningar. Hackare kan inte bryta sig in i dessa anslutningar, och även om de gjorde det skulle de bara få bitar av krypterad data som de inte kunde göra någonting med.

Med en VPN skulle du kunna skicka känslig e-post, bank och utföra alla aktiviteter du behövde för att säkert på din enhet, och du skulle vara skyddad från alla på WiFi som vill skada dig. Du behöver bara leta efter verkliga tjuvar och de som fysiskt skulle komma åt din enhet.

Gratis kontra betalade VPN: er

Det finns några gratis VPN-tjänster där ute, men de tenderar att vara sämre än de betalda tjänsterna. Här är skillnaderna mellan en gratis och en betalad VPN:

Internet hastighet

Gratis VPN-skivor driver reklam till dina enheter och bromsar din anslutning. Om du planerar att strömma innehåll kommer din ström att bli långsam med ett gratis VPN. Om du vill ha snabb snabbströmning eller spelfunktion, behöver du en snabb anslutning. Dessa anslutningar kommer med betalda tjänster.

Integritet

En gratis VPN kan leverera din personliga information till tredje part. Nästan alla betalade VPN: er har en loggpolicy vilket innebär att dina onlineaktiviteter är säkra och anonyma.

Serverplatser

Gratis VPN: er har en liten mängd serverplatser. Anslutningar till dessa servrar blir svåra. Med bra betalda VPN finns det många servrar och många länder att välja mellan.

Datakryptering

Gratis VPN: er använder grundläggande krypteringsverktyg. Dessa verktyg misslyckas ofta och läcker din plats och data. Betalade VPN: er använder mer avancerade verktyg och protokoll som skyddar din identitet och dina data online.

Samtidiga anslutningar

Om du har många mobila enheter plus ett skrivbord i ditt hushåll kan du behöva ha flera anslutningar. Betalda VPN: er erbjuder flera samtidiga anslutningar, medan gratis VPN endast är för en anslutning.

Hur man väljer det bästa VPN: n

Du är övertygad om att du måste ha ett VPN för att skydda din identitet och dina aktiviteter online, men det finns så många leverantörer. Hur väljer du eventuellt? Det finns några funktioner du bör leta efter när du utvärderar en VPN-leverantör:

 • Pålitlig datakryptering

För närvarande är de bästa protokollen OpenVPN, PPTP, L2TP / IPSec-protokoll. Om du vill hålla dig säker när du strömmar, spelar eller torrenterar, se till att ditt VPN använder ett av dessa protokoll.

 • Ingen loggpolicy

Se till att din VPN-tjänst inte loggar dina aktiviteter. Många gratis VPN: er delar din information med tredje parter. Och vissa betalade VPN: er loggar din trafik.

 • Flera VPN-serverval

Du vill ha valet att ansluta till flera servrar över hela världen för att se innehåll från dessa länder. Detta är en annan funktion att se upp för. Medan du fortfarande måste ha ett Hulu etc., byter kontot innehållet som de erbjuder när du låser upp geobegränsningen genom att ändra din IP-adress.

 • Flera anslutningar

Om du har flera enheter eller ansluter ditt hushåll är det billigare för dig att använda ett VPN som har flera samtidiga anslutningar. På det här sättet behöver du inte köpa flera konton.

 • Försöksperiod

För första gången VPN-användare är ett erbjudande om en kostnadsfri testversion eller en återbetalningsgaranti en bra funktion att ha. Se till att du läser detaljerna i erbjudandet innan du registrerar dig.

Se till att du läser recensioner och oberoende utvärderingar som ThatOnePrivacySite.net för att se om VPN som du väljer har de funktioner som är viktigast för dig.

Skyddar en VPN verkligen min integritet?

En VPN med något som kallas en “kill-switch” kopplar direkt bort dig och dödar alla processer som är förval. Så om du har något konstigt på gång med din anslutning och känner att din dator kan vara i fara kan du använda detta alternativ.

Ett annat användbart verktyg är IPLeak.net som kommer att berätta om din VPN är igång och om den läcker din IP-adress, eller använder den IP-adress du valde.

En VPN gör det omöjligt för din internetleverantör att berätta vad du gör och var. Därför kan den inte logga in eller spåra denna information för att behålla den om detta är den sedvanliga eller lagen där du bor (ser på dig USA). Vissa av USA-baserade VPN: n verkar känna att de är skyldiga att hålla loggar, medan EU: s VPN: n säger att lagstiftningen om lagring inte gäller dem. När och om EU-VPN: er begärs data med en stämning kommer de att vara skyldiga att följa, bara det finns inga uppgifter att ge.

Ett annat problem är detta, du skickar dina data till VPN, och du kan välja en som håller loggar och inte har stor datasäkerhet. Du måste se till att du har en ansedd tjänst som inte heller säljer dina data. Det är därför du bör hålla dig borta från gratistjänster … de behöver tjäna pengar på något sätt.

Slutsats

En VPN kan skydda din integritet. Det bästa rådet är att välja en VPN-tjänsteleverantör utan loggar som inte är baserade i USA där några av de striktaste lagarna rör spårning och behållning av data. Gör din forskning och se till att du har alla funktioner du behöver och vill ha i ett VPN. Håll ett öga på EU: s förändrade rättsliga landskap eftersom de också överväger lagar som kan påverka hur VPN fungerar.

Bram Jansen är en expert på online-sekretess. Han har hjälpt företag att säkra sin information online. Han erbjuder tips och råd för att skydda företag från vanliga problem och för att garantera att de skyddar deras integritet och sociala medier. När Bram inte arbetar, njuter av kajakpaddling och bergsklättring.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector