The Evolution of Blogging – En kort översikt

bloggutveckling


En blogg definieras som en webbplats där någon skriver om personliga åsikter, aktiviteter och upplevelser. Enkelt uttryckt är bloggar enkla och personliga, och det är anledningen till att de förblir populära efter alla dessa år. Och bloggar har en del historia; de är vår favoritform för uttryck sedan 1994. I mer än 20 år använder författare dem för att nå ut till världen. De har utvecklats ganska mycket, hittat nya former och nya användningar, men de har alltid förblivit personliga och har behållit mycket av den ursprungliga enkelheten.

Olika namn, olika användningsområden, samma sak

I början var folk inte säkra på vad en blogg var; vissa kallade dem online dagböcker, andra kallade dem personliga webbsidor. Namnet blogg är kort från weblog.

Även idag förändras betydelsen av ordet blogg. Detta beror inte bara på att människor fortfarande hittar olika användningsområden för bloggar, utan också för att numera bloggar inte ens delar samma plattform.

Till en början användes bloggar bara för att skriva om tekniska saker, men så småningom utvidgade användningen deras användning. Nu täcker bloggar alla livsområden. Bloggare har så mycket inflytande; de bästa kan till och med betraktas som kändisar. Idag bloggar människor som ett heltidsjobb; de gör det för en levande.

Början

Bloggningen började ganska tidigt när hela webben fortfarande var grön. Detta hände i början till mitten av 90-talet.

Även om det förmodligen fanns några andra mindre betydelsefulla bloggar som nu går förlorade (eftersom internetdagbokningen i dessa dagar inte fanns), kom den “officiella” början av bloggningen med en webbplats som heter links.net, skapad av en student som heter Justin Hall. Det var en enkel genomgång av HTML-exempel han kom över.

Samma år, Claudio Pinhanez, som är sysselsatt på IBM idag, startade en blogg som han kallade “online dagbok”.

Men namnet “weblog” kom in senare, 1997, då Jorn Barger använde den för att beskriva sin onlineaktivitet, skapade listor över länkar han besökte, liknande det Justin Hall gjorde några år före honom.

Plocka upp ånga

Utseendet på plattformar som skapats specifikt för bloggar och bloggare kom i slutet av 90-talet. ”Öppen dagbok” var banbrytande. Inte bara för att det gjordes bara för bloggning, det hade också någonting aldrig sett förut; medlemmarna i samhället kunde bidra genom att kommentera andras verk. Det här alternativet är fortfarande en av bloggens starka poäng även i dag, eftersom det direkt kopplar erfarenheter från både författare och läsare.

Och 1999 bildades namnet “blogg”, tack vare Peter Merholz, som förkortade “weblog”.

Under denna period började bloggningen växa. Det fanns fler och fler plattformar och möjligheter, alla försökte få in nya funktioner och vara unika på sitt eget sätt.

I början av 2000-talet framkom något nytt. En professor som heter Adrian Miles publicerade en av de första videobloggarna, och när han visste exakt vad han gjorde, kallade han det en “vlog”.

Betydelsen av bloggar har ökat exponentiellt. Folk blev medvetna om denna nya trend och dess fulla potential. Och de har börjat hitta sätt att göra blogg lukrativt.

Många viktiga saker kom 2002. Till exempel skapades de första bloggsökmotorerna. Vissa bloggare tappade sina verkliga jobb på grund av de saker de skrev (vilket resulterade i sekretessfrågor som också var relevanta för sociala medier). År 2002 uppstod “mamma-bloggare”, en kategori som är stark även i dag. Mamma-bloggar var ursprungligen utformade för att stödja nya föräldrar, men de växte markant, vilket visar att bloggar kan ha större effekt än att bara hålla en logg eller en dagbok.

Men det verkliga skälet till att 2002 är avgörande för bloggning är lanseringen av bloggannonser. Detta är poängen när bloggningen blev lukrativ, eftersom bloggare kunde använda sitt inflytande och popularitet för att tjäna sitt liv. Bra bloggar sponsrades av stora varumärken. I utbyte mot recensioner och rekommendationer skulle bloggarna få gratis produkter och pengar. De bästa och mest populära bloggarna kunde använda detta, och det är detta som konverterade bloggning från en hobby till en huvudsaklig inkomstkälla.

Går starkt

Momentet från 2002 skiftade också till 2003. Dagens mest populära bloggplattform, WordPress, skapades. Denna plattform växte så mycket att den idag innehar 17% av alla webbplatser på hela Internet.

2003 introducerades också liveblogging av Guardian. BBC använde det ofta för levande sporter och kallade det “live text”. Under detta år dök cyberjournalistik, eftersom många traditionella medier uppmuntrar sina författare att driva bloggar och politisk bloggning blev en sak. 2003 fick en bloggare Vita husets intyg, något som bara var reserverat för de mest respekterade mainstream-journalisterna tidigare. Det höjde ryktet att blogga över en natt. Politisk blogging fick så mycket popularitet att idag har många politiska bloggare en djupare inverkan på den allmänna uppfattningen än många vanliga medier. Idag är gränsen mellan bloggning och nyheter ibland så tunn att du inte kan se om en bloggare har fått informationen från nyheterna, eller om nyhetsföretaget fick informationen från en blogg.

Men den verkliga vändpunkten var skapandet av Huffington Post. Det började först som ett politiskt forum, men det växte så mycket att det idag är en av världens största och väl respekterade innehållsaggregat. Denna webbplats, tillsammans med BuzzFeed och några andra raderade gränsen mellan bloggar och tidningar.

Vi nämnde födelsen av videoblogging tidigare, men begränsningarna och tillgängligheten för teknik skjutit upp videobloggarnas popularitet. I mitten av 2000-talet förändrades Internethastigheten och kamerorna blev billigare och allmänt tillgängliga. YouTube lanserades 2005 och uppmuntrade människor att ladda upp sitt eget videoinnehåll. Detta gjorde omvärlden av bloggning fullständig, eftersom den inte längre var reserverad endast för författare.

Zenith, fallet och uppståndelsen

2006 kom Twitter och mikrobloggar föddes; det är trenden att dela historier, upplevelser och nyheter, men bara i 140 tecken eller mindre. Det innebar att alla plötsligt blev bloggare, delade tankar och upplevelser med världen och gjorde det snabbt och bara i få ord. Smarttelefoner gjorde bloggning fjärråtkomlig överallt, eftersom människor inte behövde hålla sina tankar förrän de kom hem. De kunde tweeta från fickorna när som helst. Detta var toppen av bloggningen.

Men denna topp tillverkade nya problem. Eftersom fler och fler människor började blogga, tweeta, kommentera, började det bli värst av dem. Med sina identiteter skyddade bakom sina pseudonymer och ansikten dolda bakom sina skärmar och tangentbord, började människor med förolämpningar, rasism, trolling, etc..

Reaktionen kom i form av regler och bloggarens kod skapades. Det krävde ansvar, inte bara för bloggarens ord som är skrivna i själva blogginlägget, utan också för kommentatorernas ord under den. Dåligt beteende avskräcks, anonyma kommentarer inaktiveras ofta och människor hålls ansvariga för sina ord. Ordningen kom till viss del, men som med många andra regler, tog den bort en del av friheten. Med redigering och begränsningar blev bloggningen lite mindre personlig än tidigare.

Sedan kom stilleståndet. Under flera år hände inget särskilt, bloggvärlden blev ganska förutsägbar, om inte tråkig. Under flera år dök inget nytt ut; inga nya lösningar, bara några små förbättringar av de gamla.

Men med skapandet av programmet Medium och LinkedIn Influencers, började bloggningen 2012 sitt nya liv.

Medium tillåter skapare att publicera sitt innehåll från andra webbplatser till sin skrivplattform. Men till skillnad från att dela på sociala medier, på Medium visas hela artiklarna med bilder. Detta gav fler verktyg till skaparna för att driva sitt innehåll till miljontals medelstora användare, vilket ökade deras (och deras huvudföretag) rykte.

LinkedIn har gjort något annorlunda. De adderade anmärkningsvärda individer från näringslivet för att vara sina gästbloggar från tid till annan. Så småningom, 2014, öppnade de detta alternativ för alla LinkedIn-medlemmar. Eftersom LinkedIn främst fungerar som ett affärs- och rekryteringsnätverk, blev detta sätt att blogga ett bra sätt att “självpromotera” och värderas högt bland arbetsgivare.

Framtiden

Framtiden för bloggning är ljus. Det etablerade sig som ett legitimt sätt att tjäna pengar, och så mycket som 11% av alla bloggare rapporterar det som deras främsta inkomstkälla.

Bloggning är också ett legitimt sätt att marknadsföra. Eftersom bloggare fortfarande är mycket nära sina läsare uppskattas deras åsikter och de har stort inflytande på de beslut som deras läsare fattar. Bloggare byggde sitt rykte över tid, och de vill behålla det, så att de bara vill marknadsföra de bästa produkterna. Idag hittar du knappast en bättre annons än en rekommenderad blogg.

Bloggningen blev så stor att du kan argumentera om att hela sociala mediesamhället är en maskerad version av bloggning. Det växte fram från den ursprungliga definitionen av “skriftligt innehåll”, eftersom mediebloggar blev populära. Det är trassligt djupt i varje pore i våra moderna dagliga liv. Twitter, YouTube, Instagram och nyhetsportaler är alla manifestationer av bloggning.

Och när du tänker på hur det hela började och ser hur snabbt bloggningen utvecklats, i början, vem skulle till och med tro att det skulle växa till att bli så stort?

Tyckte du om att läsa den här artikeln? Här är några relevanta artiklar som du kanske är intresserad av:

 • Utvecklingen av webbdesign
 • Utvecklingen av sociala medier
 • Utvecklingen av webbhotell
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map