Topp 10 programmeringsspråk att lära sig

topp 10 programmeringsspråk


Om du bara börjar inom programmeringsområdet och inte vet var du ska börja, eller om du bara vill lägga till en ny programmeringsfärdighet i din repertoar, vår översikt över de 10 bästa programmeringsspråken du kan lära oss 2017 kan vara en praktisk guide för att förstå vilket programmeringsspråk som kan vara den mest användbara färdigheten för dig att förvärva i år.

Läs också: Bästa verktyg för webbdesign och utveckling

Java

Java är ett objektorienterat programmeringsspråk (OOP), det är starkt klassbaserat. Den har WORA-filosofin: Skriv en gång, kör var som helst. Och det lever upp till denna filosofi. Mer än något annat språk är Java ett kompilerat språk, det kompilerar till bytekod som kan köras i JVM (Java Virtual machine). Om JVM är implementerat för någon arkitektur kan du köra Java-kod på den, från superdatorer till gamla funktionstelefoner och ner till SmartCards, till och med ditt SIM-kort i din telefon kan köra java-applikationer.

Java-språket är mer än 21 år gammalt, det är ett mycket moget språk, och i de flesta människors sinne är Java företagets språk. Om du lär dig Java kommer du att ha en solid grund i det objektorienterade paradigmet, vilket kan bli praktiskt om du planerar att lära dig ett annat OO-språk. När du har vant dig med språket och börjat läsa koden från andra bibliotek eller projekt, kommer du att hämta en hel del “bästa praxis” eftersom de flesta av dess bibliotek har genomgått mycket refactoring och polering.

Du kan utveckla ett brett utbud av applikationer i Java, eftersom det är kompilerat till bytkod, det kör ganska snabbt jämfört med tolkade språk, så du hittar ofta mycket resurskrävande applikationer skrivna i Java.

Om du lär dig Java och du vill arbeta som Java-utvecklare hamnar du troligtvis i ett större företag någonstans. Det finns många mjukvaror i företagsklass som utvecklats i Java. Det är # 1-språket i nästan alla språkjämförelselistor, så du hittar ett jobb som Java-utvecklare. Det används i bank, b2b, maskininlärning, inbäddade system, datalagring och hämtning.

C

C-språket utvecklades 1970, det är ett annat mycket moget språk. Det hade ett stort inflytande på många andra språk som kom efter det. Det är ett statiskt typspråk och använder mycket lite minne. Det har inte mycket klockor och visselpipor, men det får jobbet gjort och det görs snabbt. Det anses vara ett lågnivåspråk, det är ganska “nära metallen”. C ger dig stor frihet när det gäller vad du kan göra med hårdvaran, men det är också ett stort ansvar.

Om du är ny med att programmera, bör du definitivt börja med C eftersom det är lite brantare än att vi säger PHP eller JavaScript, men det kommer att fungera som en solid grund för att förstå och arbeta med andra språk. De flesta andra språk skrivs vanligtvis på C. När du har lärt dig C kommer du verkligen att uppskatta några av funktionerna i andra språk som OOP, Lambda-funktioner, tolkade kontra kompilerade, etc..

Med C kan du bygga vad som helst, du kan till och med skapa andra programmeringsspråk, och mycket mer kan du skriva operativsystem. Linux-kärnan som ligger i hjärtat av Android och många superdatorer och till och med inbäddade enheter är programmerade i C.

Numera används C oftast i inbäddade system, många enhetsdrivrutiner skrivs i C, eftersom det är ett lågnivåspråk. Vanligtvis, när körhastigheten och minneskonsumtionen är mycket viktigt, brukar företag använda C. C är med oss ​​och kommer att vara med oss ​​under lång tid, så du kan vara säker på att du kommer att kunna hitta anställning som C-utvecklare.

C++

Det är ett allmänt programmeringsspråk, designat av Bjarne Stroustrup att vara en supernivå på C genom att lägga till objektorienterade och generiska programmeringsfunktioner. På så sätt stöder den all C-skriftlig kod (äldre kod eller avsedd för inbäddade enheter) nativt.

Det är ett programmeringsspråk som har hög prestanda och är mycket flexibelt och att kunna arbeta på ett brett utbud av enheter. Det stöder OOP, faktiskt OOP är en av dess största försäljningsställen, du kan få prestanda för C men du kan skriva OOP-kod. T

han har haft en ansiktslyftning under de senaste åren, så om du planerar att lära dig C ++ under 2017 bör du gå till 2017-upplagan C ++ 17. C ++ är också ett bra språk att lära sig eftersom du har friheten att skriva C-kod medan du under tiden kan dra nytta av OOP-paradigmet, till nästan noll prestandakostnad.

C ++ används också i inbäddade system, industriell styrning, rymdteknik men kanske dess största men säkert dess flashaste användningsfall är inom videospelutveckling och till och med utveckling av spelmotorer. De flesta trippel A-spel är skrivna i C ++ eller använder en spelmotor som var skriven i den. Som C ++ -utvecklare kan du arbeta med många intressanta projekt om du gillar att arbeta med högpresterande applikationer eller i system med begränsade resurser.

C #

C # är ett objektorienterat programmeringsspråk. Det är ett tolkat programmeringsspråk som Java är. Den kompilator genererade IL-koden (tolkat språk) som körs av CLR (Common Language Run-time: En process som kallas just-in-time-sammanställning omvandlar sammanställd kod till maskininstruktioner som datorns CPU sedan kör).

C # utvecklades av Microsoft och även om det i flera år var exklusivt för Windows OS (skrivbord och server), fick det tillräckligt med popularitet för Linux-gemenskapen att skapa en öppen källkodekvivalent som heter Mono. Mot bakgrund av de senaste ändringarna hos Microsoft blev C # öppen källkod. Det följdes kort av Apple beslut att göra sitt nya programmeringsspråk Swift öppen källkod.

Eftersom C ++ har ett standardbibliotek (STL), så har även C #, och det kallas .Net Framework. Med den öppna sourcing av C # och .Net Framework har C # programmeringsspråket en ljus framtid där det kan tävla med Java’s Writ en gång, köra var som helst filosofi.

Likheterna mellan Java och C # är slående men vid en närmare titt kan du hitta C # mycket närmare C ++ syntax som Java är. Du kan också se några påverkningar C # har på de senaste C ++ revisionerna: C ++ 14 och C ++ 17.

Det är ett programmeringsspråk på högre nivå än C ++, ett väldigt komplicerat språk, du kan skapa ett brett utbud av appar med det som med C ++ eller Java, men mycket snabbare prototyper av kod som C # har inte uttrycklig pekare som C ++ / C har ( det hanterar minnet internt med hjälp av en GC: sopsamlare).

Pytonorm

Python är ett språk på hög nivå och det anses vara ett allmänt programmeringsspråk. Python är ett tolkat språk eller som ofta kallas skriptspråk. Det betyder att du inte behöver sammanställa Python för att köra den. En av dess mest karakteristiska funktioner är dess fokus på läsbarhet. Den använder intryck i stället för lockiga hängslen, vilket tvingar utvecklare att skriva på ett rent och strukturerat sätt. Python-koden anses vara lättläst av andra utvecklare, till skillnad från Perl där till och med författaren har svårt att läsa efter en tid. Python stöder flera programmeringsparadigmer som OOP (Object Oriented Programming), funktionell och procedurell stil. Det används i stor utsträckning i Linuxverktyg, delar av Debian Linux-pakethanteraren skrivs i Python. Det har ett lågt minnesavtryck och är utmärkt vid strängmanipuleringsuppgifter, ofta överträffar ofta Java när det gäller hastighet och kommer nära C eller C ++. Python är det främsta användarprogrammeringsspråket på RaspberryPi mini-datorn. Det är ett moget språk med många bibliotek och tillägg, det fann sin användning i Machine Learning och dataanalysuppgift, det har starka band till PostgreSQL.

Det finns två huvudversioner av det, den 2.X och den nyare 3.X, något att tänka på om du vill lära dig Python, eftersom de bryter kompatibilitet i paket och bibliotek.

Om du blir en Python-programmerare kommer du troligtvis att arbeta med Machine Learning, Data Mining eller till och med Web Scraping-projekt. Men det kan användas för att bygga mycket mångsidiga webbsidor med till exempel Django.

JavaScript

JavaScript är ett av språken på webben. Det är ett väldigt konstigt språk, det utvecklades på bara tio dagar, så många konstiga saker kom in på det, men eftersom det finns i varje webbläsare är det ett av de mest använda språken. JavaScript är ett skriptspråk som namnet antyder, och det gjorde webben till den ena plattformen för leverans av applikationer. De flesta människor associerar JavaScript med DOM, som är ett API som webbläsarna exponerar, och det hatas av många, älskade av några, men nu med HTML5 blir saker och ting bättre. NodeJS, en serverbaserad implementering av JavaScript gjorde det möjligt att skriva applikationer i rent JavaScript, och människor upptäckte hur vackert detta språk är utan DOM API. Namnet valdes för att låta bekant för en Java-utvecklare, och det fastnade. Det officiella namnet för språket är EMCAScript.

Du bör lära dig det här språket om du är intresserad av frontteknologier, även om du bara vill skapa en enkel webbsida, förr eller senare måste du använda JavaScript bara för att göra ditt liv enklare. Om du planerar att skapa webbappar med hög trafik som är händelsestyrda, skulle JS vara ett bra språk att lära sig.

När det gäller karriär anställer företag vanligtvis JS-utvecklare mestadels för front-end-arbete, eftersom NodeJS inte anses vara den vanligaste på serversidan, där saker tenderar att gå lite långsammare och människor kommer att hålla sig till väl testade lösningar. Ofta kommer de att be om HTML- och CSS-kunskap, eftersom dessa tekniker fungerar i symbios för att möjliggöra rikt, lyhörd, WEB 2.0-applikationer.

PHP

Hypertext Preprocessor, som namnet antyder, är ett programmeringsspråk som ansluter till HTTP (bild http: // del i varje url) HyperText Transfer Protocol. Det började som en ersättning för CGI-skript och blev ett fullständigt programmeringsspråk. Det är ganska lätt att lära sig, eftersom det inte är strikt skrivet, det har en C-liknande syntax.

Om du är intresserad av webbteknologier eller webbplatsprogrammering bör du definitivt lära dig PHP-språket, det har många förlängningar och ett brett utbud av ramar för att bygga webbplatser och webbapplikationer. PHP driver det moderna webben, 82,4% av webbplatserna online är skrivna på PHP. Facebook skrevs ursprungligen i PHP, och det mest använda CMS (Content Management System) i världen, WordPress som körs på 25% av webbplatserna är också skrivet i PHP. Det används mest för att bygga webbplatser, men med lanseringen av PHP 7, som gav enorma prestandaförbättringar, blev det ganska ett kraftfullt generiskt programmeringsspråk.

PHP-programmerare behövs mest för att bygga webbplatser, och eftersom webbstandarderna och designen förändras ständigt finns det gott om arbete med att bygga och bygga om webbplatser eller stödja och lägga till nya funktioner till befintliga.

Läs: Fördelar och nackdelar med att bygga en webbplats med PHP

SQL

SQL eller Structured Query Language är det språk som ursprungligen utformades för att prata med databashanteringssystem; det gör det fortfarande, men inte som det ursprungligen var avsett. Det var tänkt att vara ett mänskligt till maskinspråk, men numera används det från programmeringsspråk som PHP, C # osv. Du kan betrakta det som föråldrat, men det används fortfarande där du behöver lagra alla typer av data och du vill hämta det eller skapa olika rapporter.

Du kan tänka på det som ett kompletterande språk, för i de flesta projekt kommer du förr eller senare att hitta dig i behov av en datalagringsmekanism eller så måste du fråga en databas för vissa värden. SQL finns i olika smaker, varje databas använder en något modifierad syntax, men i allmänhet delar de samma ordförråd. MySQL och Oracle är de mest populära, men du känner ofta att du använder SQLite som lätt databas för dina projekt. Om du väljer en databas och du verkligen lär dig in och outs i den, kan du betrakta dig själv som mer en databasadministratör än en programmerare verkligen.

Sammanfattningsvis kan du säga att chanserna är ganska stora att du kommer att behöva gränssnitt en databas med SQL i många projekt, så du bör definitivt lära dig den, åtminstone grunderna.

Rubin

Ruby är ett relativt nytt språk, det dök upp 1995. Det är ett objektorienterat programmeringsspråk för allmänt syfte, som kan stödja flera programmeringsparadigmer som funktionell, OOP, imperativ etc. Det är ett bra språk för nybörjare, eftersom det är väldigt lätt att lära sig som en första språket, det är vanligtvis sant för de flesta OOP-språk.

Ruby-språket designades av Yukihiro Matsumoto att vara produktiv och rolig, och det levererade sitt löfte. Du kan skriva program extremt snabbt i det, det är ett bra språk för snabb prototyper och testa nya idéer.

Ruby används mest för webbutveckling, eftersom den har en bra ram som kallas Rails, ibland nämns den som Ruby on Rails eller ROR. Med Ruby on Rails kan skapa en blogg eller till och med en kundvagnssystem vara en uppgift som kan göras inom några timmar istället för kanske dagar eller veckor i PHP till exempel. Sammantaget är Rails-ramverket ett utmärkt tillägg till språket. Om du vill lära dig ett första programmeringsspråk är Ruby ett bra val, och om du blir bra på det kan du mer än troligt hitta ett jobb inom webbutveckling, eller bara bygga dina egna webbplatsidéer, extremt snabbt.

Mål C

Om du frågar någon C- eller C ++ -utvecklare om Objekt-C troligtvis det enda de kommer att veta om det, är att det använder en hel del parenteser [], och även om det verkligen är sant så gör det mer än så. Det är ett OOP-programmeringsspråk för allmänna ändamål.

ObjC fick sina parenteser från Smalltalk och sin berömmelse för att vara det programmeringsspråk som Apple använde för att utveckla OS X och IOS. Mycket utveckling för IOS-enheter görs med Objekt-C som språk och Xcode som IDE.

Om du lär dig Objekt-C så kommer du troligtvis att bli en IOS-utvecklare, det verkar vara mycket få projekt som inte är knutna till Apple med hjälp av Objekt-C. Om du tror att Apple är här för att stanna och du gillar tanken på att bygga mobila applikationer antingen för ett företag, som frilansare eller bara för skojs skull, är Objekt-C språket.

Slutet

Förhoppningsvis låter minst ett av dessa programmeringsspråk som något i din gränd och kommer att komma till listan över dina förvärvade färdigheter för 2017. Så vilket språk planerar du att lära dig? Vänligen meddela oss i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map